Постанова
від 16.11.2016 по справі 819/1370/16
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/1370/16

16 листопада 2016 р.м.Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі:

головуючого судді Ходачкевич Н.І.

при секретарі судового засідання Косюк О.П.

за участю:

прокурора: Свачій М.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі адміністративну справу за позовом першого заступника керівника Теребовлянської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Бережанського пенсійного фонду України Тернопільської області до Бережанської міжрайонної державної лабораторії ветеринарної медицини про відшкодування витрат по виплаті та доставці пільгових пенсій, -

ВСТАНОВИВ:

До Тернопільського окружного адміністративного суду звернувся перший заступник керівника Теребовлянської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Бережанського пенсійного фонду України Тернопільської області (далі - Управління, Позивач) до Бережанської міжрайонної державної лабораторії ветеринарної медицини (далі - Бережанська МДЛВМ, Відповідач) про відшкодування витрат по виплаті та доставці пільгових пенсій за період з 25 червня 2016 року по 01 жовтня 2016 року в сумі 68578,50 грн.

Позов обґрунтований тим, що Бережанська міжрайонна державна лабораторія ветеринарної медицини, всупереч вимог п.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" №1058-ГУ від 9 липня 2003 року станом на 13.10.2016 року не сплатила 68578,50 грн. витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Дана заборгованість виникла з 25 травня 2016 року по 1 жовтня 2016 року.

В судовому засіданні прокурор підтримав позовні вимоги з підстав викладених у позовній заяві та просив їх задовольнити в повному обсязі.

Представник Бережанського пенсійного фонду України Тернопільської області в судове засідання не прибув. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Бережанська міжрайонна державна лабораторія ветеринарної медицини надіслала на адресу суду письмові заперечення на позовну заяву.

В своїх запереченнях вказала, що погоджується з позовними вимогами, а заборгованість виникла внаслідок неправомірних дій Пенсійного фонду України в Бережанському районі, які виразились в несвоєчасному нарахуванні пільгової пенсії.

Крім того Бережанська міжрайонна державна лабораторія ветеринарної медицини є державною, неприбутковою установою, яка утримується за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів, та у кошторисі на 2016 рік якої відсутні кошти на погашення вказаної заборгованості.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши подані суду письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позов підставний та підлягає до задоволення, з наступних підстав та мотивів :

Судом встановлено, що на обліку в Бережанському об'єднаному управлінні Пенсійного Фонду України в Тернопільській області перебуває Бережанська міжрайонна державна лабораторія ветеринарної медицини.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне ценсійне страхування» ( далі - Закон) пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди вказаним особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення». У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

У відповідності до вимог ст.1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» Відповідач є платником збору на державне пенсійне страхування і зобов'язаний сплачувати цей збір на рахунок Пенсійного фонду у розмірі та строки, визначені чинним законодавством.

Згідно п.1 ст. 2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» для платників збору до Пенсійного фонду України, яким є Бережанська міжрайонна державна лабораторія ветеринарної медицини, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Підприємства та організації, на яких працівники вийшли на пенсію призначену відповідно до ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» на пільгових умрвах, з коштів призначених на оплату праці, зобов'язані згідно з ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та п. 6.1. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1 (надалі - Інструкція), відшкодувати органу Пенсійного Фонду фактичні витрати на виплату і доставку пенсій

Працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 у розмірі 100% від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених з 2012 року та відшкодувати органу Пенсійного Фонду плату, що покриває 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2.

Відповідно до п. 6.4 Інструкції, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до п. 6.7 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства у розрахунку, який направляється підприємству в місячний строк з дня прийняття рішення про зміну розміру пенсії або про припинення виплати пенсії.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 «Прикінцевих положень» Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на; виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Однак, всупереч вищезазначених норм, Відповідач не виконує покладені на нього обов'язки в частині своєчасності та повноти сплати витрат на виплату та доставку пенсій.

Встановлено, що громадянам ОСОБА_1, згідно довідки, яка уточнює особливий характер праці або умови праці, які необхідні для призначення пільгової пенсії від 14.03.2011, року №14, ОСОБА_2, на виконання постанови Львівського апеляційного адміністративного суду від 28.09.2015, ОСОБА_3, на виконання постанови Бережанського районного суду від 23.06.2014, були призначені та виплачуються пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до пунктів «б»-«з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (за Списком №2).

Керуючись пунктом 6.4 Інструкції, 12 травня 2016 року Бережанське об'єднане Управління Пенсійного Фонду України направило розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій на пільгових умовах №536 із зазначенням заборгованості, який 12.05.2016 року отриманий Бережанською міжрайонною державною лабораторією ветеринарної медицини. Відповідно до вказаного розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій Відповідач за травень 2016 року повинен був перерахувати 2408,74 грн. Однак сплачено лише 1272,01 грн.

Також, Управлінням 10 червня 2016 року направлено Відповідачу розрахунок № 960/06, який останнім отримано 14.06.2016 року, згідно якого за червень 2016 року Бережанською міжрайонною державною лабораторією ветеринарної медицини не сплачено 54682,24 грн. (4103,74 грн. - місячний розмір і 50578,50 грн. - розмір відшкодування з дати призначення до дати формування розрахунку).

Згідно розрахунків від 08.07.2016 № 1360/06 за липень 2016 року відповідно не сплачено 4103,74 грн., від 05.08.2016 № 1722/06 за серпень 2016 року - 4394,57 грн., від 07.09.2016 № 2219/06 за версень 2016 року - 4261,22 грн.

Разом з тим, Бережанське об'єднане управління пенсійного фонду України Тернопільської області подало заяву від 11.11.2016 р. № 3104/10 про зменшення позовних вимог, у зв'язку із сплатою Відповідачем 4281,71 грн. заборгованості.

Таким чином, сума заборгованості Відповідача з фактичних витрат на виплату і доставку пенсій ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, призначених відповідно до п.п. «б»-«з» Закону України «Про пенсійне забезпечення» за період з травня по жовтень 2016 року становить 64296,79 гривень.

Позовні вимоги підтверджуються розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, карткою особового рахунку платника, довідками про перебування осіб на обліку, як одержувачів пенсії в Бережанському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України в Бережанському районі та довідками, які уточнюють особливий характер праці та умови праці, які необхідні для призначення пільгових пенсій за списком № 2, довідками про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, судовими рішеннями згідно, яких ОСОБА_3 та ОСОБА_2 призначено та нараховуються пільгові пенсії.

Вказані розрахунки направлялися Відповідачу відповідно до п.п. 6.4 Інструкції та ним не оскаржувались.

Згідно ч.2 ст.19 Конституції України, органи державної влади, місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Частиною 1 статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно ст.69 КАС доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, які мають значення для правильного вирішення справи. При цьому належними є докази, які містять інформацію щодо предмету доказування.

Згідно з ч.1 ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Суд, відповідно до статті 86 КАС України оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Враховуючи викладене, та те, що несвоєчасне відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій позбавляє Пенсійний фонд України можливості належним чином розвивати систему соціального забезпечення, спричиняє ненадходження коштів до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, що у свою чергу призведе до суттєвого порушення конституційних прав громадян на своєчасне отримання пенсій та іншої соціальної допомоги і завдає істотної шкоди інтересам держави та соціально-незахищеної категорії громадян суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення.

Керуючись ст.ст. 94, 158-167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Стягнути з Бережанської міжрайонної державної лабораторії ветеринарної медицини (47501, Тернопільська обл., м. Бережани, вул. Ватутіна, 1, код ЄДРПОУ 00704920) на користь Бережанського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком №2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійне забезпечення» за період з 25 травня 2016 року по 01 жовтня 2016 року в сумі 64296,79 гривень.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд в порядку і строки, передбачені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст постанови виготовлено 21.11.2016р.

Головуючий суддя Ходачкевич Н.І.

копія вірна

Суддя Ходачкевич Н.І.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.11.2016
Оприлюднено25.11.2016
Номер документу62884448
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/1370/16

Ухвала від 03.11.2016

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Ходачкевич Н.І.

Ухвала від 17.01.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Ходачкевич Н.І.

Ухвала від 22.12.2016

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Ходачкевич Н.І.

Постанова від 16.11.2016

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Ходачкевич Н.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні