Ухвала
від 07.12.2016 по справі 362/5465/16-ц
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 362/5465/16-ц

Провадження № 2/362/2921/16

У Х В А Л А

07.12.2016 року суддя Васильківського міськрайонного суду Київської області Орда О.О. розглянувши заяву представника позивача ОСОБА_1 -ОСОБА_2 про звільнення від сплати судового збору (відстрочення сплати судового збору) в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3, ОСОБА_4 треті особи: ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 про витребовування майна із чужого незаконного володіння

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з позовною заявою в якій просить витребувати у ОСОБА_3 та ОСОБА_4 земельну ділянку загальною площею 0,150 га, цільове призначення -для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, кадастровий номер НОМЕР_1: 03:001:0014 яка розташована за адресою: Київська область, Васильківський район, с. Крячки, вулиця Верхня, 2 на території Саливінківської сільської ради Васильківського району Київської області в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_8 .

Ухвалою Васильківського міськрайонного суду Київської області від 01 грудня 2016 року позовну заяву було залишено без руху та надано строк на усунення недоліків

06 грудня 2016 року від представника позивача ОСОБА_1 -ОСОБА_2 надійшла заява про звільнення від сплати судового збору (відстрочення сплати судового збору) за подання позову до суду оскільки позивач є людиною похилого віку, отримує пенсію приблизно розміру прожиткового мінімуму. Інших джерел доходу не має , що не дозволяє йому сплатити судовий збір у повному обсязі а також замовити грошову оцінку чи експертний висновок ринкової вартості земельної ділянки. В підтвердження своїх доводів додав до заяви довідку Васильківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Київській області від 02 грудня 2016 року № 5547/12 про розмір пенсії за період липень-грудень 2016 року

Суддя, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про відмову в задоволенні заяви позивача, виходячи з наступного.

Згідно ч. 1 ст. 82 ЦПК України , ч.1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір»суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Згідно ч. 3 ст. 82 ЦПК України , з підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд може зменшити розмір належних до оплати судових витрат, пов'язаних з розглядом справи, або звільнити від їх оплати

З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд може зменшити розмір належних до оплати судових витрат, пов'язаних з розглядом справи, або звільнити від їх оплати.

Отже, підставою для відстрочення, розстрочення або звільнення від сплати судових витрат, пов'язаних із розглядом справи, чи зменшення їх розміру являється майновий стан сторони, який позбавляє її можливості здійснити оплату судового збору у визначеному Законом розмірі при зверненні з позовом до суду.

В якості доказу позивач надає, довідку Васильківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Київській області від 02 грудня 2016 року № 5547/12 про розмір пенсії за період липень-грудень 2016 року Проте, зазначені докази не можуть бути прийняті судом до уваги виходячи з того, що сторона повинна навести обставини, що підтверджують її незадовільне (скрутне) матеріальне становище та подати суду відповідні докази щодо неможливості сплати судового збору. Оскільки ст. 129 Конституції України як одну із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, в тому числі й фізичних осіб, що є пенсіонерами, то самі лише обставини, пов'язані з отриманням маленької пенсії чи відсутністю коштів, призначених для сплати судового збору, не можуть вважатися підставою для звільнення від такої сплати, для відстрочення сплати судового збору. Крім того в матеріалах справи міститься довіреність на представництво інтересів позивача що ставіть під сумнів факт (скрутного) матеріального становища, оскільки доказів, що представник надає безоплатну правову допомогу до заяви не додано.

Таким чином, належних доказів на підтвердження того, що майновий стан позивача не дозволяє йому сплатити судовий збір у встановленому законом розмірі, позивачем суду не надано.

Щодо відстрочення сплати судового збору до ухвалення рішення по справі судом встановлено наступне

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 80 ЦПК України ціна позову визначається у позовах про визнання права власності на майно або його витребування, вартістю майна. Відповідно до положень частини другої зазначеної статті, якщо визначена позивачем ціна позову вочевидь не відповідає дійсній вартості спірного майна або на момент пред'явлення позову встановити точну його ціну неможливо, розмір судового збору попередньо визначає суд з наступним стягненням недоплаченого або з поверненням переплаченого судового збору відповідно до ціни позову, встановленої судом при вирішенні справи.

Позивачем не додано до матеріалів справи відомостей, які б підтверджували дійсну реальну вартість майна , а саме: земельної ділянки площею 0,150 га, яка розташована за адресою: Київська область, Васильківський район , с. Крячки, вулиця Верхня, 2, що позбавляє суд можливості розстрочити сплату судового збору оскільки не можливо встановити ціну позову.

За таких обставин, з урахуванням викладеного вище, суддя приходить до висновку про відмову в задоволенні заяви.

Керуючись ст. 82 ЦПК України , суддя, -

У Х В А Л И В :

В задоволенні заяви - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

СудВасильківський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення07.12.2016
Оприлюднено16.12.2016
Номер документу63336854
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —362/5465/16-ц

Ухвала від 16.12.2016

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Орда О. О.

Ухвала від 16.12.2016

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Орда О. О.

Ухвала від 07.12.2016

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Орда О. О.

Ухвала від 07.12.2016

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Орда О. О.

Ухвала від 01.12.2016

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Орда О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні