Ухвала
від 14.12.2016 по справі 536/1860/16-ц
КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 536/1860/16-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 грудня 2016 року м.Кременчук

Кременчуцький районний суд Полтавської області і в складі

головуючого судді Святської О.В.,

з участю секретаря Клонової І.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Кременчуці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Агрофірми «Вересень» про визнання договорів оренди земельних ділянок недійсними , повернення земельних ділянок,-

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Агрофірми " Вересень" , в якому просить визнати договори оренди земельних ділянок від 01.10.2015 року та 01.10.2015 року між ним та АФ «Вересень» недійсними , зобов'язання повернення цих земельних ділянок.

14.12.2016 року від відповідача надійшло клопотання про проведення судових засідань у даній справі в режимі відеоконференції, з мотивуванням цього тим, що представник відповідача знаходиться у м.Лохвиця Полтавської області, та йому незручно їздити до м.Кременчука Полтавської області, оскільки лише один автобус їздить у напрямку Лохвиця-Кременчук, та приїжджає до м.Кременчука о 13 годині 10 хвилин, також це спричинить чималі фінансові витрати , та вважає це підставою для призначення справи у режимі відео конференції , з дорученням Лохвицькому районному суду Полтавської області провести це засідання в режимі відео конференції.

Розглянувши подане клопотання, суд приходить до висновку, що воно не підлягає до задоволення, виходячи із наступного.

Згідно ч.1 ст.158-1 ЦПК України , суд за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи іншого учасника цивільного процесу може постановити ухвалу про їх участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в обов'язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за сім днів до дня проведення судового засідання, в якому відбуватиметься така участь. Питання про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції вирішується судом за наявності відповідного клопотання або за власною ініціативою не пізніш як за п'ять днів до дня проведення такого судового засідання. Ухвала суду, прийнята за наслідками вирішення цього питання, оскарженню не підлягає. Копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції негайно надсилається до суду, який зобов'язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. З метою забезпечення своєчасного проведення відеоконференції копія ухвали також може бути надіслана за допомогою кур'єра, факсу або електронної пошти. Аналіз наведеної норми свідчить, що прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду. Вказана норма не передбачає обов'язку проведення судового засідання в режимі відеоконференції в разі наявності про це клопотання сторони.

Випадки, в яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції не визначені у законі. Проте, необхідність здійснення відеоконференції, на думку суду, визначається з врахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень залучених спеціалістів чи інших учасників процесу, які за станом здоров'я чи з інших незалежних від цих осіб причин не можуть бути присутніми у засіданні суду, а їх участь є обов'язковою. Крім того, такий спосіб участі має винятковий характер, та має бути зумовлений обґрунтованими причинами, які ускладнюють або роблять неможливим особисту участь сторони в судовому засіданні.

Суд, в якому проводиться розгляд справи і суд, якому представник позивача просить доручити забезпечення проведення відео конференції , розташовані в Полтавській області на невеликій відстані, з транспортним сполученням. Обґрунтування представника відповідача щодо необхідністю їхати на транспорті з іншого міста та наявністю його одного як представника відповідача суд не знаходить поважною причиною , яка б мала винятковий характер. Крім того, в Кременчуцькому районному суді лише один зал, обладнаний технічними засобами , який також прилаштований для слухання справ , по яким особи перебувають під вартою, що також створює складнощі для призначення судового засідання, враховуючи кількість працюючих суддів та справ.

Відповідач знаходиться в с.Погреби Глобинського району Полтавської області в 14 км від м.Кременчука. Таким чином, заявником не були зазначені дійсно поважні причини, які фактично ускладнюють або роблять неможливою участь представника в судовому засіданні Кременчуцького районного суду Полтавської області.

Також на даний час в Лохвицькому районному суді Полтавської області відсутні працюючи судді, яким б могло бути спрямоване дане доручення.

З огляду на вищенаведене, суд вважає, що відсутні обґрунтовані підстави для задоволення клопотання представника відповідача про участь в судовому засідання в режимі відеоконференції.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 158-1 , 209 , 210 , 293 ЦПК України суд,-

ухвалив:

В задоволенні клопотання Агрофірми «Вересень» про участь в судовому засідання в режимі відеоконференції - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О. В. Святська

СудКременчуцький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення14.12.2016
Оприлюднено20.12.2016
Номер документу63437039
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —536/1860/16-ц

Рішення від 31.07.2017

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Степаненко Ю. І.

Ухвала від 26.07.2017

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Степаненко Ю. І.

Рішення від 26.07.2017

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Степаненко Ю. І.

Ухвала від 14.04.2017

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Святська О. В.

Ухвала від 23.12.2016

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Святська О. В.

Ухвала від 14.12.2016

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Святська О. В.

Ухвала від 22.11.2016

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Святська О. В.

Ухвала від 01.12.2016

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Святська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні