Ухвала
від 23.11.2016 по справі 904/9683/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відмову у порушенні провадження у справі про банкрутство

23.11.16р. Справа № 904/9683/16

За заявою ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "ТД БУДСТРОЙ"

до боржника ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "ТД БУДСТРОЙ" (49000, м. Дніпро, вул. Чкалова, б. 14, кв. 19; код ЄДРПОУ 39208524)

про порушення провадження у справі про банкрутство

Суддя Єременко А.В.

Представники сторін:

від боржника: не з'явився;

присутні у судовому засіданні: ОСОБА_2, дов. № 2096 від 22.11.16р., представник арбітражного керуючого ОСОБА_3

ВСТАНОВИВ:

Голова ліквідаційної комісії ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "ТД БУДСТРОЙ" (49000, м. Дніпро, вул. Чкалова, б. 14, кв. 19; код ЄДРПОУ 39208524) 25.10.16р. звернувся до господарського суду Дніпропетровської області з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "ТД БУДСТРОЙ" (49000, м. Дніпро, вул. Чкалова, б. 14, кв. 19; код ЄДРПОУ 39208524).

26.10.16р. автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого визначено кандидатуру арбітражного керуючого ОСОБА_3

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 26.10.16р. прийнято до розгляду заяву ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "ТД БУДСТРОЙ" про порушення провадження у справі про банкрутство ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "ТД БУДСТРОЙ" (49000, м. Дніпро, вул. Чкалова, б. 14, кв. 19; код ЄДРПОУ 39208524), підготовче судове засідання призначено на 08.11.16р., зобов'язано голову ліквідаційної комісії ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "ТД БУДСТРОЙ" (49000, м. Дніпро, вул. Чкалова, б. 14, кв. 19; код ЄДРПОУ 39208524) до судового засідання надати оригінали документів, доданих до заяви про порушення справи про банкрутство (для огляду у підготовчому засіданні), аудиторський висновок за результатами фінансово - господарської діяльності, докази недостатності майна боржника для задоволення вимог кредиторів, у тому числі, довідки реєструючих органів, які підтверджують наявність або відсутність зареєстрованого за боржником майна, докази, які підтверджують вжиття заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості, відомості про всі рахунки боржника, відкриті в банках та інших фінансово-кредитних установах, їх реквізити, докази дотримання вимог ЦК України щодо проведення дій, які передують зверненню до суду із заявою про порушення справи про банкрутство на підставі ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон), відомості щодо організаційних та технічних можливостей виконувати обов'язки ліквідатора, інформацію про спроможність виконувати повноваження ліквідатора, передбачені Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

08.11.16р. ухвалою господарського суду Дніпропетровської області відкладено підготовче засідання на 23.11.16р. о 10:00 год., зобов'язано голову ліквідаційної комісії ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "ТД БУДСТРОЙ" (49000, м. Дніпро, вул. Чкалова, б. 14, кв. 19; код ЄДРПОУ 39208524) до судового засідання надати оригінали документів, доданих до заяви про порушення справи про банкрутство (для огляду у підготовчому засіданні), аудиторський висновок за результатами фінансово - господарської діяльності, докази недостатності майна боржника для задоволення вимог кредиторів, у тому числі, довідки реєструючих органів, які підтверджують наявність або відсутність зареєстрованого за боржником майна, докази, які підтверджують вжиття заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості, відомості про всі рахунки боржника, відкриті в банках та інших фінансово-кредитних установах, їх реквізити, бухгалтерський баланс боржника на останню звітну дату, затверджений протоколом загальних зборів засновків ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "ТД БУДСТРОЙ" від 08.10.16р., докази дотримання вимог ЦК України щодо проведення дій, які передують зверненню до суду із заявою про порушення справи про банкрутство на підставі ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", відомості щодо організаційних та технічних можливостей виконувати обов'язки ліквідатора, інформацію про спроможність виконувати повноваження ліквідатора, передбачені Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", зобов'язано учасників провадження у справі про банкрутство виконати вимоги ухвали господарського суду Дніпропетровської області від 26.10.16р.

22.11.16р. до господарського суду Дніпропетровської області від голови ліквідаційної комісії ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "ТД БУДСТРОЙ" надійшло клопотання (вх. № 71851/16), в якому останній просить перенести судове засідання на іншу дату, у зв'язку з необхідністю всебічної та повної підготовки до участі у засіданні, а також належного формування та аналізу документів, які необхідно надати до суду.

23.11.16р. до господарського суду Дніпропетровської області арбітражним керуючим ОСОБА_3 подано заяву (вх. № 71866/16) про участь у даній справі про банкрутство.

У судове засідання, яке призначено на 23.11.16р. голова ліквідаційної комісії не з'явився, витребувані судом документи не надав, про час та місце судового засідання повідомлений належним чином.

Дослідивши матеріали справи, господарський суд зазначає наступне.

Згідно ст. 2 Закону провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 95 Закону, якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України. За результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого. Вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.

При цьому, незалежно від процедури банкрутства боржника при прийнятті постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури в суді повинен бути доведений факт неоплатності боржника, як того вимагає ст. 205 Господарського кодексу України, відповідно до положень якої суб'єкт господарювання може бути оголошений банкрутом за рішенням суду, у разі неспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів.

Приписами абз. 3 ст. 1 Закону встановлено, що суб'єкт господарської діяльності може бути визнаний банкрутом тільки в разі встановлення господарським судом його неспроможності відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Разом з тим, документи, які підтверджують наявність або відсутність майна та майнових активів боржника не можуть бути надані суду після порушення справи, оскільки на відміну від позовного провадження, порушення справи про банкрутство тягне за собою ряд правових наслідків (дана правова позиція викладена в постанові Вищого господарського суду України від 27.10.15р. по справі № 904/1491/15).

Так, відповідно до ч. 3 ст. 11 Закону до заяви боржника додаються, зокрема, інші документи, які підтверджують неплатоспроможність боржника.

Між тим, головою ліквідаційної комісії (ліквідатором) не надано витребуваних судом довідок реєструючих органів, які підтверджують наявність або відсутність зареєстрованого за боржникам майна.

Частиною 3 ст. 111 Цивільного кодексу України передбачено, що під час проведення заходів щодо ліквідації юридичної особи до завершення строку пред'явлення вимог кредиторів ліквідаційна комісія (ліквідатор) закриває рахунки, відкриті у фінансових установах, крім рахунка, який використовується для розрахунків з кредиторами під час ліквідації юридичної особи.

Згідно ч. 3 ст. 11 Закону до заяви про порушення справи про банкрутство додаються, зокрема, відомості про всі рахунки боржника, відкриті в банках та інших фінансово-кредитних установах, їх реквізити.

Таким чином, до заяви про порушення провадження у справі має бути долучено довідку органу державної фіскальної служби про рахунки боржника у банківських установах з відомостями про їх стан на час проведення заходів з ліквідації боржника (дана правова позиція викладена в постанові Вищого господарського суду України від 27.09.16р. по справі № 904/8828/15)

Проте, головою ліквідаційної комісії (ліквідатором) не надано витребуваної судом відповідної довідки органу державної фіскальної служби про рахунки боржника у банківських установах.

Також, згідно ліквідаційного балансу ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "ТД БУДСТРОЙ" кредиторська заборгованість становить 490 000, 00 грн., дебіторська заборгованість - 500 000, 00 грн., грошові кошти на рахунку боржника, товарно-матеріальні цінності, нематеріальні активи - відсутні.

Відповідно до ч. 1 ст. 111 Цивільного кодексу України з дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу щодо ліквідації юридичної особи ліквідаційна комісія (ліквідатор) зобов'язана вжити всіх необхідних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості юридичної особи, що ліквідується, та письмово повідомити кожного з боржників про припинення юридичної особи в установлені цим Кодексом строки.

Головою ліквідаційної комісії (ліквідатором) до господарського суду не надано суду доказів вжиття головою ліквідаційної комісії (ліквідатора) заходів щодо стягнення боржником дебіторської заборгованості.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з'ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Законом.

Згідно ст. 1 Закону неплатоспроможність - це такий юридичний і економічний стан суб'єкта господарювання, коли настає неспроможність виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредиторами не інакше як через відновлення платоспроможності.

Відсутність в матеріалах справи витребуваних документів перешкоджає з'ясуванню та встановленню неплатоспроможності боржника.

Згідно з ч. 6 ст. 16 Закону за наслідками розгляду заяви про порушення справи про банкрутство та відзиву боржника господарський суд виносить ухвалу про порушення провадження у справі про банкрутство або відмову у порушенні провадження у справі про банкрутство.

При цьому перелік підстав для відмови у порушенні провадження у справі про банкрутство є вичерпним і визначений ч. 7 ст. 16 Закону.

Зокрема, суд відмовляє в порушенні провадженні у справі про банкрутство, якщо заявником не доведено наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство.

За наведеного, господарській суд вбачає підстави для відмови у порушенні провадження у справі про банкрутство ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "ТД БУДСТРОЙ" (49000, м. Дніпро, вул. Чкалова, б. 14, кв. 19; код ЄДРПОУ 39208524).

Одночасно суд звертає увагу, що ч. 8 ст. 16 Закону передбачено, що відмова у відкритті провадження у справі про банкрутство не перешкоджає повторному зверненню до суду із заявою про порушення справи про банкрутство за наявності підстав, встановлених цим Законом.

Враховуючи те, що строк проведення підготовчого засідання відповідно до ст. 12 Закону є обмеженим, суд вже відкладав підготовче засідання, клопотання голови ліквідаційної комісії (ліквідатора) ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "ТД БУДСТРОЙ" про відкладення розгляду справи задоволенню не підлягає.

Керуючись ч.7 ст. 16 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Відмовити ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "ТД БУДСТРОЙ" (49000, м. Дніпро, вул. Чкалова, б. 14, кв. 19; код ЄДРПОУ 39208524) у порушенні провадження у справі про банкрутство.

Копію ухвали надіслати голові ліквідаційної комісії; боржнику; Бабушкінському відділу державної виконавчої служби Дніпропетровського міського управління юстиції; відділу державної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців Департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпропетровської міської ради; арбітражному керуючому ОСОБА_3

Суддя ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення23.11.2016
Оприлюднено28.11.2016
Номер документу62917269
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —904/9683/16

Ухвала від 05.12.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 23.11.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 08.11.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 26.10.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні