Ухвала
від 07.11.2016 по справі 522/17176/16-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 1522/17176/16-к

Провадження по справі № 1-кс/1522/19452/16

У Х В А Л А

07 листопада 2016 року Місто Одеса

Слідчий суддя місцевого Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ГУ НП в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на реалізацію речових доказів, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий СУ ГУ НП в Одеській області ОСОБА_3 звернулася до суду з клопотанням, погодженим з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , який здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, про надання дозволу на реалізацію речових доказів, а саме джинсового одягу, у загальній кількості 77 495 одиниць, з них: 75 523 одиниці джинсових штанів, 1282 одиниці джинсових шортів, 690 одиниць джинсових костюмів, у порядку встановленому Кабінетом Міністрів України, через біржові торги на території України; отриману від реалізації вищевказаної продукції суму, перерахувати на розрахунковий рахунок Головного управління Національної поліції в Одеській області за винятком суми у розмірі 2643,00 гривень (дві тисячі шістсот сорок три грн. 00 коп.), витраченої на проведення судово-товарознавчої експертизи № 2257/26 від 03.06.2016, а також суми фактично витраченої на зберігання речових доказів.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на наступне.

Слідчим управлінням ГУ НП в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 12016160000000568 від 08.09.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у даному кримінальному провадженні постановою процесуального керівника від 08.09.2016 року визнано речовими доказами 77495 одиниць джинсового одягу, на який згідно ухвали слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси від 12.09.2016 р. накладено арешт.

Разом з тим, було встановлено, що вищевказаний джинсовий одяг фактично не має законного власника у зв`язку із відсутністю будь-яких документів, які б підтверджували походження товару, його виготовлення, переміщення його через державний кордон України тощо.

09.09.2016 року до прокуратури Одеської області надійшов лист від директора TOB «ОК-ОЙЛ ЛОГІСТІК» (код ЄДРПОУ 39938389) ОСОБА_5 , яке фактично є зберігачем вищевказаних речових доказів з приводу вирішення питання стосовно подальшого зберігання товарно-матеріальних цінностей, переданих на відповідальне зберігання, згідно акту інвентаризації, а саме джинсових штанів (одягу) марки «Fashion». Оскільки товар займає велику частину приміщень та підприємство несе витрати по його зберіганню.

Згідно висновку судово-товарознавчої експертизи № 2257/26 від 03.06.2016 загальна ринкова вартість товару на момент проведення експертизи з врахуванням кількості, якісного стану та знижок складає: 984 806 гривень 25 копійок (дев`ятсот вісімдесят чотири тисячі вісімсот шість грн. 25 коп.) з урахуванням ПДВ та 820 671 грн. 88 коп. (вісімсот двадцять тисяч шістсот сімдесят одна грн. 88 коп.) без урахування ПДВ.

Відповідно до ч. 6 ст. 100 КПК України речові докази, що не містять слідів кримінального правопорушення, у вигляді предметів, великих партій товарів, зберігання яких через громіздкість або інших причин неможливо без зайвих труднощів або витрати по забезпеченню спеціальних умов зберігання яких співмірні з їх вартістю, передаються за письмовою згодою власника, а в разі її відсутності - за рішенням слідчого судді, суду для реалізації, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження.

Відповідно до порядку зберігання речових доказів стороною обвинувачення, їх реалізації, технологічної переробки, знищення, здійснення витрат, пов`язаних з їх зберіганням і пересиланням, схоронності тимчасово вилученого майна під час кримінального провадження - затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 листопада 2012 р. № 1104 -речові докази, що не містять слідів кримінального правопорушення, які через громіздкість або з інших причин, визначених у Кримінальному процесуальному кодексі України, не можуть зберігатися без зайвих труднощів в обладнаних приміщеннях або в інших місцях зберігання, визначених у пунктах 17-26 цього Порядку, передаються (крім випадків, коли такі речові докази повернуто власникові або передано "йому на відповідальне зберігання) за письмовою згодою власника, а в разі її відсутності - за рішенням слідчого судді, суду торговельному підприємству для реалізації, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження.

Реалізація предметів здійснюється з дотриманням вимог Порядку обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави, і розпорядження ним, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 1998 р. № 1340.

Пунктом 9 Порядку зазначено, що майно, зазначене у пункті 1 цього Порядку, передається для подальшого розпорядження ним на підставі акта опису, оцінки та передачі майна, в тому числі реалізується через торгівельні підприємства, аукціони, біржі, з якими укладені угоди на його реалізацію відповідно до пунктів 12 і 13 цього Порядку, з дотриманням таких вимог:

1) будівлі, споруди, житлові приміщення та їх частини, транспортні засоби, предмети антикваріату, високохудожні авторські роботи, ювелірні вироби з діамантами чи іншим дорогоцінним камінням, товарно-матеріальні цінності за умови наявності оптової партії реалізуються через біржові торги, аукціони у порядку, встановленому законодавством України. При цьому початкова вартість не повинна бути нижчою, ніж вартість, зазначена в акті опису, оцінки та передачі майна.

Тому слідчий просить задовольнити клопотання з наведених підстав.

Заслухавши слідчого, прокурора, дослідивши надані матеріали, якими обґрунтовано доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

У кримінальному провадженні постановою процесуального керівника від 08.09.2016 року визнано речовими доказами 77495 одиниць джинсового одягу, на який згідно ухвали слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси від 12.09.2016 р. накладено арешт.

Під час досудового розслідування власника джинсового одягу не встановлено.

09.09.2016 року до прокуратури Одеської області надійшов лист від директора TOB «ОК-ОЙЛ ЛОГІСТІК» (код ЄДРПОУ 39938389) ОСОБА_5 , яке фактично є зберігачем вищевказаних речових доказів з приводу вирішення питання стосовно подальшого зберігання товарно-матеріальних цінностей, переданих на відповідальне зберігання, згідно акту інвентаризації, а саме джинсових штанів (одягу) марки «Fashion», оскільки товар займає велику частину приміщень та підприємство несе витрати по його зберіганню.

Згідно висновку судово-товарознавчої експертизи № 2257/26 від 03.06.2016 загальна ринкова вартість товару на момент проведення експертизи з врахуванням кількості, якісного стану та знижок складає: 984 806 гривень 25 копійок (дев`ятсот вісімдесят чотири тисячі вісімсот шість грн. 25 коп.) з урахуванням ПДВ та 820 671 грн. 88 коп. (вісімсот двадцять тисяч шістсот сімдесят одна грн. 88 коп.) без урахування ПДВ. Відповідно до п. 2 ч. 6 ст. 100 КПК України, речові докази, що не містять слідів кримінального правопорушення, у вигляді предметів, великих партій товарів, зберігання яких через громіздкість або з інших причин неможливо без зайвих труднощів або витрати по забезпеченню спеціальних умов зберігання яких співмірні з їх вартістю, а також речові докази у вигляді товарів або продукції, що піддаються швидкому псуванню передаються за письмовою згодою власника, а в разі її відсутності - за рішенням слідчого судді, суду для реалізації, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження.

Реалізація предметів здійснюється з дотриманням вимогПорядку обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави, і розпорядження ним, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.1998 № 1340.

Згідно п.9 «Порядку обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави, і розпорядження ним», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1340 від 25.08.1998, майно, зазначене у пункті 1 цього Порядку, передається для подальшого розпорядження ним на підставі акта опису, оцінки та передачі майна, в тому числі реалізується через торгівельні підприємства, аукціони, біржі, з якими укладені угоди на його реалізацію відповідно до пунктів 12 і 13 цього Порядку, з дотриманням таких вимог:

1) будівлі, споруди, житлові приміщення та їх частини, транспортні засоби, предмети антикваріату, високохудожні авторські роботи, ювелірні вироби з діамантами чи іншим дорогоцінним камінням, товарно-матеріальні цінності за умови наявності оптової партії реалізуються через біржові торги, аукціони у порядку, встановленому законодавством України. При цьому початкова вартість не повинна бути нижчою, ніж вартість, зазначена в акті опису, оцінки та передачі майна.

Відповідно до висновку експерта № 2257/26 від 03.06.2016 загальна ринкова вартість товару на момент проведення експертизи з врахуванням кількості, якісного стану та знижок складає: 984 806 гривень 25 копійок (дев`ятсот вісімдесят чотири тисячі вісімсот шість грн. 25 коп.) з урахуванням ПДВ та 820 671 грн. 88 коп. (вісімсот двадцять тисяч шістсот сімдесят одна грн. 88 коп.) без урахування ПДВ.

З огляду на викладене, встановлено наявність правових підстав для надання дозволу на реалізацію речових доказів.

Керуючись ст.100, КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого СУ ГУ НП в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на реалізацію речових доказів, задовольнити.

Надати дозвіл на реалізацію речових доказів, а саме: джинсового одягу у загальній кількості 77 495 одиниць, з них: 75 523 одиниці джинсових штанів, 1282 одиниці джинсових шортів, 690 одиниць джинсових костюмів, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, через біржові торги на території України.

Отриману від реалізації вищевказаної продукції суму, перерахувати на розрахунковий рахунок Головного управління Національної поліції в Одеській області за винятком суми у розмірі 2643,00 гривень (дві тисячі шістсот сорок три грн. 00 коп.), витраченої на проведення судово-товарознавчої експертизи № 2257/26 від 03.06.2016, а також суми фактично витраченої на зберігання речових доказів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

07.11.2016

Дата ухвалення рішення07.11.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу62584716
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на реалізацію речових доказів

Судовий реєстр по справі —522/17176/16-к

Ухвала від 08.02.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 08.02.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 07.11.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 07.10.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Грищенко Л. Д.

Ухвала від 12.09.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні