Ухвала
від 22.11.2016 по справі 5021/2415/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

22.11.2016 Справа № 5021/2415/2011 Господарський суд Сумської області у складі судді Соп 'яненко О.Ю.,

при секретарі судового засідання Буренку Я.В.,

Представники сторін:

кредиторів -ПАТ "Брокбізнесбанк" - Бірюкова О.А.

представник ліквідатор - Пересадько Р.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні господарського суду Сумської області матеріали справи № 5021/2415/2011

за заявою фізичної особи - підприємця ОСОБА_3, с. Косівщина,Сумський район, Сумська область

до боржника фізичної особи - підприємця ОСОБА_4, м. Суми,

про визнання банкрутом

встановив:

Постановою Господарського суду Сумської області від 31 жовтня 2011 року боржника - фізичну особу - підприємця ОСОБА_4 визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатором арбітражного керуючого Пересадька Романа Івановича.

З 19.01.2013 набрала чинності нова редакція Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі - Закон). Згідно з абзацами 1 та 2 п. 1-1 його Прикінцевих та перехідних положень, положення цього Закону застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження в яких порушено після набрання чинності цим Законом.

Положення цього Закону, що регулюють продаж майна в провадженні у справі про банкрутство, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом.

Тобто у даній справі щодо порядку продажу майна застосовуються положення Закону в новій редакції, а щодо інших питань - положення попередньої редакції Закону.

Відповідно до ч. 4 ст. 42 Закону у редакції, чинній з 19.01.2013, майно банкрута, що є предметом забезпечення, не включається до складу ліквідаційної маси і використовується виключно для задоволення вимог кредитора за зобов'язаннями, які воно забезпечує. Продаж майна банкрута, що є предметом забезпечення, здійснюється в порядку, передбаченому цим Законом, виключно за згодою кредитора, вимоги якого воно забезпечує, або суду. Кошти, що залишилися після задоволення забезпечених вимог та покриття витрат, пов'язаних з утриманням, збереженням та продажем предмета забезпечення, підлягають включенню до складу ліквідаційної маси.

Згідно з ч. 5 ст. 44 Закону ліквідатор здійснює продаж майна боржника у вигляді цілісного майнового комплексу. У разі якщо продати майно боржника у вигляді цілісного майнового комплексу не вдалося, ліквідатор здійснює продаж майна боржника частинами. Згідно з ч. 1 ст. 43 цього Закону майно, яке підлягає реалізації у ліквідаційній процедурі, оцінюється ліквідатором. Початковою вартістю цілісного майнового комплексу є сукупність визнаних у встановленому цим Законом порядку вимог кредиторів.

Кредиторські вимоги ПАТ «КБ «Надра» у даній справі забезпечені іпотекою належних боржнику земельної ділянки та будинку, які розташовані в Івано-Франківській області.

01 листопада 2016 року до Господарського суду Сумської області надійшло клопотання №02-07/1527 від 01.11.2016 року про погодження умов продажу майна банкрута, що є предметом забезпечення.

Подане клопотання мотивоване тим, що на виконання вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатором було проведено інвентаризацію майнових активів банкрута. В ході проведеної інвентаризації було виявлено майнові активи, що є предметом забезпечення кредиторських вимог ПАТ « КБ «Надра», а саме: земельна ділянка (кадастровий номер НОМЕР_1) та житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1

Ухвалою господарського суду Сумської області від 30.05.2016 надано дозвіл ліквідатору ФОП ОСОБА_4 арбітражному керуючому Пересадьку Р.І. на продаж майна банкрута у даній справі, що перебуває в заставі ПАТ КБ «Надра» у вигляді цілісного майнового комплексу шляхом проведення аукціону за початковою вартістю, що становить сукупність визнаних вимог кредиторів без можливості її зниження; організатор аукціону Товарна біржа «Сумська регіональна біржа - Нова».

Ліквідатором з організатором аукціону було укладено відповідний договір на продаж майна банкрута у вигляді ЦМК, який було призначено на 25.07.2016. Такий аукціон не відбувся у зв'язку з відсутністю заяв потенційних покупців на участь у ньому. Відповідні оголошення були опубліковані на веб-сайтах Вищого господарського суду України та Міністерства юстиції України.

Ліквідатором проведено незалежну оцінку заставного майна. Загальна ринкова вартість предмета забезпечення визначена у сумі 1 117 600 грн., що навіть більше, аніж ціна його купівлі у 2008 році, і більше кредиторських вимог ПАТ «КБ «Надра».

Статтями 65 та 66 Закону якщо інше не встановлено договором, у разі закінчення аукціону без визначення переможця протягом місяця (у разі продажу нерухомого майна - двох місяців) організатор аукціону зобов'язаний провести повторний аукціон. Якщо інше не встановлено договором, у разі закінчення повторного аукціону без визначення переможця протягом місяця організатор аукціону зобов'язаний провести другий повторний аукціон. Якщо інше не встановлено договором, початковою вартістю повторного аукціону, другого повторного аукціону є вартість, зменшена на 20 відсотків щодо початкової вартості відповідно попереднього аукціону, попереднього повторного аукціону. До участі у повторному аукціоні не допускаються переможці попередніх торгів, що не сплатили в установлений строк вартості лота за договором, відмовилися від укладення договору купівлі-продажу чи від підписання протоколу із зазначенням результатів аукціону.

Якщо інше не встановлено договором про проведення аукціону, аукціон проводиться без можливості зниження початкової вартості. Повторний аукціон проводиться з можливістю зниження початкової вартості, але не нижче, ніж до граничної вартості, яка становить 50 відсотків початкової вартості, вказаної в оголошенні про проведення аукціону. Якщо інше не встановлено договором про проведення аукціону, другий повторний аукціон проводиться з можливістю зниження початкової вартості. Під час проведення аукціону з можливістю зниження початкової вартості, за відсутності бажаючих укласти договір ліквідатор знижує початкову вартість на крок аукціону доти, доки не виявиться бажаючий укласти договір. Якщо після зниження початкової вартості виявиться бажаючий (бажаючі) укласти договір, аукціон проводиться у загальному порядку.

Згідно з ч. 6 ст. 44 Закону ліквідатор може здійснювати безпосередній продаж, перед іншого, активів не проданих на аукціоні. У цьому випадку безпосередній продаж може здійснюватися за ціною останніх торгів на аукціоні.

З урахуванням викладеного, ліквідатор звернувся до ПАТ «КБ «Надра» з проханням надати письмову згоду на наступний продаж заставного майна, що є предметом забезпечення кредиторських вимог банку до ФОП ОСОБА_4:

1. Перший аукціон за початковою вартістю 1 117 600 грн. проводиться без можливості її зниження. У разі надходження тільки однієї заявки здійснюється безпосередній продаж майна за ціною, що становить початкову вартість на цьому аукціоні;

2. Повторний аукціон за початковою вартістю, зменшеною на 20 відсотків щодо початкової вартості відповідно попереднього аукціону проводиться з можливістю зниження початкової вартості до граничної вартості, яка становить 50 відсотків початкової вартості, вказаної в оголошенні про проведення аукціону. У разі надходження тільки однієї заявки здійснюється безпосередній продаж майна за ціною, що становить початкову вартість на цьому аукціоні;

3. Другий повторний аукціон за початковою вартістю, зменшеною на 20 відсотків щодо початкової вартості відповідно попереднього аукціону проводиться з можливістю зниження початкової вартості. За відсутності бажаючих укласти договір ліцитатор знижує початкову вартість на крок аукціону доти, доки не виявиться бажаючий укласти договір. У разі надходження тільки однієї заявки здійснюється безпосередній продаж майна за ціною, що становить початкову вартість на цьому аукціоні.

Проте від ПАТ «КБ «Надра» надійшла відповідь з погодженням продажу тільки на першому аукціоні. Нічого також не вказано про погодження того, що у разі надходження тільки однієї заявки здійснюється безпосередній продаж майна за ціною, що становить початкову вартість на цьому аукціоні (ч. 6 ст. 44 Закону), хоча це буде навіть в інтересах 5анку, оскільки при проведення наступного аукціону початкова ціна має знижуватись.

Більш того, вказано про необхідність погодження з банком початкової вартості на наступних аукціонах та прохання не вчиняти дій по зменшенню ціни продажу майна, що буде порушенням Закону та призведе до затягування ліквідаційної процедури (відповідні норми щодо порядку визначення вартості на наступних аукціонах та можливості її зниження наведено вище).

Статтею 65 Закону передбачено, що якщо інше не встановлено договором, у разі закінчення аукціону без визначення переможця протягом місяця (у разі продажу нерухомого майна - двох місяців) організатор аукціону зобов'язаний провести повторний аукціон. Якщо інше не встановлено договором, у разі закінчення повторного аукціону без визначення переможця протягом місяця організатор аукціону зобов'язаний провести другий повторний аукціон.

Тому у разі наявності значного часового розриву між проведенням першого аукціону (якщо він не відбудеться) та наданням банком (а у разі відмови - господарським судом) погодження на продаж заставного майна на повторному чи другому повторному аукціоні вказані строки будуть порушені, що потягне за собою скасування результатів таких аукціонів у разі їх оскарження у судовому порядку, оскільки втрачається актуальність пониження вартості майна як заходу, що передбачив законодавець для збільшення попиту на майно банкрута і можливості його реалізації.

Можливості проведення третього повторного аукціону Законом не передбачено.

Такої правової позиції дотримується і Міністерство юстиції України зокрема в своїх листах №21356-0-33-13/132 від 31.12.2013 року та у листі №976-0-33-14/132 від 04.02.2014 року в яких зазначено, що згідно ст.65 Закону визначені особливості проведення повторного аукціону, зокрема зазначається про обмеження повторних аукціонів у кількості двох, а саме повторним та другим повторним аукціонами. Черговий повторний аукціон Законом не передбачений, тому для проведення подальших аукціонів з реалізації майна банкрута необхідно змінювати характеристики лота.

Згідно з ст.42 ЗУ "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" продаж майна банкрута, що є предметом забезпечення, здійснюється в порядку, передбаченому цим Законом, виключно за згодою кредитора, вимоги якого воно забезпечує, або суду.

Враховуючи все вищезазначене, не отримавши згоди чи заперечення заставного кредитора, ліквідатор просить суд дати дозвіл на продаж майна.

Відповідно до ч. 3 ст. 65 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції від 19.01.2013 року) встановлено, що якщо інше не встановлено договором, початковою вартістю повторного аукціону, другого повторного аукціону є вартість, зменшена на 20% щодо початкової вартості відповідного попереднього аукціону.

Відповідно до ч. 2 ст. 66 України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції від 19.01.2013 року) передбачено, що повторний аукціон проводиться з можливістю зниження початкової вартості, але не нижче, ніж до граничної вартості, яка становить 50% початкової вартості, вказаної в оголошенні про проведення аукціону. Якщо після зниження початкової вартості виявиться бажаючий укласти договір, аукціон проводиться у загальному порядку.

Відповідно до ст. 44 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції від 19.01.2013 року) одним із видів продажу майна банкрута є проведення аукціону.

Відповідно до ч. 4 ст. 42 44 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції від 19.01.2013 року) продаж майна банкрута, що є предметом забезпечення, здійснюється в порядку, передбаченому цим законом, виключно за згодою кредитора, вимоги якого воно забезпечує, або суду.

Дослідивши подані матеріали та проаналізувавши норми діючого законодавства, господарський суд дійшов висновку що клопотання ліквідатора відповідає вимогам законодавства та підлягає задоволенню за умовами визначеними ліквідатором.

Керуючись статтями 42, 65, 66 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції закону №4212-VI від 22.12.2011р.) статтею 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ухвалив:

1. Клопотання ліквідатора Пересадька Р.І. № 02-07/1527 від 01.11.2016 року про надання дозволу на продаж майна ФОП ОСОБА_4, що є предметом забезпечення кредиторських вимог ПАТ «КБ «Надра»- задовольнити.

2. Надати дозвіл на продаж майна банкрута - фізичної особи-підприємця ОСОБА_4, що є предметом забезпечення кредиторських вимог ПАТ «КБ «Надра», земельна ділянка (кадастровий номер НОМЕР_1) та житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1; організатор аукціонів - Товарна біржа «Сумська регіональна біржа-Нова» місцезнаходження: м. Суми, вул. Харківська, 42, ід. код 35068429).

3. Встановити наступний порядок продажу майнових активів банкрута ФОП ОСОБА_4:

перший аукціон за початковою вартістю 1 117 600 грн. проводиться без можливості її зниження. У разі надходження тільки однієї заявки здійснюється безпосередній продаж майна за ціною, що становить початкову вартість на цьому аукціоні;

повторний аукціон за початковою вартістю, зменшеною на 20 відсотків щодо початкової вартості відповідно попереднього аукціону проводиться з можливістю зниження початкової вартості до граничної вартості, яка становить 50 відсотків початкової вартості, вказаної в оголошенні про проведення аукціону. У разі надходження тільки однієї заявки здійснюється безпосередній продаж майна за ціною, що становить початкову вартість на цьому аукціоні;

другий повторний аукціон за початковою вартістю, зменшеною на 20 відсотків щодо початкової вартості відповідно попереднього аукціону проводиться з можливістю зниження початкової вартості та за відсутності бажаючих укласти договір початкова вартість знижується на крок аукціону доти, доки не виявиться бажаючий укласти договір.

4. Копію даної ухвали надіслати кредиторам, ліквідатору.

Суддя О.Ю.Соп"яненко

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення22.11.2016
Оприлюднено01.12.2016
Номер документу62977837
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5021/2415/2011

Ухвала від 09.08.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 12.07.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 12.06.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 17.05.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 18.04.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 22.11.2016

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 02.11.2016

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 18.10.2016

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 04.10.2016

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 05.09.2016

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні