Ухвала
від 02.11.2016 по справі 760/17456/16-к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

№ 760/17456/16-к

(№1-кс/760/14463/16)

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02. 11. 2016 року слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого 2-го ВРКП СУ ФР ДПІ у Солом`янському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури №9 м. Києва ОСОБА_4 - про тимчасовий доступ до речей і документів, на підставі матеріалів досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100020000009 від 25.01.2016 року, за ознаками складу злочину передбаченого ч.3 ст.212 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого 2-го ВРКП СУ ФР ДПІ у Солом`янському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , огодженене прокурором Київської місцевої прокуратури №9 м. Києва ОСОБА_4 - про тимчасовий доступ до речей і документів, на підставі матеріалів досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100020000009 від 25.01.2016 року, за ознаками складу злочину передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Подане клопотання обґрунтоване тим, що в СУ ФР ДПІ у Солом`янському районі ГУ ДФС у м. Києві розслідується кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100020000009 від 25.01.2016, за ознаками складу злочину передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, групу осіб, які протягом 2014-2015 років використовуючи реквізити підприємства ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з метою сприяння в ухиленні від сплати податків легально діючим суб`єктам господарювання та подальшої конвертації безготівкових грошових коштів у готівку.

Так встановлено, що ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » здійснює діяльність на страховому ринку. Фактично вказана діяльність полягає в переведенні безготівкових коштів в готівку для ряду підприємств та організацій м. Києва з метою ухилення від оподаткування з податку на прибуток підприємств шляхом використання особливостей діяльності на страховому ринку.

Також слідством встановлено, що кошти, які клієнти перераховують на адресу ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » під виглядом страхових платежів в подальшому фактично знімаються готівкою та передаються підприємствам реального сектору економіки замовникам протиправних операцій посадовими особами вищевказаними особами за вирахуванням відсотку надання протиправної послуги.

З метою маскування вказаних протиправних операцій була реалізована схема прикриття, яка полягає в наступному: звітність, що подається до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг надаються відомості, що всі платежі, що надходять на рахунки ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в якості перестрахування переводяться на рахунки ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), перебуває на податковому обліку у м. Харкові підтверджується відповіддю Комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Крім того допитано головного бухгалтера ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_5 , яка повідомила що є головним бухгалтером даної страхової компанії, про те відповідно до матеріалів НСРД встановлено, що ОСОБА_5 та директор ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_6 є номінальними службовими особами ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Так, відповідно до документів електронної податкової звітності (Декларацій з податку на прибуток підприємства) встановлено, що загальна сума відрахувань, що надійшли на адресу ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на протязі 2014 р. складає 545,999 млн. грн., за 2015р. - 1013301042 грн.

Орієнтовна сума ухилення від оподаткування з податку на прибуток за 2014 рік складає не менш 16,73 млн. грн.

На даний час ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) призупинила свою діяльність та з метою приховання злочину розпочато процедури її ліквідації, однак замість неї на даний час послуги, щодо ухилення від сплати податків та обготівкування грошових коштів надає ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), яка підконтрольна тим же особам.

Підтвердженням того, що ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » створені для надання послуг по ухиленню від сплати податків живому сектору економіки, являється той факт, що страхова компанія повинна мати в себе резерв коштів, які у разі настання страхового ризику повинні бути виплачені на адресу застрахованої особи (юридичної або фізичної), однак фактично всі кошти які надходять від застрахованих осіб в адресу страхової компанії виводяться з її рахунків та в подальшому здійснюється їх обготівкування, під виглядом купівлі цінних паперів.

Тобто фактично страхові ризики, які страхують клієнти ніколи не настають, а фактично націлені на завищення валових витрат таким, чином ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Також встановлено, що для обготівкування грошових коштів використовуються підприємства з ознаками «фіктивності» ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) та інші.

В подальшому встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) користувалось послугами вищевказаної злочинної схеми та мало фінансово господарські взаємовідносини з ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ).

Слідчий зазначав, що під час досудового розслідування постала необхідність у отриманні тимчасового доступу до документів які містять охоронювану законом таємницю та вилучення їх, а саме оригіналів (в разі відсутності оригіналів надати завірені належним чином їх копій) документів, щодо взаємовідносин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) з ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), що надасть можливість отримати фактичні дані, що стосуються обставин кримінального провадження, та забезпечити одне з завдань кримінального провадження, яке полягає у повноті та неупередженості досудового розслідування.

В зв`язку із зазначеним слідчий просив про задоволення клопотання.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому доводи, просив задовольнити.

Слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, а тому клопотання розглянуто за правилами ч.2ст. 163 КПК України, без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали, якими обґрунтовується подане клопотання, приходжу до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, так як стороною обвинувачення у судовому засіданні доведена необхідність отримання доступу до вказаних документів, оскільки вони мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а відомості, які в них містяться, можуть бути використані як докази, довести ті обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, іншим способом неможливо.

Виходячи із вищезазначеного та керуючись ст. ст. 159, 160, 162-164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому 2-го ВРКП СУ ФР ДПІ у Солом`янському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , а також оперативним співробітникам ОУ ГУ ДФС у м. Києві визначених слідчим відповідним дорученням щодо проведення слідчих (розшукових) дій в порядку ст.ст. 40, 41 Кримінально-процесуального кодексу України або іншим працівникам визначених слідчим відповідною постановою про проведення процесуальних дій на іншій території, на тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, з можливістю вилучення оригіналів документів (в разі відсутності оригіналів надати завірені належним чином копії документів), що перебувають у володінні у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), а саме документів по взаємовідносинам з ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) за період з 01.01.2015 по дату постановлення ухвали суду, а саме:

-накази (протоколи зборів засновників) про призначення на посаду та звільнення з посади директорів та головних бухгалтерів, їх службові інструкції, які були чинними в період здійснення операцій з вказаними товариствами;

-всі угоди, договори з відповідними додатками, укладені між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) та ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 );

-всі первинні документи, які складалися на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) за наслідком здійснення господарських операцій та первинні документи, які отримані підприємством від ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та містять відомості про відповідні господарські операції та підтверджують здійснення даних операцій;

-платіжні доручення про перерахування коштів на рахунки ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та виписки банків про надходження (зарахування) від вказаного товариства грошових коштів, відповідні касові документи (прибуткові та видаткові ордери, чеки, тощо), касову книгу;

-всі реєстри бухгалтерського обліку (оборотно-сальдові відомості з конкретизацією інформації по постачальнику та покупцю, журнали-ордери, акти звірок тощо), які складалися на підприємстві щодо взаємовідносин з ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та які підтверджують відображення даних господарських операцій в бухгалтерському обліку підприємства;

-листи, претензії, інші матеріали переписки між підприємствами;

-інші, не зазначені документи, щодо здійснення господарських відносин з вищевказаним підприємством, в тому числі враховуючи особливості конкретної господарської операції.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.11.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу63144432
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/17456/16-к

Ухвала від 18.10.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 02.11.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 02.11.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 02.11.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 02.11.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 26.10.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 02.11.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 02.11.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 02.11.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 02.11.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні