Рішення
від 07.11.2016 по справі 904/7015/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

01.11.16 Справа № 904/7015/16

За позовом товариства з обмеженою відповідальністю "РЕМБИТТЕХНІКА", м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область

до Управління комунальної власності міста виконавчого комітету Криворізької міської ради Дніпропетровської області, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні Відповідача: товариство з обмеженою відповідальністю "Правова константа", м. Кривий Ріг,

Дніпропетровська область

про визнання недійсним конкурсу на право оренди нежилого приміщення та зобов`язання до укладення договору оренди нежилого приміщення

Суддя Соловйова А.Є.

Секретар судового засідання Гаркуша К.О.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1, довіреність б/н від 01.06.2016

від відповідача: ОСОБА_2, довіреність №51 від 12.01.2016

від третьої особи: ОСОБА_3, довіреність б/н від 31.10.2016

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "РЕМБИТТЕХНІКА" (надалі-Позивач) звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою до Управління комунальної власності міста виконавчого комітету Криворізької міської ради Дніпропетровської області (надалі-Відповідач) про визнання недійсним конкурсу на право оренди нежилого приміщення та зобов'язання до укладення договору оренди нежилого приміщення.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 19.08.2016 порушено провадження у справі, позовна заява прийнята до розгляду.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 29.09.2016 залучено до участі у справі в якості Третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні Відповідача - товариство з обмеженою відповідальністю "Правова константа".

Позивач обґрунтовує позовні вимоги тим, що 27.05.2013 між Позивачем та Відповідачем був укладений договір №19/4 оренди об'єктів нерухомості комунальної власності міста, строк дії цього договору закінчився 26.04.2016. Відповідачем 12.05.2016 був проведений конкурс на право оренди вищезазначених об'єктів. Позивач просить визначений даний конкурс недійсним, оскільки, за твердженням Позивача, Відповідач не мав підстав для його оголошення та проведення в частині визначення на конкурентних засадах орендарів з огляду на переважне право Позивача на укладення договору оренди зазначеного майна. Також Позивач зазначив, що він не був повідомлений про проведення вказаного конкурсу, у зв'язку з чим був позбавлений права на безпосередню участь в конкурсі.

В судових засіданнях 13.09.2016, 29.09.2016 та 18.10.2016 розгляд справи був відкладений на 29.09.2016, 18.10.2016 та 01.11.2016 відповідно, згідно за статтею 77 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 18.10.2016 на підставі клопотання Відповідача, відповідно до ч.3 ст.69 Господарського процесуального кодексу України, строк розгляду спору був продовжений на 15 календарних днів до 02.11.2016.

Представник Позивача в судовому засіданні підтримав позовні вимоги в повному обсязі.

Представник Відповідача заперечив проти задоволення позовних вимог, 29.09.2016 надав письмові заперечення б/н, б/д. В обґрунтування своїх заперечень Відповідач зазначає, що конкурс на право укладання договору оренди об'єкта комунальної власності за адресою: м. Кривий Ріг, проспект Миру, 29В, був проведений згідно Положення про порядок оформлення оренди об'єктів комунальної власності, затвердженого рішенням Криворізької міської ради №726 від 23.11.2011, та Порядку проведення конкурсу на право укладення договору оренди об'єктів комунальної власності міста, що є додатком до зазначеного Положення. Відповідач стверджує, що директор Позивача ОСОБА_4 був особисто ознайомлений з умовами цього конкурсу та був присутній при його проведенні 12.05.2016, у зв'язку з чим Відповідач вважає доводи Позивача щодо порушення його права як орендаря необґрунтованими та просить відмовити в задоволенні позовних вимог.

Представник Третьої особи в судовому засіданні заперечив проти задоволення позовних вимог, 01.11.2016 надав письмові пояснення б/н від 31.10.2016. Обґрунтовуючи свої заперечень, Третя особа зазначає, що чинним законодавством не встановлено обов'язку для органів місцевого самоврядування продовжувати строк договору оренди з орендарями, навіть якщо останні виконували свої зобов'язання належним чином, а передбачає лише таку можливість у випадку, якщо не змінилися умови оренди комунального майна. Посилаючись на те, що Позивач брав участь у конкурсі на рівних засадах з іншими учасниками, Третя особа вважає, що проведення конкурсу на укладення договору оренди не порушило права та законні інтереси ТОВ "Рембиттехніка".

В судовому засіданні 01.11.2016 оголошені вступна та резолютивна частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представників Позивача, Відповідача та Третьої особи, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

27.05.2013 між товариством з обмеженою відповідальністю "Рембиттехніка" (надалі - Позивач, Орендар) та Управлінням комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради (надалі - Відповідач, Орендодавець) був укладений договір №19/4 (надалі - Договір), відповідно до пункту 1 якого орендодавець передає, а орендар приймає у строкове платне користування нерухоме майно (надалі - об'єкт оренди): нежилі приміщення, вбудовані у 1, 2 поверхи нежилої окремо розташованої будівлі, загальною площею 388,4 кв.м., розташований за адресою: проспект Миру, 29В, для використання під розміщення майстерні з ремонту побутової техніки, балансоутримувачем якого є управління комунальної власності міста виконкому міськради.

Пунктом 2.1 Договору передбачено, що договір оренди вважається укладеним із моменту його підписання сторонами.

Відповідно до п. 10.1 Договору, цей договір діє з 27.05.2013 по 26.04.2016 включно.

Після закінчення терміну дії цього договору при належному виконанні його умов, орендар має переважне право на інших рівних умовах на продовження його дії на новий термін. Цей договір припиняється у разі закінчення терміну дії, приватизації об'єкта орендарем, банкрутства орендаря, знищення об'єкта оренди (пункти 10.3, 10.4 Договору).

Згідно з п. 10.5 Договору, у разі, якщо орендодавець не попередить орендаря протягом одного місяця після закінчення терміну дії договору, договір вважається продовженим на той же термін і на тих же умовах.

12.05.2016 відбулося засідання конкурсної комісії на право укладання договору оренди нежитлових приміщень на 1, 2 поверхах окремо розташованої будівлі, площею 388,4 кв.м., розташованої за адресою: м. Кривий Ріг, проспект Миру, 29В. За результатами проведення конкурсу переможцем визнано ТОВ "Правова константа", що підтверджується протоколом засідання комісії з проведення конкурсу на право укладання договору оренди об'єктів комунальної власності міста від 12.05.2016 (а.с. 35-38) та листом №1916 від 18.05.2016 щодо результатів конкурсу, згідно якого Відповідач повідомив Третю особу про визнання останньої переможцем конкурсу (а.с. 90).

Позивач вважає, що проведення конкурсу на право укладення договору оренди вищезазначеного майна порушує його переважне право на оренду зазначеного майна. Посилаючись на те, що він не був повідомлений про оголошення конкурсу, Позивач також вважає порушеним його право на безпосередню участь у конкурсі, у зв'язку з чим просить визнати конкурс недійсним.

Згідно статті 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Відповідно до частини 1 статті 759 Цивільного кодексу України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Частиною 3 статті 26 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" передбачено, що договір оренди може бути розірвано за погодженням сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірвано за рішенням суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України.

У разі розірвання договору оренди, закінчення строку його дії та відмови від його продовження або банкрутства орендаря він зобов'язаний повернути орендодавцеві об'єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди. Якщо орендар допустив погіршення стану орендованого майна або його загибель, він повинен відшкодувати орендодавцеві збитки, якщо не доведе, що погіршення або загибель майна сталися не з його вини (ч. 1 ст. 27 Закону України "Про оренду державного та комунального майна").

Відповідно до частини 1 статті 785 Цивільного кодексу України, у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Судом встановлено, що строк дії Договору закінчився 26.04.2016.

Як зазначено Відповідачем, 23.03.2016, тобто за місяць до закінчення терміну дії договору оренди, Позивач надав заяву до Управління з питань надання адміністративних послуг виконкому міської ради про укладення на наступний термін договору оренди нежитлових приміщень на 1, 2 поверхах окремо розташованої будівлі за адресою: м. Кривий Ріг, проспект Миру, 29В, загальною площею 388,4 кв.м. з доданими до неї необхідними документами.

Листом №1530 від 22.04.2016 щодо конкурсного розгляду Відповідач повідомив Позивачу, що питання щодо укладення договору оренди об'єкта, розташованого за адресою: м. Кривий Ріг, проспект Миру, 29В, загальною площею 388,4 кв.м., буде розглянуто у травні 2016 року на конкурсних засадах: для ознайомлення з порядком проведення вказаного конкурсу необхідно звернутися до Управління комунальної власності міста виконкому міської ради (а.с. 45).

Згідно п.1.2 постанови Пленуму Вищого господарського суду України №12 від 29.05.2013, нормативно-правові акти органів місцевого самоврядування щодо орендних відносин, у тому числі правила оренди комунального майна та методики визначення ставок орендної плати, які затверджуються рішеннями відповідних рад, господарські суди мають застосовувати з урахуванням вимог ст. 23 Господарського кодексу України.

Відповідно до ч. 3 ст. 23 Господарського кодексу України, правові акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування, прийняті в межах їх повноважень, є обов'язковими для виконання усіма учасниками господарських відносин, які розташовані або здійснюють свою діяльність на відповідній території.

На виконання повноважень та в межах компетенції, визначеної Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні", рішення Криворізької міської ради №726 від 23.11.2011 затверджено Положення про порядок оформлення оренди об'єктів комунальної власності (надалі - Положення).

Пунктом 2.1 Положення передбачено, що суб'єкти господарювання, які бажають укласти договір оренди, надають до управління з питань надання адміністративних послуг виконкому міськради відповідну заяву на ім'я начальника УКВМ.

Заява погоджується відділом дозвільно-погоджувальних процедур виконкому міської ради з відповідним галузевим підрозділом виконкому міської ради до трьох робочих днів та головою районної у місті ради за місцем розташування об'єкта оренди протягом трьох робочих днів. Після цього заява на оренду з доданими до неї документами передається протягом одного робочого дня до УКВМ.

Згідно з п.2.3 Положення, УКВМ протягом 15 днів після дати її реєстрації розміщує в Криворізькій міській комунальній газеті «Червоний гірник» та на офіційному веб-сайті виконкому міськради в мережі Інтернет оголошення про наміри передати майно в оренду. Протягом 10 робочих днів після розміщення оголошення, управлінням з питань надання адміністративних послуг виконкому міської ради приймаються заяви від інших суб'єктів господарювання про оренду відповідного майна. Протягом трьох робочих днів після закінчення приймання заяв, УКВМ приймає рішення за результатами вивчення попиту на об'єкт оренди. У разі, якщо подано лише одну заяву, конкурс на право оренди не проводиться і договір оренди укладається із заявником.

Пунктом 2.8. Положення зазначено, що об'єкти комунальної власності міста можуть бути надані в оренду за конкурсом:

- у разі надходження до управління з питань надання адміністративних послуг виконкому міської ради заяв про оренду одного й того ж об'єкта від двох або більше суб'єктів господарювання протягом десяти робочих днів після розміщення оголошення на цей об'єкт, про що спеціаліст управління з питань надання адміністративних послуг виконкому міської ради вносить до переліку вільних приміщень примітку «конкурс»;

- за пропозиціями галузевих структурних підрозділів виконкому міськради та виконкомів районних у місті рад; -за ініціативи орендодавця.

На виконання вимог Положення Відповідачем було розміщено оголошення в міській комунальній газеті "Червоний гірник" №30 (21649) від 26.04.2016 про проведення конкурсу на право укладання договору оренди об'єкта комунальної власності, розташованого за адресою: м. Кривий Ріг, проспект Миру, 29В.

Як вбачається з матеріалів справи, Позивачем були подані Відповідачу заява на участь у конкурсі на право укладання договору оренди об'єктів комунальної власності міста, підписана директором ТОВ "Рембиттехніка" ОСОБА_1 та зареєстрована за вх. №3169 від 10.05.2016 (а.с. 42), а також пропозиції щодо техніко-економічного обґрунтування укладення договору оренди об'єктів комунальної власності міста, також підписані директором Позивача ОСОБА_1 (а.с. 40).

12.05.2016 директор ТОВ "Рембиттехніка" ОСОБА_4 був присутній на засіданні конкурсної комісії на право укладання договору оренди нежитлових приміщень на 1, 2 поверхах окремо розташованої будівлі, площею 388,4 кв.м., розташованої за адресою: м. Кривий Ріг, проспект Миру, 29В, що підтверджується його особистим підписом на підтвердженні про розкриття конверту з пропозиціями під час проведення конкурсу (а.с. 39).

Відповідно до п. 2.1 Порядку проведення конкурсу па право укладення договору оренди об'єктів комунальної власності міста (надалі-Порядок), який є додатком №5 до Положення, конкурс полягає у визначенні орендаря, який запропонував найкращі умови подальшої експлуатації об'єкта оренди та найвищий розмір орендної плати.

Пунктом 4.3 Порядку передбачено, що секретар конкурсної комісії в триденний термін складає протокол про результати проведеного конкурсу, в якому зазначаються такі відомості: умови конкурсу, відомості про учасників, пропозиції учасників конкурсу, результати конкурсу.

Протокол підписується усіма присутніми членами конкурсної комісії, затверджується головою комісії та є підставою для укладення договору оренди. Усіх учасників конкурсу протягом 5 робочих днів від дня його проведення секретар письмово повідомляє про результати конкурсу.

Згідно протоколу засідання комісії з проведення конкурсу на право укладання договору оренди об'єктів комунальної власності міста від 12.05.2016, до конкурсної комісії для участі у конкурсі з питання укладення договору оренди об'єкту комунальної власності - нежитлових приміщень, вбудованих у 1,2 поверхи окремо розташованої будівлі на проспекті Миру, 29В, загальною площею 388,4 кв.м., надали заяви:

- ТОВ "ПНЗ "СПЕКТР", в особі директора ОСОБА_5;

- ТОВ "Рембиттехніка", в особі директора ОСОБА_1;

- ТОВ "Правова константа", в особі директора ОСОБА_6 та ОСОБА_7, представника інтересів за довіреністю.

З огляду на те, що в якості розміру річної орендної плати 1 учасником конкурсу - ТОВ "ПНЗ "СПЕКТР" було запропоновано 20% від експертної вартості об'єкту, 2 учасником конкурсу: ТОВ "Рембиттехніка" - 5% від експертної вартості об'єкту, 3 учасником конкурсу: ТОВ "Правова константа"- 30% від експертної вартості об'єкту, з урахуванням п. 2.1 Порядку, переможцем конкурсу визнано ТОВ "Правова константа".

Про результати конкурсу Позивач був повідомлений листом Відповідача №1916 від 18.05.2016 щодо результатів конкурсу, який отриманий Позивачем 26.05.2016. Вищезазначене підтверджується фіскальним чеком від 23.05.2016 та рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення №5010101174216 від 23.05.2016.

Вищевикладене спростовує доводи Позивача щодо неповідомлення його про проведення конкурсу та порушення його права на безпосередню участь в конкурсі на право укладання договору оренди об'єктів комунальної власності міста, проведеного Відповідачем 12.05.2016.

Щодо тверджень Відповідача про наявність у нього переважного права на укладення договору оренди вищезазначеного майна, господарський суд вважає їх необґрунтованими, оскільки чинним законодавством не встановлено обов'язку для органів місцевого самоврядування продовжувати строк договору оренди з орендарями, навіть якщо останні виконували свої зобов'язання належним чином, а передбачає лише таку можливість у випадку, якщо не змінилися умови оренди комунального майна. Разом з цим, діючим у місті Кривий ріг Положенням пролонгація договору оренди не передбачена, умови оренди майна після закінчення строку дії договору не можуть вважатися такими, що не змінилися.

З огляду на викладене, суд не вбачає підстав для задоволення позовних вимог.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати по справі покладаються на Позивача.

Керуючись викладеним, ст. ст. 1, 33, 34, 43, 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржено протягом десяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 07.11.2016.

Суддя ОСОБА_8

Дата ухвалення рішення07.11.2016
Оприлюднено11.11.2016
Номер документу62559417
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним конкурсу на право оренди нежилого приміщення та зобов`язання до укладення договору оренди нежилого приміщення

Судовий реєстр по справі —904/7015/16

Постанова від 17.01.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 08.12.2016

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 24.11.2016

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Рішення від 07.11.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Соловйова Анастасія Євгенівна

Ухвала від 18.10.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Соловйова Анастасія Євгенівна

Ухвала від 29.09.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Соловйова Анастасія Євгенівна

Ухвала від 13.09.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Соловйова Анастасія Євгенівна

Ухвала від 19.08.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Соловйова Анастасія Євгенівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні