Ухвала
від 13.10.2016 по справі 17/171
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, телефон 096-068-16-02

У Х В А Л А

13.10.2016р. Справа № 17/171

Господарський суд Донецької області у складі головуючого судді Бокової Ю.В.,

суддів Харакоза К.С., Говоруна О.В.,

при секретарі судового засідання Степаненко Д.І.

розглянувши заяву: Публічного акціонерного товариства «Українська залізниця» , м. Київ в особі Регіональної філії «Придніпровська залізниця» , м. Дніпро

про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі № 17/171

у справі за позовом Державного підприємства «Придніпровська залізниця» , м. Дніпро

до відповідача: закритого акціонерного товариства Центральна збагачувальна фабрика Донецька , м. Торез

про стягнення 14 765,00 грн.

за участю представників сторін:

від позивача: не з'явився;

від відповідача: не з'явився;

ВСТАНОВИВ:

В провадженні судді Макарової Ю.В. знаходилась справа № 17/171 за позовом Державного підприємства „Придніпровська залізниця» , м. Дніпропетровськ до відповідача ОСОБА_1 акціонерного товариства „Центральна збагачувальна фабрика Донецька» , м. Торез про стягнення 14765,00 грн.

Рішенням господарського суду Донецької області від 17.08.2010 р. позовні вимоги Державного підприємства „Придніпровська залізниця» , м. Дніпропетровськ до відповідача ОСОБА_1 акціонерного товариства „Центральна збагачувальна фабрика Донецька» , м. Торез про стягнення 14765,00 грн. задоволені у повному обсязі.

13.09.2010 року у відповідності з вимогами ст.116 Господарського процесуального кодексу України був виданий відповідний наказ.

Відділом державної виконавчої служби Торезького міського управління юстиції 12.06.2014 р. було відкрито виконавче провадження № 43654582.

12.07.2016 року на адресу господарського суду Донецької області надійшла заява Публічного акціонерного товариства «Українська залізниця» , м. Київ в особі Регіональної філії «Придніпровська залізниця» Публічного акціонерного товариства «Українська залізниця» , м. Дніпро про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі № 17/171. Заявник просить замінити стягувача у виконавчому провадженні № 43654582, Державне підприємство „Придніпровська залізниця» , на його правонаступника, Публічне акціонерне товариство «Українська залізниця» .

В обґрунтування даної заяви заявник посилався на те, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 25.06.2014 року № 200 Про утворення публічного акціонерного товариства Українська залізниця на базі державної адміністрації залізничного транспорту, підприємств та установ залізничного транспорту, підприємств та установ залізничного транспорту, які реорганізовуються шляхом злиття, 21.10.2015 року було проведено державну реєстрацію ПАТ Українська залізниця (код ЄДРПОУ 40075815).

18.08.2015р. Міністерством інфраструктури України відповідно до ст. 107 ЦКУ був затверджений передавальний акт ДП Придніпровська залізниця , відповідно до якого правонаступництво щодо всього майна, усіх прав та обов'язків ДП Придніпровська залізниця після його реорганізації шляхом злиття переходить до ПАТ Укрзалізниця .

При розгляді вищевказаних вимог суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 25 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Статтею 104 Цивільного кодексу України визначено, що юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Виходячи зі змісту ст.104 Цивільного кодексу України реорганізація юридичної особи, як, зокрема, злиття - є формою припинення товариства, яке має наслідком правонаступництво новоутвореною юридичною особою прав та обов'язків першого.

Вирішуючи питання про правонаступництво, потрібно мати на увазі, що запис в установчих документах про правонаступництво має істотне значення для визнання правонаступництва. Також суттєве значення мають фактично здійсненні організаційно-економічні перетворення, з якими чинне законодавство пов'язує перехід майнових прав та обов'язків, а саме: рішення власника (власників), підписання передаточного акту чи балансу тощо (у випадку злиття). Отже, у вирішенні питань, пов'язаних з правонаступництвом, слід здійснювати аналіз документів, що стосуються переходу прав і обов'язків на майно (майнові права).

Відповідно до п.1, 2 статуту Публічного акціонерного товариства «Українська залізниця» , останнє утворене відповідно до Закону України «Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування» , постанови Кабінету Міністрів України №200 від 25.06.2014р. «Про утворення публічного акціонерного товариства «Українська залізниця» на базі Укрзалізниці, а також підприємств, установ та організацій залізничного транспорту загального користування, які організовані шляхом злиття, згідно з додатком 1 до постанови Кабінету Міністрів України №200 від 25.06.2014р. «Про утворення публічного акціонерного товариства «Українська залізниця» .

В означеному додатку до таких підприємств віднесено Державне підприємство Придніпровська залізниця .

Згідно ч.2 п.2 статуту Публічного акціонерного товариства «Українська залізниця» товариство є правонаступником всіх прав та обов'язків Укрзалізниці та підприємств залізничного транспорту, враховуючи додаток №1 до постанови Кабінету Міністрів України №200 від 25.06.2014р. «Про утворення публічного акціонерного товариства «Українська залізниця» , у тому числі Державного підприємства Придніпровська залізниця .

Згідно передавального акту від 03.08.2015р., затвердженого Міністром інфраструктури України 18.08.2015р., останній у складі голови та членів комісії з утворення Публічного акціонерного товариства «Українська залізниця» , у тому числі голови та членів комісії з реорганізації Державного підприємства « Придніпровська залізниця» , керуючись ст.107 Цивільного кодексу України складено та підтверджують вартість і склад активів та зобов'язань Державного підприємства « Придніпровська залізниця» . При цьому визначено, що правонаступництво щодо всього майна, усіх прав та обовязків Державного підприємства « Придніпровська залізниця» після його реорганізації шляхом злиття переходить до Публічного акціонерного товариства Українська залізниця .

Слід зазначити, що розмежування таких прав та обов'язків Державного підприємства « Придніпровська залізниця» цей баланс не містить.

Відповідно до ст. 106 Цивільного кодексу України злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади.

Нормами ст. 107 Цивільного кодексу України визначено порядок припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання, поділу та перетворення.

Частинами 3, 4 ст. 107 Цивільного кодексу України визначено, що передавальний акт затверджуються учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про її припинення, крім випадків, встановлених законом.

Як вбачається з наданих документів, Публічне акціонерне товариство Українська залізниця м. Київ утворене відповідно до ст. 2 Закону України Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування та Постанови Кабінету Міністрів України №200 від 25.06.2014 Про утворення Публічного акціонерного товариства Українська залізниця .

Частиною 6 ст. 2 Закону України Про особливості утворення Публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування встановлено, що Публічне акціонерне товариство Українська залізниця є правонаступником всіх прав та обов'язків Державної адміністрації залізничного транспорту України та підприємств залізничного транспорту.

Відповідно до п. 1 Постанови Про утворення Публічного акціонерного товариства Українська залізниця Кабінет Міністрів України постановив утворити Публічне акціонерне товариство Українська залізниця , 100 відсотків акцій якого закріплюються в державній власності, на базі Державної адміністрації залізничного транспорту, підприємств та установ залізничного транспорту загального користування, які реорганізовуються шляхом злиття.

Згідно ч. 1 ст. 10 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань , якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Державна реєстрація юридичних осіб - офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (ст.1 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань ).

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань Публічне акціонерне товариство Українська залізниця зареєстровано в державному реєстрі 21.10.2015р., яке є правонаступником Державного підприємства Придніпровська залізниця .

Доказів скасування або оспорювання даного запису суду надано не було та матеріалів справи не вбачається.

Судом, взято до уваги наявність запису у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про знаходження Державного підприємства Придніпровська залізниця з 16.07.2014 р.у стані припинення за рішенням власників та визначення ст.37 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (у редакції за станом на дату реєстрації новоутвореної юридичної особи), згідно яких злиття вважається завершеним з моменту державної реєстрації новоутвореної юридичної особи та державної реєстрації припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті злиття.

Одночасно, редакція цієї норми наведеного Закону на час вирішення спірного питання встановлює, що у разі злиття юридичних осіб здійснюється державна реєстрація новоутвореної юридичної особи та державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті злиття. Припинення вважається завершеним з дати державної реєстрації припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті злиття (п.3 ст.4 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців ).

Разом з цим, слід зауважити, що при наявності рішення засновників Державного підприємства Донецька залізниця про припинення цієї юридичної особи, рішення уповноваженого органу про створення Публічного акціонерного товариства Українська залізниця на базі реорганізованих підприємств та за рахунок їх активів і зобов'язань, наявності запису у Єдиному державному реєстрі про створення Публічного акціонерного товариства Українська залізниця як правонаступника Державного підприємства Донецька залізниця , державної реєстрації філії Донецька залізниця , не можна віднести відсутність запису про припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті злиття, до суттєвого значення при визначенні факту правонаступництва та обсягу переданих прав та обов'язків діючій новоутвореній особі.

До того ж, виходячи з правової суті реорганізації шляхом злиття, а також ґрунтуючись на тому факті, що при визначенні процесуального правонаступництва досліджується питання у зв'язку з вибуттям особи зі складу спірного матеріального правовідношення, та за наявності діючого нового суб'єкта господарювання створеного за рахунок підприємств, що реорганізуються, не може мати місце правомочність реорганізованого підприємства у такій спосіб.

На підставі вищевикладеного суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви Публічного акціонерного товариства «Українська залізниця» , м. Київ в особі Регіональної філії «Придніпровська залізниця» , м. Дніпро про заміну сторони виконавчого провадження.

Керуючись ст.ст. 25, 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

У Х В А Л И В:

Задовольнити заяву Публічного акціонерного товариства «Українська залізниця» , м. Київ в особі Регіональної філії «Придніпровська залізниця» , м. Дніпро про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником у справі № 17/171.

Замінити стягувача у виконавчому провадженні з виконання наказу господарського суду Донецької області від 13.09.2010р. по справі № 17/171 - Державне підприємство Придніпровська залізниця (49600, м. Дніпропетровськ, пр. Карла Маркса, 108; р/р26006000012 в ДФ АБ «Експрес Банк» , МФО 306964, код ЄДРПОУ 01073828) на його правонаступника - Публічне акціонерне товариство «Українська залізниця» , м. Київ (03680, м. Київ, вул. Тверська, 5а, код ЄДРПОУ 40075815) в особі Регіональної філії «Придніпровська залізниця» , м. Дніпро (49600, м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 108; п/р 26002301527468 у філії Дніпропетровське обласне управління ПАТ Державний ощадний банк України , код банку 305482, код ЄДРПОУ 40081237).

Головуючий суддя Ю.В. Бокова

Суддя К.С. Харакоз

Суддя О.В. Говорун

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення13.10.2016
Оприлюднено17.11.2016
Номер документу62686559
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/171

Судовий наказ від 13.10.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.В. Бокова

Ухвала від 13.10.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.В. Бокова

Ухвала від 13.09.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.В. Бокова

Ухвала від 12.09.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.В. Бокова

Ухвала від 05.09.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.В. Бокова

Ухвала від 05.09.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.В. Бокова

Ухвала від 24.09.2015

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.В. Макарова

Ухвала від 25.07.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.В. Бокова

Ухвала від 25.07.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.В. Бокова

Ухвала від 15.07.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.В. Бокова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні