Ухвала
від 09.12.2016 по справі 808/3794/16
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ В АДМІНІСТРАТИВНІЙ СПРАВІ

09 грудня 2016 року Справа № 808/3794/16 м. Запоріжжя Суддя Запорізького окружного адміністративного суду Матяш О.В., розглянувши адміністративний позов Запорізької районної організації політичної партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» до Запорізької районної виборчої комісії Запорізької області про визнання дій протиправними, визнання протиправним та скасування рішення виборчої комісії, встановлення факту однократного грубого та систематичного порушення Конституції України та Закону України «Про місцеві вибори», дострокове припинення повноваження усього складу Запорізької районної виборчої комісії Запорізької області,

ВСТАНОВИВ:

08.12.2016, о 20:35 годині, позивач звернувся до суду із вказаним позовом.

Відповідно до п.3, п.5 ч.1 ст.12 Закону України «Про місцеві вибори», суб'єктами виборчого процесу на відповідних місцевих виборах є: виборчі комісії, сформовані (утворені) відповідно до цього Закону або інших законів України, які уповноважені забезпечувати організацію та проведення відповідних місцевих виборів; місцева організація партії, яка висунула кандидата (кандидатів) для участі у відповідних місцевих виборах.

Виборчі комісії з місцевих виборів є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення відповідних місцевих виборів і забезпечувати додержання та однакове застосування законодавства України про місцеві вибори (ч.1 ст.20 Закону України «Про місцеві вибори»).

Відносини за позовом носять публічно-правовий характер, у яких відповідач, з урахуванням вимог ст.20 Закону України «Про місцеві вибори», є суб'єктом владних повноважень. Згідно із ст.17 КАС України, вказана категорія справ належить до компетенції адміністративних судів та має розглядатись у порядку адміністративного судочинства.

Адміністративний позов подано з додержанням вимог ст.ст.104-106 КАС України, справа підсудна Запорізькому окружному адміністративному суду, підстав для повернення чи відмови у відкритті провадження по справі не встановлено, у зв'язку з чим, провадження у справі підлягає відкриттю.

Відповідно до ч.1 ст.24 КАС України, адміністративні справи, предметом оскарження в яких є рішення, дії чи бездіяльність Кабінету Міністрів України, міністерства чи іншого центрального органу виконавчої влади, Національного банку України, їхньої посадової чи службової особи, виборчої комісії (комісії з референдуму), члена цієї комісії розглядаються і вирішуються в окружному адміністративному суді колегією у складі трьох суддів.

Оскільки, відповідачем по справі є Запорізька районна виборча комісія Запорізької області (далі - РВК), тому справа повинна вирішуватись колегією у складі трьох суддів.

Також в позові заявлено клопотання про витребування у РВК доказів, а саме: оскаржуваної постанови №11 «Про виконання постанови Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду №808/3619/16 від 02.12.2016» від 06.12.2016; протоколу засідання РВК від 06.12.2016 з усіма прийнятими на засіданні рішеннями; документи для реєстрації кандидатур до складу дільничних виборчих комісій, які утворюються для організації виборів депутатів Біленьківської сільської ради Запорізького району Запорізької області і Біленьківського сільського голови, подані Запорізькою районною організацією політичної партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» 20.11.2016 та всіма іншими суб'єктами виборчого процесу (місцевими організаціями партій, кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського голови, тощо).

Згідно із ч. 2 ст. 69 КАС України, докази суду надають особи, які беруть участь у справі. Суд може запропонувати надати додаткові докази або витребувати додаткові докази за клопотанням осіб, які беруть участь у справі. Суд вважає, що для прийняття всебічного та обґрунтованого рішення у даній справі необхідно витребувати у РВК вищевказані докази.

Також позивачем заявлено клопотання про виклик та допит у судовому засіданні свідків: ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 Відповідно до ч.4 ст.65 КАС України, свідок викликається в судове засідання з ініціативи суду або осіб, які беруть участь у справі. Особа, яка бере участь у справі, заявляючи клопотання про виклик свідка, повинна зазначити його ім'я, місце проживання (перебування), роботи чи служби та обставини, щодо яких він може дати показання.Однак у позові не зазначено якою саме інформацією стосовно предмету спору володіють вказані особи, що саме вони можуть засвідчити. Також не обґрунтовано у позові неможливості отримання необхідної для вирішення спору по суті інформації з документальних джерел, які нададуть сторони для доведення власної позиції по справі.

З урахуванням зазначеного суддя не вбачає необхідності в виклику та допиті вказаних свідків, а отже клопотання позивача задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного суддя вважає можливим закінчити підготовче провадження і призначити справу до судового розгляду.

Керуючись ст.ст.24, 65, 104, 107, 110, 114, 160, 165, 172 КАС України, суддя,

УХВАЛИВ:

відкрити провадження в адміністративній справі за вказаним позовом.

Закінчити підготовче провадження та призначити судове засідання на 09 грудня 2016 року , 15:30 годину, яке відбудеться в приміщенні суду та буде проводитися колегією у складі: головуючого-судді Матяш О.В., суддів Дуляницької С.М. та Стрельнікової Н.В.

Клопотання позивача про витребування доказів задовольнити.

Витребувати у Запорізької районної виборчої комісії Запорізької області: постанову «Про виконання постанови Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду №808/3619/16 від 02.12.2016» №11 від 06.12.2016; протокол засідання Запорізької районної виборчої комісії Запорізької області від 06.12.2016 з усіма прийнятими на засіданні рішеннями; документи для реєстрації кандидатур до складу дільничних виборчих комісій, які утворюються для організації виборів депутатів Біленьківської сільської ради Запорізького району Запорізької області і Біленьківського сільського голови, подані Запорізькою районною організацією політичної партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» 20.11.2016 та всіма іншими суб'єктами виборчого процесу (місцевими організаціями партій, кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського голови, тощо), - оригінали суду для огляду, копії - в матеріали справи. Зобов'язати Запорізьку РВК Запорізької області надати суду витребувані докази до 09.12.2016, 15:00 години.

В задоволенні клопотання про виклик та допит свідків відмовити.

Зобов'язати подати до 09.12.2016, 15:00 години: п о з и в а ч а - нормативне та документальне обґрунтування (витяги із законодавства) заявлених вимог, оригінали доданих до позову копій документів; в і д п о в і д а ч а - у разі невизнання адміністративного позову - письмові заперечення проти позову, в т.ч. і в електронному вигляді, докази й витяги із законодавства на обґрунтування цих заперечень.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.В. Матяш

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.12.2016
Оприлюднено14.12.2016
Номер документу63316964
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/3794/16

Ухвала від 09.12.2016

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Матяш Ольга Віталіївна

Ухвала від 10.12.2016

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Матяш Ольга Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні