Ухвала
від 21.05.2014 по справі 307/2757/13-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Іменем України

21 травня 2014 року м. Ужгород

Колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Закарпатської області

у складі : головуючого - судді Мацунича М.В.

суддів : Ігнатюка Б.Ю., Куштана Б.П.

з участю секретаря : Савариної Т.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Ужгород цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Тячівського районного суду від 27 березня 2014 року в справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1, Біловарської сільської ради, де третіми особами без самостійних вимог є : Закарпатська регіональна філія ДП В«Центр державного земельного кадаструВ» , управління Держкомагенства у Тячівському районі про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку, внесення змін у конфігурацію земельної ділянки та земельно-кадастрову документацію, -

в с т а н о в и л а :

Рішенням Тячівського районного суду від 27 березня 2014 року, позовні вимоги задоволено частково.

ОСОБА_1 подала на дане рішення суду апеляційну скаргу в частині задоволеної вимоги у якій ставить, питання про скасування такого та ухвалення нового рішення про відмову в позові. Мотивує свої вимоги тим, що рішення суду є необґрунтованим, що призвело до порушення судом норм процесуального та матеріального права.

У судовому засіданні апеляційної інстанції, ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_3 підтримали, вимоги апеляційної скарги й просили задовольнити таку з наведених підстав.

Позивачка ОСОБА_2 заперечила, вимоги скарги й просила відхилити таку, оскільки не відповідає матеріалам справи й вимогам норм матеріального права.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення осіб, які беруть участь у справі, дослідивши матеріали справи й перевіривши доводи, викладені в апеляційній скарзі, колегія суддів зазначає, що апеляційну скаргу слід відхилити, виходячи з наступних мотивів.

Виходячи з положень ч. 3 ст. 10 ЦПК України - кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Доводом апеляційної скарги є посилання на те, що позивачка не являється власником земельної ділянки на відміну від відповідачки, яка є власником земельної ділянки на підставі Державного акту виданого 03.09.2012 року. Більше того, саме позивачка обмежила відповідачці доступ до обслуговування власного житлового будинку. ОСОБА_4 це, саме з боку позивачки було визнано порушення земельного законодавства за що притягнуто до адміністративної відповідальності.

Однак, такі доводи апеляційної скарги не являються підставою для скасування рішення суду першої інстанції з огляду на наступне.

З матеріалів справи вбачається, що сторони являються суміжними землекористувачами земельних ділянок, які знаходяться за адресою по вул. Леніна за №№ 159 і 161 в с. Біловарці Тячівського району.

А підстави набуття права на землю із земель державної та комунальної власності та порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами визначено в статтях 116 і 118 ЗК України.

На виконання даних норм закону Біловарською сільрадою винесено рішення від 20.08.10р. за № 235 про надання дозволу ОСОБА_1 на розробку проекту технічної документації щодо приватизації земельної ділянки.

Виходячи із приписів пунктів 1.13. і 1.14. Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі (затвердженої наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 4 травня 1999 р. N 43) - складання державного акта на право власності на земельну ділянку при передачі земельної ділянки, що була раніше надана громадянам у постійне користування або при переоформленні правоустановних документів на цю земельну ділянку, проводиться після відновлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та закріплення їх довгостроковими межовими знаками встановленого зразка за затвердженою в установленому порядку відповідною технічною документацією. Довгострокові межові знаки передаються на зберігання власнику, про що складається відповідний акт. Акт складається у трьох примірниках, підписується власником, виконавцем робіт і представником районного (міського) відділу (управління) земельних ресурсів Держкомзему України. Один примірник додається до технічної документації зі складання відповідного державного акта, другий - передається виконавцю робіт, третій - видається разом з державним актом на землю власнику земельної ділянки. Власник земельної ділянки попереджається про відповідальність за порушення чи знищення вказаних знаків.

У відповідності до протоколу засідань земельної комісії № 1 від 14.06.2013 року Біловарської сільради при здійсненні зйомки знаходження межових знаків, було пропущено один межовий знак - другу по порядку металічну трубу від початку вулиці, що призвело до порушення межі з боку ОСОБА_1 на шкоду ОСОБА_2. Згідно архівних абрис-схем земельних ділянок за 1976 рік, зазначено, що двір по вул. Леніна, 159 с. Біловарці мав ширину від центральної вулиці 10 м.. Має місце неправильне встановлення меж по лінії А - Д при виготовленні державного акту на земельну ділянку ОСОБА_1, а.с. 29, 162 і 173.

Дана обставина підтверджена листом за № 35/02-5 від 07.05.2014 року Біловарської сільради й у зв'язку із цим заперечує апеляційну скаргу, а рішення суду першої інстанції вважає правомірним, а.с. .

Слід також зазначити, що акт погодження меж земельної ділянки із суміжними землевласниками та землекористувачами від 16.05.2011 року, який знаходиться в Технічній документації із землеустрою не містить підпису ОСОБА_2 щодо погодження межі по лінії від Г до А земельної ділянки, а.с. 21.

Крім цього, надані до матеріалів справи графічні експлікації з фотоілюстраціями доводять ту обставину, що зазначені в Державному акті на право власності на земельну ділянку ОСОБА_1 межові знаки на спірній частині земельної ділянки не узгоджуються з початковими (старими) межовими знаками, а.с. 118-127.

Враховуючи дані обставини в сукупності з наявними доказами, колегія суддів зазначає, що з боку ОСОБА_2 не було погоджено суміжну межу, що призвело до виготовлення ОСОБА_1 технічної документації, яка не відповідає реальним обставинам справи, що суперечить вимогам Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі (затвердженої наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 4 травня 1999 р. N 43).

Виходячи з приписів ст. 152 ЗК України землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою.

А звідси, такий захист прав громадян здійснюється і шляхом визнання недійсним Державного акту на право власності на земельну ділянку.

Державний акт на право власності на земельну ділянку підлягає визнанню недійсним у разі відсутності правової підстави для його видачі та у разі порушення порядку складання такого.

Аналіз установлених обставин, указує на те, що було порушено саме порядок складання Державного акту на право власності на земельну ділянку, що призвело до встановлення в такому умовної, а не фактичної межі, яка не підтверджується реальними межовими знаками.

Що ж стосується акту прийому-передачі межових знаків на зберігання від 16.03.2011 року то такий підписано ОСОБА_2 без ознайомлення з технічною документацією із землеустрою і при цьому виходила з того, що фундамент житлового будинку ОСОБА_1 є межею між ними, а.с. 22. А тому, судом першої інстанції дано йому належну правову оцінку.

Не можуть бути взятими судом до уваги і протокол про адміністративне правопорушення від 05.02.2013 року з постановою про накладення адміністративного стягнення від 16.02.2013 року. Оскільки, такі основуються на констатації вини з боку ОСОБА_4 тільки у зв'язку з тим, що ОСОБА_1 має Державний акт на право власності на земельну ділянку, а ОСОБА_2 не має Державного акту на право власності на земельну ділянку. Даній обставині дав належну оцінку і суд першої інстанції.

Таким чином, твердження апелянтки, що Державний акт на право власності на земельну ділянку від 03.09.2012 року не порушує права ОСОБА_2 на земельну ділянку в частині встановлення межових знаків є необґрунтованим і таким, що суперечить вище наведеному. А оскільки таке право ОСОБА_2 є порушеним з боку ОСОБА_1, а тому підлягає захисту.

Позаяк доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду першої інстанції та вище зазначеного, а тому колегія суддів у відповідності до вимог передбачених ст. ст. 213, 308 ЦПК України дійшла висновку, що апеляційну скаргу слід залишити без задоволення, а рішення суду першої інстанції в оскаржуваній частині без змін.

Ураховуючи наведене та керуючись вимогами статей 307, 308, 314, 315 і 319 ЦПК України, колегія суддів, -

у х в а л и л а :

апеляційну скаргу ОСОБА_1 - відхилити.

Рішення Тячівського районного суду від 27 березня 2014 року - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів із дня набрання нею законної сили.

Головуючий :


Судді :


СудАпеляційний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення21.05.2014
Оприлюднено22.11.2016
Номер документу62793668
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —307/2757/13-ц

null від 27.03.2014

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Розман М. М.

Ухвала від 21.05.2014

Цивільне

Апеляційний суд Закарпатської області

Мацунич М. В.

Ухвала від 18.05.2015

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Гримут В. І.

Ухвала від 31.08.2015

Цивільне

Апеляційний суд Закарпатської області

Мацунич М. В.

Ухвала від 04.06.2015

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Гримут В. І.

Ухвала від 23.06.2015

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Гримут В. І.

Рішення від 27.03.2014

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Розман М. М.

Ухвала від 30.07.2013

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Розман М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні