Ухвала
від 10.11.2016 по справі 914/1052/14
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

914/1052/14

6/465/222/16

У Х В А Л А

судового засідання

"10" листопада 2016 р. року Франківський районний суд м. Львова

в складі: головуючого-судді Марків Ю.С.

при секретарі - Цунівській А.І.

з участю представника боржника ОСОБА_1

та державного виконавця Харко А.А.

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Львові подання старшого державного виконавця Франківського ВДВС Львівського міського управління юстиції про тимчасове обмеження керівника ТзОВ «Ер і Джес» ОСОБА_2 в праві виїзду за межі України ,-

в с т а н о в и в :

старший державний виконавець Франківського ВДВС Львівського міського управління юстиції звернувся до суду із поданням про тимчасове обмеження керівника ТзОВ «Ер і Джес» ОСОБА_2 в праві виїзду за межі України до виконання останнім зобов'язань згідно виконавчого документу, покликаючись на те, що на виконанні у Франківському ВДВС Львівського міського управління юстиції перебуває наказ №914/1052/14 від 16.06.2014 року виданий Господарським судом Львівської області про стягнення з ТзОВ «Ер і Джес» на користь ДП «Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат» заборгованості в сумі 812 646,94 грн. Станом на 29.05.2016р. заборгованість по виконавчому документу не погашена, що свідчить про ухилення боржника від виконання рішення суду.

З огляду на те, що у боржника є наявні невиконанні зобов'язання, покладені на нього вищезгаданим документом, просить суд тимчасово обмежити ОСОБА_2 у праві виїзду за межі України до виконання ним своїх зобов'язань по наказ №914/1052/14 від 16.06.2014 року виданий Господарським судом Львівської області, що перебуває в Франківському ВДВС Львівського міського управління юстиції.

Ухвалою судді від 21.10.2016 року відкрито провадження з розгляду подання старшого державного виконавця, явку якого під час розгляду подання з метою з'ясування його обґрунтованості та з'ясування (усунення) суперечностей вказаних в поданні визнано обов'язковою, та зобов'язано старшого державного виконавця подати для огляду в судовому засідання документи виконавчого провадження.

У судовому засіданні старший державний виконавець Франківського ВДВС ЛМУЮ подання підтримала, пояснення надала аналогічні викладеним у ньому та просить такий задовольнити.

Представник боржника у судовому засіданні заперечив щодо задоволення подання та просить у такому відмовити.

Представник стягувача у судове засідання не з’явився, хоча належним чином повідомлявся про час та місце розгляду справи. Згідно ст.377-1 ЦПК України суд вважає, що питання про тимчасове обмеження у виїзді за межі України слід слухати у його відсутності .

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що дане подання не підлягає до задоволення з наступних підстав.

Як вбачається з наказу №914/1052/14 від 16.06.2014 року виданий Господарським судом Львівської області в ТзОВ «Ер і Джес» наявна заборгованість перед ДП «Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат» заборгованості в сумі 812 646,94 грн.

Відповідно до ст.33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Крім цього, відповідно до ст.2 протоколу №4 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (ратифікований Законом України 11.09.1993 р.) та ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського Суду з прав людини» заходи щодо обмеження свободи пересування повинні бути достатньо виправдані суспільними інтересами в демократичному суспільстві.

Норми п.5 ч.1, ч.2 ст.6 Закону України «Про порядок виїзду і в'їзду в Україну громадян України» передбачають, що громадянинові, який має паспорт, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадках, якщо він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням, до виконання зобов'язань.

Відповідно до ст.11 Закону України «Про виконавче провадження» державний виконавець зобов'язаний вживати передбачених цим Законом заходів примусового виконання рішень, неупереджено, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії, у спосіб та в порядку, встановленому виконавчим документом і цим Законом.

Вимогами п. 4.1.1 ст. 4.1 Інструкції про проведення виконавчих дій, затвердженої наказом МЮУ від 15.12. 1999 року № 74/5, визначено, що державний виконавець, починаючи виконувати рішення, повинен пересвідчитись, чи отримана боржником копія постанови про відкриття виконавчого провадження і чи здійснені ним дії, спрямовані на добровільне виконання рішення у встановлений постановою строк. Постанова про відкриття виконавчого провадження вважається врученою боржнику за адресою, зазначеною у виконавчому документі за умов, передбачених для вручення судових повісток (рекомендованим листом з повідомленням про вручення). У разі, якщо копія постанови про відкриття виконавчого провадження одержана боржником несвоєчасно, внаслідок чого боржник був позбавлений можливості добровільно виконати рішення у встановлений державним виконавцем строк, за письмовою заявою боржника при підтвердженні факту несвоєчасного одержання вказаної постанови державний виконавець відкладає провадження виконавчих дій та поновлює боржнику строк для добровільного виконання рішення суду.

Невиконання боржником самостійно зобов'язань протягом строку, про що вказує державний виконавець в постанові про відкриття виконавчого провадження, не може свідчити про ухилення боржника від виконання покладених на нього рішенням обов'язків.

В матеріалах справи відсутні докази, які підтверджують отримання боржником вимоги про добровільне виконання зобов'язання та докази одержання ним усіх документів, що виносились у процесі виконання виконавчого провадження, як це передбачено вимогами ч.1 ст.31 Закону України «Про виконавче провадження», а також докази того, що він ухиляється від виконання зобов'язання.

Відповідно до положення ч. 2 ст. 10 ЦПК України, наявність умислу та обставини, які є предметом посилання суб'єкта подання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України як на підставу його вимог, підлягають доведенню. Зокрема, задоволення такого подання можливе лише за умови доведення факту ухилення боржника від виконання зобов'язання.

Будь-яких доказів, які б вказували на ухилення ОСОБА_2 від виконання зобов'язань державним виконавцем не надано.

Державним виконавцем не вказано в чому полягає навмисне чи інше свідоме невиконання боржником зазначених обов'язків, не зазначено та не долучено жодних доказів, які б свідчили, що боржник навмисно, свідомо ухиляється від виконання зобов'язання, покладеного на нього відповідним рішенням при цьому маючи змогу виконати таке зобов'язання, але не робить цього з неповажних причин.

Доказів вжиття державним виконавцем інших дій, окрім, як прийняття постанови про відкриття виконавчого провадження, про арешт майна боржника, запитів щодо майнового стану боржника та його майна, в матеріалах справи відсутні.

Інших документів виконавчого провадження на підтвердження ухилення ОСОБА_2 від виконання зобов’язань, покладених на нього рішенням суду, державним виконавцем, який зобов’язаний довести суду з наданням відповідних матеріалів виконавчого провадження необхідність обмеження конституційного права у праві виїзду за межі України, до матеріалів подання додані не були.

З огляду на вищенаведене, суд вважає, що державним виконавцем не обґрунтовано та не підтверджено доказами необхідності застосування до боржника обмеження конституційних прав, а саме - тимчасового обмеження у праві виїзді за межі України, а також не доведено те, що боржник має намір виїхати за кордон з метою ухилення від виконання зобов'язань, а тому у задоволенні подання слід відмовити .

На підставі викладеного та керуючись ст.33 Конституції України , ст.11 Закону України «Про виконавче провадження» , ст.ст.2, 3, 6ч.1 п.5 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» , ч.1, ч.2 ст. 14 , ст. 377-1 ЦПК України , суд ,-

ухвалив:

У задоволенні подання старшого державного виконавця Франківського ВДВС Львівського міського управління юстиції про тимчасове обмеження керівника ТзОВ «Ер і Джес» ОСОБА_2 у праві виїзду за межі України - відмовити .

Апеляційну скаргу на ухвалу суду може бути подано протягом п’яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя Марків Ю.С.

Дата ухвалення рішення10.11.2016
Оприлюднено16.11.2016
Номер документу62615140
СудочинствоЦивільне
Сутьтимчасове обмеження керівника ТзОВ «Ер і Джес» ОСОБА_2 в праві виїзду за межі України

Судовий реєстр по справі —914/1052/14

Ухвала від 10.11.2016

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 10.11.2016

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 10.11.2016

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 10.11.2016

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 21.10.2016

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 17.06.2016

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Кузь В. Я.

Ухвала від 14.05.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Король М.Р.

Ухвала від 16.04.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Король М.Р.

Ухвала від 09.09.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Долінська О.З.

Рішення від 29.05.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Король М.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні