Ухвала
від 29.11.2016 по справі 337/4635/16-к
ХОРТИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

29.11.2016 Провадження №1-кс/337/723/2016

ЄУН № 337/4635/16-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.11 2016 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Хортицького районного суду міста Запорожжя ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора Запорізької місцевої прокуратури №3 ОСОБА_3 , про надання тимчасового доступу до речей і документів за кримінальним провадженням відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016080070003006 від 27.09.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 358 КК України,

В С Т А Н О В И В :

29.11.2016 року прокурор Запорізької місцевої прокуратури №3 ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, в якому просить надати тимчасовий доступ до документів у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 за адресою: АДРЕСА_1 належним чином завірених копій документів, щодо взаєморозрахунків між ВП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за 2014-2016 року та оригіналів документів щодо взаєморозрахунків між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) за 2014-2016.

Зазначене клопотання вмотивовано тим, що в провадженні СВ Хортицького ВП Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області знаходиться кримінальне провадження зареєстроване в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 12016080070003006 від 27.09.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 358 КК України.

Досудовим слідством було встановлено, що невстановлені особи зареєстрували на громадян, які мешкають на території Дніпровського та Хортицького районів м. Запоріжжя ряд підприємств з ознаками фіктивності, метою яких є надання можливості підприємствам реального сектору економіки здійснювати привласнення грошових коштів державних підприємств, шляхом документального оформлення операцій з реалізації товарів, робіт (послуг), які фактично на адресу покупця не надходили.

Зокрема, було встановленно, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », з яким у 2015 році було укладено договір на поставку ВП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » портландцементу, з метою штучного завищення вартості товару, нібито замовлено послугу з пошуку постачальника портландцементу у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ). Податкову накладну на послугу з пошуку постачальника портландцементу виписано ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » вже після придбання та реалізації портландцементу. Указаний факт надав змогу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » штучно завищити ціну ТМЦ, які реалізуються в адресу ВП « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Також було встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » протягом 2014-2016 років неодноразово включало до валових витрат придбання товарів, робіт (послуг) від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) та інших СГД, які нібито реалізовували товари промислового призначення проте більшу частину від загального об`єму придбаного товару складають продукти харчування (у т.ч. продукти із малим терміном зберігання).

Отже, наявний факт підміни (зміни) номенклатури товарів, тобто невідповідність товару входу виходу по ланцюгу постачання від контрагентів-постачальників до ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та, як наслідок, далі до контрагентів-покупців.

Таким чином, відбувається лише документальне оформлення операції з реалізації інших товарів, робіт, послуг на адресу покупців, тобто фактично відбувається «розрив» ланцюга постачання. Одже, встановлено наявні факти внесення завідомо недостовірних даних в офіційні документи (договори, податкові накладні, товаро-транспортні накладні, актів прийманя-передачі товарів, робіт (послуг) та ін.) посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) а також посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) щодо реалізації товарів, робіт (послуг) на ВП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що дало можливість привласнення грошових коштів державного підприємства, шляхом штучного завищення ціни ТМЦ, які реалізуються в адресу ВП « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Допитаний, в ході проведення досудового слідства по даному кримінальному провадженню, ОСОБА_4 , який є директором, засновником та єдиним працівником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » пояснив, що до діяльності вказаного підприємства він жодного відношення не має, вказане підприємство він оформив на своє ім`я за грошову винагороду, мети ведення господарської діяльності ніколи не мав, ніякі товари, роботи (послуги) на адресу контрагентів-покупців ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » він ніколи не постачав, офіційні документи підприємства не складав та не підписував, а також нікому не доручав це робити від його імені

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи, щодо взаєморозрахунків між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), а також з ВП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні № 12016080050003006, необхідно отримати тимчасовий доступ до наступних документів, з можливістю їх вилучення у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 за адресою: АДРЕСА_1 :

1. Належним чином завірених копій документів, щодо взаєморозрахунків між ВП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за 2014-2016, а саме:

- документи, які були надані на адресу ВП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з метою укладання договорів поставки у відповідний період (оферта, комерційна пропозиція, технічна пропозиція тощо);

- договори (контракти, рахунки-фактур) та додатки до них, договори на відповідальне зберігання;

- документи, що підтверджують передачу товарів, виконання робіт (надання послуг) за вчиненим правочином, товарно-транспортні накладні, накладні, податкові накладні, рахунки-фактури, довіреності на отримання товарно-матеріальних цінностей, акти приймання-передачі товарів;

- документи, що підтверджують сплату грошових коштів за вчиненим правочином, платіжні доручення, виписки банківських установ, прибуткові та видаткові касові ордери, чеки РРО та інше;

- сертифікати якості (відповідності), а також інші документи з яких можливо встановити походження або виробника товару, який постачався;

- передбачені законодавством ліцензії, патенти, сертифікати, дозволи (у випадку їх необхідності для виготовлення та реалізації товарів (робіт, послуг), згідно з чинною нормативною базою;

- відповідні сторінки книг реєстрації видачі довіреностей на отримання товарів та договори з компаніями-транспортувальниками товарів.

- статутні документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), наказ про призначення на посаду директора (головного бухгалтера), посадові інструкції, штатний розпис за відповідний період, документи, що підтверджують наявність власного або орендованого автотранспорту, офісних та складських приміщень та виробничих потужностей.

2. Оригіналів документів щодо взаєморозрахунків між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) за 2014-2016, а саме:

- договори (контракти, рахунки-фактур) та додатки до них, договори на відповідальне зберігання.

- документи, що підтверджують передачу товарів, виконання робіт (надання послуг) за вчиненим правочином, товарно-транспортні накладні, накладні, податкові накладні, рахунки-фактури, довіреності на отримання товарно-матеріальних цінностей, акти приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг).

- документи, що підтверджують сплату грошових коштів за вчиненим правочином, платіжні доручення, виписки банківських установ, прибуткові та видаткові касові ордери, чеки РРО та інше.

- сертифікати якості (відповідності), а також іншу технічну документацію на товар, який постачався.

- передбачені законодавством ліцензії, патенти, сертифікати, дозволи (у випадку їх необхідності для виготовлення та реалізації товарів (робіт, послуг), згідно з чинною нормативною базою.

- реєстри отриманих і виданих податкових накладних за відповідний період.

- відповідні сторінки книг реєстрації видачі довіреностей на отримання товарів та договори з компаніями-транспортувальниками товарів.

Вилучення оригіналів документів вказаних в п.2 обґрунтовується необхідністю проведення судових експертиз (в тому числі почеркознавчих).

Зважаючи на викладене, прокурор вважає, що існує реальна загроза зміни або знищення документів до яких потрібно отримати тимчасовий доступ.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання, наполягав на його задоволенні та просив провести судовий розгляд без застосування засобів фіксації судового процесу.

Особи, у володінні яких знаходяться речі і документи, до яких просить надати доступ прокурор, з метою попередження спроб змінити або знищити документи, у відповідності до ч.4 ст.163 КПК України судом не викликались, їх відсутність не є перешкодою для розгляду клопотання.

Дослідивши надані матеріали та клопотання, вважаю його обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність підстав, передбачених ч.ч.5, 6 ст. 163 КПК України.

Відповідно до вимог ч.5 ст. 163 КПК України, в клопотанні прокурора зазначено, у володінні якої особи перебувають необхідні речі і документи, обґрунтовано їх значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Крім того, відповідно до вимог ч.6 ст. 163 КПК України прокурором доведено, що вилучення оригіналів документів обґрунтовується тим, що існує реальна загроза зміни або знищення документів до яких потрібно отримати тимчасовий доступ.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 107 ч.1, 159, 160, 162, 163, 164 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Зобов`язати адміністрацію ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 за адресою: АДРЕСА_1 ,

надати прокурору Запорізької місцевої прокуратури №3 юристу 3 класу ОСОБА_3 або старшому оперуповноваженому відділення спеціальної поліції ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_5 тимчасовий доступ до оригіналів наступних документів, з можливістю їх вилучення, а саме :

1. Належним чином завірених копій документів, щодо взаєморозрахунків між ВП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за 2014-2016, а саме:

- документи, які були надані на адресу ВП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з метою укладання договорів поставки у відповідний період (оферта, комерційна пропозиція, технічна пропозиція тощо);

- договори (контракти, рахунки-фактур) та додатки до них, договори на відповідальне зберігання;

- документи, що підтверджують передачу товарів, виконання робіт (надання послуг) за вчиненим правочином, товарно-транспортні накладні, накладні, податкові накладні, рахунки-фактури, довіреності на отримання товарно-матеріальних цінностей, акти приймання-передачі товарів;

- документи, що підтверджують сплату грошових коштів за вчиненим правочином, платіжні доручення, виписки банківських установ, прибуткові та видаткові касові ордери, чеки РРО та інше;

- сертифікати якості (відповідності), а також інші документи з яких можливо встановити походження або виробника товару, який постачався;

- передбачені законодавством ліцензії, патенти, сертифікати, дозволи (у випадку їх необхідності для виготовлення та реалізації товарів (робіт, послуг), згідно з чинною нормативною базою;

- відповідні сторінки книг реєстрації видачі довіреностей на отримання товарів та договори з компаніями-транспортувальниками товарів.

- статутні документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), наказ про призначення на посаду директора (головного бухгалтера), посадові інструкції, штатний розпис за відповідний період, документи, що підтверджують наявність власного або орендованого автотранспорту, офісних та складських приміщень та виробничих потужностей.

2. Оригіналів документів щодо взаєморозрахунків між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) за 2014-2016, а саме:

- договори (контракти, рахунки-фактур) та додатки до них, договори на відповідальне зберігання.

- документи, що підтверджують передачу товарів, виконання робіт (надання послуг) за вчиненим правочином, товарно-транспортні накладні, накладні, податкові накладні, рахунки-фактури, довіреності на отримання товарно-матеріальних цінностей, акти приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг).

- документи, що підтверджують сплату грошових коштів за вчиненим правочином, платіжні доручення, виписки банківських установ, прибуткові та видаткові касові ордери, чеки РРО та інше.

- сертифікати якості (відповідності), а також іншу технічну документацію на товар, який постачався.

- передбачені законодавством ліцензії, патенти, сертифікати, дозволи (у випадку їх необхідності для виготовлення та реалізації товарів (робіт, послуг), згідно з чинною нормативною базою.

- реєстри отриманих і виданих податкових накладних за відповідний період.

- відповідні сторінки книг реєстрації видачі довіреностей на отримання товарів та договори з компаніями-транспортувальниками товарів.

Строк дії ухвали встановити 14 днів до 13 грудня 2016 року (включно).

У разі невиконання ухвали суду про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд в порядку ст. 166 КПК України вправі постановити ухвалу про дозвіл на проведення згідно з положеннями КПК України обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей та документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.11.2016
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу63037339
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016080070003006 від 27.09.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 358 КК України

Судовий реєстр по справі —337/4635/16-к

Ухвала від 23.01.2017

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 23.01.2017

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 23.01.2017

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 23.01.2017

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 19.01.2017

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 29.11.2016

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 29.11.2016

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 29.11.2016

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 29.11.2016

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 29.11.2016

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні