Постанова
від 22.11.2016 по справі 922/1660/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан ОСОБА_1, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 715-77-21, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом

"22" листопада 2016 р.Справа № 922/1660/16

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Міньковського С.В.

при секретарі судового засідання Єгоровій О.І.

розглянувши заявуТОВ "С.К.С.М." м. Харків про визнання банкрутом ТОВ "Рокфор маркет", м. Харків , код ЄДРПОУ 37658078 за участю сторін:

пр-к ТОВ "С.К.С.М." - ОСОБА_2 (дов. від 15.11.15 р.),

пр-к Східної ОДПІ м. Харкова - ОСОБА_1 (дов. від 22.11.16 р.),

арбітражний керуючий - ОСОБА_3 (свід. №361 від 26.02.13 р.),

розпорядник майна - не з'явилась.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою суду від 30.06.16 р. в підготовчому засіданні суд порушив провадження у справі про банкрутство ТОВ "Рокфор маркет", здійснив оприлюднення на веб-сайті ВГСУ, зобов'язавши розпорядника майна разом з керівником боржника розглянути вимоги кредиторів, скласти реєстр вимог кредиторів з посиланням на загальний розмір визнаних вимог кредиторів. Ухвалою господарського суду від 16.09.2016р. було відсторонено керівника ТОВ "Рокфор маркет" ОСОБА_4 та призначено тимчасово виконуючим обов'язки керівника боржника розпорядника майна арбітражного керуючого ОСОБА_5

Ухвалою від 06.09.16 р. в попередньому засіданні суду затверджено реєстр вимог кредиторів ТОВ "Рокфор маркет" в кількості 3 заяв кредиторів з загальною сумою грошових вимог 20177106,65 грн, зобов'язано розпорядника майна та боржника, відповідно до ст. 26 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» (далі - Закон) провести збори кредиторів, де вирішити питання передбачені вказаною статтею Закону, у тому числі утворити комітет кредиторів і прийняти обґрунтоване рішення про відкриття процедури санації боржника, про відкриття ліквідаційної процедури чи підписання Мирової угоди з посиланням на фактичні обставини, що привели до прийняття такого рішення.

Ухвалою господарського суду від 25.10.16 р. продовжено процедуру розпорядження майном боржника, відкладено розгляд справи в підсумковому засіданні та розгляд звіту розпорядника майна про нарахування грошової винагороди та відшкодування витрат.

Розпорядник майна в судове засідання 22.11.16 р. не з'явився, про причину неявки суду не повідомив, проте на адресу суду надійшло клопотання, в якому розпорядник майна повідомляє про повну оплату ініціюючим кредитором послуг арбітражного керуючого, а також надійшла заява про дострокове припинення повноважень розпорядника майна ТОВ "Рокформ Маркет", в якій розпорядник майна просить суд не розглядати її заяву на участь у справі в якості ліквідатора.

Голова комітету кредиторів надав суду протокол засідання комітету кредиторів №2 від 10.11.2016 р., згідно якого кредитором боржника було прийнято рішення про звернення до суду з клопотанням про відкриття процедури ліквідації відносно боржника (п.2 протоколу від 10.11.16 р.), оскільки боржник неспроможний погасити борги кредиторам в зв'язку із недостатністю вартості активів для задоволення вимог кредиторів та про призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого ОСОБА_3

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників процесу, суд вважає клопотання голови комітету кредиторів про застосування до боржника процедури ліквідації та призначення ліквідатором боржника ОСОБА_3 підлягаючим задоволенню на підставі наступного.

Розпорядник майна довів суду та комітету кредиторів, що після публікації про порушення справи про банкрутство підприємства потенційних інвесторів не виявлено, активи розпорядником майна не виявлено, проте кредиторська заборгованість складає 20 177106,65 грн, фінансові показники та структура балансу боржника знаходиться в незадовільному стані. Коефіцієнти діяльності підприємства на кінець періоду, що аналізується, зокрема абсолютний коефіцієнт ліквідності, коефіцієнти покриття та забезпечення власними засобами, за отриманого прибутку, вказують на ознаки поточної та критичної неплатоспроможності, що відповідає фінансовому стану потенційного банкрута.

Як свідчать матеріали справи, кредитори, враховуючи незадовільне фінансове становище боржника, відсутність потенційних інвесторів, неможливість відновлення платоспроможності боржника власними силами за рахунок доходів від здійснення власної господарської діяльності та активів, прийняли рішення щодо звернення до суду з пропозицією щодо застосування до боржника процедури ліквідації.

Згідно з п. 4 ст. 205 ГК України передбачено, що у разі неплатоспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна для задоволення вимог кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом. Умови, порядок та наслідки оголошення суб'єкта господарювання банкрутом встановлюється цим Кодексом та іншими законами. Таким Законом, норми якого щодо умов, порядку та наслідків визнання банкрутом є спеціальними, передбачені в Законі України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до п. 8 ст. 26 Закону про банкрутство до компетенції комітету кредиторів відноситься звернення до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Згідно з ч.4, ч.9 ст.26 Закону встановлено, що рішення на зборах комітету кредиторів вважається прийнятим більшістю голосів кредиторів, присутніх на комітеті кредиторів. Відповідно до протоколу від 10.11.2016 р. на засіданні зборів комітету кредиторів „заВ» визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури ТОВ "Рокфор Маркет" проголосували одноголосно всі члени комітету кредиторів, „протиВ» - не було. Зазначене говорить про те, що рішення про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури було прийнято з дотриманням вимог приписів ст.26 Закону про банкрутство.

Отже, за матеріалами справи та наданими суду документами комітет кредиторів обґрунтовано дійшов висновку, що задоволення вимог кредиторів можливо не інакше, як через застосування до боржника ліквідаційної процедури.

Розпорядник майна ОСОБА_5 надіслала до суду заяву про дострокове звільнення її з обов'язків та просила суд не розглядати її заяву на участь у справі в якості ліквідатора. Крім того, повідомила про повну оплату ініціюючим кредитором її послуг.

Враховуючи зазначене, суд вважає за необхідне затвердити звіт арбітражного керуючого ОСОБА_5 про нарахування та виплату грошової винагороди та прийняти відмову від подальшої участі у справі.

Рекомендований комітетом кредиторів арбітражний керуючий ОСОБА_3 (свідоцтво № 361 від 26.02.2013р.), надав суду згоду на призначення його ліквідатором боржника, сповістив суд, що порушень законодавства при виконанні обов'язків арбітражного керуючого і порушень строків подання інформації за час виконання своїх обов'язків не має, не є особою, яка згідно з Законом України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» є заінтересованою особою, не є особою якій заборонено здійснювати цей вид підприємницької діяльності або займати керівні посади, якій відмовлено в допуску до державної таємниці, не має судимості за вчинення корисливих злочинів.

Згідно з преамбулою Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» передбачено, що цей закон встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності суб'єкта підприємницької діяльності - боржника або визнання його банкрутом та застосування ліквідаційної процедури, повного або часткового задоволення вимог кредиторів.

Враховуючи, що комітет кредиторів дійшов обґрунтованого висновку про необхідність застосування до боржника ТОВ "Рокфор Маркет" процедури ліквідації в зв'язку з недостатністю майнових активів боржника для задоволення вимог кредиторів, з тривалим незадовільним фінансовим становищем боржника, відсутністю потенційних інвесторів, неможливістю відновлення платоспроможності боржника та задоволення вимог кредиторів, введення процедури ліквідації надасть можливість розрахуватися з конкурсними та поточними кредиторами боржника, суд вважає за необхідне визнати боржника банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру, звільнити розпорядника майна ОСОБА_5 та призначити ліквідатором боржника арбітражного керуючого ОСОБА_3.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 37-48, 115 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» (в редакції від 22.12.11 р.), ст. 86 ГПК:

ПОСТАНОВИВ:

1. Визнати ОСОБА_6 з обмеженою відповідальністю "Рокфор Маркет" (код 37658078), яке зареєстровано 04.05.2011 р. за № 1 480 102 0000 050183, місцезнаходження: 61044, м. Харків, проспект Московський, буд. 257, - банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру.

2. З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури:

господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу за виключенням укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу в процедурі ліквідації тощо;

строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав;

у банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів)), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури;

припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута;

відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю;

продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Законом;

скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається;

вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі;

виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбачених Законом про банкрутство.

З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута.

3. Затвердити звіт розпорядника майна про нарахування грошової винагороди та відшкодування витрат. Припинити повноваження розпорядника майна ОСОБА_5

Призначити ліквідатором ОСОБА_6 з обмеженою відповідальністю "Рокфор Маркет" ОСОБА_3 (свідоцтво № 361 від 26.02.2013р.), код іпн НОМЕР_1, адреса: 61057 м. Харків, вул. Сумська, 6, к. 9, та встановити йому оплату послуг в розмірі двох мінімальних розмірів заробітної плати.

4. Здійснити офіційне оприлюднення на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України про визнання боржника ТОВ "Рокфор Маркет" (код 37658078), банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури із зазначенням найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом, найменування господарського суду в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство, дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, відомостей про ліквідатора (ліквідаційну комісію), строк подання заяв поточних кредиторів з вимогами до боржника.

5. Зобов'язати ліквідатора відповідно до ст. 41 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» прийняти до свого відання майно боржника та забезпечити його збереження, виконувати функції з управління та розпорядження майном банкрута, проводити інвентаризацію та оцінку майна банкрута, здійснювати аналіз фінансового становища банкрута, повідомляти працівників банкрута про звільнення та здійснити його відповідно до законодавства України про працю. Виплата вихідної допомоги звільненим працівникам банкрута провадиться ліквідатором у першу чергу за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута або отриманого для цієї мети кредиту, вживати заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб, передати в установленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових документів підлягають обов'язковому зберіганню, здійснити продаж майна банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом, повідомити про своє призначення державний орган з питань банкрутства в десятиденний строк з дня прийняття рішення господарським судом та надавати державному органу з питань банкрутства відповідну інформацію для ведення Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, пред'являти до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості, закрити всі рахунки банкрута в установах банку і відкрити або переоформити один основний рахунок для проведення розрахунків з кредиторами. Залишки коштів на цих рахунках перераховуються на основний рахунок боржника.

Зобов'язати ліквідатора не рідше ніж один раз на місяць надавати комітету кредиторів звіт про свою діяльність, інформацію про фінансове становище і майно боржника на день відкриття ліквідаційної процедури та при проведенні ліквідаційної процедури, використання коштів боржника, а також іншу інформацію на вимогу комітету кредиторів.

6. Зобов'язати керівника боржника ОСОБА_6 з обмеженою відповідальністю "Рокфор Маркет" (код 37658078) протягом п'ятнадцяти днів з дня призначення ліквідатора передати бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених обов'язків відповідні посадові особи банкрута несуть відповідальність відповідно до законів України.

7. Зобов'язати ліквідатора в строк до 22.11.2017 року виконати ліквідаційну процедуру та надати суду обґрунтований звіт про виконану роботу, ліквідаційний баланс, а також всі докази, що свідчать про виконання ліквідаційної процедури, у тому числі:

- акти інвентаризації майна, перелік ліквідаційної маси, звіти про оцінку майна, договори купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна,

- реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів,

- звіт про виплачені кредиторам кошти, документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів;

- довідки установ банку про закриття рахунків банкрута,

- копії повідомлень направлених до органу державної податкової служби, Пенсійного фонду та центру зайнятості про закінчення ліквідаційної процедури,

- довідку архіву про прийняття документів, які підлягають обов'язковому зберіганню,

- оригінали установчих документів і свідоцтва про державну реєстрацію,

- докази, що свідчать про стягнення дебіторської заборгованості, або докази що свідчать про неможливість її стягнення,

- довідку банку про рух грошових коштів по поточному рахунку за весь час здійснення ліквідаційної процедури,

- баланси підприємства за весь час роботи ліквідатора,

- протоколи засідань комітету кредиторів і протоколи загальних зборів кредиторів,

- затверджений комітетом кредиторів звіт про оплату послуг та відшкодування витрат ліквідатора,

- інші документи, що свідчать про виконану ліквідатором роботу з ліквідації банкрута.

8. Постанову суду надіслати арбітражному керуючому ОСОБА_5Х, комітету кредиторів, ліквідатору, ДВС, державному реєстратору, банкруту.

Суддя ОСОБА_7

Дата ухвалення рішення22.11.2016
Оприлюднено01.12.2016
Номер документу62987043
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/1660/16

Ухвала від 26.07.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Постанова від 26.07.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 13.07.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 13.07.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 06.07.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 30.06.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 26.06.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 19.06.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Постанова від 31.05.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О.С.

Ухвала від 19.05.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні