Постанова
від 02.11.2016 по справі 915/82/15
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"02" листопада 2016 р.Справа № 915/82/15

Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Лавриненко Л.В.

суддів: Пироговського В.Т., Філінюка І.Г.

при секретарі судового засідання - Мельник Ю.М.

розглянувши матеріали апеляційної скарги ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю сільськогосподарське підприємство „НІБУЛОНВ» м. Миколаїв

на ухвалу Господарського суду Миколаївської області від 20.09.2016 р.

у справі №915/82/15

за заявою Державної податкової інспекції у Заводському районі м. Миколаєва Головного управління Міндоходів у Миколаївській області

до боржника ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв

кредитори:

1) Державна податкова інспекція у Центральному районі м. Миколаєва Головного управління ДФС у Миколаївській області

2) Державне підприємство В«Миколаївський морський торговельний портВ» м. Миколаїв

3) ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю сільськогосподарське підприємство В«НІБУЛОНВ» м. Миколаїв

4) Публічне акціонерне товариство В«Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банкВ» м. Київ

5) Жовтнева об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Миколаївській області м. Миколаїв

6) Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації В«МиколаївгазВ» м. Миколаїв

7) Заводський районний центр зайнятості м. Миколаїв

8) ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«Торговий дім В«Сокар УкраїнаВ» м. Київ

9) Сектор культури Жовтневої райдержадміністрації м. Миколаїв

10) Відділ освіти, молоді та спорту Жовтневої районної державної адміністрації Миколаївської області м. Миколаїв

11) Миколаївське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України м. Миколаїв

12) Управління з питань надзвичайних ситуацій Миколаївської обласної державної адміністрації м. Миколаїв

13) Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Миколаївській області м. Миколаїв

14) Очаківська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Миколаївській області м. Очаків Миколаївської області

15) Баштанська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Миколаївській області м. Баштанка Миколаївської області

16) Державна податкова інспекція у Суворовському районі м. Одеси Головного управління ДФС в Одеській області м. Одеса

за участю арбітражного керуючого - ОСОБА_2 м. Первомайськ Миколаївської області

про банкрутство,

за участю представників сторін:

від ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю сільськогосподарське підприємство „НІБУЛОНВ» м. Миколаїв: ОСОБА_3 - за довір.

від Управління з питань надзвичайних ситуацій Миколаївської обласної державної адміністрації м. Миколаїв: ОСОБА_4 - за довір.

Інші учасники провадження у справі про банкрутство в судове засідання не з'явились, про день, час та місце розгляду апеляційної скарги повідомлені належним чином.

Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 07.10.2016 р. прийнята до провадження та призначена до розгляду апеляційна скарга ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю сільськогосподарське підприємство „НІБУЛОНВ» м. Миколаїв на ухвалу Господарського суду Миколаївської області від 20.09.2016 р.

Відповідно до ч. 2 ст. 101 ГПК України апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Апеляційна скарга розглянута в межах строку, вставленого частиною 2 ст. 102 ГПК України.

Ухвалою від 20.09.2016 р. по справі № 915/82/15 Господарський суд Миколаївської області затвердив ліквідаційний баланс ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв, ліквідував підприємство - банкрута та припинив провадження у справі.

Ухвала місцевого господарського суду мотивована тим, що всі здійснені ліквідатором в ході ліквідаційної процедури заходи, спрямовані на пошук майна та інших активів банкрута, не дали жодних результатів, внаслідок чого банкрут підлягає ліквідації а провадження у справі припиненню.

ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю сільськогосподарське підприємство „НІБУЛОНВ» м. Миколаїв з ухвалою місцевого господарського суду не погодилось, оскарживши її до Одеського апеляційного господарського суду.

В апеляційній скарзі кредитор наполягає на тому, що Господарський суд Миколаївської області не врахував того факту, що здійснені в ході ліквідаційної процедури арбітражним керуючим - ліквідатором банкрута заходи з пошуку майна та майнових активів боржника були не повними.

Зокрема, ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю сільськогосподарське підприємство „НІБУЛОНВ» м. Миколаїв в апеляційній скарзі зазначає, що ліквідатором банкрута дії щодо пошуку та виявлення дебіторської заборгованості ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв не вчинялись з посиланням на втрату первинної документації боржника. Проте, виявити суб'єктів господарської діяльності, які мають дебіторську заборгованість перед боржником можливо шляхом звернення ліквідатора до органів державної фіскальної служби з запитами про надання копій:

- податкових декларацій з податку на додану вартість;

- додатків № 5 «Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» до податкових декларацій з податку на додану вартість;

- витягів з реєстру виданих та отриманих податкових накладних.

Вище зазначені документи та матеріали на теперішній час зберігаються у Державній податковій інспекції у Центральному районі м. Миколаєва Головного управління ДФС у Миколаївській області на податковому обліку, в якій як платник податків перебував боржник.

Також, на думку кредитора ліквідатором боржника не в повній мірі вживалися дії щодо з'ясування переліку основних засобів ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв, вартість яких визначалася боржником в останній фінансовій звітності, та умов подальшого можливого їх продажу або передачі третім особам.

В додатку до звіту ліквідатора від 29.08.2016 р. № 02-01/288 міститься зведена таблиця укладених правочинів по відчуженню майна боржника у період з 2012 р. по 2013 р., тобто до порушення провадження у даній справі.

Наведений перелік містить дані про укладення ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв 26 договорів, посвідчених нотаріально, по реалізації земельних ділянок та іншого нерухомого майна боржника на загальну суму близько 42 млн. грн. покупцям ТОВ «Контрактойл» та ТОВ «Гео - Альфа - Деус».

Крім того, ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю сільськогосподарське підприємство „НІБУЛОНВ» м. Миколаїв зазначає, що нез'ясованим та безконтрольним з боку ліквідатора та господарського суду залишився стан кримінального провадження №12015150030006119 Заводського відділу поліції ГУ Національної поліції в Миколаївській області за ознаками ст. 382 Кримінального кодексу України щодо посадових осіб банкрута за ухилення від виконання постанови Господарського суду Миколаївської області від 30.08.2015 р. по справі № 915/82/15.

Крім того, товариство вважає, що ліквідатором банкрута порушено вимоги ч. 2 ст. 41 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та не здійснено аналіз фінансово - господарської діяльності ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв.

Ліквідатор боржника не виконав оцінку наявних документів ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв, в тому числі отриманих в ході ліквідаційної процедури, на предмет наявності ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності.

Також, ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю сільськогосподарське підприємство „НІБУЛОНВ» м. Миколаїв зазначає, що ліквідатором не здійснено заходів щодо виявлення винних осіб в банкрутстві ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв, як то передбачено ч. 5 ст. 41 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Враховуючи викладене, кредитор наполягає на тому, що ліквідатором боржника не виявлено усі активи, не здійснено заходів щодо виявлення майна боржника та не надано необхідних доказів в цій частині, що є порушенням Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», у зв'язку з чим оскаржувана ухвала місцевого господарського суду підлягає скасуванню.

Представник Управління з питань надзвичайних ситуацій Миколаївської обласної державної адміністрації м. Миколаїв доводи, викладені в апеляційній скарзі підтримав.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши доводи учасників провадження у справі про банкрутство, суд апеляційної інстанції встановив наступне.

Ухвалою від 02.03.2015 р. Господарський суд Миколаївської області порушив провадження у справі про банкрутство ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв та відкрив процедуру санації, розпорядником майна призначив арбітражного керуючого ОСОБА_5.

Господарським судом Миколаївської області 02.03.2015 р. на офіційному веб - сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет розміщено оголошення про порушення справи про банкрутство ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв за № 15262.

Ухвалою попереднього засідання від 02.06.2015 р., місцевим господарським судом затверджено реєстр вимог кредиторів ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв на загальну суму 31 371 649,15 грн. ( т. 2 а.с. 183 - 198).

На виконання вимог ухвали Господарського суду Миколаївської області від 02.06.2015 р. та ст. ст. 23, 25, 26 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», розпорядником майна 07.07.2015 р. скликано та проведено загальні збори кредиторів ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв, на яких обрано комітет кредиторів боржника у складі 5 кредиторів:

- ДПІ у Заводському районі м. Миколаєва;

- Жовтнева об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Миколаївській області;

- ДП В«Миколаївський морський торговельний портВ» ;

- ТОВ СГП В«НІБУЛОНВ» ;

- ПАТ В«ПромінвестбанкВ» .

Головою комітету кредиторів обрано Державну податкову інспекцію у Заводському районі м. Миколаєва.

Ухвалами від 21.07.2015 р. місцевим господарським судом визнано грошові вимоги Вознесенської об'єднаної Державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Миколаївській області до боржника в сумі 56 394,26 грн. та грошові вимоги Баштанської ОДПІ до боржника в сумі 8 728,29 грн.

Ухвалою суду першої інстанції від 31.08.2015 р. визнано грошові вимоги ДПІ у Суворовському районі м. Одеси до боржника в сумі 123 718,89 грн.

Постановою Господарського суду Миколаївської області від 31.08.2015 р. по справі № 915/82/15 визнано ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв банкрутом, відносно боржника відкрито ліквідаційну процедуру. ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого ОСОБА_2.

Зобов'язано ліквідатора банкрута провести ліквідаційні заходи, передбачені розділом ІІІ Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», після завершення ліквідаційних заходів, але не пізніше 31.08.2016 р., надати до суду звіт та ліквідаційний баланс банкрута на затвердження.

Наведеною постановою також, припинено повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, припинено повноваження власника (власників) майна банкрута, зобов'язано посадових осіб банкрута протягом п'ятнадцяти днів з дня призначення ліквідатора передати бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору.

На офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет, 31.08.2015 р. місцевим господарським судом розміщено повідомлення за № 22004 про визнання ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв банкрутом та відкриття відносно нього ліквідаційної процедури.

До Господарського суду Миколаївської області 29.08.2016 р. арбітражним керуючим ОСОБА_2 подано на затвердження звіт у справі про банкрутство та ліквідаційний баланс ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв станом на 29.08.2016 р.

З наведеного звіту та доданих до нього документів вбачається, що ліквідатором банкрута проведено обстеження ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв за адресою: м. Миколаїв, вул. 7-а Поперечна, 3/4, у результаті якого встановлено, що майно, яке можливо включити до ліквідаційної маси, відсутнє; право установчі документи та документи, які підлягають довгостроковому зберіганню, відсутні; фінансово-господарські документи та документи на підтвердження наявності дебіторської заборгованості, відсутні.

За результатами чого арбітражним керуючим складено акт обстеження станом на 09.09.2015 р.

Також, ліквідатором боржника встановлено, що керівні органи ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв за юридичною адресою банкрута відсутні, приміщення по вул. 7-а Поперечна, 3/4 в м. Миколаїв належить на праві власності іншій особі - ТОВ В«ОптсервісойлВ» , що підтверджується Інформаційною довідкою від 10.09.2015 р. № 43614857 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна.

Ліквідатором банкрута направлено запит від 11.09.2015 р. № 02-01/385 керівнику ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв ОСОБА_6 на адресу державної реєстрації банкрута з проханням виконати вимоги постанови господарського суду від 31.08.2015 р. по справі № 915/82/15 та приписів ч. 6 ст. 41 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Зазначений запит повернуто відправнику відділенням поштового зв'язку з відміткою причини повернення В«за закінченням терміну зберіганняВ» .

Також, ліквідатором банкрута направлено керівнику ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв ОСОБА_6 листи від 20.06.2016 р. № 02-01/195 та № 02-01/196 на інші наявні в ЄДРПОУ адреси щодо забезпечення передачі печаток, штампів, бухгалтерської та іншої документації, матеріальних та інших цінностей банкрута ліквідатору.

Листом від 29.06.2016 р. ОСОБА_6 повідомив ліквідатора про неможливість передачі бухгалтерської та іншої документації банкрута, печатки і штампів, матеріальних та інших цінностей ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв, у зв'язку з їх відсутністю у нього та про те, що за нормами трудового законодавства він ніколи не являвся посадовою особою боржника. Посада керівника ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв вакантна, про що в червні 2013 р. повідомлено Реєстраційно - ліцензійну палату Миколаївського міськвиконкому.

23.11.2015 р. ліквідатором на адресу Головного управління Національної поліції України в Миколаївській області та Заводського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Миколаївській області направлено заяву № 02-01/475 про порушення відносно посадових осіб банкрута кримінального провадження за ознаками ст. 382 Кримінального Кодексу України за ухилення від виконання постанови Господарського суду Миколаївської області від 31.08.2016 р. у справі № 915/82/15 та передачі печаток, штампів, бухгалтерської та іншої документації, матеріальних та інших цінностей банкрута ліквідатору.

У зв'язку з відсутністю відповіді на заяву про порушення кримінального провадження, ліквідатором банкрута направлено до Головного управління Національної поліції України в Миколаївській області та Заводського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Миколаївській області запити від 13.01.2016 р. № 02-01/09 та від 13.01.2016 р. № 02-01/10 з проханням повідомити про результати розгляду заяви про порушення кримінального провадження.

Слідче управління Головного управління Національної поліції України в Миколаївській області листом від 29.01.2016 р. № 995/24/1-2016 повідомило про розгляд заяви про порушення кримінального провадження та надало копію листа Заводського відділу поліції Національної поліції в Миколаївській області від 21.12.2016 р.

Наведеним листом Заводський відділ поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області повідомило, що заява ліквідатора 26.11.2015 р. зареєстрована в ЖЕО за № 20150000723 та внесена до ЄРДР за № 12015150030006119. Досудове розслідування кримінального провадження № 12015150030006119 за ознаками ст. 382 Кримінального Кодексу України щодо посадових осіб банкрута доручено слідчому Іванову О.К.

15.06.2016 р. ліквідатором банкрута до Заводського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області направлено запит № 02-01/191 з проханням повідомити про вжиті в ході досудового розслідування слідчі (розшукові) дії.

На запит ліквідатора Заводський відділ поліції Головного управління поліції в Миколаївській області листом б/н і б/д повідомив про неможливість встановити місцезнаходження та відомості про існування бухгалтерських документів, печаток, штампів та інших цінностей ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв.

Постановою слідчого Заводського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області від 22.08.2016 р. кримінальне провадження № 12015150030006119 закрите, у зв'язку з відсутністю складу кримінального правопорушення.

З урахуванням приписів ч. 4 ст. 41 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» ліквідатором замовлено дублікат печатки ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв.

Вживаючи заходи, спрямовані на пошук, виявлення та повернення майна банкрута і формування ліквідаційної маси банкрута, ліквідатором надіслано запити та отримано відповіді з наступних установ та організацій.

Згідно листа Головного управління статистики у Миколаївській області від 15.07.2016 р. № 134/7-46 остання фінансова звітність ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв була надана за 2012 рік за допомогою системи електронного звітування (Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва Форми № 1-м на 31.12.2012).

Заводським відділом державної виконавчої служби Миколаївського міського управління юстиції супровідними листами від 19.10.2015 р. на адресу ліквідатора направлено копії постанов про закінчення виконавчих проваджень відносно ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв, постанови про стягнення з боржника виконавчого збору, постанови про стягнення з боржника витрат на проведення виконавчих дій.

22.10.2015 р. до Господарського суду Миколаївської області від Заводського відділу державної виконавчої служби Миколаївського міського управління юстиції супровідними листами від 19.10.2015 р. № № 24025, 24026, 24027, 23971, 23974, 23975, 23976, 23977, 23978, 23979, 23980, 23981, 23982, 23983, 23984, 23985, 23986 надійшли постанови про закінчення виконавчих проваджень разом з оригіналами виконавчих документів.

На запит ліквідатора, Відділ примусового виконання рішення Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України листом від 07.04.2016 р. № 9351-0-33-16/20.1/12 повідомив, що відповідно до даних Єдиного державного реєстру виконавчих проваджень відсутні відкриті виконавчі провадження, стягувачом за якими є ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв.

21.09.2015 р. до Господарського суду Миколаївської області від Відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області (далі - Відділ) надійшло повідомлення від 17.09.2015 р. № 02.1-26/5994 про те, що згідно інформації, наявної в базі ЄДРВП, виконавчі провадження з примусового виконання виконавчих документів, за якими боржником є ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв, на примусовому виконанні у відділі не перебувають.

Листом від 15.09.2015 р. № 3975/9/2-15 Державна інспекція сільського господарства України повідомила про відсутність зареєстрованої за банкрутом сільськогосподарської техніки.

Згідно листа Департаменту льотної придатності від 28.09.2015 р. № 21.1.19-15581 зареєстровані за банкрутом повітряні судна відсутні.

На запит ліквідатора Державна фіскальна служба України листом від 09.10.2015 р. № 9466/Б/99-99-24-02-01-14 повідомила, що згідно з даними Єдиної автоматизованої інформаційної системи ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв не перебуває на обліку в Митницях ДФС.

Згідно листа Управління Держпраці у Миколаївській області від 12.07.2016 р. № 01-08.02/2978 за банкрутом будь-які технологічні транспортні засоби та інше обладнання не зареєстровані.

Державна інспекція України з безпеки на морському та річковому транспорті листом від 03.11.2015 р. № 1639 повідомила, що за даними електронної версії Державного суднового реєстру України та Суднової книги України записи щодо суден, власником або судновласником яких є ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв, відсутні.

Державна служба інтелектуальної власності України листом від 22.09.2015 р. № 1-8/7574 повідомила, що пошук охоронних документів за власниками об'єктів права промислової власності або іншими даними законодавством не передбачено.

З метою виявлення зареєстрованих за ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв об'єктів інтелектуальної власності ліквідатором через мережу Інтернет здійснено пошук відомостей в Державному реєстрі патентів України на винаходи, Державному реєстрі патентів України на корисні моделі, Державному реєстрі патентів України на промислові зразки, Державному реєстрі свідоцтв України на знаки для товарів і послуг, Державному реєстрі України топографій інтегральних мікросхем, Державному реєстрі України назв місць походження та географічних значень походження товарів і прав на використання зареєстрованих кваліфікованих зазначень походження товарів, Реєстрі організацій колективного управління за результатами якого встановлено відсутність зареєстрованих за банкрутом об'єктів інтелектуальної власності

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку листом від 24.09.2015 р. № 09/01/20691/НК повідомила, що ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв серед власників, які володіють значними пакетами акцій емітентів (10% і більше статутного капіталу), відсутнє.

Згідно листа Управління Служби безпеки України в Миколаївській області від 06.06.2016 р. № 64/20-6344 ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв спеціальний дозвіл на провадження діяльності, пов'язаної з державною таємницею, не надавався.

Листом від 27.05.2016 р. № 14-18-01010 Регіональне відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області повідомило, що ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв створювалось поза процедурою приватизації державного майна. Інформація щодо наявності об'єктів державної власності на балансі банкрута у Регіонального відділення відсутня.

Державна архітектурно-будівельна інспекція України листом від 29.06.2016 р. № 40-302-16/6046 повідомила, що відповідно до Єдиного реєстру документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, відомостей про повернення н доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів, який формується на підставі інформації, поданої Держархбудінспекції її територіальними органами інформація щодо реєстрації декларацій про початок виконання будівельних робіт, декларацій про готовність об'єкта до експлуатації та інших документів, які надають ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв право на виконання будівельних робіт відсутня.

Листом від 26.07.2016 р. № 01-04/1476-05 Управління екології та природних ресурсів Миколаївської облдержадміністрації повідомило, що ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв дозвіл на спецводокористування не надавався.

Згідно листа Державного підприємства В«Агентство з ідентифікації і реєстрації тваринВ» від 28.07.2016 р. № 533/8-11 ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв як власник тварин в Єдиному державному реєстрі тварин не зареєстроване.

Відповідно до листа Державного космічного агентства України від 27.07.2016 р. № 3812/10-К4.1/16 відомості щодо наявності у ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв об'єктів космічної діяльності, космічної техніки, ліцензій на право провадження господарської діяльності з розроблення, випробування, виробництва, експлуатації ракет-носіїв, космічних апаратів та їх складових частин, наземного комплексу управління космічними апаратами та його складових частин відсутні.

Філія В«Головний інформаційно-обчислювальний центрВ» ПАТ В«УкрзалізницяВ» листом від 25.07.2016 р. № 36/1010 повідомила, що за ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв вантажні вагони не зареєстровані.

Зазначене підприємство зареєстроване в Довіднику В«Собственники грузовых вагонов государств-участников СодружестваВ» . В інформаційних базах відсутні відомості про зареєстровані локомотиви ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв.

Державна служба геології та надр України листом від 28.07.2016 р. № 12923/13/12-16 повідомила про відсутність у ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв спеціальних дозволів на користування надрами або ліцензій на видобування дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння.

Згідно листа Державного агентства рибного господарства України від 08.08.2016 р. № 2-18-17/4245-16 ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв документи дозвільного характеру у сфері рибного господарства не надавались, режими рибогосподарської експлуатації водних об'єктів не погоджувались.

Листом від 05.08.2016 р. № 3997/9/11-16 Державне агентство водних ресурсів України повідомило, що від ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв заяви про видачу дозволів на проведення робіт на землях водного фонду не надходили.

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 09.11.2015 р. № 10000391803 у банкрута відокремлені підрозділи відсутні.

З Витягу з Державного реєстру обтяжень рухомого майна від 24.11.2015 р. № 48390970 вбачаються 6 чинних записів щодо обтяження рухомого майна ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв, а саме:

- вид обтяження: приватне обтяження. Тип реєстрації: Поточна. Тип обтяження: Застава рухомого майна. Зареєстровано: 22.03.2011 16:15:08 за № 10971421 реєстратором: Миколаївською філією державного підприємства В«Інформаційний центрВ» Міністерства юстиції України, 54030, Миколаївська обл., м. Миколаїв, вул. Велика Морська, 34/1, а/с 124, тел. (0512) 50-11-04, 50-11-06. Підстава обтяження: договір застави майнових прав, 041-16/11 від 22.03.2011, Філія «³дділення ПАТ Промінвестбанк в м. МиколаївВ» . Об'єкт обтяження: Майнові права на надходження грошових коштів по договору № 4954 поставки товарів від 01.02.2010 укладеному з ТО «³к ОйлВ» . Відомості про обмеження відчуження: за погодженням з обтяжувачем. Обтяжувач: Філія «³дділення ПАТ Промінвестбанк в м. МиколаївВ» , код: 09326430, 54013, Миколаївська обл., м. Миколаїв, вул. Декабристів, 4-а, тел. (0512) 50-13-64. Боржник: ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» , код: 13863642, 54010, Миколаївська обл., м. Миколаїв, вул. 7-а Поперечна, буд. 3/4. Розмір основного зобов'язання: 3200000,00 гривня. Строк виконання зобов'язання: 24.02.2012. Термін дії: 22.03.2016. Звернення стягнення: не зареєстровано;

- вид обтяження: публічне обтяження. Тип реєстрації: Поточна. Тип обтяження: Податкова застава. Зареєстровано: 16.01.2013 13:54:19 за № 13479639 реєстратором: Миколаївською філією державного підприємства В«Інформаційний центрВ» Міністерства юстиції України, 54030, Миколаївська обл., м. Миколаїв, вул. Велика Морська, 34/1, а/с 124, тел. (0512) 50-11-04, 50-11-06. Підстава обтяження: ст. 88, 89 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI, б/н, 15.01.2013, ДПІ в Заводському районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби. Об'єкт обтяження: Майно платника податків згідно Акту опису майна № 10/19-027 від 14.01.2013. Відомості про обмеження відчуження: за погодженням з обтяжувачем. Обтяжувач: Державна податкова інспекція в Заводському районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби, код 34034315, 54029, Миколаївська обл., м. Миколаїв, вул. Галини Петрової, 2-а, тел. Для довідок: 56-57-28. Боржник: ТОВ В«РАНГВ» , код: 13863642, 54010, Миколаївська обл., м. Миколаїв, вул. 7-а Поперечна, 3 корп. 4. Термін дії: 16.01.2018. Звернення стягнення: не зареєстровано;

- вид обтяження: публічне обтяження. Тип реєстрації: Поточна. Тип обтяження: Арешт рухомого майна. Зареєстровано: 04.06.2013 09:02:57 за № 13720061 реєстратором: Миколаївською філією державного підприємства В«Інформаційний центрВ» Міністерства юстиції України, 54030, Миколаївська обл., м. Миколаїв, вул. Велика Морська, 34/1, а/с 124, тел. (0512) 50-11-04, 50-11-06. Підстава обтяження: постанова про арешт майна та оголошення заборони на його відчуження, ВП № 38081782, 01.06.2013, старший державний виконавець відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Миколаївській області ОСОБА_7. Об'єкт обтяження: все рухоме майно. Відомості про обмеження відчуження: заборонено відчужувати. Обтяжувач: Відділ примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Миколаївській області, код 34889877, 54020, Миколаївська обл., м. Миколаїв, вул. Декабристів, 41/23, оф. 800, тел. (0512) 58-61-84. Боржник: ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» , код: 13863642, 54010, Миколаївська обл., м. Миколаїв, вул. 7-а Поперечна, 3/4. Термін дії: 04.06.2018. Звернення стягнення: не зареєстровано;

- вид обтяження: публічне обтяження. Тип реєстрації: Поточна. Тип обтяження: Податкова застава. Зареєстровано: 26.05.2014 10:12:22 за № 14369043 реєстратором: Миколаївською філією державного підприємства В«Інформаційний центрВ» Міністерства юстиції України, 54030, Миколаївська обл., м. Миколаїв, вул. Велика Морська, 34/1, а/с 124, тел. (0512) 50-11-04, 50-11-06. Підстава обтяження: ст. 89 Податкового кодексу України, б/н, 20.05.2014, Баштанська ОДПІ ГУ Міндоходів у Миколаївській області. Казанківське відділення. Об'єкт обтяження: Майно платника податків згідно Акту опису № 2 від 20.05.2014. Відомості про обмеження відчуження: за погодженням з обтяжувачем. Обтяжувач: Баштанська ОДПІ ГУ Міндоходів у Миколаївській області, Казанківське відділення, код: 38556299, 56000, Миколаївська обл., Казанківський, сщ. Казанка, вул. Миру, 183, тел. для довідок: (05164) 9-17-85. Боржник: ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» , код: 13863642, 54010, Миколаївська обл., м. Миколаїв, вул. 7-а Поперечна, 3/4. Термін дії: 26.05.2019. Звернення стягнення: не зареєстровано;

- вид обтяження: публічне обтяження. Тип реєстрації: Поточна. Тип обтяження: Податкова застава. Зареєстровано: 25.07.2014 10:23:46 за № 14464988 реєстратором: Миколаївською філією державного підприємства В«Інформаційний центрВ» Міністерства юстиції України, 54030, Миколаївська обл., м. Миколаїв, вул. Велика Морська, 34/1, а/с 124, тел. (0512) 50-11-04, 50-11-06. Підстава обтяження: п. 89.1.1 ст. 89 Податкового кодексу України, б/н, 21.07.2014, Баштанська ОДПІ ГУ Міндоходів у Миколаївській області. Об'єкт обтяження: Майно платника податків згідно Акту опису № 5 від 21.07.2014. Відомості про обмеження відчуження: за погодженням з обтяжувачем. Обтяжувач: Баштанська ОДПІ ГУ Міндоходів у Миколаївській області, код: 38556299, 56101, Миколаївська обл., Баштанський, м. Баштанка, вул. Миколи Аркаса, 2, тел. для довідок: 2-84-42. Боржник: ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» , код: 13863642, 54010, Миколаївська обл., м. Миколаїв, вул. 7-а Поперечна, 3/4. Термін дії: 25.07.2019. Звернення стягнення: не зареєстровано;

- вид обтяження: публічне обтяження. Тип реєстрації: Поточна. Тип обтяження: Податкова застава. Зареєстровано: 29.07.2014 16:57:56 за № 14469507 реєстратором: Одеською філією державного підприємства В«Інформаційний центрВ» Міністерства юстиції України, 65017, Одеська обл., м. Одеса, вул. Бреуса, буд. 26/2, тел. (048) 717-52-12. Підстава обтяження: п. 89.1 ст. 89 Податкового кодексу України № 2756-VI від 02.12.2010, б/н, 24.07.2014, ДПІ у Суворовському районі м. Одеси ГУ Міндоходів в Одеській області. Об'єкт обтяження: майно платника податків згідно Акту опису № 26 від 24.07.2014 Відомості про обмеження відчуження: за погодженням з обтяжувачем. Обтяжувач: Державна податкова інспекція у Суворовському районі м. Одеси ГУ Міндоходів у Одеській області, код: 38723561, 65025, Одеська обл., м. Одеса, вул. Ак. Заболотного, 38-а. Боржник: ТОВ В«РАНГВ» , код: 13863642, 54010, Миколаївська обл., м. Миколаїв, вул. 7-а Поперечна, 3/4. Термін дії: 29.07.2019. Звернення стягнення: не зареєстровано.

25.11.2015 р. ліквідатором боржника на адреси обтяжувачів направлено запити щодо надання копій документів, які стали підставою для реєстрації обтяжень майна, а саме до:

- Державної податкової інспекції у Заводському районі м. Миколаєва щодо надання копії акту опису майна ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв від 14.01.2013 р. № 10/19-027;

- Державної податкової інспекції у Суворовському районі м. Одеси щодо надання копії акту опису майна ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв від 24.07.2014 р. № 26;

- Баштанської Об'єднаної державної податкової інспекції щодо надання копії акту опису майна ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв від 20.05.2014 р. № 2 та акту опису від 21.07.2014 р. № 5.

Листом від 07.12.2015 р. № 14315/10/23-01 Державна податкова інспекція у Суворовському районі м. Одеси надала копію акту опису майна від 24.07.2014 р. № 26, з якого вбачається, що податковим органом у податкову заставу описано 6 одиниць транспортних засобів ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв.

Баштанська об'єднана державна податкова інспекція листом від 17.12.2015 р. № 3382/9/14-11-10-14 надала копію акту опису майна від 20.05.2014 р. № 2 та від 21.07.2014 р. № 5, з яких вбачається, що податковим органом описано майно, на яке платник податків набуде право власності в майбутньому.

Державна податкова інспекція у Заводському районі м. Миколаєва надала копію акту опису майна ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв від 14.01.2013 р. № 10/19-027, з якого вбачається, що податковим органом описано майно платника податків, а саме 29 одиниць транспортних засобів.

З метою реєстрації відомостей про припинення обтяжень рухомого майна банкрута ліквідатором на адреси обтяжувачів направлено заяви від 23.05.2016 р. з проханням подати до Державного підприємства В«Інформаційний центрВ» Міністерства юстиції України заяви про припинення обтяження рухомого майна.

Запис від 22.03.2011 р. № 10971421 вилучено з Державного реєстру обтяжень рухомого майна за завершенням п'ятирічного терміну зберігання, що підтверджується витягом з Державного реєстру обтяжень рухомого майна від 26.08.2016 р. № 50195622.

Податкова застава майна, накладена на підставі акту опису майна № 10/19-027 Державною податковою інспекцією у Заводському районі м. Миколаєва ГУ Міндоходів у Миколаївській області від 14.01.2013 р. (запис № 13479639 від 16.01.2013 р.) припинена 05.08.2016 р. на підставі п. п. 93.1.1. п. 93.1 ст. 93 Податкового кодексу України, що підтверджується витягом з Державного реєстру обтяжень рухомого майна від 26.08.2016 р. № 50195622.

Податкова застава майна, накладена на підставі акту опису майна № 2 Баштанської Об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Миколаївській області від 20.05.2014 р. (запис № 14369043 від 26.05.2014 р.) припинена 15.08.2016 р. на підставі п. п. 93.1.3. п. 93.1 ст. 93 Податкового кодексу України, що підтверджується витягом з Державного реєстру обтяжень рухомого майна від 26.08.2016 р. № 50195622.

Податкова застава майна, накладена на підставі акту опису майна № 5 Баштанської Об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Миколаївській області від 21.07.2014 р. (запис № 14464988 від 25.07.2014 р.) припинена 15.08.2016 р. на підставі п. п. 93.1.3. п. 93.1 ст. 93 Податкового кодексу України, що підтверджується витягом з Державного реєстру обтяжень рухомого майна від 26.08.2016 р. № 50195622.

Податкова застава майна, накладена на підставі акту опису майна № 26 Державною податковою інспекцією у Суворовському районі м. Одеси Головного Управління Міндоходів в Одеській області від 24.07.2014 р. (запис № 14469507 від 29.07.2014 р.) припинена 14.06.2016 р. на підставі п. п. 93.1.3. п. 93.1 ст. 93 Податкового кодексу України, що підтверджується витягом з Державного реєстру обтяжень рухомого майна від 26.08.2016 р. № 50195622.

Арешт рухомого майна, накладений на підставі Постанови Відділу примусового виконання рішень управління ДВС ГУЮ у Миколаївській області про арешт майна та оголошення заборони на його відчуження від 01.06.2013 р. в рамках ВП № 38081782 (запис № 13720061 від 04.06.2013 р.) скасований 07.11.2013 р. на підставі ст. ст. 47, 50 Закону України В«Про виконавче провадженняВ» , що підтверджується Постановою Відділу примусового виконання рішень управління ДВС ГУЮ у Миколаївській області про повернення виконавчого документа стягувачеві від 07.11.2013 р. в рамках ВП № 38081782.

З Інформаційної довідки від 14.09.2015 р. № 43807868 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв вбачається наступне:

В Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно:

- відомості про нерухоме майно та земельні ділянки власником якого є ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв відсутні;

- зареєстровані 3 записи про арешт майна та 1 запис про податкову заставу майна.

За заявами ліквідатора, Державним реєстратором Маловільшанської сільської ради внесено записи про припинення 3 обтяжень (арештів нерухомого майна), що підтверджується Витягами з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію обтяження індексний від 22.06.2016 р. № 61969470, індексний від 22.06.2016 р. № 61975868 та індексний від 22.06.2016 р. № 61981148.

У припиненні Податкової застави майна (запис про обтяження № 66214 зареєстрований 16.01.2013 р.) державним реєстратором відмовлено, оскільки майно - комплекс АЗС по вул. Леніна, 43а, смт. Березанка Миколаївської області, не належить банкруту, а належить іншій особі, що підтверджується рішенням про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень від 22.06.2016 р. № 30162752 та Інформаційною довідкою від 21.09.2015 р. № 44192201 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна.

В Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна:

- відомості про обтяження майна, власником якого є ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв, відсутні.

В Державному реєстрі Іпотек:

- відомості про перебування в іпотеці майна, власником якого є ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв, відсутні.

В Реєстрі прав власності на нерухоме майно:

- наявні відомості про реєстрацію за банкрутом станом на 31.12.2012 р. об'єктів нерухомого майна, а саме:

- Автозаправна станція з допоміжними спорудами, адреса: вул. Гоголя, 58, смт. Врадіївка, Врадіївський район, Миколаївська область;

- Автозаправна станція, адреса: вул. Чигрина, 47Б, м. Миколаїв;

- Нежитлова будівля, модульної автозаправної станції, адреса: вул. Миру, 96, смт. Казанка, Казанківський район, Миколаївська область;

- Автомобільна заправна станція, адреса: Автодорога В«Одеса-Мелітополь-Новоазовськ (на Таганрог) В» , 173 км. + 707 (праворуч), с/рада Шевченківська, Жовтневий район, Миколаївська область;

- Нежилий об'єкт, АЗС, адреса: вул. Піонерська, 33, м. Баштанка, Баштанський район, Миколаївська область;

- Нежитловий об'єкт автозаправної станції, адреса: вул. Будівельників, 15/2, м. Миколаїв;

- Модульна автозаправна станція, адреса: вул. Миколаївська, 1-а, смт. Веселинове, Веселинівський район, Миколаївська область;

- Комплекс АЗС, адреса: вул. Леніна, 43а, смт. Березанка, Березанський район, Миколаївська область;

- Нежитлова будівля, адреса: вул. Леніна, 1-А, м. Нова Одеса, Новоодеський район, Миколаївська область;

- Автомобільна заправна станція, адреса: вул. Степова, 6, с. Галицинове, Жовтневий район, Миколаївська область;

- Нежитлові приміщення за адресою: вул. 7 Поперечна, 3/4, м. Миколаїв;

- Автозаправна станція, адреса: проспект Корабелів, 1/2, м. Миколаїв;

- Автозаправна станція, адреса: вул. Ольвійська, 1/1, м. Очаків, Миколаївська область;

- Нежитлові будівлі та споруди, адреса: вул. Хутірська 87 м. Одеса;

- Будівля, автозаправна станція, адреса: вул. Жовтневої революції, 256б, м. Вознесенськ, Миколаївська область;

- Автомийка з станцією технічного обслуговування, нежитлової будівлі, адреса: вул. Ольвійська, 1-2-А, м. Очаків, Миколаївська область;

- Нежитлове приміщення будівлі АЗС, адреса: проспект Миру, 15, с. Степове, Миколаївський район, Миколаївська область;

- Автозаправна станція, адреса: вул. Кіровоградська (Тернівка), 68, м. Миколаїв;

- Комплекс АЗС, адреса: вул. Одеська, 2а, с. Нечаяне, Миколаївський район, Миколаївська область;

- Будівлі та споруди автозаправної станції, адреса: вул. Миколаївська, 1а, с. Парутине, Очаківський район, Миколаївська область.

- Житловий будинок, адреса: вул. Одеська, 22, с. Коблеве, Березанський район, Миколаївська область.

При цьому, в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно містяться відомості про припинення протягом 2012 - 2013 років права власності ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв на зазначені об'єкти нерухомого майна.

При обстеженні житлового будинку по вул. Одеська, 22 в с. Коблеве Березанського району Миколаївської області ліквідатором встановлено фактичну відсутність на ній житлового будинку через його повне знищення, про що складено акт інвентаризації майна, яке пропонується до списання від 01.10.2015 р.

Враховуючи викладене, право власності ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв, яке зареєстроване в Реєстрі прав власності на нерухоме майно станом на 31.12.2012 р. на об'єкт нерухомого майна по вул. Одеська, 22 в с. Коблеве, Березанського району Миколаївської області припинене в силу ст. 349 Цивільного кодексу України та знято з обліку, про що складено акт списання основних засобів від 01.10.2015 р. № 1 та звіт про списання майна від 01.10.2015 р.

За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв станом на 31.12.2012 р. також є власником земельних ділянок, які були реалізовані в 2013 році, а саме:

- земельної ділянки (під будівництво та розміщення комплексу придорожнього сервісу, кадастровий номер 4820982201:05:002:0018, площа 0,9594 га, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 14402248209, адреса: вул. Одеська, 20, с. Коблеве, Березанський район, Миколаївська область);

- земельної ділянки (для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, для комерційного використання (під АЗС), кадастровий номер 4824810100:05:001:0015, площа 0,2922 га., реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 144088648248, адреса: вул. Леніна, 1а, м. Нова Одеса, Миколаївська область);

- земельної ділянки (для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 4821155000:15:000:0698, площа 0,33 га, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 13990748211, адреса: смт. Березнегувате, Березнегуватський район, Миколаївська область);

- земельної ділянки (для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, для обслуговування АЗС, кадастровий номер 4810137200:14:048:0096, площа 0,2048 га., реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 12776948101, адреса: вул. Кіровоградська (Тернівка), 68, м. Миколаїв);

- земельної ділянки (для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, для комерційного використання, кадастровий номер 4824282701:04:033:0001, площа 1,03 га., реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 12774848242, адреса: вул. Одеська, 2а, с. Нечаяне, Миколаївський район, Миколаївська область);

- земельної ділянки (для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, для комерційного використання, кадастровий номер 4821783400:03:000:0449, площа 0,16 га., реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 12760248217, адреса: с/рада Подільська, Веселинівський район, Миколаївська область).

Враховуючи те, що нерухоме майно та земельні ділянки, власником яких було ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв реалізовані у 2012-2013 роках, на дату відкриття ліквідаційної процедури у власності боржника відсутні нерухоме майно та земельні ділянки, які можливо включити до складу ліквідаційної маси банкрута.

З аналізу правочинів, які укладалися ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв щодо відчуження нерухомого майна та земельних ділянок, ліквідатором встановлено, що все нерухоме майно та земельні ділянки, які були зареєстровані за банкрутом в Державному реєстрі прав власності станом на 31.12.2012 р., реалізовані ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«КонтрактойлВ» на початку 2013 р.

Крім того, ліквідатором банкрута зазначено, що звернення до суду з заявами про визнання недійсними договорів купівлі-продажу нерухомого майна банкрута на підставі статей 20, 41 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» є неможливим і недоцільним, оскільки:

- по-перше: договори купівлі-продажу були укладені в період більше одного року, що передував порушенню справи про банкрутство ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв;

- по-друге: згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців ТОВ В«КонтрактойлВ» (код ЄДРПОУ 38456130), яке було покупцем за даними правочинами, припинено.

Згідно з Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 17.09.2015 р. № НОМЕР_1 ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв є співзасновником ТДВ В«МеркурійВ» .

Частка ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв у статутному капіталі ТДВ В«МеркурійВ» включена арбітражним керуючим до складу ліквідаційної маси банкрута.

Згідно інформації наданої Регіональним сервісним центром в Миколаївській області МВС України від 13.05.2016 р. № 31/14-1461 на час відкриття ліквідаційної процедури за банкрутом обліковувалось 16 одиниць транспортних засобів.

В ході ліквідаційної процедури ліквідатором встановлено, що транспортні засоби ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв відповідно до акту опису майна від 14.01.2013 р. № 10/19-027 описано Державною податковою інспекцією в Заводському районі м. Миколаєва в податкову заставу.

Листом від 04.07.2016 р. № 126/Г/14-3-17-026 Державна податкова інспекція у Центральному районі м. Миколаєва повідомила, що в ході проведених в 2014 році ТБ В«Кіровоградська універсальна товарна біржаВ» аукціонів з продажу майна, що перебуває в податковій заставі, було реалізовано 13 транспортних засобів ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв в рахунок погашення податкового боргу, що підтверджується наданими податковим органом копіями протоколів, складених за результатами проведених аукціонів з продажу майна, що перебуває в податковій заставі.

Покупцями проведено розрахунки за придбане майно, перераховані кошти розподілено в погашення заборгованості, що підтверджується копіями довідок про розподіл коштів.

В ході виконання своїх повноважень ліквідатором також виявлено наявність 2-х одиниць транспортних засоби, що належать ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв, а саме:

- ГАЗ 3307, 1990 р.в., синій, № двигуна 123090, № шасі ХТН330400L1400811, ДНЗ ВЕ 1934 АР, свідоцтво ВЕС 072735 видане 11.04.2009;

- ГАЗ 53, 1991 р.в., синій, № двигуна 5311М1712242 № шасі ХТН33072М1448512, № кузова 97779, ДНЗ 05441 НК, свідоцтво НІС 260932 видане 30.08.2002.

У зв'язку з фактичною відсутністю зареєстрованого за банкрутом транспортного засобу МАЗ 8925, 1985 р.в., зеленого кольору, № шасі 852204, ДНЗ 08999НІ та неможливістю протягом всього часу ліквідаційної процедури встановити його місцезнаходження (як ліквідатором, так і правоохоронними органами), з метою завершення ліквідаційної процедури ліквідатором 19.08.2016 р. прийнято рішення про вибракування та зняття з реєстраційного обліку зазначеного транспортного засобу.

Транспортний засіб марки МАЗ 8925, 1985 р.в., зеленого кольору, № шасі 852204, ДНЗ 08999НІ ліквідатором вибракувано, про що складено акт на списання автотранспортного засобу від 19.08.2016 р. та направлено до Регіонального сервісного центру МВС у Миколаївській області заяву від 19.08.2016 р. про зняття з реєстраційного обліку зазначеного транспортного засобу.

Державна податкова інспекція у Заводському районі м. Миколаєва Головного управління ДФС у Миколаївській області листом від 18.11.2015 р. № 3799/14-04-11-02-67 повідомила, що згідно баз даних податкової інспекції у ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв значиться 14 відкритих рахунків в шести банківських установах.

На адреси банківських установ, у яких обліковуються відкриті рахунки ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв, ліквідатором 25.11.2015 р. направлено запити про надання інформації про залишок коштів на даних рахунках.

Листом ПАТ В«Марфін БанкВ» від 09.12.2015 р. № 206/03-БТ та довідками ПАТ В«ПриватбанкВ» від 23.11.2015, ПАТ В«Альфа-БанкВ» від 14.12.2015 р. № 850/БТ-26-б/б, ПАТ В«УкрсоцбанкВ» від 24.12.2015 р. № 10.508-186/86-74 повідомлено, що залишок коштів на рахунках ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв відсутній.

Всі рахунки банкрута, окрім рахунку № 26008226812001, відкритого в ПАТ КБ В«ПриватбанкВ» , який використовувався в ліквідаційній процедурі, закрито за заявами ліквідатора, що підтверджується довідкою ПАТ В«Марфін БанкВ» від 21.12.2015 р. № 606/03, довідкою ПАТ В«УкрсоцбанкВ» від 25.12.2015 р. № 06.501-186/67, довідкою ПАТ В«Альфа-БанкВ» від 24.12.2015 р. № 108282, довідками ПАТ КБ В«ПриватбанкВ» від 13.01.2016 р. № 08.7.0.0.0/1601131228242, від 01.02.2016 р. № 08.7.0.0.0/160201105259, від 29.01.2016 р. № 08.7.0.0.0/1601291037123, від 25.01.2016 р. № 08.7.0.0.0/1601251002010, довідкою АТ В«ОТП БанкВ» від 26.04.2016 р. № 400-3/303 та довідкою ПАТ В«ПромінвестбанкВ» від 21.12.2015 р. № 115-20-6/198.

При закритті рахунків банкрута залишок коштів в сумі 3,23 грн. перераховано на основний рахунок банкрута, який використовувався в ліквідаційній процедурі.

На виконання ч. 2 ст. 41 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкуртом», 01.10.2015 р. ліквідатором банкрута проведено інвентаризацію основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, документів та розрахунків ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв, про що складено інвентаризаційні відомості від 01.10.2015 р.

За результатами проведеної інвентаризації ліквідатором 01.10.2015 р. сформовано ліквідаційну масу ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв, до складу якої включено:

1) транспортний засіб ГАЗ 3307, 1990 р.в., синій, № двигуна 123090, № шасі ХТН330400L1400811, ДНЗ ВЕ 1934 АР, свідоцтво ВЕС 072735 видане 11.04.2009;

2) транспортний засіб ГАЗ 53, 1991 р.в., синій, № двигуна 5311М1712242, № шасі ХТН33072М1448512, № кузова 97779, ДНЗ 05441 НК, свідоцтво НІС 260932 видане 30.08.2002;

3) частка ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв у статутному капіталі ТДВ В«МеркурійВ» .

З метою збереження транспортних засобів банкрута, 01.10.2015 р. ліквідатором укладено договір відповідального зберігання з ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю транспортна фірма В«КаміонВ» та за актом приймання-передачі від 01.10.2015 р. майно передано на зберігання.

Також, з метою визначення організатора аукціонів з продажу майна ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв, 23.11.2015 р. на сайті арбітражного керуючого за посиланням: http://balevarbitr.at.ua/publ/ розміщено оголошення про проведення 08.12.2015 р. конкурсу з визначення організатора аукціонів з продажу майна банкрута.

У встановлений строк на участь у конкурсі 01.12.2015 р. надійшла заява № 01-12-01/15 від Універсальної біржі (УБ) В«ПівденьВ» , яка пропонує послуги Організатора аукціонів з продажу майна ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв.

За результатами проведеного конкурсу конкурсною комісією визначено переможця конкурсу з визначення організатора аукціонів з продажу майна ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв, який відповідає всім заявленим критеріям - УБ В«ПівденьВ» , вул. Садова, 3-в, м. Миколаїв, 54001, код ЄДПРОУ 30333858.

18.12.2015 р. комітетом кредиторів, на засіданні комітету кредиторів погоджено визначену конкурсною комісією кандидатуру Організатора аукціонів з продажу майна ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв - УБ В«ПівденьВ» .

18.12.2015 р. ліквідатором ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв укладено договір № 28/15 на організацію продажу майна банкрута з аукціону з УБ В«ПівденьВ» .

На сайті Вищого господарського суду України за посиланням: http://vgsu.arbitr.gov.ua/pages/158/?d=27094&v=2ba9071472&t=7 та на сайті Міністерства юстиції України за посиланням: http://old.minjust.gov.ua/46406?d= 27094&v=2ba9071472&t=7 оприлюднено оголошення про проведення 16.02.2016 р. аукціону з продажу майна банкрута у вигляді цілісного майнового комплексу з початковою вартістю 31 560 490,59 грн.

Аукціон з продажу майна банкрута у вигляді цілісного майнового комплексу з початковою вартістю 31 560 490,59 грн. призначений на 16.02.2016 р., визнаний таким, що не відбувся, в зв'язку з відсутністю учасників.

Керуючись положеннями Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» ліквідатором прийнято рішення про продаж нереалізованого у вигляді цілісного майнового комплексу майна ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв частинами.

Ліквідатором за допомогою методу чистих активів, визначено вартість корпоративних прав ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв у статутному капіталі ТДВ В«МеркурійВ» , яка складає 1 грн.

Ліквідатором в газеті ТВ В«ВсесвітВ» розміщено оголошення від 17.03.2016 р. № 11 (804) про реалізацію шляхом безпосереднього продажу корпоративних прав (часток) ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв в статутному капіталі ТДВ В«МеркурійВ» .

На адресу ліквідатора надійшла одна заявка на придбання корпоративних прав банкрута від фізичної особи за ціною 1 грн.

26.05.2016 ліквідатором укладено договір купівлі-продажу (відступлення) частки в статутному капіталі ТДВ В«МеркурійВ» та за актом приймання-передачі від 26.05.2016 р. частку передано покупцю.

Від реалізації частки банкрута в статутному капіталі ТДВ В«МеркурійВ» отримано грошові кошти в сумі 1,00 грн.

З метою визначення початкової вартості транспортних засобів банкрута на аукціоні, ліквідатором 16.02.2016 р. укладено з суб'єктом оціночної діяльності ОСОБА_8 договір на проведення оцінки майна № 9.

Суб'єктом оціночної діяльності ОСОБА_8 визначено вартість транспортних засобів, про що 26.02.2016 р. складено висновок спеціаліста автотоварознавця про оцінку колісних транспортних засобів № 150.

Організатором аукціону на сайті Вищого господарського суду України запосиланням: http://vgsu.arbitr.gov.ua/pages/158/?d=28839&v=fcbaa90a80&t=7 та на сайті Міністерства юстиції України за посиланням: http://old.minjust.gov.ua/ 46406?d=28839&v=fcbaa90a80&t=7 опубліковано оголошення про проведення 04.04.2016 р. аукціону з продажу майна банкрута частинами з початковою вартістю згідно з висновком суб'єкта оціночної діяльності.

Аукціон з продажу майна банкрута, призначений на 04.04.2016 р., визнаний таким, що не відбувся, у зв'язку з відсутністю учасників.

Організатором аукціону на сайті Вищого господарського суду України запосиланням:http://vgsu.arbitr.gov.ua/pages/158/?d=29514&v=ec13751e71&t=7 та на сайті Міністерства юстиції України за посиланням: http://old.minjust.gov.ua/46406?d=29514&v=ec13751e71&t=7 опубліковано оголошення про проведення 22.04.2016 р. повторного аукціону з продажу майна банкрута частинами.

Аукціон з продажу майна банкрута, призначений на 22.04.2016 р., визнаний таким, що не відбувся, у зв'язку з відсутністю учасників.

Організатором аукціону на сайті Вищого господарського суду України запосиланням: http://vgsu.arbitr.gov.ua/pages/158/?d=30244&v=2bfc73f947&t=7 та на сайті Міністерства юстиції України за посиланням: http://old.minjust.gov.ua/46406?d=30244&v=2bfc73f947&t=7 опубліковано оголошення про проведення 13.05.2016 р. другого повторного аукціону з продажу майна банкрута частинами.

13.05.2016 р. на аукціоні з продажу майна ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв визначено переможців, які запропонували найвищу, в порівнянні з іншими учасниками аукціону, ціну.

13.05.2016 р. ліквідатором з переможцями аукціонів укладено договори купівлі-продажу транспортних засобів банкрута та за актами приймання передачі транспортні засоби передано покупцям.

Від реалізації транспортних засобів ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв отримано кошти в сумі 11 039,93 грн., які за винятком вартості послуг Організатора аукціону, перераховано на основний рахунок банкрута.

Також в ході ліквідаційної процедури ліквідатором виявлено дебіторську заборгованість банкрута в сумі 89 352,45 грн.

Зазначену заборгованість стягнуто на користь ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв з Приватної фірми В«БанзайВ» (61000, м. Харків, пров. Ващенковський, 14, код 22613625) рішенням Господарського суду Харківської області від 02.03.2010 р. по справі № 38/310-09 та рішенням Господарського суду Харківської області від 02.03.2010 р. по справі № 38/308-09.

Червонозаводським ВДВС Харківського МУЮ рішення Господарського суду Харківської області від 02.03.2010 р. по справі № 38/310-09 та рішення від 02.03.2010 р. по справі № 38/308-09 виконано повністю, стягнуто з Приватної фірми В«БанзайВ» грошові кошти в сумі 89 352,45 грн., які зараховано на основний рахунок ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв.

Переплати по податкам, зборам та іншим обов'язковим платіжами у ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв відсутні, що підтверджується листом Державної податкової інспекції у Центральному районі м. Миколаєва від 30.06.2016 р. № 1191/Г/14-03-13-01-27.

Свідоцтво платника ПДВ ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв анульовано 30.05.2014 р. з причини ненадання податкової звітності з ПДВ.

В ході ліквідаційної процедури ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв ліквідатором отримано 100 396,61 грн., а саме:

- 5 733,12 грн. - за рахунок продажу транспортного засобу ГАЗ 3307, 1990 р.в., синій, № двигуна 123090, № шасі ХТН330400L1400811, ДНЗ ВЕ 1934 АР, свідоцтво ВЕС 072735 видане 11.04.2009;

- 5 306,81 грн. - за рахунок продажу транспортного засобу ГАЗ 53, 1991 р.в., синій, № двигуна 5311М1712242, № шасі ХТН33072М1448512, № кузова 97779, ДНЗ 05441 НК, свідоцтво НІС 260932 видане 30.08.2002;

- 1,00 грн. - за рахунок продажу частки ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв у статутному капіталі ТДВ В«МеркурійВ» ;

- 89 352,45 грн. - дебіторська заборгованість банкрута;

- 3,23 грн. - залишок коштів на рахунку.

Одержані в ході ліквідаційної процедури кошти, ліквідатором спрямовано на задоволення вимог кредиторів, у порядку, встановленому статтею 45 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», а саме:

- 9 744,00 грн. - на погашення вимог кредиторів першої черги:

ДП В«Миколаївський морський торговельний портВ» - платіжне доручення від 29.02.2016 р. № 30 на суму 1 218,00 грн.;

ТОВ СГП В«НІБУЛОНВ» - платіжне доручення від 29.02.2016 р. № 32 на суму 1 218,00 грн.;

ПАТ В«ПромінвестбанкВ» - платіжне доручення від 29.02.2016 р. № 34 на суму 1 218,00 грн.;

ПАТ по газопостачанню та газифікації В«МиколаївгазВ» - платіжне доручення від 29.02.2016 р. № 26 на суму 1 218,00 грн.;

ТОВ В«ТД В«Сокар УкраїнаВ» - платіжне доручення від 29.02.2016 р. № 27 на суму 1 218,00 грн.;

Сектору культури Жовтневої РДА - платіжне доручення від 29.02.2016 р. № 28 на суму 1 218,00 грн.;

Відділу освіти, молоді та спорту Жовтневої РДА - платіжне доручення від 29.02.2016 р. № 31 на суму 1 218,00 грн.;

Управлінню з питань надзвичайних ситуацій Миколаївської ОДА - платіжне доручення від 29.02.2016 р. № 33 на суму 1 218,00 грн.;

- 1,92 грн. - на погашення вимог кредиторів другої черги:

Заводського РЦЗ - платіжне доручення від 04.03.2016 № 43;

- 90 650,69 грн. - направлено на відшкодування витрат, пов'язаних з провадженням у справі про банкрутство в господарському суді та роботою ліквідаційної комісії.

Згідно довідки Публічного акціонерного товариства Комерційного банку В«ПриватбанкВ» від 04.08.2016 р. № 160804SU10272508, клієнту ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв 02.08.2016 р. закрито поточний рахунок № 26008226812001 в українській гривні (який використовувався в ліквідаційній процедурі), а також закрито корпоративні картки.

Листом від 31.05.2016 р. б/н Сектор інформації та використання документів ліквідованих установ Архівного відділу Миколаївської міської ради повідомив ліквідатора банкрута, що для отримання довідки про прийняття документів, що відповідно до законодавства підлягають довгостроковому зберіганню, ліквідатор зобов'язаний передати зазначені документи на зберігання до сектору інформації та використання документів ліквідованих установ Архівного відділу Миколаївської міської ради.

Під час проведення ліквідаційної процедури встановити місцезнаходження та відомості про існування архівних документів ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв як ліквідатором, так і Заводським відділом поліції Головного управління поліції в Миколаївській області, не представилось можливим.

24.08.2016 р. в газеті В«МаклерВ» № 34 на замовлення ОСОБА_2 опубліковано оголошення наступного змісту: В«Ліквідатор ТОВ В«РАНГВ» (код ЄДРПОУ 13863642, вул. 7-а Поперечна, буд. 3/4, м. Миколаїв) повідомляє, що печатки та всі документи ОСОБА_1, у тому числі установчі, фінансово-господарські та архівні, ліквідатору не передані, вжитими заходами в ході ліквідаційної процедури не виявлені та вважаються недійснимиВ» .

29.08.2016 р. ліквідатором банкрута знищено дублікат печатки ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв, у зв'язку з ліквідацією банкрута, про що складено відповідний акт.

У зв'язку з тим, що у банкрута станом на 29.08.2016 р. майна та грошових коштів не виявлено, ліквідатор звернувся до місцевого господарського суду з клопотанням про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв.

Ухвалою від 20.09.2016 р. Господарський суд Миколаївської області звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута затвердив, діяльність банкрута припинив.

Між тим, за результатами розгляду матеріалів справи суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 3 ст. 98 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» під час реалізації своїх прав та обов'язків арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) зобов'язаний діяти добросовісно, розсудливо, з метою, з якою ці права та обов'язки надано (покладено), обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії), на підставі, у межах та спосіб, що передбачені Конституцією та законодавством України про банкрутство.

Відповідно до ч. 2 ст. 41 Закону ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження:

приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження;

виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута;

проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута;

аналізує фінансове становище банкрута;

виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута;

очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу;

пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості;

подає до суду заяви про визнання недійсними правочинів (договорів) боржника;

вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб.

Згідно з приписами ч. 1 ст. 46 Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються:

- відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси;

- відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу;

- копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна;

- реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів;

- документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів;

- довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню;

- для акціонерних товариств - копія розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, засвідчена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку;

- для емітентів цінних паперів - копія звіту про наслідки погашення цінних паперів, засвідчена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Як вбачається з матеріалів справи, а саме з Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, основним видом економічної діяльності ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв є оптова торгівля твердими, рідкими, газоподібним поливом і подібними продуктами.

Ліквідатором в поданому звіті зазначено, та з чим погодився суд першої інстанції, що виявити дебіторську заборгованість перед банкрутом не є можливим, оскільки відсутня первинна документація боржника.

Проте, Одеський апеляційний господарський суд не може погодись з таким висновком, оскільки виявити суб'єктів господарської діяльності, які мають дебіторську заборгованість можливо шляхом звернення до органів державної фіскальної служби з запитом про отримання податкових декларацій з податку на додану вартість.

Відповідно до п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу України на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений цим Кодексом термін.

У податковій накладній зазначаються в окремих рядках такі обов'язкові реквізити:

- порядковий номер податкової накладної;

- дата виписування податкової накладної;

- повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, - продавця товарів/послуг;

- податковий номер платника податку (продавця та покупця). У разі постачання/придбання філією (структурним підрозділом) товарів/послуг, яка фактично є від імені головного підприємства - платника податку стороною договору, у податковій накладній, крім податкового номера платника податку додатково зазначається числовий номер такої філії (структурного підрозділу);

- повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, - покупця (отримувача) товарів/послуг;

- опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг;

- ціна постачання без урахування податку;

- ставка податку та відповідна сума податку в цифровому значенні;

- загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку;

- код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України).

З огляду на те, що податкова накладна виписується постачальником товарів, робіт, послуг в момент проведення господарських операцій та виникнення податкових зобов'язань у платника податків, інформація про виписані податкові накладні надає можливість встановити контрагентів боржника, з якими банкрут мав господарські відносини та здійснював господарські операції.

В свою чергу, місцевий господарський суд при винесенні оскаржуваної ухвали не дав оцінку вказаним обставинам щодо можливості виявлення дебіторської заборгованості, її стягнення та включення отриманих коштів до ліквідаційної маси.

Щодо посилань ліквідатора боржника на відсутність первинної документації банкрута та не можливість встановлення їх місця знаходження, суд апеляційної інстанції зазначає наступне.

З листів правоохоронних органів, у відповідь на запити ліквідатора, не вбачається, які саме заходи приймались для розшуку вказаних документів.

Постанова про закриття кримінального провадження № 12015120030006119 ліквідатором у встановленому законом порядку не оскаржувалась, що призвело до передчасного висновку ліквідатора та суду про неможливість встановлення місця знаходження первинних документів, бухгалтерського та податкового обліку, облікових регістрів, печаток, штампів, матеріальних цінностей ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв та відсутність можливості ліквідатору з'ясувати наявність дебіторської заборгованості та майна боржника.

Стосовно доводів ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю сільськогосподарське підприємство „НІБУЛОНВ» м. Миколаїв про те, що ліквідатором боржника не в повній мірі вживалися дії щодо з'ясування переліку основних засобів ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв суд апеляційної інстанції зазначає наступне.

В силу приписів ст. 139 Господарського кодексу України майном у сфері господарювання визнається сукупність речей та інших цінностей (включаючи нематеріальні активи), які мають вартісне визначення, виробляються чи використовуються у діяльності суб'єктів господарювання та відображаються в їх балансі або враховуються в інших передбачених законом формах обліку майна цих суб'єктів.

Відповідно до ч. 2 - 7 наведеної норми залежно від економічної форми, якої набуває майно у процесі здійснення господарської діяльності, майнові цінності належать до основних фондів, оборотних засобів, коштів, товарів.

Основними фондами виробничого і невиробничого призначення є будинки, споруди, машини та устаткування, обладнання, інструмент, виробничий інвентар і приладдя, господарський інвентар та інше майно тривалого використання, що віднесено законодавством до основних фондів.

Оборотними засобами є сировина, паливо, матеріали, малоцінні предмети та предмети, що швидко зношуються, інше майно виробничого і невиробничого призначення, що віднесено законодавством до оборотних засобів.

Коштами у складі майна суб'єктів господарювання є гроші у національній та іноземній валюті, призначені для здійснення товарних відносин цих суб'єктів з іншими суб'єктами, а також фінансових відносин відповідно до законодавства.

Товарами у складі майна суб'єктів господарювання визнаються вироблена продукція (товарні запаси), виконані роботи та послуги.

Особливим видом майна суб'єктів господарювання є цінні папери.

Відповідно до п. п. 14.1.120 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України 14.1.120 нематеріальні активи - це право власності на результати інтелектуальної діяльності, у тому числі промислової власності, а також інші аналогічні права, визнані об'єктом права власності (інтелектуальної власності), право користування майном та майновими правами платника податку в установленому законодавством порядку, у тому числі набуті в установленому законодавством порядку права користування природними ресурсами, майном та майновими правами.

З матеріалів справи, а саме з додатку до звіту ліквідатора від 29.08.2016 р. № 02-01/288, в якому міститься зведена таблиця укладених правочинів по відчуженню майна боржника вбачається, що ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв укладено 26 договорів, посвідчених нотаріально, по реалізації земельних ділянок та іншого нерухомого майна боржника на загальну суму близько 42 млн. грн. покупцям ТОВ «Контрактойл» та ТОВ «Гео - Альфа - Деус» протягом 2012 - 2013 р. р.

Суд апеляційної інстанції зазначає, що з моменту реалізації об'єктів боржника та до 30.05.2014 р. (дата анулювання свідоцтва платника податків ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв) минуло лише пів року.

Проте, ліквідатором банкрута залишилось не з'ясованим та не вчинено будь яких дій щодо пошуку грошових коштів (їх подальше використання боржником) отриманих від реалізації земельних ділянок та іншого нерухомого майна боржника, вартість яких складає більше 42 млн. грн.

При цьому, слід зауважити, що у разі встановлення обставин, які свідчать про дії осіб, які призвели до банкрутства чи вчинення фактів фіктивного банкрутства та відповідного висновку правоохоронних органів, можливе визнання договорів купівлі - продажу основних засобів боржника на суму більш ніж 42 млн. грн. не дійсними та повернення майна у власність банкрута.

Щодо доводів ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю сільськогосподарське підприємство „НІБУЛОНВ» м. Миколаїв про нездійснення ліквідатором банкрута аналізу фінансово-господарської діяльності ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв, інвестиційного становища боржника та його становища на ринках, наявності ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності та незаконних дій у разі банкрутства, Одеський апеляційний господарський суд зазначає наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, у процедурі розпорядження майном боржника, розпорядником майна ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв - арбітражним керуючим ОСОБА_5 проведено аналіз фінансово-господарського стану суб'єкта господарювання ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв щодо наявності ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства. За результатами аналізу фінансової звітності розпорядником майна зроблені такі висновки:

- комплексний економічний аналіз показників фінансово-господарської діяльності ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв, що містяться у фінансовій звітності боржника, виключає наявність ознак фіктивного банкрутства та приховування банкрутства;

- є ознаки доведення підприємства до банкрутства;

- на даний час боржник знаходиться у стані неспроможності задовольнити вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури відповідно до ст. 37 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

На підставі проведеного аналізу, з урахуванням прийнятого комітетом кредиторів рішення, Господарським судом Миколаївської області прийнято постанову про визнання ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв банкрутом та відкриття відносно нього ліквідаційної процедури.

Отже, ліквідатор не надав оцінку наявним документам боржника, в тому числі отриманим в ході ліквідаційної процедури на предмет доведення підприємства до банкрутства та звернення з відповідними заявами до правоохоронних органів.

Ліквідатором банкрута не вжито всіх необхідних заходів щодо виявлення майна банкрута, яке підлягає включенню до ліквідаційної маси, для подальшого погашення вимог кредиторів, включених до реєстру вимог кредиторів, чим фактично порушено вимоги ст. 41 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Таким чином, ліквідатором передчасно складено та подано на затвердження господарського суду звіт та ліквідаційний баланс ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю В«РАНГВ» м. Миколаїв, а Господарським судом Миколаївської області в порушення ст. 46 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» затверджено поданий звіт та ліквідаційний баланс банкрута та припинено провадження по справі.

Враховуючи викладене, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що місцевим господарським судом не повно з'ясовано обставини, що мають значення для справи, у зв'язку з чим оскаржувана ухвала підлягає скасуванню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 85, 91, 101-106 ГПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю сільськогосподарське підприємство „НІБУЛОНВ» м. Миколаїв задовольнити.

Ухвалу Господарського суду Миколаївської області від 20.09.2016 р. по справі № 915/82/15 скасувати.

Справу № 915/82/15 передати на розгляд Господарського суду Миколаївської області.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку.

Повний текст постанови складено та підписано 07.11.2016 р.

Головуючий Л. В. Лавриненко

Судді В. Т. Пироговський

ОСОБА_9

Дата ухвалення рішення02.11.2016
Оприлюднено11.11.2016
Номер документу62559889
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/82/15

Ухвала від 06.04.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 26.03.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Судовий наказ від 16.03.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Судовий наказ від 16.03.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Судовий наказ від 16.03.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Судовий наказ від 16.03.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Судовий наказ від 16.03.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Судовий наказ від 16.03.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Судовий наказ від 16.03.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Судовий наказ від 16.03.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні