Ухвала
від 20.10.2016 по справі 554/3886/16-к
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 20.10.2016 Справа № 554/3886/16-к

Справа № 554/3886/16-к

Провадження №1-кс/554/7646/2016

У Х В А Л А

20 жовтня 2016 року слідчий суддя Октябрського районного суду м. ОСОБА_1 при секретарі судового засідання ОСОБА_2 за участю старшого слідчого в ОВС слідчого відділу Управління СБ України в Полтавській області ОСОБА_3 , про проведення позапланової невиїзної документальної перевіркиза матеріалами досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22015170000000033 від 06.10.2015 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.258-5 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до суду із вище зазначеним клопотанням, яке мотивує наступним.

В провадженні слідчого відділу Управління СБ України в Полтавській області перебуває кримінальне провадження №22015170000000033 від 06.10.2015 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.258-5 КК України.

З квітня 2014 року на території Луганської області діє терористична організація «Луганська народна республіка» (далі ЛНР), представники якої шляхом застосування зброї, вчинення вибухів, підпалів та інших дій, які створюють небезпеку для життя чи здоров`я людей, здійснюють провокації воєнного конфлікту, міжнародного ускладнення та намагаються здійснити вплив на органи державної влади з метою прийняття рішень щодо зміни меж або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Внаслідок захоплення частини території Луганської області бойовиками самопроголошеної ЛНР та введення Урядом України ряду економічних обмежень щодо фінансово-господарських взаємовідносин з підприємствами, розташованими на непідконтрольних українській владі територіях, Алчевський карбідний завод (юридичне найменування ТОВ «НПП «Алкар»), який займає вагому частку на внутрішньому ринку феросиліцію, опинився під загрозою зупинки внаслідок втрати давніх господарських зв`язків з його основними покупцями з м.Дніпропетровськ, м. Кіровоград та м. Запоріжжя.

Як свідчать наявні дані, з метою збереження ринків збуту виробленої продукції та, відповідно, джерел отримання прибутку фактичний власник підприємства ОСОБА_4 спільно з директором ОСОБА_5 прийняли рішення щодо перереєстрації ТОВ «НПП «Алкар» та розпочали роботу з налагодження каналу постачання феросиліцію з непідконтрольних українській владі територій на узгоджених з представниками ЛНР умовах.

За отриманою інформацією, у зв`язку з блокуванням роботи на непідконтрольних територіях банківської системи, з метою фінансового забезпечення функціонування виробничих потужностей ТОВ «НПП «Алкар», а також для забезпечення виплати представникам ЛНР готівкових коштів за безперешкодне вивезення продукції, вказаними особами розроблено механізм конвертації отриманих ТОВ «НПП «Алкар» від покупців грошових коштів у готівку шляхом їх перерахування на рахунки підприємств, зареєстрованих на території Полтавської та інших областей (у т.ч. ТОВ «Алкар Плюс» (код ЄДРПОУ 40155984), СП-Ф «Ліра» (код ЄДРПОУ 21783526), ПП «Мега» (код ЄДРПОУ 31142414),ПП «Алчевськпромтехконтракт» (код ЄДРПОУ 36713499) та ін.), з подальшим їх ввезенням на тимчасово окуповану територію автомобільним транспортом.

Зокрема, з цією метою ОСОБА_4 було перереєстровано та поставлено на податковий облік у м. Полтаві ПП «Нафта-постач-ойл-2013» (код ЄДРПОУ 39347958, головний бухгалтер ОСОБА_6 ), банківські рахунки якого використовувалися для конвертації грошових коштів в готівку.

Реквізити ПП «Нафта-постач-ойл-2013» неодноразово використовувалися фактичними власниками ТОВ «НПП «Алкар» з метою виводу в тіньовий обіг значних сум грошових коштів, отриманих у якості прибутку, частина з яких, в подальшому спрямовувалася для фінансування терористичної діяльності ЛНР.

Під час проведення обшуку у ОСОБА_6 встановлено та вилучено фінансово-господарські документи та бланки документів з печатками ТОВ «НПП «АЛКАР» та ПП «Нафта-постач-ойл-2013».

Встановлено, що на даний час ПП «Нафта-постач-ойл-2013» (код ЄДРПОУ 39347958) на даний час зареєстроване за адресою: Донецька область, м. Костянтинівка, вул. Громова, 6.

З метою здійснення фінансово господарської діяльності ПП «Нафта-постач-ойл-2013» службовими особами використовуються рахунки в ПАТ «Мегабанк».

На даний час у слідства є підстави вважати, що рахунки ПП «Нафта-постач-ойл-2013»використовувалися для конвертації отриманих від покупців грошових коштів у готівку шляхом їх перерахування на рахунки підконтрольних підприємств за начебто отриману продукцію, з подальшим їх ввезенням на тимчасово окуповану територію автомобільним транспортом.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, надав пояснення аналогічні викладеним у клопотанні, просив його задовольнити.

Слідчий суддя ознайомившись із поданим клопотанням, заслухавши думку слідчого, встановив наступне.

Відповідно до ч.1ст.1 КПК Українивстановлено, що порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України.

Згідно п.10 ч.1ст.3 КПК Україникримінальне провадження - досудове розслідування і судове провадження, процесуальні дії у зв`язку із вчиненням діяння, передбаченого Законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно п.18 ч.1ст. 3 КПК Українислідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належать здійснення у порядку передбаченому,КПК України, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, та у випадку, передбаченомуст. 247 КПК України.

Згідно ч.ч.1, 2 ст.40 КПК України слідчий несе відповідальність за законність та своєчасність здійснення процесуальних дій. Слідчий уповноважений: 1) починати досудове розслідування за наявності підстав, передбачених цим Кодексом; 2) проводити слідчі (розшукові) дії та негласні слідчі (розшукові) дії у випадках, встановлених цим Кодексом; 3) доручати проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій відповідним оперативним підрозділам; 5) звертатися за погодженням із прокурором до слідчого судді з клопотаннями про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій;

6) повідомляти за погодженням із прокурором особі про підозру; 7) за результатами розслідування складати обвинувальний акт, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру та подавати їх прокурору на затвердження; 8) приймати процесуальні рішення у випадках, передбачених цим Кодексом, у тому числі щодо закриття кримінального провадження за наявності підстав, передбаченихстаттею 284цього Кодексу; 9) здійснювати інші повноваження, передбачені цим Кодексом.

Згідно п.п.78.1.11. п.78.1.ст. 78 Податкового кодексу Українидокументальна позапланова виїзна перевірка здійснюється за наявності хоча б однієї з таких обставин:отримано судове рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки або постанову органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, слідчого, прокурора, винесену ними відповідно до закону;

Згідно п.78.2. ст. 78 Податкового кодексу України обмеження у підставах проведення перевірок платників податків, визначені цим Кодексом, не поширюються на перевірки, що проводяться на звернення такого платника податків, або перевірки, що проводяться у межах кримінального провадження.

Контролюючим органам забороняється проводити документальні позапланові перевірки, які передбачені підпунктами 78.1.1, 78.1.4, 78.1.8, 78.1.11 пункту 78.1 статті 78 цього Кодексу, у разі, якщо питання, що є предметом такої перевірки, були охоплені під час попередніх перевірок платника податків.

Згідно ст. 2. Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» головними завданнями органу державного фінансового контролю є: здійснення державного фінансового контролю за використанням і збереженням державних фінансових ресурсів, необоротних та інших активів, правильністю визначення потреби в бюджетних коштах та взяттям зобов`язань, ефективним використанням коштів і майна, станом і достовірністю бухгалтерського обліку і фінансової звітності у міністерствах та інших органах виконавчої влади, державних фондах, фондах загальнообов`язкового державного соціального страхування, бюджетних установах і суб`єктах господарювання державного сектору економіки, а також на підприємствах, в установах та організаціях, які отримують (отримували у періоді, який перевіряється) кошти з бюджетів усіх рівнів, державних фондів та фондів загальнообов`язкового державного соціального страхування або використовують (використовували у періоді, який перевіряється) державне чи комунальне майно (далі - підконтрольні установи), за дотриманням бюджетного законодавства, дотриманням законодавства про державні закупівлі, діяльністю суб`єктів господарської діяльності незалежно від форми власності, які не віднесені законодавством до підконтрольних установ, за судовим рішенням, ухваленим у кримінальному провадженні.

Згідно ч.13 ст.11 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» обмеження у підставах проведення ревізій, визначені цим Законом, не поширюються на ревізії, що проводяться на звернення підконтрольної установи, або ревізії, що проводяться після повідомлення посадовим особам підконтрольних установ, що ревізуються, про підозру у вчиненні ними кримінального правопорушення відповідно доКримінального процесуального кодексу України.

Згідно п.2 ч.14 ст.11 вищевказаного Закону посадові особи органу державного фінансового контролю вправі приступити до проведення ревізії за наявності підстав для їх проведення, визначених цим та іншими законами України, та за умови надання посадовим особам підконтрольних установ, інших суб`єктів господарської діяльності під розписку: копії рішення суду про дозвіл на проведення позапланової виїзної ревізії, в якому зазначаються підстави проведення такої ревізії, дата її початку та дата закінчення, а у разі проведення ревізії щодо суб`єктів господарської діяльності, не віднесених цим Законом до підконтрольних установ, - також номер кримінального провадження, орган, що здійснює досудове розслідування, дата та підстави повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Керуючись ст.ст.1,3,9,40,93,110,131,308 КПК Українита п.78.1., 78.1.1.,78.1.11, ст.78 ПКУ, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу Управління СБ України в Полтавській області ОСОБА_3 задовольнити.

Надати дозвіл на призначення позапланової невиїзної документальної перевірки ПП «Нафта-постач-ойл 2013» (код ЄДРПОУ 39347958) з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 01.06.2015 по 09.06.2016.

Проведення позапланової перевірки доручити співробітникам ГУ ДФС у Полтавській області у строки встановлені Податковим кодексом України.

Надати співробітникам ГУ ДФС у Полтавській області доступ до матеріалів кримінального провадження №22015170000000033 від 06.10.2015.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_7

Дата ухвалення рішення20.10.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу63158794
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення позапланової невиїзної документальної перевіркиза матеріалами досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22015170000000033 від 06.10.2015 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.258-5 КК України

Судовий реєстр по справі —554/3886/16-к

Ухвала від 26.06.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 26.06.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 13.04.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 13.04.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 13.04.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 13.04.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 13.04.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 13.04.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 13.04.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 13.04.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні