Ухвала
від 01.12.2016 по справі 822/1769/16
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 822/1769/16

Головуючий у 1-й інстанції: Лабань Г.В.

Суддя-доповідач: Кузьмишин В.М.

01 грудня 2016 року

м. Вінниця

Вінницький апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді: Кузьмишина В.М.

суддів: Боровицького О. А. Сушка О.О. ,

за участю:

секретаря судового засідання: Коваль К.В.,

позивача: ОСОБА_1 ,

представника позивача: Золотенка Сергія Олександровича,

представника відповідача:Жука Івана Дмитровича,

представника відповідача: Магльони Олесі Василівни,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 12 жовтня 2016 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до управління Державної пенітенціарної служби України в Хмельницькій області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Головне управління Державної казначейської служби України у Хмельницькій області, про визнання протиправними та зобов`язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В :

у вересні 2016 року позивач звернувся до Хмельницького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до управління Державної пенітенціарної служби України в Хмельницькій області про визнання дій протиправними; стягнення з управління Державної пенітенціарної служби України в Хмельницькій області на користь позивача ненарахованої і невиплаченої частини належного йому грошового забезпечення за 16 місяців, з вересня 2006 року по грудень 2007 року, - у сумі 19059,42 грн., за 11 місяців 2008 рік - у сумі 15531,67 грн., усього - на загальну суму 34591,09 грн. (тридцять чотири тисячі п`ятсот дев`яносто одна грн.. 09 коп.) з відрахуванням установлених законом обов`язкових платежів, та компенсацію втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків виплати належної позивачу частини грошового забезпечення; стягнення судових витрат.

Постановою Хмельницького окружного адміністративного суду від 12 жовтня 2016 року позов задоволено частково: визнано протиправними дії управління Державної пенітенціарної служби України в Хмельницькій області щодо відмови, вчиненої листом №24/11-3542 від 17.06.2016 року, у задоволенні ОСОБА_1 грошової вимоги про виплату ненарахованої йому протягом 27 місяців, з вересня 2006 року по листопад 2008 року, і невиплаченої частини грошового забезпечення; визнано протиправними дії управління Державного департаменту України з питань виконання покарань в Хмельницькій області, правонаступником якого є управління Державної пенітенціарної служби України в Хмельницькій області, щодо ненарахування та невиплати належної ОСОБА_1 , частини грошового забезпечення у період з вересня 2006 року по листопад 2008 року у сумі 34591,09 грн. (тридцять чотири тисячі п`ятсот дев`яносто одна грн. 09 коп.); стягнено з управління Державної пенітенціарної служби України в Хмельницькій області на користь ОСОБА_1 ненараховану і невиплачену частину належного грошового забезпечення за 16 місяців, з вересня 2006 року по грудень 2007 року, - у сумі 19059,42 грн., за 11 місяців 2008 рік - у сумі 15531,67 грн., усього - на загальну суму 34591,09 грн. (тридцять чотири тисячі п`ятсот дев`яносто одна грн. 09 коп.) з відрахуванням установлених законом обов`язкових платежів; присуджено на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) понесені ним витрати на правову допомогу у розмірі 2062 (дві тисячі шістдесят дві гривні) 50 копійок за рахунок бюджетних асигнувань Управління Державної пенітенціарної служби України у Хмельницькій області (29000, м. Хмельницький, вул. Військоматський, 3, код ЄДРПОУ 08564759). В задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись із прийнятим судовим рішенням, позивач подав апеляційну скаргу, у якій просить скасувати постанову суду першої інстанції в частині відмови у задоволенні позовних вимог про компенсацію втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків виплати належної позивачу частини грошового забезпечення та ухвалити нове рішення про задоволення позовних вимог у цій частині.

В обґрунтування апеляційної скарги апелянт послався на неправильне застосування судом першої інстанції норм матеріального права, порушення норм процесуального права, що, на його думку, призвело до неправильного вирішення спору у цій частині.

Відповідно до ч. 1 ст. 195 КАС України суд апеляційної інстанції переглядає судові рішення суду першої інстанції в межах апеляційної скарги.

Отже, колегія суддів переглядає судове рішення в частині відмови у задоволенні позовних вимог про компенсацію громадянам втрати частини доходів у випадку порушення встановлених строків їх виплати.

Позивач та представник позивача в судовому засіданні підтримали вимоги апеляційної скарги та просили її задовольнити повністю.

Представники відповідача в судовому засіданні заперечили проти задоволення вимог апеляційної скарги та просили суд залишити рішення суду першої інстанції без змін.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення учасників процесу, перевіривши доводи апеляційної скарги наявними у матеріалах справи письмовими доказами, надавши їм оцінку, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційну скаргу необхідно залишити без задоволення, а постанову суду першої інстанції в оспорюваній частині - без змін, виходячи з наступного.

Так, як встановлено судом першої інстанції та підтверджується матеріалами адміністративної справи, відповідно до наказу управління Державного департаменту України з питань виконання покарань в Хмельницькій області від 27.11.2008 р. № 57 о/с ОСОБА_1 звільнений з 01.12.2008 року зі служби у відставку з посади заступника начальника Хмельницького територіального контрольно-ревізійного відділу Державного департаменту України з питань виконання покарань та отримує довічну пенсію згідно із Законом України від 9 квітня 1992 року № 2262-ХІІ "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Після звільнення на пенсію ОСОБА_1 продовжує працювати в управлінні Державної пенітенціарної служби України в Хмельницькій області, яке є правонаступником управління Державного департаменту України з питань виконання покарань в Хмельницькій області, на посаді державного службовця.

В червні 2016 року він звернувся до керівництва Управління із заявою про виплату частини ненарахованого у 2006, 2007 та 2008 роках і невиплаченого при звільненні на пенсію у цьому ж 2008 році належного грошового забезпечення, а також компенсації за порушення термінів його виплати.

Листом від 24.05.2016 №4659/В/22-09-05-047 відповідач відмовив позивачу у задоволенні заяви через відсутність бюджетних асигнувань для задоволення його вимоги, а також наявністю у відповідача доказів, а саме підпису про згоду позивача із проведеним з ним розрахунком при звільненні. По суті грошової вимоги, викладеної у заяві, відповідачем питання вирішено не було.

В липні 2016 року не погоджуючись із рішенням відповідача, ОСОБА_1 оскаржив відмову до центрального органу Державної кримінально-виконавчої служби України, у підпорядкуванні якого перебуває Управління, - Державної пенітенціарної служби України. Просив зобов`язати Управління виплатити йому ненараховане та невиплачене грошове утримання з вересня 2006 року по листопад 2008 року у сумі 33899,25 грн. та компенсації за несвоєчасно виплачене грошове забезпечення у сумі 64218,44 грн. із урахуванням утриманнях обов`язкових платежів.

Згідно з відповіддю від 05.08.2016 р. №4/3-5946-16/11-4013 Державна пенітенціарна служба України залишила в силі відмову Управління щодо задоволення грошової вимоги з посиланням на інформацію цього Управління про виплату грошового забезпечення на день звільнення ОСОБА_1 у повному обсязі.

Не погоджуючись із вказаним, позивач звернувся до суду.

Задовольняючи частково позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, що позивач мав право на виплату грошового забезпечення у період з вересня 2006 року по листопада 2008 року у відповідному розмірі. Разом з тим, суд першої інстанції зазначив, що позовні вимоги про компенсацію частини доходів у випадку порушення строків їх виплати задоволенню не підлягають, оскільки така сума грошового забезпечення ще не нарахована позивачу, а тому ця позовна вимога є передчасною.

Колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції в частині відмови у задоволенні позовних вимог про компенсацію позивачу втрати частини грошового забезпечення у випадку порушення встановлених строків його виплати, виходячи з наступного.

Згідно з ч. 1 ст. 195 КАС України суд апеляційної інстанції переглядає рішення суду першої інстанції в межах апеляційної скарги.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати" підприємства, установи і організації всіх форм власності та господарювання здійснюють компенсацію громадянам втрати частини доходів у випадку порушення встановлених строків їх виплати, у тому числі з вини власника або уповноваженого ним органу (особи).

В силу вимог статті 2 цього Закону компенсація громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати (далі - компенсація) провадиться у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати доходів, нарахованих громадянам за період починаючи з дня набрання чинності цим Законом.

Під доходами у цьому Законі слід розуміти грошові доходи громадян, які вони одержують на території України і які не мають разового характеру: пенсії; соціальні виплати; стипендії; заробітна плата (грошове забезпечення) та інші.

Статтею 3 Закону України "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати" передбачено, що сума компенсації обчислюється шляхом множення суми нарахованого, але не виплаченого громадянину доходу за відповідний місяць (після утримання податків і обов`язкових платежів) на індекс інфляції в період невиплати доходу (інфляція місяця, за який виплачується доход, до уваги не береться).

Виплата громадянам суми компенсації провадиться у тому ж місяці, у якому здійснюється виплата заборгованості за відповідний місяць (стаття 4 вищезазначеного Закону).

Згідно зі статтею 7 Закону України "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати" відмова власника або уповноваженого ним органу (особи) від виплати компенсації може бути оскаржена громадянином у судовому порядку.

Із системного аналізу вищенаведених норм судом апеляційної інстанції встановлено, що дія зазначеного нормативного акту поширюється на підприємства, установи та організації всіх форм власності і господарювання та застосовується у всіх випадках порушення встановлених термінів виплати грошових доходів, у тому числі з вини власника або уповноваженого ним органу (особи), та стосується усіх доходів, які одержують громадяни в гривнях на території України і не мають разового характеру (пенсії, соціальні виплати, стипендія, заробітна плата).

Разом з тим, основними умовами для виплати такої компенсації є, по-перше, порушення встановлених строків виплати доходів, по-друге, порушення строків виплати вже нарахованих доходів (у тому числі грошового забезпечення).

Таким чином, компенсації підлягають нараховані суми грошового забезпечення, однак не виплачені вчасно у строки, передбачені чинним законодавством.

Судом першої інстанції задоволено позовні вимоги позивача частково та, окрім іншого, стягнено з управління Державної пенітенціарної служби України в Хмельницькій області на користь ОСОБА_1 ненараховану і невиплачену частину належного грошового забезпечення за 16 місяців, з вересня 2006 року по грудень 2007 року, - у сумі 19059,42 грн., за 11 місяців 2008 рік - у сумі 15531,67 грн., усього - на загальну суму 34591,09 грн. (тридцять чотири тисячі п`ятсот дев`яносто одна грн. 09 коп.) з відрахуванням установлених законом обов`язкових платежів.

Разом з тим, станом на час розгляду справи спірні суми грошового забезпечення ще не були нараховані позивачу, що свідчить про те, що право на компенсацію у розумінні ст. 2 Закону України "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати" ще не виникло, що унеможливлює його порушення відповідачем.

Отже, право на компенсацію частини втрати грошового забезпечення ще не порушено, внаслідок чого спір про право відсутній, а тому позовна вимога про виплату такої компенсації є передчасною та задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції дійшов правомірного висновку в частині відмови у задоволенні позовних вимог про компенсацію позивачу втрати частини грошового забезпечення у випадку порушення встановлених строків його виплати.

Таким чином, колегія суддів дійшла висновку, що доводи апеляційної скарги не знайшли свого підтвердження під час її розгляду, а відтак, відсутні підстави для її задоволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 200 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись ст.ст. 160, 167, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 212, 254 КАС України, суд

У Х В А Л И В :

апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення, а постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 12 жовтня 2016 року - без змін.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку згідно зі ст. 212 КАС України.

Ухвала суду складена в повному обсязі 07 грудня 2016 року.

Головуючий Кузьмишин В.М. Судді Боровицький О. А. Сушко О.О.

Дата ухвалення рішення01.12.2016
Оприлюднено29.09.2022
Номер документу63257021
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —822/1769/16

Ухвала від 01.12.2016

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Кузьмишин В.М.

Ухвала від 04.11.2016

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Кузьмишин В.М.

Ухвала від 04.11.2016

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Кузьмишин В.М.

Постанова від 12.10.2016

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Лабань Г.В.

Ухвала від 12.10.2016

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Лабань Г.В.

Ухвала від 16.09.2016

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Лабань Г.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні