Ухвала
від 03.11.2016 по справі 766/13603/16-к
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/13603/16-к

н/п 1-кс/766/6942/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.11.2016 року Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 за участю секретаря: ОСОБА_2 слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ прокуратури Херсонської області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Херсонської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку,

в с т а н о в и в :

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням в якому просив: надати дозвіл на проведення слідчими слідчого відділу прокуратури Херсонської області ОСОБА_5 , ОСОБА_6 обшуку на території та у будівлях, складських приміщеннях, резервуарах Нафтобази, що розташована за адресою м. Херсон, вул. Чайковського, 236, що належить на праві власності ТОВ «Всеукраїнський промисловий союз» та перебуває в оперативному управлінні ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами», з метою відшукання і вилучення берегових актів (актів приймання-передачі нафтопродуктів тощо), заявок власників нафтопродуктів на їх відвантаження, планів завдань на відвантаження нафтопродуктів, товарно-транспортних накладних на вивезення нафтопродуктів, журналів зважування автомобілів, журналів в`їзду (виїзду) з території та на територію Нафтогавані, добових рапортів чергових про транспортні засоби, які перебували на території Нафтогавані, вантажно-митних декларацій, що свідчать про розмитнення нафтопродуктів, договорів на зберігання нафтопродуктів на Нафтогавані, документів про оплату послуг з перевалки Нафтопродуктів, сертифікатів якості, походження нафтопродуктів, які 29.09.2016 були вивезені з території Нафтогавані автомобілями DAF, д.н. НОМЕР_1 з цистерною д.н. НОМЕР_2 та Renault, д.н. НОМЕР_3 з цистерною д.н. НОМЕР_4 , а також інших документів, які мають відношення до кримінального провадження, та з метою проведення замірів фактичної наявності нафтопродуктів в резервуарах зберігання нафтопродуктів, що розташовані на Нафтобазі.

Оскільки в інший, крім проведення обшуку, спосіб одержати та зафіксувати відомості щодо обставин злочину і осіб, що його вчинили не можливо.

Слідчий в судовому засіданні подане клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Вивчивши матеріали клопотання, заслухавши слідчого, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні слідчого відділу прокуратури Херсонської області перебувають матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні №42016230000000190 від 02.08.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Херсонського представництва Державного підприємства «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» (код ЄДРПОУ 37055123) та митного поста «Миколаїв-Енергетичний» під час митного оформлення імпорту паливно-мастильних матеріалів та їх подальшої реалізації пов`язаними службовими особами суб`єктів господарювання та іншими невстановленими особами, внаслідок чого державному бюджету України спричинені збитки у розмірі 1 млн.грн., що є тяжкими наслідками.

За інформацією ГУ ДФС в Херсонській області керівником Херсонського представництва Державного підприємства «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» за попередньою змовою з керівником митного поста «Миколаїв-Енергетичний» та із залученням керівників юридичних осіб на території Херсонської області та фізичних осіб організовано протиправну схему незаконного ввезення (імпорту) паливно-мастильних матеріалів (далі - ПММ) шляхом їх повного або часткового недекларування, внесенням недостовірних відомостей до перевізних документів щодо заниження об`ємів постачання, підміни номенклатури товару та зміни вартості товару, та подальшої його реалізації на території області з метою ухилення від сплати податку на додану вартість, акцизного податку та митних платежів.

Так, в інформації ГУ ДФС в області зазначено, що ПММ надходять на територію області морським шляхом з використанням нафтоналивних танкерів у «Нафтогавань», яка розташована за адресою: м. Херсон, вул. Нафтогавань, б/н, що належить на праві оперативного управління ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами», до річкового порту в м. Таврійськ та на територію промзони у м. Гола Пристань.

У подальшому, вказані ПММ спеціальними транспортними засобами вивозяться із зазначених вище місць тимчасового зберігання та реалізуються через мережу офіційних та неофіційних АЗС на території Херсонської області, які використовуються залученими до схеми незаконного ввезення ПММ суб`єктами господарювання та фізичними особами, без відповідного декларування в податковій звітності або з суттєвим заниженням об`ємів, номенклатури та вартості товару.

Відповідно до інформації ГУ ДФС в Херсонській області встановлено, що у квітні-травні 2016 року ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» здійснило неповне декларування ввезених вантажів (дизельного палива) морськими суднами, внаслідок чого до державного бюджету України не було сплачено акцизний збір на суму 1047321,9 грн., що є тяжкими наслідками.

Допитаний у якості свідка заступник директора з безпеки ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» ОСОБА_7 пояснив, що в оперативному управлінні ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» на підставі рішення слідчого судді Приморського районного суду м. Одеса перебуває Херсонський нафтоперевалочний комплекс, який складається з Нафтобази за адресою м. Херсон, вул. Чайковського, 236 та Нафтогавані за адресою: м. Херсон, вул. Нафтогавань, б/н. Основним видом діяльності ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» є надання послуг суб`єктам господарювання з перевалки нафтопродуктів, а саме їх прийняття, зберігання та відвантаження.

З показань ОСОБА_7 встановлено, що на Нафтогавані зберігаються нафтопродукти ТОВ «Елемент Нафта», ТОВ «Альянс Енерго Трейдинг» та ТОВ «Вог Рітейл», які імпортують нафтопродукти та зберігають їх у ємностях Нафтогавані. Без заявки вказаних суб`єктів господарювання нафтопродукти не можуть бути вивезені з території Нафтогавані.

У той же час досудовим розслідуванням встановлено, що 29.09.2016 зафіксовано виїзд з території Нафтогавані автомобіля DAF, д.н. НОМЕР_1 з цистерною д.н. НОМЕР_2 , який у подальшому заїхав на територію нафтобази, що використовується ПП «Графен» та ТОВ «Тавріянафтопродукти», за адресою м. Херсон, вул. Макарова, 44, де вміст автоцистерни був перекачаний в стаціонарні ємності.

Також, 29.09.2016 зафіксовано виїзд з території Нафтогавані автомобіля Renault, д.н. НОМЕР_3 з цистерною д.н. НОМЕР_4 , який у подальшому заїхав на територію нафтобази, що використовується ТОВ «Трек» та ПП «Нафтовий союз», за адресою м. Херсон, вул. Р.Люксембург, 6, де вміст автоцистерни був перекачаний в стаціонарні ємності.

За інформацією ДФС в Херсонській області вказаними підприємствами здійснюється незаконна реалізація нафтопродуктів, у т.ч. з використанням не зареєстрованих АЗ колонок.

Відповідно до інформації Головного управління Держпраці у Херсонській області встановлено, що дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки вказаним суб`єктам господарювання не видався, що у свою чергу свідчить про незаконність здійснення ними діяльності зі зберігання та реалізації ПММ.

У зв`язку з викладеним, у органам досудового розслідування наявні достатні підстави вважати, що внаслідок неповного декларування усього об`єму нафтопродуктів, що надходять морським транспортом на територію Нафтогавані утворюються їх надлишки, які у подальшому реалізуються без відповідного оподаткування за готівкові кошти через мережу незаконно розміщених на території м. Херсона та Херсонської області баз зберігання нафтопродуктів та АЗС.

Так, на території Нафтобази за адресою м. Херсон, вул. Чайковського, 236, що належить на праві власності ТОВ «Всеукраїнський промисловий союз» та перебуває в оперативному управлінні ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» можуть знаходитись речі і документи, які зберегли на собі сліди вчиненого правопорушення та можуть бути використані у якості доказів у кримінальному провадженні, оскільки на вказаній території розташована адміністрація Херсонського представництва ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами», а саме берегові акти (акти приймання-передачі нафтопродуктів тощо), заявки власників нафтопродуктів на їх відвантаження, плани завдання на відвантаження нафтопродуктів, товарно-транспортні накладні на вивезення нафтопродуктів, журнали зважування автомобілів, журнали в`їзду (виїзду) з території та на територію Нафтогавані, добові рапорти чергових про транспортні засоби, які перебували на території Нафтогавані, вантажно-митні декларації, що свідчать про розмитнення нафтопродуктів, договори на зберігання нафтопродуктів на Нафтогавані, документи про оплату послуг з перевалки Нафтопродуктів, сертифікати якості, походження нафтопродуктів, які 29.09.2016 були вивезені з території Нафтогавані автомобілями DAF, д.н. НОМЕР_1 з цистерною д.н. НОМЕР_2 та Renault, д.н. НОМЕР_3 з цистерною д.н. НОМЕР_4 .

Окрім цього, на території Нафтобази розташовані стаціонарні ємності де безпосередньо зберігаються нафтопродукти, в яких необхідно провести заміри фактичної наявності нафтопродуктів та подальшого звірення з бухгалтерськими документами по залишку нафтопродуктів.

Право власності на комплекс нафтобазу, що розташована за адресою м. Херсон, вул. Чайковського, 236, належить на праві власності ТОВ «Всеукраїнський промисловий союз» та відповідно до ухвали слідчого судді Приморського районного суду м.Одеса від 30.09.2014 перебуває в оперативному управлінні ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами».

Метою зазначеного обшуку є виявлення та фіксація відомостей про обставини вчинення керівництвом Херсонського представництва Державного підприємства «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» та митного поста «Миколаїв-Енергетичний», а також керівниками інших юридичних осіб злочину, а також відшукання речей і документів, що зберегли на собі сліди вчинення злочину та можуть бути використані у якості доказів у кримінальному провадженні, а також встановлення фактичних залишків нафтопродуктів у резервуарах зберігання.

Оскільки зазначені речі та документи мають значення для досудового розслідування знаходяться на території нафтобази, доступ до якої без дозволу власника або користувача неможливий, а окрім цього службові особи ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» можуть бути причетні до вчинення злочину, іншого шляху здобути зазначені речі і документи, які містять важливу інформацію про кримінальне правопорушення, крім як шляхом проведення обшуку на території та у будівлях, складських приміщеннях, резервуарах зберігання Нафтобази за адресою м. Херсон, вул. Чайковського, 236, немає.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 131, 132, 234, 235, 369372, 395 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення слідчими слідчого відділу прокуратури Херсонської області ОСОБА_5 , ОСОБА_6 обшуку на території та у будівлях, складських приміщеннях, резервуарах Нафтобази, що розташована за адресою м. Херсон, вул. Чайковського, 236, що належить на праві власності ТОВ «Всеукраїнський промисловий союз» та перебуває в оперативному управлінні ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами», з метою відшукання і вилучення берегових актів (актів приймання-передачі нафтопродуктів тощо), заявок власників нафтопродуктів на їх відвантаження, планів завдань на відвантаження нафтопродуктів, товарно-транспортних накладних на вивезення нафтопродуктів, журналів зважування автомобілів, журналів в`їзду (виїзду) з території та на територію Нафтогавані, добових рапортів чергових про транспортні засоби, які перебували на території Нафтогавані, вантажно-митних декларацій, що свідчать про розмитнення нафтопродуктів, договорів на зберігання нафтопродуктів на Нафтогавані, документів про оплату послуг з перевалки Нафтопродуктів, сертифікатів якості, походження нафтопродуктів, які 29.09.2016 були вивезені з території Нафтогавані автомобілями DAF, д.н. НОМЕР_1 з цистерною д.н. НОМЕР_2 та Renault, д.н. НОМЕР_3 з цистерною д.н. НОМЕР_4 , а також інших документів, які мають відношення до кримінального провадження, та з метою проведення замірів фактичної наявності нафтопродуктів в резервуарах зберігання нафтопродуктів, що розташовані на Нафтобазі.

Встановити строк дії цієї ухвали до 03.12.2016 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Копія. Відповідає оригіналу. Оригінал зберігається в матеріалах кримінального провадження № 766/13603/16-к в Херсонському міському суді Херсонської області.

Слідчий суддя


Дата ухвалення рішення03.11.2016
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу62546662
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —766/13603/16-к

Ухвала від 20.02.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 20.02.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 16.02.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 07.02.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 26.01.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Херсонської області

Післєгіна Л. М.

Ухвала від 09.12.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 05.12.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 29.11.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 29.11.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 29.11.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні