Постанова
від 18.11.2016 по справі 820/5600/16
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

"18" листопада 2016 р. № 820/5600/16

Харківський окружний адміністративний суд у складі

Головуючого судді Спірідонов М.О.

за участю секретаря судового засідання Хмелівська Н.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського окружного адміністративного суду адміністративну справу за позовом

Комунального підприємства охорони здоров'я "ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА АПТЕКА № 82" до Харківської обласної ради про визнання незаконним та скасування рішення ,

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Комунальне підприємство охорони здоров'я "Центральна районна аптека №82", звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом, в якому просить суд скасувати рішення Харківської обласної ради №284-VII від 08.09.2016 р. як незаконне.

В обґрунтування позову зазначено, що 08.09.2016 року Харківською обласною радою було прийнято Рішення № 284- VII «Про створення КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ФАРМАЦІЯ».

Позивач зазначеним рішенням не погоджується, вважає його незаконним та таким, що прийняте з порушенням норм чинного законодавства України, а тому підлягає скасуванню.

Представники позивача в судове засідання з'явилися, позовні вимоги підтримали та просили суд їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання з'явився, щодо задоволення позовних вимог заперечував зазначивши, що Рішення Харківської обласної ради № 284- VII від 08.09.2016 року є законним та таким, що винесено в межах чинного законодавства України, а тому не підлягає скасуванню.

Судом встановлено, що Рішенням Харківської обласної ради (далі за текстом - рада) № 284-VII від 08.09.2016 (далі за текстом - рішення), «Про створення КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ФАРМАЦІЯ», припинення деяких комунальних підприємств шляхом їх злиття у КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ФАРМАЦІЯ» та внесення змін до додатку до рішення обласної ради від 20 червня 2013 року № 780-VI», було вирішено: « 1. Створити КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ФАРМАЦІЯ».

2. Визначити статутний капітал КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ФАРМАЦІЯ» у розмірі 300 000,00 (триста тисяч) гривень.

3. Призначити Феоклістову Олену Віталіївну на посаду директора КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ФАРМАЦІЯ» на умовах контракту строком на 1 рік зі встановленням випробувального терміну - З місяці.

4. Директору КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ФАРМАЦІЯ» вжитті необхідних організаційно-правових заходів, пов'язаних зі створенням КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ФАРМАЦІЯ».

5. Доручити голові обласної ради:

5.1. Затвердити Статут КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ФАРМАЦІЯ» та укласти контракт із директором зазначеного підприємства.

5.2. Після проведення державної реєстрації припинення зазначених у пункті 7 даного рішення комунальних підприємств забезпечити несення змін до Переліку суб'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, затвердженого рішенням обласної ради від 03 квітня 2007 року № 219-У (зі змінами).

6, Харківській обласній державній адміністрації передбачити кошти на формування статутного капіталу КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ФАРМАЦІЯ».

7. Припинити діяльність наступних комунальних підприємств: ДЕРЖАВНОГО КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я АПТЕКА № 200 М. ХАРКОВА(код ЄДРПОУ 30038164), комунального підприємства охорони здоров'я «Аптека № 352» (код ЄДРПОУ 24138559), КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я «АПТЕКА № 195» (код ЄДРПОУ 22637867), комунального підприємства охорони здоров'я «Центральна районна аптека № 82» (код ЄДРПОУ 01974738), комунального підприємства охорони здоров'я «Центральна районна аптека № і 14» (код ЄДРПОУ 01974744), КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ^ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я «ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА АПТЕКА № 128» (код ЄДРПОУ 01974477), КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я «ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА АПТЕКА № 131» (код ЄДРПОУ 01974514), комунального підприємства охорони здоров'я центральної районної аптеки № 63 (код ЄДРПОУ 01974520), комунального підприємства охорони здоров'я «Центральна районна аптека № 148» (код ЄДРПОУ 01974537), КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я «ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА АПТЕКА № 194» (код ЄДРПОУ 01974556) шляхом їх злиття у КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ФАРМАЦІЯ».

8. Утворити комісії з припинення юридичних осіб:

- ДЕРЖАВНОГО КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я АПТЕКА № 200 М. ХАРКОВА у складі згідно з додатком 1;

- комунального підприємства охорони здоров'я «Аптека № 352» у складі згідно з додатком 2;

- КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я «АПТЕКА № 195» у складі згідно з додатком 3;

- комунального підприємства охорони здоров'я «Центральна районна аптека № 82» у складі згідно з додатком 4;

- комунального підприємства охорони здоров'я «Центральна районна аптека № 114» у складі згідно з додатком 5;

- КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я «ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА АПТЕКА № 128» у складі згідно з додатком 6;

- КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я «ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА АПТЕКА № 131» у складі згідно з додатком 7;

- комунального підприємства охорони здоров'я центральної районної аптеки № 63 у єїшзді згідно з додатком 8;

- комунального підприємства охорони здоров'я «Центральна районна аптека № 148» у складі згідно з додатком 9;

- КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я «ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА АПТЕКА № 194» у складі згідно з додатком 10.

9. Місцем роботи даних комісій визначити приміщення, розташовані за адресбю: м. Харків, просп. Героїв Сталінграда, 160.

10. Встановити строк для пред'явлення вимог кредиторів - 2 місяці з дня публікації оголошення про припинення зазначених у пункті 7 даного рішення комунальних підприємств.

11. Визначити, що порядок прийняття вимог кредиторів здійснюється згідно із Господарським кодексом України.

12. Комісіям з припинення комунальних підприємств згідно із додатками 1-10 до даного рішення передати майно зазначених у пункті 7 даного рішення комунальних підприємств КОМУНАЛЬНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ФАРМАЦІЯ» та здійснити у визначені терміни дії, передбачені Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» та іншими законодавчими актами України.

13. Внести зміни до додатку до рішення обласної ради від 20 червня 2013 року № 780-VI «Про спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області», вилучивши пункт 2.

14. Контроль за виконанням рішення покласти на постійні комісії обласної ради: з питань соціальної політики, охорони здоров'я, реабілітації учасників бойових дій та АТО (Святаш В.М.); з питань спільної власності територіальних громад області (Гасан Л.М.).

Вислухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов не підлягає задоволенню.

Згідно положень ст. 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійснення ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ.

До адміністративних судів можуть бути оскаржені будь-які рішення, дії чи бездіяльність суб'єктів владних повноважень, крім випадків, коли щодо таких рішень, дій чи бездіяльності Конституцією чи законами України встановлено інший порядок судового провадження.

Положеннями п.1 ч. 1 ст. 3 КАС України визначено, що справа адміністративної юрисдикції-переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією із сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень

Як було встановлено судом та не заперечувалось сторонами по справі, що спірне об'єкт, а саме комунального підприємства охорони здоров'я «Центральна районна аптека № 82» заснований на майні спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, органом управління майна є Харківська обласна рада та спірне рішення було прийнято ним як органом управляння відносно свого майна.

На виконання положень статті 140 Конституції України, Харківська обласна рада здійснює представництво спільних інтересів територіальних громад сіл, селищ та міст Харківської області. Територіальні громади, органи та посадові особи місцевого самоврядування самостійно реалізують надані їм повноваження (частина 1 статті 71 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Згідно зі статтею 10 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», обласна рада є органом місцевого самоврядування, що представляє спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області у межах повноважень, визначених Конституцією України, цим та іншими законами, а також повноважень, переданих їм сільськими, селищними, міськими радами.

Згідно зі статтею 17 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відносини органів місцевого самоврядування з підприємствами, установами та організаціями, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, будуються на засадах їх підпорядкованості, підзвітності та підконтрольності органам місцевого самоврядування.

Відповідно до частини 5 статті 16, частини 5 статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад, здійснюють право суб'єкта комунальної власності щодо володіння, користування та розпорядження об'єктами права комунальної власності.

Враховуючи вище викладене суд зазначає, що в даному випадку публічно - правові інтереси позивача не порушені, оскільки оскаржене рішення по відношення до позивача не є тим рішенням яке порушує права, свободи та інтереси позивача у сфері публічно - правових відносин так як зазначене рішення відповідача є рішенням щодо розпорядження майном яке йому належить та не тягне для собою жодних негативних наслідків для позивача як комунальної установи органом управляння якої є Харківська обласна рада у сфері публічно - правових відносин.

Крім цього в судовому засіданні позивач не зазначив яким чином прийняттям відповідачем як розпорядником майна оскарженого рішення порушені його права як комунального підприємства у сфері саме публічно-правових відносин.

Керуючись ст.ст. 4, 7, 86, ч.1 ст.158, 160-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України Харківський окружний адміністративний суд, -

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні адміністративного позову Комунального підприємства охорони здоров'я "ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА АПТЕКА № 82" до Харківської обласної ради про визнання незаконним та скасування рішення - відмовити.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня її проголошення та з дня отримання копії постанови, у разі проголошення постанови суду, яка містить вступну та резолютивну частини, а також прийняття постанови у письмовому провадженні.

Якщо суб'єкта владних повноважень, у випадках та порядку, передбаченому частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова у повному обсязі виготовлена 23 листопада 2016 року.

Суддя Спірідонов М.О.

Дата ухвалення рішення18.11.2016
Оприлюднено29.11.2016
Номер документу62917123
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/5600/16

Ухвала від 07.02.2017

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Присяжнюк О.В.

Ухвала від 24.01.2017

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Присяжнюк О.В.

Ухвала від 08.12.2016

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Присяжнюк О.В.

Ухвала від 08.12.2016

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Присяжнюк О.В.

Постанова від 18.11.2016

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

Ухвала від 01.11.2016

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

Ухвала від 17.10.2016

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні