Постанова
від 15.11.2016 по справі 541/2339/16-а
МИРГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

133 м. м. Миргород Миргородський район Полтавська область Україна 37600

Справа № 541/2339/16-а

№ провадження 2-а/541/92/2016

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 листопада 2016 року м.Миргород

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Городівського О.А.

при секретарі -Ніколаєнко М.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Миргороді справу за адміністративним позовом ОСОБА_1

до Лубенської міської ради Полтавської області,

про визнання бездіяльності відповідача протиправною та зобов'язати прийняти рішення,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до Миргородського міськрайонного суду з адміністративною позовною заявою. У заяві виклав прохання постановити рішення, яким визнати протиправною бездіяльність Лубенської міської ради, щодо не розгляду його заяви від 03.06.2016 року про надання в оренду земельної ділянки за адресою м. Лубни, проспект Володимирський, 132-А кадастровий номер 5310700000:02:020:0017, загальною площею 0,5617 га., за цільовим призначенням для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, як таку, що не відповідає вимогам законодавства та порушує охоронювані законом права та інтереси заявника та зобов'язати Лубенську міську раду Полтавської області розглянути його заяву від 03.06.2016 року про надання в оренду земельної ділянки за адресою м. Лубни, проспект Володимирський,132-А та прийняти відповідне рішення.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивач на підставі договору купівлі-продажу від 27.05.2016 року набув право власності на об'єкт нерухомого майна - адміністративно-торгівельний центр загальною площею 150,4 кв.м., який знаходиться за адресою : Полтавська область, м. Лубни, проспект Володимирський буд. 132- А. За даним правовстановлюючих документів вищевказаний адміністративно-торгівельний центр, розташований на земельній ділянці площею 0,5627 га, кадастровий номер 5310700000:02:020:0017, за цільовим призначенням для будівництва та обслуговування будівель торгівлі.

З метою реалізації своїх прав у тому числі щодо продовження будівництва адміністративно - торгівельного центру та врегулювання відносин з приводу оплати за користування земельною ділянкою позивач вказує, що звернувся із письмовою заявою від 03.06.2016 року до Лубенської міської ради про надання йому в оренду земельної ділянки площею 0,5627 га. кадастровий номер 5310700000:02:020:0017 цільове призначення якої будівництво та обслуговування будівель торгівлі, які перебувають у його приватній власності.

Лубенська міська рада на момент подачі позовної заяви до суду не прийнята рішення за результатами розгляду заяви про укладення договору оренди чи відмову у його укладенні, як того вимагають положення ст. 123 Земельного кодексу України, що стало підставою для звернення до адміністративного суду.

В судове засідання позивач, ОСОБА_1, особисто не з'явився. Його інтереси в ході судового розгляду представляв адвокат, ОСОБА_2. Представник позивача підтримав позовні вимоги в повному обсязі та просив їх задовольнити з підстав вказаних у позовній заяві.

Представник відповідача, ОСОБА_3, який діє в інтересах Лубенської міської ради Полтавської області на підставі довіреності, позовні вимоги ОСОБА_1 визнав частково. Позовні вимоги, з приводу визнання протиправною бездіяльність Лубенської міської ради щодо не розгляду заяви позивача від 03.06.2016 року заперечив. Суду пояснив, що організаційна діяльність представницького органу місцевого самоврядування, яким є Лубенська міська рада Полтавської області, являє собою складну структуру, і її робота проявляється як в проведенні сесій ради, роботи виконавчого комітету та комісій в міжсесійний період. Заява ОСОБА_1 неодноразово являлась предметом розгляду постійно діючої депутатської комісії з питань землекористування, капітального будівництва, архітектури. Однак робота з даною заявою не знайшла свого вирішення шляхом винесення на розгляд сесії міської ради самого рішення про задоволення заяви або відмови в її задоволенні.

Так як чинним законодавством передбачено обов'язок місцевої ради при вирішенні заяви про надання у користування земельної ділянки, зареєстрованої в Державному земельному кадастрі, прийняти рішення у місячний термін про її задоволення або відмову, що не було зроблено Лубенською міською радою, представник визнав позовні вимоги позивача щодо зобов'язання Лубенської міської ради Полтавської області розглянути заяву ОСОБА_1 від 03.06.2016 року шляхом прийняття відповідного рішення сесії.

Суд, заслухавши прояснення представників позивача та відповідача, вивчивши матеріали справи, дійшов висновку, що адміністративна позовна заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню з огляду на таке.

Згідно з частиною другою статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Отже, судом при прийнятті рішення по справі перевірено чи відповідають дії відповідача вимогам Конституції та законам України.

Судом встановлено, що позивач, ОСОБА_1 на підставі договору купівлі-продажу від 27.05.2016 року набув право власності на об'єкт нерухомого майна - адміністративно-торгівельний центр загальною площею 150,4 кв.м., який знаходиться за адресою : Полтавська область, м. Лубни, проспект Володимирський буд. 132- А. За даним правовстановлюючим документом вищевказаний адміністративно-торгівельний центр, розташований на земельній ділянці площею 0,5627 га, кадастровий номер 5310700000:02:020:0017, за цільовим призначенням для будівництва та обслуговування будівель торгівлі. Тобто спірна земельна ділянка зареєстрована в Державному земельному кадастрі відповідно до Закону України "Про Державний земельний кадастр", право власності на яку зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за Лубенською міською радою, що відповідно до частини 3 статті 123 Земельного кодексу України надає право особі звернутись із заяво про надання земельної ділянки в оренду без складання документів із землеустрою.

03 червня 2016 року позивач звернувся до Лубенської міської ради Полтавської області з проханням вирішити питання щодо передачі йому в оренду строком на 5 років вищевказану спірну земельну ділянку на умовах визначених законодавством, для врегулювання своїх правовідносин з власником земельної ділянки, в частині сплати коштів за її користування та набуття права подальшого будівництва адміністративного-торгівельного центру.

Вказана заява ОСОБА_1 неодноразово являлась предметом розгляду постійної депутатської комісії з питань землекористування, капітального будівництва, архітектури Лубенської міської ради, що підтверджується протоколом від 12.08.2016 року та 15.09.2016 року. Однак заява про надання земельної ділянки в оренду на сесії міської ради не вирішувалась.

Згідно з частиною третьою статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Статтею 123 Земельного кодексу України визначено порядок надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування.

Відповідно даного порядку, визначеного статтею 123 Земельного кодексу України, надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування здійснюється на підставі рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування. Особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності звертається з клопотанням про надання земельної ділянки в користування. Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування в межах їх повноважень у місячний строк розглядає клопотання і дає дозвіл або надає мотивовану відмову у його наданні.

Статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено, що до виключної компетенції міської ради належить вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин.

При цьому, відповідно до статті 56 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень.

Суд, задовольняючи позов виходив з того, що Лубенська міська рада Полтавської області за результатами розгляду заяви позивача ОСОБА_1 про передачу земельної ділянки площею 0,5627 га, кадастровий номер 5310700000:02:020:0017, за цільовим призначенням для будівництва та обслуговування будівель торгівлі в оренду безпідставно у місячний термін рішення на сесії не приймала, в чому і виражається її протиправна бездіяльність, що призводить до правової невизначеності у відносинах між власником об'єкта нерухомого майна та власником земельної ділянки, на якій він розташований.

Керуючись ст.ст. 122, 123 ЗК України ст.ст. 11, 17, 71, 76, 122, 158, 160, 162, 163, 254, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Задовольнити позов заяву ОСОБА_1.

Визнати протиправною бездіяльність Лубенської міської ради, яка полягала у неприйнятті рішення за наслідками розгляду заяви ОСОБА_1 від 03.06.2016 року про надання в оренду земельної ділянки за адресою м. Лубни, проспект Володимирський,132-А кадастровий номер 5310700000:02:020:0017, загальною площею 0,5617 га., за цільовим призначенням для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, як таку, що не відповідає вимогам законодавства та порушує охоронювані законом права та інтереси заявника.

Зобов'язати Лубенську міську раду Полтавської області розглянути заяву ОСОБА_1 від 03.06.2016 року про надання в оренду земельної ділянки за адресою м. Лубни, проспект Володимирський,132-А кадастровий номер 5310700000:02:020:0017, загальною площею 0,5617 га., за цільовим призначенням для будівництва та обслуговування будівель торгівлі та прийняти відповідне рішення, у формі рішення сесії Лубенської міської ради Полтавської області.

Стягнути з рахунку бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень - Лубенської міської ради Полтавської області на користь ОСОБА_1 судові витрати в сумі 1102 грн. 40 коп.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Миргородський міськрайонний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя: О.А Городівський

СудМиргородський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення15.11.2016
Оприлюднено06.12.2016
Номер документу63110075
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —541/2339/16-а

Постанова від 15.11.2016

Адміністративне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Городівський О. А.

Постанова від 15.11.2016

Адміністративне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Городівський О. А.

Ухвала від 25.10.2016

Адміністративне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Городівський О. А.

Ухвала від 17.10.2016

Адміністративне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Городівський О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні