Ухвала
від 21.11.2016 по справі 802/1729/16-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

м. Вінниця

21 листопада 2016 р. Справа № 802/1729/16-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Сала П.І.,

за участю

секретаря судового засідання Франчук А.О.,

позивача ОСОБА_1,

представника позивачів ОСОБА_2,

відповідача Кошельківської Л.Ф.,

представників третьої особи Шлейка Ю.І., Чубенко С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання позивача ОСОБА_1 про повернення зайво сплаченого судового збору та клопотання позивача ОСОБА_6 про звільнення від сплати судового збору за подання адміністративного позову в адміністративній справі

за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_6

до державного реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців сектору державної реєстрації Томашпільської районної державної адміністрації Вінницької області Кошельківської Людмили Франківни,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача колективне підприємство "Томашпільська меблева фабрика",

про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

21.10.2016 року ОСОБА_1 та ОСОБА_6 звернулись до суду з адміністративним позовом, в якому просили:

- визнати протиправними (незаконними) дії державного реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області Кошельківської Л.Ф. по внесенню до державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відомостей про реєстрацію юридичної особи колективного підприємства "Томашпільська меблева фабрика" дата державної реєстрації: 29.05.1996 року, дата запису: 08.02.2014 року, номер запису: 1 166 176 0000 000481, ідентифікаційний код юридичної особи 21730911;

- визнати протиправними (незаконними) дії КП "Томашпільська меблева фабрика" в особі Шлейка Ю.І. по незаконному присвоєнню повноважень діяти від імені юридичної особи КП "Томашпільська меблева фабрика" на підставі сфальсифікованих нікчемних документів та у внесенні до установчих документів або інших документів, що подаються для державної реєстрації, пов'язані зі зміною керівника або осіб, що обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи, або осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори, завідомо неправдивих відомостей, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру;

- зобов'язати державного реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області Кошельківську Л.Ф. внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відповідні записи по судовому рішенню про припинення юридичної особи КП "Томашпільська меблева фабрика", ідентифікаційний код юридичної особи 21730911.

Ухвалою судді Вінницького окружного адміністративного суду від 24.10.2016 року відмовлено у відкритті провадження в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 та ОСОБА_6 в частині позовних вимог про визнання протиправними дій КП "Томашпільська меблева фабрика" в особі Шлейка Ю.І.

Крім того ухвалою від 24.10.2016 року позовну заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_6 було залишено без руху з мотивів не сплати позивачем ОСОБА_6 судового збору та невідповідності позовної заяви вимогам ст. 106 КАС України.

03.11.2016 року на адресу суду надійшла заява позивача ОСОБА_6 про його звільнення від сплати судового збору за подання адміністративного позову. При цьому позивач посилається на важке матеріальне становище та незадовільний стан здоров'я і зобов'язується надати необхідні підтверджуючі документи у судовому засіданні.

Також 03.11.2016 року від позивача ОСОБА_1 до суду надійшла уточнена позовна заява, в якій позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_6 просять суд:

- визнати протиправними (незаконними) дії державного реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців сектору з питань державної реєстрації Томашпільської районної державної адміністрації Кошельківської Л.Ф. по внесенню до державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відомостей про реєстрацію юридичної особи колективного підприємства "Томашпільська меблева фабрика" дата запису: 08.02.2014 року, номер запису: 1 166 176 0000 000481, ідентифікаційний код юридичної особи 21730911;

- зобов'язати державного реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області Кошельківську Л.Ф. внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відповідні записи по судовому рішенню про припинення юридичної особи КП "Томашпільська меблева фабрика", ідентифікаційний код юридичної особи 21730911.

При цьому в уточненій позовній заяві позивачем ОСОБА_1 заявлено клопотання про повернення їй зайво сплаченої суми судового збору у зв'язку із зменшенням позовних вимог.

Ухвалою Вінницького окружного адміністративного суду від 04.11.2016 року відкрито провадження в адміністративній справі № 802/1729/16-а за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_6 до державного реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області Кошельківської Л.Ф., третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача колективне підприємство "Томашпільська меблева фабрика", про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити дії. Цією ж ухвалою постановлено вирішити заявлені позивачами клопотання, а саме клопотання позивача ОСОБА_6 про звільнення від сплати судового збору за подання адміністративного позову та клопотання позивача ОСОБА_1 про повернення зайво сплаченого судового збору, в судовому засіданні з участю сторін та третьої особи. Також позивача ОСОБА_6 зобов'язано надати суду документи, необхідні для об'єктивного вирішення його клопотання про звільнення від сплати судового збору.

В судовому засіданні від 21.11.2016 року за клопотанням представника позивачів ОСОБА_2 ухвалою суду із занесенням до журналу судового засідання на підставі ст. 52 КАС України здійснено заміну неналежного відповідача у справі державного реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області Кошельківську Л.Ф. на належного - державного реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Томашпільської районної державної адміністрації Вінницької області Кошельківську Л.Ф.

Крім того, на виконання вимог ухвали від 04.11.2016 року представником позивачів суду надано додаткові документи на підтвердження неможливості сплати позивачем ОСОБА_6 судового збору за подання адміністративного позову.

Вирішуючи клопотання позивача ОСОБА_6 про його звільнення від сплати судового збору, суд керується такими мотивами.

Частиною 2 статті 87 КАС України передбачено, що розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюється законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 88 КАС України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк. Аналогічна норма міститься у ст. 8 Закону України "Про судовий збір".

На переконання суду, заявлене позивачем ОСОБА_6 клопотання про звільнення від сплати судового збору належить задовольнити, оскільки воно є обґрунтованим та підтверджується достатніми доказами, які свідчать про скрутне матеріальне становище позивача та незадовільний стан його здоров'я (позивач є пенсіонером, інвалідом III групи, важко хворіє).

Крім того, вирішуючи клопотання позивача ОСОБА_7 про повернення зайво сплаченого судового збору, суд зазначає, що згідно з квитанцією ПАТ КБ "Приватбанк" № 0.0.638904250.1 від 21.10.2016 року ОСОБА_1 при зверненні до Вінницького окружного адміністративного суду сплатила судовий збір в сумі 1653,60 грн., тобто як за три позовні вимоги немайнового характеру.

Однак, в подальшому від позивачів надійшла уточнена позовна заява, прийнята до розгляду судом, згідно з якою позивачами заявлено дві позовні вимоги.

Таким чином, при зверненні до адміністративного суду позивач ОСОБА_1 сплатила судовий збір у більшому розмірі, ніж передбачено законом.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається ухвалою суду в разі зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом.

Частиною 2 статті 7 вказаного Закону визначено, що у випадках, встановлених пунктом 1 частини першої цієї статті, судовий збір повертається в розмірі переплаченої суми.

З огляду на викладене надміру сплачений при зверненні до адміністративного суду судовий збір у розмірі 551,20 грн. позивачу ОСОБА_1 належить повернути.

Керуючись ст.ст. 87, 88, 158, 160, 161, 165, 167, 186, 254 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання позивачів задовольнити.

Звільнити позивача ОСОБА_6 від сплати судового збору за подання адміністративного позову у справі № 802/1729/16-а.

Повернути ОСОБА_1 переплачений при зверненні до Вінницького окружного адміністративного суду судовий збір в сумі 551,20 (п'ятсот п'ятдесят одна гривня двадцять копійок) в адміністративній справі № 802/1729/16-а згідно з квитанцією ПАТ КБ "Приватбангк" № 0.0.638904250.1 від 21.10.2016 року.

Ухвалу в частині повернення судового збору може бути оскаржено в апеляційному порядку через суд першої інстанції протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали. В іншій частині ухвала є остаточною і оскарженню не підлягає. Відповідно до ч. 6 ст. 254 КАС України ухвали суду, які не можуть бути оскаржені, набирають законної сили з моменту постановлення.

Суддя Сало Павло Ігорович

Дата ухвалення рішення21.11.2016
Оприлюднено28.11.2016
Номер документу62916661
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними та зобов'язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —802/1729/16-а

Ухвала від 07.12.2016

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 21.11.2016

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 21.11.2016

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 04.11.2016

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 24.10.2016

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

Ухвала від 24.10.2016

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сало Павло Ігорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні