Постанова
від 10.11.2016 по справі 415/1885/16-а
ЛИСИЧАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 415/1885/16-а

Провадження № 2-а/415/53/16

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.11.16 року м. Лисичанськ

Лисичанський міський суд Луганської області у складі:

головуючого судді - Калмикової Ю.О.,

за участю секретаря - Нескородової Г.А.,

за участю представника позивача - Мельникової А.Ф.,

представників відповідача - Оліфіренко Ю.Ю., Мартинової Л.О.,

представника третьої особи - ОСОБА_4,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду м. Лисичанська Луганської області адміністративну справу за позовом Приватного підприємства ЛЮКСАВТО-СДК до Конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська, Виконавчого комітету Лисичанської міської ради Луганської області про визнання дій та рішення протиправними і скасування рішень органу місцевого самоврядування та зобов'язання вчинити певні дії, треті особи - Комунальне підприємство Лисичанської міської ради Електроавтотранс , Приватне підприємство Автолайн компані , Приватне підприємство Автотранспортне підприємство Автоал янс , Фізична особа-підприємець ОСОБА_5, -

ВСТАНОВИВ:

До Лисичанського міського суду Луганської області надійшли матеріали адміністративної справи за позовом Приватного підприємства ЛЮКСАВТО-СДК до Конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська, Виконавчого комітету Лисичанської міської ради Луганської області про визнання дій та рішення протиправними і скасування рішень органу місцевого самоврядування та зобов'язання вчинити певні дії, треті особи - Комунальне підприємство Лисичанської міської ради Електроавтотранс , Приватне підприємство Автолайн компані , Приватне підприємство Автотранспортне підприємство Автоал янс , Фізична особа-підприємець ОСОБА_5

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що Приватне підприємство ЛЮКСАВТО-СДК працює на ринку перевезень пасажирів автотранспортом з 2007 року. Підприємство має ліцензію на надання послуг з перевезення пасажирів автотранспортом, видану Головною державною інспекцією на автомобільному транспорті. Має сертифікат відповідності послуг з перевезення пасажирів автомобільним транспортом і відповідає вимогам безпеки згідно з Законом України Про автомобільний транспорт .

Виконавчим комітетом Лисичанської міської ради було прийнято Рішення від 29.03.2016 р. № 102 Про внесення змін до рішення виконавчого комітету № 99 від 18.03.2016 про оголошення конкурсів з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в м. Лисичанську, яким затверджено об'єкти конкурсу і обов'язкові умови (оголошення про проведення конкурсів оприлюднене в газеті Лисичанської міської ради Новий Путь від 30.03.2016 р. № 13 (14874)).

Конкурс № 1: Маршрут № 108 - найменування маршруту - кільце. Ц.ринок - РМЗ- Ц. ринок Ц. ринок - зал. вокзал Лисичанськ , кількість рухомого складу - 1, категорія транспортних засобів - М2, періодичність здійснення перевезень - щоденно, інтервал руху - 30 хвилин, режим руху - М. таксі, мінімальний пасажиромісткість - 12.

Конкурс № 2: Маршрут №102-б - найменування маршруту - Кільце Центр. ринок - мкр №41 - вул. К Маркса - Пр. Перемоги - Центр. ринок, кількість рухомого складу - 1, категорія транспортних засобів - М2, періодичність здійснення перевезень - щоденно, інтервал руху - 35 хвилин, режим руху - М. таксі, мінімальний пасажиромісткість - 13. Маршрут № 109-а - найменування маршруту - Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), кількість рухомого складу - 4, категорія транспортних засобів - М3, періодичність здійснення перевезень - щоденно, інтервал руху - 15 хвилин, режим руху - звичайний, мінімальний пасажиромісткість - 22. Маршрут № 109-м - найменування маршруту - Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), кількість рухомого складу - 13, категорія транспортних засобів - М2, періодичність здійснення перевезень - щоденно, інтервал руху - 5-10 хвилин, режим руху - М.таксі, мінімальний пасажиромісткість - 13. Маршрут № 115 - найменування маршруту - Центральний ринок - завод ГТВ (через вул. Польову), кількість рухомого складу - 1, категорія транспортних засобів - М3, періодичність здійснення перевезень - щоденно, інтервал руху - 40 хвилин, режим руху - звичайний, мінімальний пасажиромісткість - 22.

Конкурс № 3: Маршрут №109-а - найменування маршруту - Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), кількість рухомого складу - 3, категорія транспортних засобів - М3, періодичність здійснення перевезень - щоденно, інтервал руху - 15 хвилин, режим руху - звичайний, мінімальний пасажиромісткість - 22. Маршрут № 109-м - найменування маршруту - Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), кількість рухомого складу - 13, категорія транспортних засобів - М2, періодичність здійснення перевезень - щоденно, інтервал руху - 5-10 хвилин, режим руху - М.таксі, мінімальний пасажиромісткість - 13. Маршрут № 112-м - найменування маршруту - Центральний ринок -Склозавод, кількість рухомого складу - 3, категорія транспортних засобів - М2, періодичність здійснення перевезень - щоденно, інтервал руху - 10-15 хвилин, режим руху - М.таксі, мінімальний пасажиромісткість - 13.

Конкурс № 4: Маршрут №114 - найменування маршруту - Завод ГТВ - склозавод, кількість рухомого складу - 1, категорія транспортних засобів - М2, періодичність здійснення перевезень - щоденно, інтервал руху -15 хвилин, режим руху - М.таксі, мінімальний пасажиромісткість - 14. Маршрут № 191- найменування маршруту - Центральний ринок - завод ГТВ (через - склозавод), кількість рухомого складу - 1, категорія транспортних засобів - М2, періодичність здійснення перевезень - щоденно, інтервал руху - 55 хвилин, режим руху - М.таксі, мінімальний пасажиромісткість - 14.

25.04.2016 р. Конкурсним комітетом з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська були проведені вказані конкурси і оголошено переможців на кожному об'єкті конкурсу.

Рішенням Конкурсного комітету, оформленого протоколом засідання, яке відбулося 25.04.2016 р. ПП ЛЮКСАВТО-СДК , було не допущене до участі у всіх чотирьох конкурсах з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування.

Вважають це рішенням таким, що грубо порушує права та охоронювані законом інтереси їх підприємства, так як ПП ЛЮКСАВТО-СДК подало усі необхідні документи для участі в конкурсах на об'єктах конкурсу: № 1 (маршрут № 108); № 2 (маршрути №№ 102-6, 109-а, 109-м, 115); № 3 (маршрути №№ 109-а, 109-м, 112-м); № 4 (маршрути №№ 114, 191), жодних недостовірних відомостей не зазначали. Вважають, що Конкурсний комітет не мав правових підстав ставити під сумнів достовірність даних, що містяться у документах, поданих претендентами на об'єкти конкурсів.

За результатами проведення конкурсів Конкурсним комітетом прийняті рішення, оформлені протоколом засідання, яке відбулося 25.04.2016 р. щодо недопущення ПП ЛЮКСАВТО-СДК до участі в конкурсах на об'єктах конкурсів: № 1 (маршрут № 108); № 2 (маршрути №№ 102-6, 109-а, 109-м, 115); № 3 (маршрути №№ 109-а, 109-м, 112-м); № 4 (маршрути №№ 114, 191) за подання до участі у конкурсах документів, що містять недостовірну інформацію, а переможцями конкурсу на даних маршрутах визнано по об'єкту № 1 - ФОП ОСОБА_6, № 2 -КП ЛМР ЕЛЕКТРОАВТОТРАНС (код 38504922), № 3 - ПП АВТОЛАЙН КОМПАНІ (код 33164230), № 4 - ПП АТП АВТОАЛ'ЯНС (код 36642533).

Підставами для прийняття рішення стосовно недопущення ПП ЛЮКСАВТО-СДК до участі у всіх чотирьох конкурсах стала інформація відповідно до Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, що звітується ПП ЛЮКСАВТО-СДК , кількість працівників, які відпрацювали повний звітний період, в т.ч. із заробітною платою не менше мінімальної, за IV квартал 2015 р. становила 88 осіб, І квартал 2016 р. - 108 осіб, разом із цим, перевізником-претендентом в анкетах до заяв на участь у конкурсах в графі: середньооблікова кількість працівників за період протягом року до дати оголошення конкурсу з окладом за штатним розписом із заробітною платою не менше встановленого законодавством мінімуму, що працюють на повну ставку, осіб зазначено 101, що не відповідає дійсності.

Згідно з аудіо-записом засідання Конкурсного комітету , яке відбулося 25.04.2016 р. , під час оголошення рішень конкурсного комітету стосовно переможців конкурсів на об'єктах №№ 1, 2, 3, 4 , голова Конкурсного комітету Якимчук А.П. сказав, що при розгляді документів ЛЮКСАВТО-СДК було виявлено недостовірну інформацію, яку претендент подав у своїх документах. Маючі намір ввести конкурсний комітет в оману задля набрання більшої кількості балів. У другому пункті анкети ЛЮКСАВТО-СДК зазначив, що середньооблікова кількість працівників за період протягом року до дати оголошення конкурсу з окладом за штатним розписом із заробітною платою не менше встановленого законодавством мінімуму, що працюють на повну ставку, осіб становить 101 особа, але згідно з датою звіту форми № 1ДФ, що додається до документів, чисельність працівників, що підходять під визначення пункту 2 анкети є значно меншою - 36 осіб. В даному випадку , у зв'язку з наданням претендентом недостовірної інформації з метою набрання більшої кількості балів за конкурсом, згідно з частинами 29, 32, 12 Порядку проведення конкурсу конкурсний комітет прийняв рішення про недопущення до участі в конкурсах на об'єктах конкуру №№ 1, 2, 3, 4 автомобільного перевізника ЛЮКСАВТО-СДК .

Для спростування цього неправильного твердження ПП ЛЮКСАВТО-СДК надає суду Податкові розрахунки сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку за II квартал 2015 р., III квартал 2015 р., IV квартал 2015 р. та І квартал 2016 р. з відмітками про отримання Державною податковою інспекцією у м. Лисичанську Головного управління ДФС у Луганській області, в яких не міститься зазначена на засіданні Конкурсної комісії інформація щодо кількості працівників 36 осіб, які відпрацювали повний звітний період, в т.ч. із заробітною платою не менше мінімальної.

Враховуючи вищевикладене, вважають, що дії Конкурсного комітету в частині, що стосуються недопущення ПП ЛЮКСАВТО-СДК до участі у конкурсах є незаконними та потягли за собою прийняття протиправних рішень щодо визначення переможців всіх чотирьох конкурсів.

Крім того, 15.03.2016 р. рішенням № 95 Виконавчий комітет Лисичанської міської ради Про затвердження складу конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська затвердив конкурсний комітет у новому складі: Якимчук А.П. - заступник міського голови, голова конкурсного комітету; Мартинова Л.О. - головний спеціаліст відділу перспективного планування управління економіки, заступник голови конкурсного комітету; Конюх Г.Ю. - головний спеціаліст відділу по роботі з депутатами та виконавчими органами міської ради - секретар конкурсного комітету; члени конкурсного комітету: Сухоруков О.Г.- заступник командира взводу роти ДПС підпорядкованої ГУНП в Луганській області; представник Державної служби України з безпеки на транспорті (за поданням); Утенкова Л.І. - заступник голови-відповідальний секретар Лисичанської міської організації ветеранів України; Соколко ТЕ.-голова громадської організації Лисичанська міська рада жінок ; Роговський В.В. - голова громадської організації Лисичанська міська організація товариства сприяння обороні України ; Печегін Є.О. - голова громадської організації Наше місто Рубіжне ; Нечаєв С.В. - представник Сєвєродонецької міської професійної спілки водіїв.

ПП ЛЮКСАВТО-СДК вважає рішення № 95 від 15.03.2016 р. протиправним, таким, що прийнято з порушення чинного законодавства України з наступних правових підстав.

На офіційному сайті Лисичанської міської ради за адресою http://lis.gov.ua/2011-03-25-08-36-56/resheniya/proekty-reshenij.html станом на 14.03.2016 р. були оприлюднені проекти рішень виконкому міської ради на березень 2016 р. Серед них не було проекту рішення Про затвердження складу конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська . Цим Відповідач порушив п. 3 ст. 15 Закону України Про доступ до публічної інформації . Конкурсний комітет сформовано не прозоро - не було оголошень ані на офіційному сайті міської ради, ані в офіційному друкованому органі Лисичанської міської ради - газеті Новий Путь про формування нового складу Конкурсного комітету для можливості подання зацікавленими організаціями своїх представників до його складу.

Розпорядженням Лисичанського міського голови від 12.03.2016 р. № 6 Про проведення засідання виконавчого комітету Лисичанської міської ради затверджено порядок денний засідання, призначеного на 15.03.2016 р., з переліком питань, винесених на розгляд виконкому. Серед питань порядку денного відсутнє питання Про затвердження складу конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська . Є незрозумілим чому саме це питання взагалі не було включено до порядку денного, але прийняте і оприлюднене виконкомом.

Стосовно громадських організацій, представники яких включені до складу Конкурсного комітету:

Громадська організація Лисичанська міська організація ветеранів України (ідентифікаційний код 25373363) відповідно до мети і напрямів статутної діяльності здійснює всебічний захист законних соціальних, економічних, вікових та інших інтересів своїх членів. Джерела - інформація з офіційного сайту Лисичанської міської ради за адресою: http://lis.gov.ua/zhitelyarn-goroda/associations/-mainmenu-55/3214-3-1842.html ; інформація з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань . Згідно з додатком № 2 до рішення Лисичанської міської ради від 24.12.2015 р. № 4/33 Про міський бюджет на 2016 рік на фінансову підтримку громадських організацій інвалідів і ветеранів передбачено кошти в сумі 171 тис. 437 грн. за кодом тимчасової класифікації видатків місцевого бюджету 091209. Тобто, ГО Лисичанська міська організація ветеранів України не є громадською організацією у сфері автомобільного транспорту. Мета і напрями статутної діяльності організації не мають жодного відношення до автомобільного транспорту. До того ж організація щорічно отримує фінансування з бюджету м. Лисичанська на здійснення своєї діяльності, і в частині фінансування знаходиться в певній залежності від міської ради.

Громадська організація Лисичанська міська рада жінок (ідентифікаційний код 26101141). Згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань державна реєстрація такої юридичної особи припинена 02.11.2012 р. номер запису 13811720003001325. Метою і напрямами статутної діяльності організації були поліпшення положення жінки, сім'ї, охорони материнства і дитинства, соціальний і правовий захист жінок. Джерела - інформація з офіційного сайту Лисичанської міської ради за адресами: http://lis.gov.ua/zhitelyam-goroda/associations/-mainmenu-55/3254-43.html, http://lis.gov.ua/2011 -03-25-08-36-56/ехесutіyе-роwеrs/-аіnmenu-50.html ; інформація з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань .

Представник організації і член Конкурсного комітету Соколко Тетяна Едуардівна на даний час є одночасно: директором Лисичанського міського центру зайнятості; та членом Виконавчого комітету Лисичанської міської ради згідно рішення Лисичанської міської ради від 17.11.2015 р. № 1/10 ; членом адміністративної комісії при Виконавчому комітеті Лисичанської міської ради згідно рішення Лисичанської міської ради від 03.12.2015 р. № 2/25 . Отже, ГО Лисичанська міська рада жінок на даний час припинена і не є громадською організацією у сфері автомобільного транспорту. Мета і напрями статутної діяльності організації не мали жодного відношення до автомобільного транспорту. Представник цієї неіснуючої організації в Конкурсному комітеті Соколко Т.Е. є членом виконавчого органу Лисичанської міської ради, який власне утворив Конкурсний комітет і адмінкомісії, яка розглядає адміністративні протоколи в тому числі і про правопорушення в сфері перевезення пасажирів автомобільним транспортом, тобто знаходиться в певній залежності від виконкому міської ради і не може бути представником громадськості.

Громадська організація Лисичанська міська організація товариства сприяння обороні України (ідентифікаційний код 02719184) згідно з метою і напрямів статутної діяльності спрямовує свою діяльність на захист законних інтересів товариства та його членів в органах державної влади і громадських організаціях. Патріотичне виховання членів товариства, пропаганду серед населення Конституції України і законів України про захист Вітчизни. Підготовку спеціалістів для Збройних сил України. Участь у підготовці для народного господарства кадрів масових технічних професій, розвиток серед членів товариства технічних та прикладних видів спорту. Засновником організації є Громадська організація Луганська обласна організація товариства сприяння обороні України (ідентифікаційний код 02725227). Згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходження юридичної особи: 91033, Луганська обл., місто Луганськ, Ленінський район, ВУЛИЦЯ ОБОРОННА, будинок 24. Тобто організація не здійснила перереєстрацію на підконтрольній території України і може сприяти діяльності незаконних збройних формувань з так званої Луганської Народної Республіки . Джерела - інформація з офіційного сайту Лисичанської міської ради за адресою: http://lis.gov.ua/zhitelyam-goroda/associations/-mainmenu-55/3215-4-1843.htrnl ; інформація з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань . Таким чином, ГО Лисичанська міська організація товариства сприяння обороні України не є громадською організацією у сфері автомобільного транспорту. Мета і напрями статутної діяльності організації не мають жодного відношення до автомобільного транспорту.

Громадська організація Наше місто Рубіжне (ідентифікаційний код 38794119) має місцевий статус, тобто діяльність організації розповсюджується тільки на територію міста Рубіжне Луганської області. Джерела - інформація з офіційного сайту Держінформ'юсту Реєстр громадських об'єднань http://rgo.informjust.ua ; інформація з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань . Отже, ГО Наше місто Рубіжне не є громадською організацією у сфері автомобільного транспорту. Мета і напрями статутної діяльності організації не мають жодного відношення до автомобільного транспорту.

Сєвєродонецька міська професійна спілка водіїв (ідентифікаційний код 36807948) за організаційно-правовою формою є профспілкою і створена з метою здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів. Ця профспілка має місцевий статус, тобто діяльність організації розповсюджується тільки на територію міста Сєвєродонецьк Луганської області. Основний вид діяльності за КВЕД-2010 - 94.20 Діяльність професійних спілок . Джерела - інформація з офіційного сайту Держінформ'юсту Реєстр громадських об'єднань http://rgo.informjust.ua/ ; інформація з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань . Тобто, Сєвєродонецька міська професійна спілка водіїв не є громадською організацією у сфері автомобільного транспорту. Мета і напрями статутної діяльності організації не мають жодного відношення до автомобільного транспорту.

Таким чином, з сформованого персонального складу Конкурсного комітету видно, що до нього включені об'єднання громадян, які не здійснюють діяльність громадських організацій у сфері автомобільного транспорту, а деякі з них навіть отримують фінансування своєї діяльності з бюджету м. Лисичанська, а тому перебувають в певній залежності від організатора конкурсів.

На підставі вищевикладеного просили суд визнати протиправним і скасувати рішення Виконавчого комітету Лисичанської міської ради від 15.03.2016 р. № 95 Про затвердження складу конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська , визнати незаконними і скасувати рішення Конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська, оформлені протоколом засідання, яке відбулося 25.04.2016 р., в частині недопущення ПП ЛЮКСАВТО-СДК до участі в конкурсах на об'єктах конкурсу: № 1 (маршрут № 108); № 2 (маршрути №№ 102-6, 109-а, 109-м, 115); № 3 (маршрути №№ 109-а, 109-м, 112-м); № 4 (маршрути №№ 114, 191), а також в частині визначення переможцями на об'єктах конкурсу: № 1 (маршрут № 108) ФОП ОСОБА_6; № 2 (маршрути №№ 102-6, 109-а, 109-м, 115) КП ЛМР ЕЛЕКТРОАВТОТРАНС ; № З (маршрути №№ 109-а, 109-м, 112-м) ПП АВТОЛАЙН КОМПАНІ ; № 4 (маршрути №№ 114, 191) ПП АТП АВТОАЛ'ЯНС . Крім того зобов'язати Конкурсний комітет з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська повторно розглянути документи подані ПП ЛЮКСАВТО-СДК на конкурс та визначити переможця конкурсу та перевізника-претендента, який за результатами розгляду посів друге місце на підставі бальної системи оцінки пропозицій перевізників-претендентів, які брали участь у конкурсі, та документів, поданих такими перевізниками-претендентами для участі в конкурсі на об'єктах конкурсу: № 1 (маршрут № 108); № 2 (маршрути №№ 102-6, 109-а, 109-м, 115); № 3 (маршрути №№ 109-а, 109-м, 112-м); № 4 (маршрути №№ 114, 191), також визнати протиправним та скасувати Рішення Виконавчого комітету Лисичанської міської ради від 26.04.2016 р. Про визначення переможців конкурсів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, проведених 25.04.2016 р. щодо введення в дію рішення Конкурсного комітету, щодо визнання ФОП ОСОБА_6 переможцем конкурсу на об'єкті конкурсу № 1 (маршруту № 108 Кільце Центр, ринок - РМЗ - Ц. ринок Ц. ринок - зал. вокзал Лисичанськ ); введення в дію рішення Конкурсного комітету, щодо визнання КП ЛМР ЕЛЕКТРОАВТОТРАНС (код 38504922) переможцем конкурсу на об'єкті конкурсу №2 (маршрут № 102-6 Кільце. Центр, ринок - мікр. № 41 - вул. К. Маркса - Пр. Перемоги - Центр. Ринок , № 109-а Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 109-м Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 115 Центральний ринок - завод ГТВ (через вул. Польову) ); введення в дію рішення Конкурсного комітету, щодо визнання ПП АВТОЛАЙН КОМПАНІ (код 33164230) переможцем конкурсу на об'єкті конкурсу № 3 (маршрут № 109-а Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 109-м Центральний ринок-завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 112-м Центральний ринок - Склозавод ); 4) введення в дію рішення Конкурсного комітету, щодо визнання ПП АТП АВТОАЛ'ЯНС (код 36642533) переможцем конкурсу на об'єкті конкурсу № 4 (маршрут № 114 Завод ГТВ - склозавод , № 191 Центральний ринок - завод ГТВ (через - склозавод) ). А також визнати нечинними Договори на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, укладені між Виконавчим комітетом Лисичанської міської ради і ФОП ОСОБА_6 на перевезення пасажирів на маршруті № 108 Кільце Центр, ринок - РМЗ - Ц. ринок Ц. ринок - зал. вокзал Лисичанськ , і КП ЛМР ЕЛЕКТР О АВТОТРАНС (код 38504922) на перевезення пасажирів на маршрутах № 102-6 Кільце. Центр, ринок - мікр. № 41 - вул. К. Маркса - Пр. Перемоги - Центр. Ринок , № 109-а Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 109-м Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 115 Центральний ринок - завод ГТВ (через вул. Польову) , і ПП АВТОЛАЙН КОМПАНІ (код 33164230) на перевезення пасажирів на маршрутах № 109-а Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 109-м Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 112-м Центральний ринок - Склозавод , і ПП АТП АВТОАЛ'ЯНС (код 36642533) на перевезення пасажирів на маршрутах № 114 Завод ГТВ - склозавод , № 191 Центральний ринок - завод ГТВ (через - склозавод) . Стягнути з Виконавчого комітету Лисичанської міської ради на користь ПП ЛЮКСАВТО-СДК судовий збір в сумі 1378,00 (одна тисяча триста сімдесят вісім) гривень 00 копійок.

20 липня 2016 року представником позивача Мельниковою А.Ф. були надані додаткові письмові пояснення, в яких зазначено щодо предметної підсудності адміністративної справи: позивач у позовній заяві наводить аргументацію щодо протиправності оскаржуваного рішення виконавчого комітету Лисичанської міської ради від 15.03.2016 р. Про затвердження складу конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська , посилаючись на порушення приписів ч. 9 ст. 44 Закону України Про автомобільний транспорт , оскільки за змістом цієї статті до складу конкурсного комітету окрім представників відповідних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті, та територіальних органів Міністерства внутрішніх справ України, відповідальних за безпеку дорожнього руху, можуть входити представники не будь-яких громадських організацій, як це зробив Відповідач, а тільки тих громадських організацій, до сфери діяльності яких входить діяльність у галузі автомобільного транспорту. На цьому наголошує і зазначений вище Пленум Вищого адміністративного суду України № 8 від 20.0.2013 року Про окремі питання юрисдикції адміністративних судів . Проблема полягає в тому, що правовий акт, що оскаржується, на момент його оскарження вже виконаний та відповідні правові наслідки прийняття цього рішення вже настали - комісія не тільки створена, але й провела відповідний конкурс з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування міста Лисичанська. Отже, оскільки суттєвою характеристикою цього акту є те, що його юридичне значення фактично вичерпано його виконанням, відповідно застосувати до нього процедуру визнання протиправним і скасування є недостатнім. Доцільним було б одночасно з прийняттям рішення про визнання рішення протиправним прийняти рішення про поворот його виконання із зазначенням способу. На підставі викладеного, вважає за необхідне доповнити позовні вимоги ще однією вимогою - про поворот його виконання із зазначенням способу. Таким способом вважає створення нової конкурсної комісії, з виключенням з її складу громадських організацій, які не мають відношення до сфери автомобільного транспорту і натомість включити ті громадські організації , до сфери діяльності яких входить діяльність у галузі автомобільного транспорту. Просила суд: 1. визнати протиправним і скасувати Рішення виконавчого комітету Лисичанської міської ради від 15.03.2016 р. № 95 Про затвердження складу конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська . 2. Зобов'язати виконавчий комітет Лисичанської міської ради в порядку і строки, визначені законом, створити конкурсний комітет з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська у новому складі, з виключенням з її складу громадських організацій, які не мають відношення до сфери автомобільного транспорту і натомість включити ті громадські організації , до сфери діяльності яких входить діяльність у галузі автомобільного транспорту .

Ухвалою суду від 27 липня 2016 року зазначені позовні заяві в адміністративній справі № 2-а/415/53/16 та в адміністративній справі № 2-а/415/54/16 були об'єднані в одне провадження .

Після об'єднання позовних вимог в одне провадження представник позивача Мельникова А.Ф. просила суд: 1) визнати протиправним і скасувати Рішення виконавчого комітету Лисичанської міської ради від 15.03.2016 р. № 95 Про затвердження складу конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська ;

2) зобов'язати виконавчий комітет Лисичанської міської ради в спосіб і строки, визначені законом, створити конкурсний комітет з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська у новому складі;

3) визнати протиправними і скасувати:

а) рішення Конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська, оформлені протоколом засідання, яке відбулося 25.04.2016 р., в частині недопущення ПП ЛЮКСАВТО-СДК до участі в конкурсах на об'єктах конкурсу: № 1 (маршрут № 108); № 2 (маршрути №№ 102-б, 109-а, 109-м, 115); № 3 (маршрути №№ 109-а, 109-м, 112-м); № 4 (маршрути №№ 114, 191);

б) рішення Конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська, оформлені протоколом засідання, яке відбулося 25.04.2016 р., в частині визначення переможцями на об'єктах конкурсу: № 1 (маршрут № 108) ФОП ОСОБА_6; № 2 (маршрути №№ 102-б, 109-а, 109-м, 115) КП ЛМР ЕЛЕКТРОАВТОТРАНС ; № 3 (маршрути №№ 109-а, 109-м, 112-м) ПП АВТОЛАЙН КОМПАНІ ; № 4 (маршрути №№ 114, 191) ПП АТП АВТОАЛ'ЯНС ;

4) визнати протиправними і скасувати рішення Виконавчого комітету Лисичанської міської ради від 26.04.2016 р. Про визначення переможців конкурсів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, проведених 25.04.2016 р. щодо введення в дію рішень Конкурсного комітету стосовно визнання переможцями конкурсу:

а) ФОП ОСОБА_6 на об'єкті конкурсу № 1 (маршруту № 108 Кільце Центр. ринок - РМЗ - Ц. ринок Ц. ринок - зал. вокзал Лисичанськ );

б) КП ЛМР ЕЛЕКТРОАВТОТРАНС (код 38504922) на об'єкті конкурсу № 2 (маршрут № 102-б Кільце. Центр. ринок - мікр. № 41 - вул. К. Маркса - Пр. Перемоги - Центр. Ринок , № 109-а Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 109-м Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 115 Центральний ринок - завод ГТВ (через вул. Польову) );

в) ПП АВТОЛАЙН КОМПАНІ (код 33164230) на об'єкті конкурсу № 3 (маршрут № 109-а Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 109-м Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 112-м Центральний ринок - Склозавод );

г) ПП АТП АВТОАЛ'ЯНС (код 36642533) на об'єкті конкурсу № 4 (маршрут № 114 Завод ГТВ - склозавод , № 191 Центральний ринок - завод ГТВ (через - склозавод) ).

5) Визнати нечинними Договори на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, які укладені між Виконавчим комітетом Лисичанської міської ради і:

а) ФОП ОСОБА_6 на перевезення пасажирів на маршруті № 108 Кільце Центр. ринок - РМЗ - Ц. ринок Ц. ринок - зал. вокзал Лисичанськ ;

б) КП ЛМР ЕЛЕКТРОАВТОТРАНС (код 38504922) на перевезення пасажирів на маршрутах № 102-б Кільце. Центр. ринок - мікр. № 41 - вул. К. Маркса - Пр. Перемоги - Центр. Ринок , № 109-а Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 109-м Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 115 Центральний ринок - завод ГТВ (через вул. Польову) ;

в) ПП АВТОЛАЙН КОМПАНІ (код 33164230) на перевезення пасажирів на маршрутах № 109-а Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 109-м Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 112-м Центральний ринок - Склозавод ;

г) ПП АТП АВТОАЛ'ЯНС (код 36642533) на перевезення пасажирів на маршрутах № 114 Завод ГТВ - склозавод , № 191 Центральний ринок - завод ГТВ (через - склозавод) .

27 липня 2016 року представником відповідача Оліфіренко Ю.Ю. були надані письмові заперечення , в обґрунтування яких зазначено, що позовні вимоги відповідач не визнає в повному обсязі, вважає їх безпідставними, законодавчо необґрунтованими, такими, що не належить до задоволення з огляду на наступне. Виконавчий комітет Лисичанської міської ради є замовником послуг по перевезенню пасажирів громадським транспортом на міських маршрутах міста Лисичанська згідно з Законом України Про автомобільний транспорт та Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1081 від 03.12.2008. (далі за текстом Порядок). Керуючись зазначеними законодавчими нормами, Виконавчий комітет Лисичанської міської ради прийняв рішення № 95 від 15.03.2016 року, та № 154 від 19.04.2016 року, якими затвердив у новому складі конкурсний комітет з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування в місті Лисичанськ в такому складі: Якимчук А.П. - заступник міського голови, голова конкурсного комітету; Мартинова Л.О. - головний спеціаліст відділу перспективного планування управління економіки - заступник голови конкурсного комітету; Конюх Г.Ю. - головний спеціаліст відділу по роботі з депутатами та виконавчими органами міської ради - секретар конкурсного комітету; Сухоруков О.Г. - заступник командиру взводу роти ДПС підпорядкованої ГУНП в Луганській області; Котляров Л.П. - старший державний інспектор відділу державного контролю та нагляду за безпекою на транспорті Управління Укртрансбезпеки; Утенкова Л.І. - заступник голови - відповідальний секретар Лисичанської міської організації ветеранів України; Соколко Т.Е. - голова громадської організації Лисичанська міська рада жінок ; Роговський В.В. - голова громадської організації Лисичанська міська організація товариства сприяння обороні України ; Печегін Є.О. - голова громадської організації Наше місто Рубіжне ; Нечаєв С.В. - представник Сєвєродонецької міської професійної спілки водіїв. В даному випадку вбачається, що усі норми, передбачені Порядком, були дотриманні. До складу комітету увійшли представники органу виконавчої влади та місцевого самоврядування, Укртрансбезпеки, Державтоінспекції та громадських організацій. Представників громадських організацій було 5 осіб. Норма, щодо кількості представників громадських організацій, діяльність яких пов'язана з автомобільним транспортом, яка повинна становити не менш як 50 відсотків загальної кількості представників громадських організацій дотримана в повному обсязі: Сєвєродонецька міська професійна спілка водіїв є громадською організацією, діяльність якої направлена на захист прав водіїв у професійній сфері, тобто діяльність організації напряму пов'язана з автомобільним транспортом; крім того представники даної організації вже багато років входять до складу конкурсного комітету управління інфраструктури та туризму Луганської обласної державної адміністрації; громадська організація Лисичанська міська організація товариства сприяння обороні України має вид діяльності підготовка спеціалістів для збройних сил України та участь у підготовці кадрів масових технічних професій, зокрема водіїв автомобільного транспорту. Дана організація навчає майбутніх спеціалістів водіїв, тобто діяльність організації напряму пов'язана з автомобільним транспортом; громадська організація Лисичанська міська рада жінок направляє свою діяльність на охорону материнства і дитинства, у сфері автомобільного транспорту в тому числі, бо усі жінки та діти є пасажирами автомобільного транспорту і кожного дня користуються послугами автомобільного транспорту загального користування, тобто діяльність організації напряму пов'язана з автомобільним транспортом; громадська організація Лисичанська міська організація ветеранів України направляє свою діяльність на всебічний захист прав та інтересів ветеранів, у сфері автомобільного транспорту в тому числі, бо усі ветерани є пасажирами автомобільного транспорту і кожного дня користуються послугами автомобільного транспорту загального користування, тобто діяльність організації напряму пов'язана з автомобільним транспортом; громадська організація Наш город Рубіжне , діяльність якої направлена на захист громадян України, тобто діяльність організації напряму пов'язана з автомобільним транспортом; крім того представники даної організації вже багато років входять до складу конкурсного комітету управління інфраструктури та туризму Луганської обласної державної адміністрації;

Звертають увагу суду, на те, що взагалі в Луганській області немає більше інших громадських організацій, діяльність яких напряму пов'язана з автомобільним транспортом. І досі в усіх містах України існує практика, щодо залучення до участі в конкурсному комітеті саме цих громадських організацій. Висновки позивача з приводу того, що зазначені громадські організації не підходять до участі їх представників у конкурсному комітеті через місце реєстрації, основне місце праці керівника, тощо, взагалі не має в даному випадку сенсу, оскільки такі вимоги, умови та норми для громадської організації та її участі в конкурсному комітеті взагалі не передбачені в діючому законодавстві. На підставі зазначеного вбачається, що вимога позивача, щодо визнання протиправним та скасування Рішення Виконавчого комітету Лисичанської міської ради № 95 від 15.03.2016 Про затвердження складу конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування є безпідставним, законодавчо необґрунтованим.

Щодо інших позовних вимог, то слід зазначити, що 03.05.2016 року закінчився строк дії договорів № 6, 7, 9, 11 на перевезення пасажирів автомобільним транспортом за маршрутами № 102 -б, 109 - а, 109 -м, 112, що були укладені між виконавчим комітетом Лисичанської міської ради та ПП Люксавто - СДК за результатами попередньо проведеного конкурсу. Згідно з умовами частини 4 та 5 Порядку. Організатором на автобусному маршруті загального користування є виконавчий орган сільської, селищної, міської ради відповідного населеного пункту - на автобусному маршруті, що проходить у межах населеного пункту (міський маршрут). Відповідно до зазначеного, виконавчим комітетом Лисичанської міської ради було прийнято рішення від 18.03.2016 р. № 99 Про оголошення конкурсів з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в м. Лисичанську, яким затверджено об'єкти конкурсу і обов'язкові умови. Таке оголошення було зроблено у газеті Новий путь у №12 (14873) 23.03.2016 року та № 13 (14374) від 30.03.2016. Об'єкти конкурсу: Об'єкт № 1 - маршрут № 108 Кільце центральний ринок - РМЗ - Центральний ринок - залізничний вокзал Лисичанськ, транспорт категорії М2 - одна одиниця рухомого складу; Об'єкт № 2 - маршрут № 102 б Кільце центральний ринок - мкр. № 41- вул.. К.Маркса; пр. Перемоги - Центральний ринок, транспорт категорії М2 - одна одиниця рухомого складу, маршрут № 109 а Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), транспорт категорії МЗ - чотири одиниці рухомого складу; маршрут № 109 м Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), транспорт категорії М2 - тринадцять одиниць рухомого складу; маршрут № 115 Центральний ринок - завод ГТВ ( через вул.. Польову) транспорт категорії МЗ - одна одиниця рухомого складу; Об'єкт № 3 - маршрут № 109 а Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), транспорт категорії МЗ - три одиниці рухомого складу; маршрут № 109 м Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), транспорт категорії М2 - тринадцять одиниць рухомого складу; маршрут № 112 м Центральний ринок - Склозавод, транспорт категорії М2 - три одиниці рухомого складу; Об'єкт № 4 - маршрут № 114 завод ГТВ - Склозавод, транспорт категорії М2 -одна одиниця рухомого складу; маршрут № 191 Центральний ринок - завод ГТВ (через склозавод), транспорт категорії М2 - одна одиниця рухомого складу. До конкурсного комітету надійшли конкурсні пропозиції від наступних претендентів: ПП Люксавто - СДК - на об'єкти конкурсу № 1, 2, 3, 4. ФОП ОСОБА_5 - на об'єкт конкурсу № 1 ; ПП Автолайн Компані - на об'єкт конкурсу № 3; КП ЛМР Електроавтотранс - на об'єкт конкурсу № 2; ПП Автоальянс - на об'єкт конкурсу № 4.

Порядок проведення конкурсу передбачає, що до заяви автомобільного перевізника додається анкета за формою згідно з додатком 5, в якій передбачаються питання, що будуть враховані під час перевірки достовірності відомостей, що містяться у документах для участі у конкурсі, та під час підрахунків за бальною системою оцінки пропозицій перевізників-претендентів. Додаток № 5 має вид типової форми анкети та містить в собі зазначення усіх елементів та реквізитів анкети, серед яких є пункт 2 середньооблікова кількість працівників за період протягом року до дати оголошення конкурсу з окладом за штатним розписом із заробітною платою не менше встановленого законодавством мінімуму, що працюють на повну ставку осіб . В розумінні цієї норми, в даному пункті анкети повинні бути зазначені відомості щодо кількості працівників на підприємстві, які працюють на підприємстві в період протягом року до дати оголошення конкурсу; працюють у штаті підприємства і мають оклад за штатним розписом; працюють на повну ставку із заробітною платою не менше встановленого законом мінімуму. Ця чисельність працівників за рік береться середньою. В даному пункті анкети претендент ПП Люксавто -СДК зазначив, що така кількість працівників становить 101 (сто одна) особа. Організатором конкурсу були перевірені усі документи перевізників претендентів, в тому числі ПП Люксавто - СДК . В ході перевірки розглядалися звіти форми 1 ДФ за рік до дати проведення конкурсу, за два останні квартали (перший 2016 року та четвертий 2015 року) до дати проведення конкурсу, які перевізник надав до конкурсних документів та звіти за другий квартал 2015 та третій квартал 2015 року. Було виявлено, що згідно з даними звіту форми 1ДФ чисельність працівників, що підходять під визначення пункту 2 анкети є значно меншою -36 (тридцять шість) осіб. Таким чином, при розгляді документів ПП Люксавто-СДК було виявлено недостовірну інформацію, яку претендент подав в своїх документах, маючи намір ввести конкурсний комітет в оману за для набрання більшої кількості балів. Такі недостовірні відомості були зазначені в усіх документах на усі чотири об'єкти конкурсу.

Висновки позивача з того приводу, що конкурсний комітет повинен був прийняти таке рішення за два дні до дати проведення конкурсу є хибними, оскільки законодавець чітко передбачає перевірку документів за два дні та недопущення до участі в конкурсі виключно рішенням конкурсного комітету на його засіданні без встановлення обмежень у строках. Таким чином, документи перевізників-перендентів перевірялися організатором конкурсу за два дні до проведення конкурсу, а недопущене до участі в конкурсі ПП Люксавто - СДК стало на підставі рішення конкурсного комітету, що було прийнято на його засіданні 25.04.2016 року.

Будучи не згодним з зазначеним рішенням конкурсного комітету позивач звернувся до суду з позовом та вимогою про його скасування. Позов сам є вигаданим, законодавчо необґрунтованим та безпідставним. По-перше, стосовно вимоги щодо визнати незаконним і скасування Рішення Конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування в місті Лисичанськ, оформлені протоколом засідання, яке відбулося 25.04.2016 в частині недопущення позивача до участі в конкурсі на об'єктах № 1,2, 3, 4, дана вимога є необґрунтованою, оскільки в анкеті перевізника ПП Люксавто - СДК дійсно вказана недостовірна інформація в частині середньооблікової кількості працівників за період протягом року до дати оголошення конкурсу з окладом за штатним розписом із заробітною платою не менше встановленого законодавством мінімуму, що працюють на повну ставку осіб, яка значно завищена для отримання більшої кількості балів. Рішення конкурсного комітету винесене з дотриманням Порядку проведення конкурсу та законом України Про автомобільний транспорт . По-друге, стосовно вимоги щодо визнати незаконним і скасування Рішення Конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування в місті Лисичанськ, оформлене протоколом засідання, яке відбулося 25.04.2016 року в частині визнання переможців, то зазначені рішення конкурсного комітету винесені з дотриманням Порядку проведення конкурсу та законом України Про автомобільний транспорт . По-третє, стосовно вимоги щодо зобов'язання Конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування в місті Лисичанську повторно розглянути документи подані ПП Люксавто - СДК та визначити переможців конкурсу та перевізників-претендентів, що посіли друге місце на підставі бальної оцінки пропозицій перевізників-претендентів, які брали участь у конкурсі, та документів, поданих такими перевізниками-претендентами для участі в конкурсі, то дана вимога не передбачена жодним діючим законодавством. Документи позивача вже були розглянуті конкурсним комітетом і по них вже було прийнято рішення. Повторний розгляд документів не передбачений. По-четверте, стосовно вимоги щодо визнати протиправним та скасування рішення Виконавчого комітету Лисичанської міської ради від 26.04.2016 Про визнання переможців конкурсів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, проведених 25.04.2016 року, то зазначена вимога є безпідставною, оскільки рішення виконавчого комітету винесене з дотриманням норм законодавства. По-п'яте, стосовно вимог щодо визнати нечинними договорів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, укладений між Виконавчим комітетом Лисичанської міської ради та ФОП ОСОБА_5, КП ЯМР Електроавтотранс , ПП Автолайн Компані , ПП Автоальянс , то зазначена вимога не належить до задоволення, адже правочин може бути нечинним лише тоді, як що при його укладанні не дотриманні ці умови. Законодавство інших підстав для нечинності правочину не передбачає. Таким чином, звертають увагу суду на те, що усі вимоги та їх підстави, що зазначені у позові є вигаданими, безпідставними та законодавчо необґрунтованими. На підставі вищезазначеного, враховуючи безпідставність та законодавчу необґрунтованість позову, просили суд відмовити в задоволенні позову в повному обсязі.

13 жовтня 2016 року представником відповідача Мартиновою Л.О. були надані додаткові письмові заперечення , в яких представник відповідача повністю погоджується з запереченнями, наданими до цього та більш детально аргументує підстави щодо недопущення позивача до участі у конкурсі. Вважають, що всі вимоги та їх підстави, що зазначені у позові, є вигаданими, безпідставними та законодавчо необґрунтованими. Просили суд відмовити в задоволенні позовних вимог повністю.

Ухвалою Лисичанського міського суду Луганської області від 29 червня 2016 року залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на перемет спору Комунальне підприємство Лисичанської міської ради Електроавтотранс .

Ухвалою Лисичанського міського суду Луганської області від 18 серпня 2016 року залучено до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на перемет спору Приватне підприємство Автолайн компані , Приватне підприємство Автотранспортне підприємство Автоал янс , Фізичну особу-підприємця ОСОБА_5.

В судовому засіданні представник позивача Мельникова А.Ф надала пояснення, аналогічні викладеним в обґрунтування позовних вимог, позовні вимоги підтримала в повному обсязі, просила позов задовольнити. Додатково зазначила відповідачем - виконкомом Лисичанської міської ради, в порушення приписів частини 9 статті 44 Закону України Про автомобільний транспорт до складу конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування у м. Лисичанську не включено представників відповідних органів виконавчої влади, а також громадських організацій у сфері автомобільного транспорту. За змістом зазначеної норми Закону до конкурсного комітету можуть входити не будь - які громадські організації, а тільки громадські організації відповідного функціонального спрямування - мета діяльності яких спрямована на автомобільний транспорт. Також, Відповідачем - виконавчим комітетом Лисичанської міської ради, включено до складу конкурсного комітету представників громадських організацій, мета діяльності яких не спрямована на автомобільний транспорт. Вважає, що формування та затвердження складу конкурсного комітету відбулось з порушенням вимог статті 44 Закону України Про автомобільний транспорт та пункту 23 Порядку № 1081, затвердженого постановою Кабміну України, а тому рішення виконавчого комітету Лисичанської міської ради Луганської області від 15 березня 2016 року № 95 Про затвердження складу конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська в частині створення конкурсного комітету та затвердження його складу є протиправним. Частина 10 статті 44 Закону України Про автомобільний транспорт передбачає, що для організації забезпечення і підготовки матеріалів для проведення засідань конкурсного комітету органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування на конкурсних умовах за договором залучають підприємство (організацію), що має фахівців та досвід роботи не менше трьох років з питань організації пасажирських перевезень. В порушення зазначеної норми Закону Відповідач - виконком Лисичанської міської ради, для організації забезпечення і підготовки матеріалів для проведення засідань конкурсного комітету не залучив відповідне підприємство (організацію), що має фахівців та досвід роботи не менше трьох років з питань організації пасажирських перевезень. Згідно з частиною 11 статті 44 Закону України Про автомобільний транспорт порядок проведення конкурсів визначає Кабінет Міністрів України. Кабінет Міністрів України постановою від 03 грудня 2008 року № 1081 затвердив Порядок проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування. В Розділі Порядку під назвою Визначення на конкурсних засадах підприємства (організації) для здійснення функцій робочого органу детально регламентовано спосіб, умови і порядок залучення підприємства як робочого органу для організації проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування (пункти 14 -21). Головним принципом такого відбору є проведення конкурсу. В порушення зазначеної норми виконком Лисичанської міської ради не провів передбачену Порядком процедуру щодо створення робочого органу: не утворив комітет з визначення робочого органу, не оголосив умови конкурсу у визначеному порядку і внаслідок цього не створив робочий орган для організації проведення конкурсу. Виходячи зі змісту пунктів 32, 37, 40 Порядку достовірність відомостей що містяться у документах для участі у конкурсі, перевіряє виключно організатор та/або робочий орган не пізніше ніж за два дні до дати проведення конкурсу. В порушення зазначеного Порядку Відповідачі діяли всупереч наданим їм повноваженням, а саме: Виконком Лисичанської міської ради не створив робочий орган, який повинен був перевіряти подані документи на конкурс і сам ухилився від перевірки. Члени конкурсного комітету діяли з перевищенням повноважень, перевіряючи достовірність відомостей як зазначила представник Відповідача Мартинова Л.О. В зв'язку з тим, що вимога щодо включення до складу конкурсного комітету представників органів виконавчої влади і громадських організацій саме в сфері автомобільного транспорту передбачена законом, а згідно з частиною 2 статті 19 Конституції України органи місцевого самоврядування та їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, то не включення цих представників до складу конкурсного комітету є порушенням закону і призвело до прийняття незаконних рішень цим комітетом. Перш за все це стосується недопущення до участі в конкурсі підприємства Позивача з надуманих підстав. Представники Відповідача не надали належних доказів правомірності свого рішення щодо недопущення в конкурсі ПП ЛЮКСАВТО -СДК . В протоколі від 25 квітня 2016 року також не наведено законних підстав щодо прийнятого рішення стосовно не допуску до участі в конкурсі Позивача. Підстава, яка зазначена в протоколі, не має нормативного обґрунтування, а носить оціночний характер окремого члена конкурсного комітету - його голови Якимчука А.П., який заявив, що при розгляді документів ЛЮКСАВТО - СДК було виявлено недостовірну інформацію, яку претендент подав у своїх документах, маючи намір ввести конкурсний комітет в оману задля набрання більшої кількості балів . Оскільки рішення, оформлені протоколом засідання, яке відбулося 25 квітня 2016 року, прийняті неповноважним складом конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська, а також прийняті з перевищенням повноважень і з порушенням Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, вони підлягають скасуванню: рішення Конкурсного комітету в частині недопущення ПП ЛЮКСАВТО-СДК до участі в конкурсах на об'єктах конкурсу: № 1 (маршрут № 108); № 2 (маршрути №№ 102-б, 109-а, 109-м, 115); № 3 (маршрути №№ 109-а, 109-м, 112-м); № 4 (маршрути №№ 114, 191); рішення Конкурсного комітету в частині визначення переможцями на об'єктах конкурсу: № 1 (маршрут № 108) ФОП ОСОБА_6; № 2 (маршрути №№ 102-б, 109-а, 109-м, 115) КП ЛМР ЕЛЕКТРОАВТОТРАНС ; № 3 (маршрути №№ 109-а, 109-м, 112-м) ПП АВТОЛАЙН КОМПАНІ ; № 4 (маршрути №№ 114, 191) ПП АТП АВТОАЛ'ЯНС . Скасування рішень конкурсного комітету тягне за собою скасування Рішення Виконавчого комітету Лисичанської міської ради від 26.04.2016 р. Про визначення переможців конкурсів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, проведених 25.04.2016 р. щодо введення в дію рішень Конкурсного комітету стосовно визнання переможцями конкурсу : ФОП ОСОБА_6 на об'єкті конкурсу № 1 (маршруту № 108 Кільце Центр. ринок - РМЗ - Ц. ринок Ц. ринок - зал. вокзал Лисичанськ ); КП ЛМР ЕЛЕКТРОАВТОТРАНС (код 38504922) на об'єкті конкурсу № 2 (маршрут № 102-б Кільце. Центр. ринок - мікр. № 41 - вул. К. Маркса - Пр. Перемоги - Центр. Ринок , № 109-а Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 109-м Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 115 Центральний ринок - завод ГТВ (через вул. Польову) ); ПП АВТОЛАЙН КОМПАНІ (код 33164230) на об'єкті конкурсу № 3 (маршрут № 109-а Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 109-м Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 112-м Центральний ринок - Склозавод ); ПП АТП АВТОАЛ'ЯНС (код 36642533) на об'єкті конкурсу № 4 (маршрут № 114 Завод ГТВ - склозавод , № 191 Центральний ринок - завод ГТВ (через - склозавод) ). А також поворотом виконання визнаних протиправними і скасованих рішень буде визнання нечинними Договорів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, які укладені з переможцями конкурсу - ФОП ОСОБА_6 на перевезення пасажирів на маршруті № 108 Кільце Центр. ринок - РМЗ - Ц. ринок Ц. ринок - зал. вокзал Лисичанськ ; - КП ЛМР ЕЛЕКТРОАВТОТРАНС (код 38504922) на перевезення пасажирів на маршрутах № 102-б Кільце. Центр. ринок - мікр. № 41 - вул. К. Маркса - Пр. Перемоги - Центр. Ринок , № 109-а Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 109-м Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 115 Центральний ринок - завод ГТВ (через вул. Польову) ; - ПП АВТОЛАЙН КОМПАНІ (код 33164230) на перевезення пасажирів на маршрутах № 109-а Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 109-м Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 112-м Центральний ринок - Склозавод ; - ПП АТП АВТОАЛ'ЯНС (код 36642533) на перевезення пасажирів на маршрутах № 114 Завод ГТВ - склозавод , № 191 Центральний ринок - завод ГТВ (через - склозавод) . Така правова позиція Позивача ґрунтується на правових висновках Вищого адміністративного суду України, викладених в аналогічній справі № 802/2702/14-а в Ухвалі від 14 квітня 2016 року.

В судовому засіданні представник відповідача - виконавчого комітету Лисичанської міської ради - Оліфіренко Ю.Ю. заперечувала проти задоволення позовних вимог, з підстав, викладених в письмових запереченнях, що надані суду.

В судовому засіданні представник відповідача - виконавчого комітету Лисичанської міської ради - Мартинова Л.О. заперечувала проти задоволення позовних вимог, з підстав, викладених в письмових запереченнях, що надані суду.

Представник відповідача - Конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська - в судове засідання не з'явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причини неявки суд не повідомив, клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надходило.

В судовому засіданні представник третьої особи - Комунального підприємства Лисичанської міської ради Електроавтотранс ОСОБА_4 заперечувала проти задоволення позовних вимог, повністю підтримала заперечення представників відповідача, просила суд відмовити в задоволенні позовних вимог повністю, адже вважає, що з боку відповідачів порушень діючого законодавства не було, під час формування складу конкурсного комітету, проведення конкурсу та укладення договорів відповідачами були повністю дотримані вимоги діючого законодавства.

Представник третьої особи Приватного підприємства Автолайн компані в судове засідання не з'явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причини неявки суд не повідомив, клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надходило.

Представник третьої особи - Приватного підприємства Автотранспортне підприємство Автоалянс в судове засідання не з'явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причини неявки суд не повідомив, клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надходило.

Представник третьої особи - Фізична особа-підприємець ОСОБА_5 в судове засідання не з'явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причини неявки суд не повідомив, клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надходило.

Суд, вислухавши представника позивача, представників відповідача, представника третьої особи, дослідивши матеріали справи, вважає встановленими наступні обставини.

Спір між позивачем та відповідачами виник з приводу того, що позивач вважає рішення Виконавчого комітету Лисичанської міської ради № 95 від 15.03.2016 року Про затвердження складу конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування міста Лисичанська , № 167 від 26.04.2016 р. Про визначення переможців конкурсів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, проведених 25.04.2016 р. та рішення Конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська оформлене протоколом засідання, яке відбулося 25.04.2016 р. протиправними, а договори на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, укладений між Виконавчим комітетом Лисичанської міської ради та Комунальне підприємство Лисичанської міської ради Електроавтотранс , Приватне підприємство Автолайн компані , Приватне підприємство Автотранспортне підприємство Автоал янс , Фізична особа-підприємець ОСОБА_5 нечинними.

На підставі викладеного та з урахуванням позовних вимог, суд вважає доцільним розглянути насамперед позовні вимоги позивача щодо визнання протиправним і скасування рішення виконавчого комітету Лисичанської міської ради № 95 від 15.03.2016 року Про затвердження складу конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування міста Лисичанська для того, чи діяв суб'єкт владних повноважень згідно з вимогами правових норм під час прийняття оскаржуваного рішення та чи було порушено цими діями права позивача та як наслідок встановити чи був законним склад конкурсного комітету та чи мав він повноваження розглядати конкурсні пропозиції та приймати рішення про визначення переможця конкурсу у складі, затвердженому рішенням виконавчого комітету Лисичанської міської ради № 95 від 15.03.2016 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 КАС України, завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ.

Відповідно до ч. 2 ст. 2 КАС України, до адміністративних судів можуть бути оскаржені будь-які рішення, дії чи бездіяльність суб'єктів владних повноважень, крім випадків, коли щодо таких рішень, дій чи бездіяльності Конституцією чи законами України встановлено інший порядок судового провадження.

Відповідно до ч. 3 ст. 2 КАС України, у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації;

Отже, вирішуючи адміністративний спір по суті, суд повинен встановити: чи діяв суб'єкт владних повноважень згідно з вимогами правових норм та чи не порушено цими діями права позивача.

Судом встановлено та не заперечувалось сторонами, що позивач - Приватне підприємство ЛЮКСАВТО-СДК працює на ринку перевезень пасажирів автотранспортом та має сертифікат відповідності послуг з перевезення пасажирів автомобільним транспортом і відповідає вимогам безпеки згідно з Законом України Про автомобільний транспорт (Т.2 а.с.222-223).

Виконавчим комітетом Лисичанської міської ради було прийнято Рішення від 29.03.2016 р. № 102 Про внесення змін до рішення виконавчого комітету № 99 від 18.03.2016 про оголошення конкурсів з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в м. Лисичанську, яким затверджено об'єкти конкурсу і обов'язкові умови (оголошення про проведення конкурсів оприлюднене в газеті Лисичанської міської ради Новий Путь від 30.03.2016 р. № 13 (14874)) (Т. 1 а.с.11-12).

Даним рішенням були внесені зміни до умов конкурсів з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, затверджених рішенням виконавчого комітету № 99 від 18.03.2016 року, а саме: Конкурс № 1: Маршрут № 108 - найменування маршруту - кільце. Ц.ринок - РМЗ- Ц. ринок Ц. ринок - зал. вокзал Лисичанськ , кількість рухомого складу - 1, категорія транспортних засобів - М2, періодичність здійснення перевезень - щоденно, інтервал руху - 30 хвилин, режим руху - М. таксі, мінімальний пасажиромісткість - 12.

Конкурс № 2: Маршрут №102-б - найменування маршруту - Кільце Центр. ринок - мкр №41 - вул. К Маркса - Пр. Перемоги - Центр. ринок, кількість рухомого складу - 1, категорія транспортних засобів - М2, періодичність здійснення перевезень - щоденно, інтервал руху - 35 хвилин, режим руху - М. таксі, мінімальний пасажиромісткість - 13. Маршрут № 109-а - найменування маршруту - Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), кількість рухомого складу - 4, категорія транспортних засобів - М3, періодичність здійснення перевезень - щоденно, інтервал руху - 15 хвилин, режим руху - звичайний, мінімальний пасажиромісткість - 22. Маршрут № 109-м - найменування маршруту - Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), кількість рухомого складу - 13, категорія транспортних засобів - М2, періодичність здійснення перевезень - щоденно, інтервал руху - 5-10 хвилин, режим руху - М.таксі, мінімальний пасажиромісткість - 13. Маршрут № 115 - найменування маршруту - Центральний ринок - завод ГТВ (через вул. Польову), кількість рухомого складу - 1, категорія транспортних засобів - М3, періодичність здійснення перевезень - щоденно, інтервал руху - 40 хвилин, режим руху - звичайний, мінімальний пасажиромісткість - 22.

Конкурс № 3: Маршрут №109-а - найменування маршруту - Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), кількість рухомого складу - 3, категорія транспортних засобів - М3, періодичність здійснення перевезень - щоденно, інтервал руху - 15 хвилин, режим руху - звичайний, мінімальний пасажиромісткість - 22. Маршрут № 109-м - найменування маршруту - Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), кількість рухомого складу - 13, категорія транспортних засобів - М2, періодичність здійснення перевезень - щоденно, інтервал руху - 5-10 хвилин, режим руху - М.таксі, мінімальний пасажиромісткість - 13. Маршрут № 112-м - найменування маршруту - Центральний ринок -Склозавод, кількість рухомого складу - 3, категорія транспортних засобів - М2, періодичність здійснення перевезень - щоденно, інтервал руху - 10-15 хвилин, режим руху - М.таксі, мінімальний пасажиромісткість - 13.

Конкурс № 4: Маршрут №114 - найменування маршруту - Завод ГТВ - склозавод, кількість рухомого складу - 1, категорія транспортних засобів - М2, періодичність здійснення перевезень - щоденно, інтервал руху -15 хвилин, режим руху - М.таксі, мінімальний пасажиромісткість - 14. Маршрут № 191- найменування маршруту - Центральний ринок - завод ГТВ (через - склозавод), кількість рухомого складу - 1, категорія транспортних засобів - М2, періодичність здійснення перевезень - щоденно, інтервал руху - 55 хвилин, режим руху - М.таксі, мінімальний пасажиромісткість - 14.

Позивачем в позовні заяві зазначено, що на офіційному сайті Лисичанської міської ради за адресою http://lis.gov.ua/2011-03-25-08-36-56/resheniya/proekty-reshenij.html станом на 14.03.2016 р. були оприлюднені проекти рішень виконкому міської ради на березень 2016 р. Серед них не було проекту рішення Про затвердження складу конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська .

На спростування даного твердження представника позивача представниками відповідача не надано належних та допустимих доказів.

Відповідно до п. 3 ст. 15 Закону України Про доступ до публічної інформації , проекти нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття.

На підставі викладеного, суд доходить висновку, що відповідачем - виконавчим комітетом Лисичанської міської ради дійсно було порушено вимоги п. 3 ст. 15 Закону України Про доступ до публічної інформації , а отже, суд погоджується з доводами представника позивача, що конкурсний комітет сформовано не прозоро - не було оголошень ні на офіційному сайті міської ради, ні в офіційному друкованому органі Лисичанської міської ради - газеті Новий Путь про формування нового складу Конкурсного комітету для можливості подання зацікавленими організаціями своїх представників до його складу, чим також було порушено принцип гласності місцевого самоврядування, передбаченого ст. 4 Закону України Про місцеве самоврядування .

12 березня 2016 року Розпорядженням Лисичанського міського голови № 6 Про проведення засідання виконавчого комітету Лисичанської міської ради затверджено порядок денний засідання виконавчого комітету Лисичанської міської ради, призначеного на 15.03.2016 р., з переліком питань, винесених на розгляд виконкому та з вказівкою на оприлюднення даного розпорядження (Т. 1 а.с.101).

З даного розпорядження вбачається, що серед питань порядку денного дійсно відсутнє питання Про затвердження складу конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська (Т.1 а.с. 101).

Втім, незважаючи на відсутність даного питання в порядку денному, 15 березня 2016 року було прийняте рішення Виконавчого комітету Лисичанської міської ради № 95 Про затвердження складу конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування міста Лисичанська (Т. 1 а.с. 98).

Відповідно до п. 2 ч. 4 ст. 42 Закону України Про місцеве самоврядування сільський, селищний, міський голова організує в межах, визначених цим Законом, роботу відповідної ради та її виконавчого комітету.

Відповідно до п. 20 ч. 4 ст. 42 Закону України Про місцеве самоврядування сільський, селищний, міський видає розпорядження у межах своїх повноважень.

Відповідно до п. 19 ч. 4 ст. 42 Закону України Про місцеве самоврядування здійснює інші повноваження місцевого самоврядування, визначені цим та іншими законами, якщо вони не віднесені до виключних повноважень ради або не віднесені радою до відання її виконавчих органів.

Відповідно до п. 4.6. Регламенту виконавчого комітету Лисичанської міської ради, затвердженого рішенням міського голови № 49/856 від 27.06.2013 року, за три робочих дні до засідання виконавчого комітету відділ по роботі з депутатами та виконавчими органами міської ради формує порядок денний, який підписується керуючим справами, та передається до загального відділу.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи місцевого самоврядування та їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами

З урахуванням вимог п. 2 ч. 4 ст. 42 Закону України Про місцеве самоврядування та п. 4.6. Регламенту виконавчого комітету Лисичанської міської ради, затвердженого рішенням міського голови № 49/856 від 27.06.2013 року, суд доходить висновку, що міський голова Лисичанської міської ради дійсно має право видавати розпорядження в межах повноважень, втім видавати розпорядження щодо затвердження порядку денного не входить до повноважень міського голови, а є прерогативою та обов'язком керуючими справами.

На підставі викладеного, суд доходить висновку, що Розпорядження Лисичанського міського голови № 6 від 12 березня 2016 року Про проведення засідання виконавчого комітету Лисичанської міської ради , яким затверджено перелік питань порядку денного 15 березня 2016 року видано поза межами своїх повноважень (Т.1 а.с. 101).

Відповідно до п. 4.7. Регламенту виконавчого комітету Лисичанської міської ради, затвердженого рішенням міського голови № 49/856 від 27.06.2013 року, додаткові питання порядку денного можуть бути внесені у виключних випадках за ініціативою або з дозволу міського голови за умови підготовленого та узгодженого проекту рішення.

Належних та допустимих доказів виключного випадку, ініціативи або дозволу міського голови щодо необхідності внесення до порядку денного 15 березня 2016 року проекту рішення Про проведення засідання виконавчого комітету Лисичанської міської ради , наявності підготовленого та узгодженого проекту рішення Про проведення засідання виконавчого комітету Лисичанської міської ради відповідачем суду надано не було.

З тексту рішення Виконавчого комітету Лисичанської міської ради № 95 від 15 березня 2016 року Про затвердження складу конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування міста Лисичанська вбачається, що на виконання протокольного доручення виконавчого комітету від 01.03.2016 року тощо було вирішено затвердити відповідний склад конкурсного комітету. Суду не є зрозумілою правова природа протокольного доручення від 01.03.2016 року, а відповідачем не було надано зазначеного протокольного доручення.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку стосовно того, що рішення Виконавчого комітету Лисичанської міської ради № 95 від 15 березня 2016 року Про затвердження складу конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування міста Лисичанська було прийнято з порушення відповідачем вимог Закону України Про місцеве самоврядування та Регламенту виконавчого комітету Лисичанської міської ради, затвердженого рішенням міського голови № 49/856 від 27.06.2013 року, а саме: прийнято не на підставі, не в межах повноважень та не у спосіб, передбачений Законом України Про місцеве самоврядування та Регламентом виконавчого комітету Лисичанської міської ради, затвердженого рішенням міського голови № 49/856 від 27.06.2013 року та не з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано.

В позовній заяві позивач посилається також на неправомочний склад конкурсного комітету, затвердженого рішенням Виконавчого комітету Лисичанської міської ради № 95 від 15 березня 2016 року.

Відповідно до ст. 44 Закону України Про автомобільний транспорт , для підготовки та проведення конкурсу органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування утворюють конкурсний комітет, до складу якого входять представники відповідних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті, та територіальних органів Національної поліції, а також громадських організацій у сфері автомобільного транспорту.

Відповідно до підп. 2) п. 74. Закону України № 901-VIII від 23.12.2015 року, що набрав чинності 01.05.2016 року у Законі України Про автомобільний транспорт (Відомості Верховної Ради України, 2006 р., № 32, ст. 273; 2009 р., № 10-11, ст. 137; 2013 р., № 48, ст. 682; 2014 р., № 8, ст. 88): у частині дев'ятій статті 44 слова Міністерства внутрішніх справ України, відповідальних за безпеку дорожнього руху замінити словами Національної поліції ).

До конкурсного комітету не можуть входити представники суб'єктів господарювання - автомобільних перевізників, які є учасниками конкурсу або які діють на ринку перевезень пасажирів і можуть впливати на прийняття рішень комітету.

Для організації забезпечення і підготовки матеріалів для проведення засідань конкурсного комітету органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування на конкурсних умовах за договором залучають підприємство (організацію), що має фахівців та досвід роботи не менше трьох років з питань організації пасажирських перевезень. Конкурс проводиться із залученням представників відповідних органів виконавчої влади, а також представників громадських організацій. Залучене для проведення засідань конкурсного комітету підприємство (організація) готує матеріали щодо умов конкурсу, паспортів автобусних маршрутів, аналізу одержаних пропозицій та їх оцінки, договорів з переможцями конкурсу та інші матеріали.

Порядок проведення конкурсів визначає Кабінет Міністрів України.

Відповідно до п. 2 Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 року Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування , робочий орган - підприємство (організація), що має фахівців у галузі автомобільного транспорту, матеріальні ресурси та технології, а також досвід роботи не менш як три роки з питань організації пасажирських перевезень, яке у разі потреби залучається організатором на конкурсних умовах за договором для організації проведення конкурсу.

Відповідно до п. 14 Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 року Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування , у разі коли організатор залучає робочий орган, на нього покладаються функції з підготовки матеріалів щодо умов конкурсу, паспортів автобусних маршрутів, аналізу одержаних пропозицій та їх оцінки, договорів з переможцями конкурсу та інших матеріалів.

З аналізу ст. 44 Закону України Про автомобільний транспорт та п. 14 Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 року Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування вбачаються розбіжності щодо обов'язковості залучення робочого органу. Стаття 44 Закону України Про автомобільний транспорт містить імперативну норму щодо залучення підприємства (організацію), тобто робочого органу, на відміну від п. 14 Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 року Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування .

З аналізу зазначених норм, суд вважає, що слід керуватися нормами Закону України Про автомобільний транспорт , адже він має вищу юридичну силу ніж підзаконний акт. Так, відповідно до ст. 92 Конституції України, Верховна Рада України приймає закони, постанови та інші акти більшістю від її конституційного складу, крім випадків, передбачених Конституцією. Відповідно до ст. 113 Конституції України КМУ у своїй діяльності керується Конституцією України та законами України тощо. Отже, у випадку суперечності норм підзаконного акта нормам закону слід застосовувати норми закону, оскільки він має вищу юридичну силу. В нашому випадку слід керуватися ст. 44 Закону України Про автомобільний транспорт .

У зв'язку з викладеним суд не погоджується з доводами представника відповідача, яка в судовому засіданні зазначила, щодо складу конкурсного комітету слід керуватися п. 14 Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 року Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування , а отже не є обов'язковим залучення робочого органу.

Окрім цього, суд вважає за необхідне зазначити, що в матеріалах справи відсутні докази щодо залучення робочого органу організатором на конкурсних умовах, проведення конкурсу з залученням робочого органу, укладення договору з робочим органом для організації проведення конкурсу. В судовому засіданні було встановлено та не заперечувалось сторонами по справі, що робочий орган в даному випадку не залучався, чим було порушено вимоги ст. 44 Закону України Про автомобільний транспорт .

Відповідно до п. 22 Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 року Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування , персональний склад конкурсного комітету затверджується організатором, який призначає голову, його заступника та секретаря.

Секретар конкурсного комітету призначається організатором з числа представників організатора або робочого органу і включається до складу конкурсного комітету без права голосу.

Відповідно до п. 23 Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 року Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування , до складу конкурсного комітету входять представники відповідних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, Укртрансбезпеки, Державтоінспекції та громадських організацій.

При цьому кількість представників громадських організацій, діяльність яких пов'язана з автомобільним транспортом, повинна становити не менш як 50 відсотків загальної кількості представників громадських організацій. До складу конкурсного комітету не можуть входити представники суб'єктів господарювання - автомобільних перевізників, які є перевізниками-претендентами або які провадять діяльність на ринку перевезень пасажирів, а також представляють інтереси окремих автомобільних перевізників.

Відповідно до п. 24 Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 року Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування , чисельність складу конкурсного комітету визначається організатором за поданням наведених у пункті 23 цього Порядку органів та організацій.

Із складу конкурсного комітету 50 відсотків - представники органів виконавчої влади та (або) органів місцевого самоврядування, решта - представники громадських організацій.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що на момент прийняття рішення Виконавчим комітетом Лисичанської міської ради № 95 від 15 березня 2016 року Про затвердження складу конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування міста Лисичанська , до складу конкурсного комитету повинні були входити представники відповідних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті (Укртрансбезпеки - центральний орган виконавчої влади України, утворений 10 вересня 2014 року Постановою КМУ № 442. Укртрансбезпека реалізує державну політику у сфері безпеки на автомобільному транспорті загального користування тощо), Державтоінспекції та громадських організацій.

15.03.2016 р. рішенням № 95 Виконавчий комітет Лисичанської міської ради Про затвердження складу конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська затвердив конкурсний комітет у новому складі: Якимчук А.П. - заступник міського голови, голова конкурсного комітету; Мартинова Л.О. - головний спеціаліст відділу перспективного планування управління економіки, заступник голови конкурсного комітету; Конюх Г.Ю. - головний спеціаліст відділу по роботі з депутатами та виконавчими органами міської ради - секретар конкурсного комітету; члени конкурсного комітету: Сухоруков О.Г.- заступник командира взводу роти ДПС підпорядкованої ГУНП в Луганській області; представник Державної служби України з безпеки на транспорті (за поданням); Утенкова Л.І. - заступник голови-відповідальний секретар Лисичанської міської організації ветеранів України; Соколко ТЕ.-голова громадської організації Лисичанська міська рада жінок ; Роговський В.В. - голова громадської організації Лисичанська міська організація товариства сприяння обороні України ; Печегін Є.О. - голова громадської організації Наше місто Рубіжне ; Нечаєв С.В. - представник Сєвєродонецької міської професійної спілки водіїв (Т. 1 а.с.98).

В судовому засіданні представниками відповідача було зазначено, що на виконання вимог Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 року та Закону України Про автомобільний транспорт , до складу конкурсного комітету як представник органу виконавчої влади увійшов - Якимчук А.П. - заступник міського голови, голова конкурсного комітету, а представниками органу місцевого самоврядування - Мартинова Л.О. - головний спеціаліст відділу перспективного планування управління економіки, заступник голови конкурсного комітету; Конюх Г.Ю. - головний спеціаліст відділу по роботі з депутатами та виконавчими органами міської ради - секретар конкурсного комітету. Суд не погоджується з даними твердженнями відповідача з огляду на наступне.

Розділ VI Конституції України передбачає правове регулювання Кабінету Міністрів України та інших органів виконавчої влади (ст.ст.113-120)

Відповідно до ст. 113 Конституції України, Кабінет Міністрів України є вищим органом у системі органів виконавчої влади.

Відповідно до ст. 118 Конституції України, виконавчу владу в областях і районах, містах Києві та Севастополі здійснюють місцеві державні адміністрації.

Відповідно до ст. 120 Конституції України, організація, повноваження і порядок діяльності Кабінету Міністрів України, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади визначаються Конституцією і законами України.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про місцеві державні адміністрації , виконавчу владу в областях і районах, містах Києві та Севастополі здійснюють місцеві державні адміністрації.

Місцева державна адміністрація є місцевим органом виконавчої влади і входить до системи органів виконавчої влади.

Місцева державна адміністрація в межах своїх повноважень здійснює виконавчу владу на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а також реалізує повноваження, делеговані їй відповідною радою.

Розділ ХІ Конституції України регламентує місцеве самоврядування.

Відповідно до ст. 140 Конституції України місцеве самоврядування є правом територіальної громади - жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста - самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції.

Відповідно до ст. 143 Конституції України органам місцевого самоврядування можуть надаватися законом окремі повноваження органів виконавчої влади.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України Про місцеве самоврядування в України , місцеве самоврядування в Україні - це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади - жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста - самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

Відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону України Про місцеве самоврядування в України , місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

З аналізу вище вказаних норм, вбачається, що орган виконавчої влади та орган місцевого самоврядування не є тотожними органами.

Отже, Якимчук А.П. - заступник міського голови, голова конкурсного комітету, не є представником відповідного органу виконавчої влади, як зазначали представники відповідача, адже заступник міського голови, згідно з ст. 5 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні входить до системи органів місцевого самоврядування.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що до складу конкурсного комітету не увійшов представник відповідного органу виконавчої влади, а ввійшли тільки представники органу місцевого самоврядування, а саме: Якимчук А.П. - заступник міського голови, голова конкурсного комітету, а представниками органу місцевого самоврядування - Мартинова Л.О. - головний спеціаліст відділу перспективного планування управління економіки, заступник голови конкурсного комітету; Конюх Г.Ю. - головний спеціаліст відділу по роботі з депутатами та виконавчими органами міської ради - секретар конкурсного комітету, що в свою чергу є порушенням вимог Закону України Про автомобільний транспорт та Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 року Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування .

Згідно з рішенням Виконавчого комітету Лисичанської міської ради № 95 від 15.03.2016 року до складу конкурсного комітету увійшов як представник Державтоінспекції - Сухоруков О.Г.- заступник командира взводу роти ДПС підпорядкованої ГУНП в Луганській області (Т. 1 а.с.98) .

Згідно з рішенням Виконавчого комітету Лисичанської міської ради № 95 від 15.03.2016 року представник Укртрансбезпеки відсутній із зауваженням - (за поданням) без зазначення конкретної особи. Лише 19 квітня 2016 року рішенням Виконавчого комітету Лисичанської міської ради № 154 Про доповнення до рішення виконавчого комітету № 95 від 15.03.2016 року було введено до складу конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування міста Лисичанська Котлярову Л.П. - старшого державного інспектора відділу державного контролю та нагляду за безпекою на транспорті Управління Укртрансбезпеки в Донецькій області (Т. 2 а.с.208).

Щодо Громадської організації Лисичанська міська організація ветеранів України (ідентифікаційний код 25373363), то відповідно до свідоцтва № 7 про реєстрацію громадського об'єднання від 20.09.1994 року із змінами 15.09.2015 року до мети і напрямів статутної діяльності здійснює всебічний захист законних соціальних, економічних, вікових та інших інтересів своїх членів (Т.2 а.с.229-242). Тобто, ГО Лисичанська міська організація ветеранів України не є громадською організацією у сфері автомобільного транспорту. Мета і напрями статутної діяльності організації не мають жодного відношення до автомобільного транспорту.

Згідно з листом Відділу адміністративних послуг Лисичанської міської ради № 6629/10-02 від 11.10.2016 року, Громадська організація Лисичанська міська рада жінок (ідентифікаційний код 26101141), голова якої Соколко Т.Е. яка також увійшла до членів конкурсного комітету, припинила свою діяльність 02.11.2012 року за судовим рішенням, що не пов'язано з банкрутством. (Т. 2 а.с.146). Отже, на день включення даної організації до членів конкурсного комітету дана громадська організація припинила своє юридичне існування і не могла бути включена до членів конкурсного комітету, у зв'язку з тим, що вона не існує.

Громадська організація Лисичанська міська організація товариства сприяння обороні України (ідентифікаційний код 02719184) відповідно до Статуту згідно з метою і напрямами статутної діяльності спрямовує свою діяльність на захист законних інтересів товариства та його членів в органах державної влади і громадських організаціях. Патріотичне виховання членів товариства, пропаганду серед населення Конституції України і законів України про захист Вітчизни. Підготовку спеціалістів для Збройних сил України. Участь у підготовці для народного господарства кадрів масових технічних професій, розвиток серед членів товариства технічних та прикладних видів спорту. Засновником організації є Громадська організація Луганська обласна організація товариства сприяння обороні України (ідентифікаційний код 02725227) (Т. 2 а.с.178-188). Таким чином, ГО Лисичанська міська організація товариства сприяння обороні України не є громадською організацією у сфері автомобільного транспорту. Мета і напрями статутної діяльності організації не мають жодного відношення до автомобільного транспорту.

Громадська організація Наше місто Рубіжне (ідентифікаційний код 38794119) має місцевий статус, тобто діяльність організації розповсюджується тільки на територію міста Рубіжне Луганської області відповідно до п. 1.1. Статуту даної громадської організації (Т. 2 а.с. 120-124). Отже, ГО Наше місто Рубіжне не є громадською організацією у сфері автомобільного транспорту. Мета і напрями статутної діяльності організації не мають жодного відношення до автомобільного транспорту.

Сєвєродонецька міська професійна спілка водіїв (ідентифікаційний код 36807948) за організаційно-правовою формою є профспілкою і створена з метою здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів. Ця профспілка має місцевий статус, тобто діяльність організації розповсюджується тільки на територію міста Сєвєродонецьк Луганської області. Основний вид діяльності за КВЕД-2010 - 94.20 Діяльність професійних спілок (Т. 2 а.с.75-81). Тобто, Сєвєродонецька міська професійна спілка водіїв не є громадською організацією у сфері автомобільного транспорту. Мета і напрями статутної діяльності організації не мають жодного відношення до автомобільного транспорту.

За таких умов, суд погоджується з доводами представника позивача, що з сформованого персонального складу Конкурсного комітету вбачається, що до нього включені об'єднання громадян, які не здійснюють діяльність громадських організацій у сфері автомобільного транспорту, окрім цього, Громадська організація Лисичанська міська рада жінок (ідентифікаційний код 26101141), взагалі припинила свою діяльність 02.11.2012 року за судовим рішенням, що не пов'язано з банкрутством.

Суд не погоджується з доводами представника відповідача, що діяльність зазначених громадських організацій, що увійшли до складу конкурсного комітету, пов'язана з автомобільним транспортом, так як дане твердження спростовується інформацією, що містить в статутах відповідних організацій, які знаходяться в матеріалах справи. А посилання представника позивача, як на підтвердження легітимності перебування даних громадських організацій у складі конкурсного комітету, на те, що в Луганській області немає більше інших громадських організацій, діяльність яких напряму пов'язана з автомобільним транспортом, і досі в усіх містах України існує практика, щодо залучення до участі в конкурсному комітеті саме цих громадських організацій є помилковими.

Узагальнюючи викладене, судом встановлено, що, по-перше, відповідачем - виконавчим комітетом Лисичанської міської ради дійсно було порушено вимоги п. 3 ст. 15 Закону України Про доступ до публічної інформації , конкурсний комітет сформовано не прозоро, чим було порушено принцип гласності місцевого самоврядування, передбаченого ст. 4 Закону України Про місцеве самоврядування ; по-друге, розпорядження Лисичанського міського голови № 6 від 12 березня 2016 року Про проведення засідання виконавчого комітету Лисичанської міської ради , яким затверджено перелік питань порядку денного 15 березня 2016 року видано поза межами своїх повноважень, а рішення Виконавчого комітету Лисичанської міської ради № 95 від 15 березня 2016 року Про затвердження складу конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування міста Лисичанська було прийнято з порушення відповідачем вимог Закону України Про місцеве самоврядування та Регламенту виконавчого комітету Лисичанської міської ради, затвердженого рішенням міського голови № 49/856 від 27.06.2013 року, а саме: прийнято не на підставі, не в межах повноважень та не у спосіб, передбачений Законом України Про місцеве самоврядування та Регламентом виконавчого комітету Лисичанської міської ради, затвердженого рішенням міського голови № 49/856 від 27.06.2013 року та не з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; по-третє, формування та затвердження складу конкурсного комітету відбулось з порушення вимог ст. 44 Закону України Про автомобільний транспорт , адже до складу конкурсного комітету не увійшов представник відповідного органу виконавчої влади, а ввійшли тільки представники органів місцевого самоврядування, та; по-четверте, з сформованого персонального складу Конкурсного комітету вбачається, що до нього включені об'єднання громадян, які не здійснюють діяльність громадських організацій у сфері автомобільного транспорту, а Громадська організація Лисичанська міська рада жінок (ідентифікаційний код 26101141) взагалі припинила свою діяльність 02.11.2012 року за судовим рішенням, що не пов'язано з банкрутством.

Відповідно до ч. 2 ст. 162 КАС України у разі задоволення адміністративного позову суд може прийняти постанову про визнання протиправним рішення суб'єкта владних повноважень і про скасування рішення; зобов'язати відповідача вчинити певні дії.

На підставі викладеного, суд доходить висновку, що рішення виконавчого комітету Лисичанської міської ради № 95 від 15.03.2016 року Про затвердження складу конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування міста Лисичанська є протиправним та підлягає скасуванню, а позовні вимоги в цій частині є такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Щодо позовних вимог в частині зобов'язання виконавчого комітету Лисичанської міської ради у спосіб та строки, визначені законом, створити конкурсний комітет з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування міста Лисичанська у новому складі.

Спосіб захисту має враховувати зміст права, про захист якого просить позивач. Права корелюють із відповідними обов'язками суб'єкта владних повноважень. Якщо такі обов'язки не виконуються добровільно, то суд повинен забезпечити їх реалізацію у примусовому порядку. Тобто за загальним правилом зміст судового рішення (зміст способу захисту) випливає зі змісту обов'язку, який відповідною стороною спірних правовідносин добровільно не був виконаний. Спосіб захисту має враховувати суть правопорушення, що допущене суб'єктом владних повноважень - відповідачем.

Так судом встановлено, що відповідачем - виконавчим комітетом Лисичанської міської ради, у зв'язку з порушенням вимог Закону України Про автомобільний транспорт , Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 року Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування , Закону України Про місцеве самоврядування , Регламенту виконавчого комітету Лисичанської міської ради, затвердженого рішенням міського голови № 49/856 від 27.06.2013 року було сформовано та затверджено нелегитимний склад конкурсного комітету, який у подальшому приймав рішення про не допуск позивача до участі у конкурсі та прийняття рішення про визначення переможця конкурсу, чим і було порушено права позивача та інтереси під час проведення конкурсу на визначення перевізника.

Узагальнюючи викладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача в частині зобов'язання виконавчого комітету Лисичанської міської ради у спосіб та строки, визначені законом, створити конкурсний комітет з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування міста Лисичанська у новому складі є такими, що підлягають задоволенню.

Щодо позовних вимог в частині визнання протиправним і скасування рішення Конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська, оформлені протоколом засідання, яке відбулося 25.04.2016 р., в частині недопущення ПП ЛЮКСАВТО-СДК до участі в конкурсах на об'єктах конкурсу: № 1 (маршрут № 108); № 2 (маршрути №№ 102-6, 109-а, 109-м, 115); № 3 (маршрути №№ 109-а, 109-м, 112-м); № 4 (маршрути №№ 114, 191) та в частині визначення переможцями на об'єктах конкурсу: № 1 (маршрут № 108) ФОП ОСОБА_6; № 2 (маршрути №№ 102-6, 109-а, 109-м, 115); КП ЛМР ЕЛЕКТРОАВТОТРАНС ; № 3 (маршрути №№ 109-а, 109-м, 112-м) ПП АВТОЛАЙН КОМПАНІ ; № 4 (маршрути №№ 114, 191) ПП АТП АВТОАЛ'ЯНС .

Відповідно до п. 2 Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 року Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування , конкурсний комітет - постійний або тимчасовий орган,утворений організатором для розгляду конкурсних пропозицій та прийняття рішення про визначення переможця конкурсу;

організатор - орган виконавчої влади, виконавчий орган сільської, селищної, міської ради, який самостійно або із залученням робочого органу проводить конкурс.

Відповідно до п. 12 Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 року Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування , конкурсний комітет приймає рішення про недопущення до участі в конкурсі автомобільного перевізника.

Відповідно до п. 37 Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 року Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування , достовірність інформації, викладеної у заяві та документах, визначених пунктом 29 цього Порядку, перевіряється організатором та/або робочим органом не пізніше ніж за два дні до дати проведення конкурсу.

Отже, Постановою КМУ № 1081 від 03.12.2008 року розмежовані повноваження організатора конкурсу та конкурсного комітету в процесі підготовки та проведення такого конкурсу.

За правилами Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 року, достовірність інформації викладеної у заяві та документах, поданих позивачем по справі відповідно до п. 12 Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 року перевіряється організатором, тобто виконавчим органом міської ради, а рішення про недопущення до участі в конкурсі автомобільного перевізника приймає конкурсний комітет.

Відповідно до ст. 5 Закону України Про автомобільний транспорт в Україні , до участі в конкурсі не допускаються автомобільні перевізники, які: подали до участі в конкурсі документи, що містять недостовірну інформацію.

Відповідно до п. 43 Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 року Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування , під час проведення конкурсу запрошуються всі перевізники-претенденти, що беруть участь у конкурсі, у присутності яких оголошуються конкурсні пропозиції.

25 квітня 2016 року було проведено конкурс, на кому був присутній позивач по справі ПП Люксавто-СДК .

Відповідно до Протоколу № 1 засідання Конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська від 25.04.2016 року, головою конкурсного комітету було запропоновано затвердити порядок денний: затвердження регламенту роботи конкурсного комітету, оголошення конкурсних пропозицій претендентів, прийняття та оголошення рішення щодо визнання переможцем.

Відповідно до п. 50 Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 року Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування , протокол засідання конкурсного комітету повинен містити інформацію про: дату, час та місце проведення засідання конкурсного комітету; прізвища, імена та по батькові членів конкурсного комітету, які присутні на засіданні; номери та назви об'єктів конкурсу; найменування перевізників-претендентів; результати голосування членів конкурсного комітету або результати, отримані за бальною системою оцінки пропозицій перевізників-претендентів; рішення конкурсного комітету про визначення переможця конкурсу та перевізника-претендента, який за результатами розгляду посів друге місце; рішення про недопущення перевізника-претендента до участі в конкурсі, якщо воно мало місце.

Зі змісту протоколу № 1 засідання Конкурсного комітету з організації та проведення та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська від 25.04.2016 року (Т.1 а.с.48-53) вбачається, та було підтверджено представником відповідача в судовому засіданні, що саме конкурсний комітет виявив недостовірну інформацію претендента ПП Люксавто-СДК - позивача по справі, що стало підставою для прийняття рішення цим же органом, про що зазначено і в протоколі, про недопущення перевізника-претендента до участі в конкурсі.

Втім за приписами Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 року, саме на організатора (а не на конкурсний комітет) покладається обов'язок щодо перевірки достовірності інформації. При цьому, матеріали справи не містять підтвердження, що організатором надано, а конкурсним комітетом одержано негативний результат щодо перевірки достовірної інформації відносно ПП Люксавто-СДК . Також суд бере до уваги, що представником позивач було зазначено, що організатором були здійснені дії з реєстрації в журналі обліку, поданих на конкурс ПП Люксавто-СДК документів, а подані документи для проведення конкурсу ПП Люксавто-СДК не повертались. Дане зауваження представником відповідача не заперечувались.

Відповідно до Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 року, конкурсний комітет не мав права виявляти недостовірність інформації, оскільки це віднесено до повноважень організатора - виконавчого комітету Лисичанської міської ради, який повинен був виявити недостовірну інформацію не пізніше ніж за два дні до дати проведення конкурсу, тобто до 25 квітня 2016 року та письмово повідомити про це конкурсний комітет.

Водночас слід зазначити, що відповідно до п. 12 Порядку № 1081 конкурсний комітет приймає рішення про недопущення до участі в конкурсі автомобільного перевізника з певних обставин. Натомість, в цьому пункті не зазначено, в який час конкурсний комітет може вчиняти такі дії. При цьому, пунктом 41 Порядку № 1081 чітко визначено, що саме під час проведення конкурсу представники організатора та органів державного контролю, які входять до складу конкурсного комітету, відповідно до їх компетенції надають інформацію про діяльність перевізника-претендента. Таким чином, рішення конкурсного комітету про недопущення до участі у конкурсі може бути прийнято виключно в рамках визначеної дати проведення конкурсу.

Суд приймає до уваги твердження представника позивача, що оскільки рішення, оформлені протоколом засідання, яке відбулося 25 квітня 2016 року, прийняті неповноважним складом конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська, а також прийняті з перевищенням повноважень і з порушенням Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, вони підлягають скасуванню.

Підсумовуючи викладеного, суд доходить висновку, що окрім того, що проведення конкурсу здійснювалося нелегітимним складом конкурсного комітету, також був порушений, встановлений Постановою КМУ № 1081 від 03.12.2008 року порядок підготовки та проведення конкурсу, а достовірність інформації, викладеної у заяві та документах, поданих ПП Люксавто-СДК для участі в конкурсі, була перевірена конкурсним комітетом, а не виконавчим комітетом Лисичанської міської ради, тобто не в межах своїх повноважень та з порушенням розмежування повноважень організатора конкурсу та конкурсного комітету в процесі підготовки та проведення такого конкурсу, встановлених Постановою КМУ № 1081 від 03.12.2008 року, що в свою чергу призвело до прийняття рішення конкурсним комітетом щодо недопущення ПП Люксатво-СДК до участі в конкурсі на підставі висновків некомпетентного на то органу.

Отже, позивачу протиправно було відмовлено в допуску до участі в конкурсі, що в свою чергу призвело до порушення прав та охоронюваних законом інтересів позивача, оскільки під час вирішення питання щодо допуску до участі в конкурсі, конкурсний комітет порушив умови по реалізації позивача на участь у конкурсі.

Суд вважає недоцільним розглядати питання щодо достовірності інформації, викладеної у заяві та документах, поданих ПП Люксавто-СДК для участі в конкурсі, оскільки перевірка даної інформації була здійснена некомпетентним на то органом.

На підставі викладеного, суд доходить висновку, що рішення Конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська, оформлені протоколом засідання, яке відбулося 25.04.2016 р., в частині недопущення ПП ЛЮКСАВТО-СДК до участі в конкурсах на об'єктах конкурсу: № 1 (маршрут № 108); № 2 (маршрути №№ 102-6, 109-а, 109-м, 115); № 3 (маршрути №№ 109-а, 109-м, 112-м); № 4 (маршрути №№ 114, 191) та в частині визначення переможцями на об'єктах конкурсу: № 1 (маршрут № 108) ФОП ОСОБА_6; № 2 (маршрути №№ 102-6, 109-а, 109-м, 115); КП ЛМР ЕЛЕКТРОАВТОТРАНС ; № 3 (маршрути №№ 109-а, 109-м, 112-м) ПП АВТОЛАЙН КОМПАНІ ; № 4 (маршрути №№ 114, 191) ПП АТП АВТОАЛ'ЯНС є протиправним та підлягає скасуванню, а позовні вимоги в даній частині такими, що підлягають задоволенню.

Щодо позовних вимог в частині визнання протиправним та скасування рішення виконавчого комітету Лисичанської міської ради № 167 від 26.04.2016 р. Про визначення переможців конкурсів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, проведених 25.04.2016 р. в частині введення в дію рішення Конкурсного комітету щодо визнання ФОП ОСОБА_6 переможцем конкурсу на об'єкті конкурсу № 1 (маршруту № 108 Кільце Центр, ринок - РМЗ - Ц. ринок Ц. ринок - зал. вокзал Лисичанськ ); в частині введення в дію рішення Конкурсного комітету щодо визнання КП ЛМР ЕЛЕКТРОАВТОТРАНС (код 38504922) переможцем конкурсу на об'єкті конкурсу №2 (маршрут № 102-6 Кільце. Центр, ринок - мікр. № 41 - вул. К. Маркса - Пр. Перемоги - Центр. Ринок , № 109-а Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 109-м Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 115 Центральний ринок - завод ГТВ (через вул. Польову) ; в частині введення в дію рішення Конкурсного комітету щодо визнання ПП АВТОЛАЙН КОМПАНІ (код 33164230) переможцем конкурсу на об'єкті конкурсу № 3 (маршрут № 109-а Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 109-м Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 112-м Центральний ринок - Склозавод ); в частині введення в дію рішення Конкурсного комітету щодо визнання ПП АТП АВТОАЛ'ЯНС (код 36642533) переможцем конкурсу на об'єкті конкурсу № 4 (маршрут № 114 Завод ГТВ - склозавод , № 191 Центральний ринок - завод ГТВ (через - склозавод) ).

Відповідно до п. 8 Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 року Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування , рішення про переможця конкурсу приймається конкурсним комітетом. Рішення конкурсного комітету обов'язкове для виконання організатором, крім випадків, передбачених пунктом 54 цього Порядку.

Відповідно до п. 51 Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 року Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування , рішення конкурсного комітету щодо визначення переможця конкурсу вводяться в дію наказом (постановою або іншим розпорядчим документом) організатора протягом не більш як 30 робочих днів з дня проведення конкурсу.

Зі змісту протоколу № 1 засідання Конкурсного комітету з організації та проведення та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська від 25.04.2016 року (Т.1 а.с.48-53) вбачається, конкурсний комітет прийняв рішення про недопущення перевізника-претендента ПП Люксавто-СДК до участі в конкурсі та визначено переможцями ФОП ОСОБА_6, КП ЛМР ЕЛЕКТРОАВТОТРАНС , ПП АВТОЛАЙН КОМПАНІ та ПП АТП АВТОАЛ'ЯНС . Даний протокол є лише способом фіксації результатів прийнятих рішень, яке в подальшому оформлюється та вводиться в дію відповідним рішенням.

Так, Рішенням виконавчого комітету Лисичанської міської ради № 167 від 26.04.2016 р. Про визначення переможців конкурсів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, проведених 25.04.2016 р. були визначені переможці конкурсу (Т. 1 а.с.205).

Представниками відповідача не було надано належних та допустимих доказів щодо правомірності даного рішення, а як заперечення даної позовної вимоги зазначено, що вони вважають його законним та таким, що не підлягає скасуванню.

Судом встановлено, що конкурсний комітет протиправно не допустив позивача до участі у конкурсі, що безпосередньо вплинуло на його результати, а тому рішення конкурсного комітету про визначення переможцями конкурсу ФОП ОСОБА_6, КП ЛМР ЕЛЕКТРОАВТОТРАНС , ПП АВТОЛАЙН КОМПАНІ та ПП АТП АВТОАЛ'ЯНС , що було введено в дію рішенням виконавчого комітету Лисичанської міської ради № 167 від 26.04.2016 р. Про визначення переможців конкурсів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, проведених 25.04.2016 р. є протиправним та підлягає скасуванню, а позовні вимоги в цій частині задоволенню.

Щодо визнання нечинними договорів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, укладених між Виконавчим комітетом Лисичанської міської ради і ФОП ОСОБА_6, КП ЛМР ЕЛЕКТРОАВТОТРАНС , ПП АВТОЛАЙН КОМПАНІ та ПП АТП АВТОАЛ'ЯНС .

Відповідно до ч. 2 ст. 162 КАС України у разі задоволення адміністративного позову суд може прийняти постанову про визнання протиправним рішення суб'єкта владних повноважень чи окремих його положень, дій чи бездіяльності і про скасування або визнання нечинним рішення чи окремих його положень, про поворот виконання цього рішення чи окремих його положень із зазначенням способу його здійснення тощо.

Суд не погоджується з доводами представника відповідача щодо того що дані вимоги не підлягають задоволенню у зв'язку з тим, що дане питання не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства та правочин може бути нечинним лише тоді, як що при його укладанні не дотриманні умови, передбачені діючим законодавством, а інших підстав для нечинності правочину законодавство не передбачає, з огляду на наступне.

Судом визнано протиправним та скасовано рішення виконавчого комітету Лисичанської міської ради № 167 від 26.04.2016 р. Про визначення переможців конкурсів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, проведених 25.04.2016 р. в частині введення в дію рішення Конкурсного комітету щодо визнання переможців конкурсу.

Якщо владна діяльність у виді прийняття рішення, що вчинена із порушенням закону, ще не встигла потягнути відповідних наслідків, то для захисту прав заінтересованих осіб достатньо буде судового рішення про визнання іі протиправною та скасування. Якщо ж рішення на момент судового рішення вже повністю або частково виконані або іншим чином вплинули на юридичний (фактичний) стан певного суб'єкта права, то зазначеного судового рішення недостатньо. У такому випадку з метою повного захисту прав позивача суд, крім визнання рішення протиправним та його скасування, суспільні відносини за участю цього позивача має повернути у стан, що існував на момент порушення його права.

Так, після прийняття рішення виконавчим комітетом Лисичанської міської ради № 167 від 26.04.2016 р. Про визначення переможців конкурсів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, проведених 25.04.2016 р. на виконання вимог п. 55 Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 року Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування , організатором були укладені договори з переможцями конкурсу (Т. 1 а.с.206-213).

Судом встановлено, що конкурсний комітет протиправно не допустив позивача до участі у конкурсі. Як наслідок, неправомірне рішення щодо позивача потягло за собою прийняття рішення про визначення переможцями конкурсу ФОП ОСОБА_6, КП ЛМР ЕЛЕКТРОАВТОТРАНС , ПП АВТОЛАЙН КОМПАНІ та ПП АТП АВТОАЛ'ЯНС та в подальшому укладення відповідних договорів.

Дані договори були укладені на підставі відповідного рішення організатора проведення конкурсу № 167 від 26.04.2016 р. Про визначення переможців конкурсів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, проведених 25.04.2016 р. в частині введення в дію рішення Конкурсного комітету щодо визнання переможців конкурсу, яке у встановленому законом порядку визнано протиправним та скасовано. А відтак, для можливості захисту порушеного права позивача, договір, який реалізує таке розпорядження має бути визнаний нечинним.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 17 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема: спори, що виникають з приводу укладання, виконання, припинення, скасування чи визнання нечинними адміністративних договорів.

Пунктом 14 ч. 1 ст. 3 КАС України визначено, що адміністративний договір - дво- або багатостороння угода, зміст якої складають права та обов'язки сторін, що випливають із владних управлінських функцій суб'єкта владних повноважень, який є однією із сторін угоди.

Виходячи зі змісту частини 2 статті 4 КАС України, спори, що підпадають під юрисдикцію адміністративних судів, мають публічно-правовий характер.

Таким чином, публічно-правовий спір, який виник з приводу укладання та виконання договору, зміст якого складають права та обов'язки сторін щодо реалізації владних управлінських функцій суб'єкта владних повноважень, який є однією із сторін, підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Виходячи з наведеного, договори на перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування від 29.0.2016 року № 3, № , № 5, № 6 є адміністративним, виходячи з такого.

Виконавчий комітет Лисичанської міської ради Луганської області є державним замовником на перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування.

Таким чином, реалізуючи свої владні повноваження відповідно до п. 53 Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.2008 року № 1081, виконавчий комітет Лисичанської міської ради видав рішення № 167 від 26.0.2016 року про введення в дію рішень конкурсного комітету від 25.04.2016 року щодо визнання переможцями ФОП ОСОБА_6, КП ЛМР ЕЛЕКТРОАВТОТРАНС , ПП АВТОЛАЙН КОМПАНІ та ПП АТП АВТОАЛ'ЯНС та уклав з останніми відповідні договори.

Однією із ознак, що дозволяють відрізнити адміністративний договір від цивільно-правового, є мета його укладання. Оскільки сфера функціонування адміністративного договору - це відповідна система державного управління на будь-якому ієрархічному рівні, то метою адміністративних договорів є реалізація функцій держави, а більш конкретно - реалізація повноважень того чи іншого органу. У свою чергу мета цивільно-правових договорів - це задоволення потреб суб'єктів цивільно-правових відносин, отримання прибутку та відповідних (майнових чи немайнових) матеріальних благ - об'єктів цивільного обороту.

Отже, Виконавчий комітет Лисичанської міської ради Луганської області в спірних договорах діє як суб`єкт владних повноважень та здійснює владні повноваження.

Узагальнюючи, суд доходить висновку, що дані правовідносини віднесені до адміністративного судочинства, а позовні вимоги з підстав, викладених вище, в частині визнання нечинними договорів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, укладених між Виконавчим комітетом Лисичанської міської ради і ФОП ОСОБА_6, КП ЛМР ЕЛЕКТРОАВТОТРАНС , ПП АВТОЛАЙН КОМПАНІ та ПП АТП АВТОАЛ'ЯНС підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 3, 4, 11, 12, 17, 69-71, 158-163 КАС України, ст.ст. 19, 92, 113, 118, 120, 140, 143 Конституції України, ст. 42 Закону України Про місцеве самоврядування , ст. 1 Закону України Про місцеві державні адміністрації , ст. 2 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , ст.ст. 44 Закону України Про автомобільний транспорт в Україні , п.п. 2, 8, 12, 14, 22, 23, 24, 37, 43, 50, 51 Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 року Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування , суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Приватного підприємства ЛЮКСАВТО-СДК до Конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська, Виконавчого комітету Лисичанської міської ради Луганської області про визнання дій та рішення протиправними і скасування рішень органу місцевого самоврядування та зобов'язання вчинити певні дії, треті особи - Комунальне підприємство Лисичанської міської ради Електроавтотранс , Приватне підприємство Автолайн компані , Приватне підприємство Автотранспортне підприємство Автоал янс , Фізична особа-підприємець ОСОБА_6, задовольнити повністю.

Визнати протиправним і скасувати рішення виконавчого комітету Лисичанської міської ради № 95 від 15.03.2016 року Про затвердження складу конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування міста Лисичанська .

Зобов'язати виконавчий комітет Лисичанської міської ради у спосіб та строки, визначені законом, створити конкурсний комітет з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування міста Лисичанська у новому складі.

Визнати протиправним і скасувати рішення Конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська, оформлені протоколом засідання, яке відбулося 25.04.2016 р., в частині недопущення ПП ЛЮКСАВТО-СДК до участі в конкурсах на об'єктах конкурсу: № 1 (маршрут № 108); № 2 (маршрути №№ 102-6, 109-а, 109-м, 115); № 3 (маршрути №№ 109-а, 109-м, 112-м); № 4 (маршрути №№ 114, 191).

Визнати протиправним і скасувати рішення Конкурсного комітету з організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування м. Лисичанська, оформлені протоколом засідання, яке відбулося 25.04.2016 р., в частині визначення переможцями на об'єктах конкурсу: № 1 (маршрут № 108) ФОП ОСОБА_6; № 2 (маршрути №№ 102-6, 109-а, 109-м, 115); КП ЛМР ЕЛЕКТРОАВТОТРАНС ; № З (маршрути №№ 109-а, 109-м, 112-м) ПП АВТОЛАЙН КОМПАНІ ; № 4 (маршрути №№ 114, 191) ПП АТП АВТОАЛ'ЯНС .

Визнати протиправним та скасувати рішення виконавчого комітету Лисичанської міської ради № 167 від 26.04.2016 р. Про визначення переможців конкурсів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, проведених 25.04.2016 р. в частині введення в дію рішення Конкурсного комітету щодо визнання ФОП ОСОБА_6 переможцем конкурсу на об'єкті конкурсу № 1 (маршруту № 108 Кільце Центр, ринок - РМЗ - Ц. ринок Ц. ринок - зал. вокзал Лисичанськ );

Визнати протиправним та скасувати рішення виконавчого комітету Лисичанської міської ради № 167 від 26.04.2016 р. Про визначення переможців конкурсів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, проведених 25.04.2016 р. в частині введення в дію рішення Конкурсного комітету щодо визнання КП ЛМР ЕЛЕКТРОАВТОТРАНС (код 38504922) переможцем конкурсу на об'єкті конкурсу №2 (маршрут № 102-6 Кільце. Центр, ринок - мікр. № 41 - вул. К. Маркса - Пр. Перемоги - Центр. Ринок , № 109-а Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 109-м Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 115 Центральний ринок - завод ГТВ (через вул. Польову) ).

Визнати протиправним та скасувати рішення виконавчого комітету Лисичанської міської ради № 167 від 26.04.2016 р. Про визначення переможців конкурсів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, проведених 25.04.2016 р. в частині введення в дію рішення Конкурсного комітету щодо визнання ПП АВТОЛАЙН КОМПАНІ (код 33164230) переможцем конкурсу на об'єкті конкурсу № 3 (маршрут № 109-а Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 109-м Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 112-м Центральний ринок - Склозавод ).

Визнати протиправним та скасувати рішення виконавчого комітету Лисичанської міської ради № 167 від 26.04.2016 р. Про визначення переможців конкурсів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, проведених 25.04.2016 р. в частині введення в дію рішення Конкурсного комітету щодо визнання ПП АТП АВТОАЛ'ЯНС (код 36642533) переможцем конкурсу на об'єкті конкурсу № 4 (маршрут № 114 Завод ГТВ - склозавод , № 191 Центральний ринок - завод ГТВ (через - склозавод) ).

Визнати нечинним Договір на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, укладений між Виконавчим комітетом Лисичанської міської ради і ФОП ОСОБА_5 на перевезення пасажирів на маршруті № 108 Кільце Центр, ринок - РМЗ - Ц. ринок Ц. ринок - зал. вокзал Лисичанськ .

Визнати нечинним Договір на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, укладений між Виконавчим комітетом Лисичанської міської ради і КП ЛМР ЕЛЕКТРОАВТОТРАНС (код 38504922) на перевезення пасажирів на маршрутах № 102-6 Кільце. Центр, ринок - мікр. № 41 - вул. К. Маркса - Пр. Перемоги - Центр. Ринок , № 109-а Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 109-м Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 115 Центральний ринок - завод ГТВ (через вул. Польову) .

Визнати нечинним Договір на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, укладений між Виконавчим комітетом Лисичанської міської ради і ПП АВТОЛАЙН КОМПАНІ (код 33164230) на перевезення пасажирів на маршрутах № 109-а Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 109-м Центральний ринок - завод ГТВ (прямий та зворотній напрямок), № 112-м Центральний ринок - Склозавод .

Визнати нечинним Договір на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, укладений між Виконавчим комітетом Лисичанської міської ради і ПП АТП АВТОАЛ'ЯНС (код 36642533) на перевезення пасажирів на маршрутах № 114 Завод ГТВ - склозавод , № 191 Центральний ринок - завод ГТВ (через - склозавод) .

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається до Донецького апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у скороченому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

СУДДЯ Ю.О. КАЛМИКОВА

СудЛисичанський міський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення10.11.2016
Оприлюднено18.11.2016
Номер документу62694712
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —415/1885/16-а

Ухвала від 29.03.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 29.03.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 29.03.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 29.03.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 06.03.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 06.03.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 08.02.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 25.01.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 25.01.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 12.01.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні