Рішення
від 18.02.2010 по справі 2-288/2010
МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Макарівський районний суд Київської області

смт. Макарів, вул. Димитрія Ростовського, 35, 8000, (04578) 5-13-39

18.02.2010 р. Макарівський районний суд Київської області в складі головуючого судді Тюхтія П.М. при секретарі Лигі Л.М.,розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Макарів справу за позовом Селянського (фермерського) господарства «Вікторія»

,3убар ОСОБА_1,ОСОБА_2,ОСОБА_3,ОСОБА_4,ОСОБА_5 до ОСОБА_6,ОСОБА_7,ОСОБА_8,ОСОБА_9,ОСОБА_10,ОСОБА_11,ОСОБА_12,ОСОБА_13,ОСОБА_14,ОСОБА_15,ОСОБА_16,ОСОБА_17, ОСОБА_18,ОСОБА_19,ОСОБА_20,ОСОБА_21,ОСОБА_22,ОСОБА_23,треті особи Червонослобідська сільська рада,ОСОБА_24 районна державна адміністрація, про визнання права постійного користування земельною ділянкою та про захист права на земельну частку (пай), визнання незаконними та недійсними державних актів на право власності на земельну ділянку та їх скасування,

ВСТАНОВИВ:

Позивачі звернулись до суду до суду з вказаним позовом,посилаючись на те,що СФГ «Вікторія» та його члени на протязі 17 років ,з 1992 року по даний час, володіють та використовують за цільовим призначенням для ведення фермерського господарства, земельну ділянку загальною площею 23,6га, розміщену на території Червонослобідської сільської ради, поза межами населених пунктів, на підставі Державного акту на право постійного користування землею серії КВ № 000027 від 16.04.96., зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за № 59, виданого на підставі Розпорядження голови ОСОБА_24 райдержадміністрації №68 від 14.02.96.

В 2008 році вони, як громадяни України та члени фермерського господарства, вирішили реалізувати своє законне право, передбачене ст.31 ЗК України - отримати безоплатно у власність земельні ділянки з наданої їм у постійне користування земельної ділянки, у розмірі середньої земельної частки (паю).

20.05.08 р. ОСОБА_24 РДА видано Розпорядження №2061 "Про надання дозволу на розробку технічної документації про передачу в приватну власність земельних ділянок у розмірі земельних часток (паїв) членам СФГ "Вікторія" в межах Червонослобідської сільської ради".

Проте, в ході реалізації даного законного права було з'ясовано, що таке не можливе, оскільки раніше, на належну їм земельну ділянку, на підставі незаконних Розпоряджень ОСОБА_24 РДА №981 від 13.10.06. та №1511 від 25.05.07., протиправно видано Держакти про право приватної власності на ім'я відповідачів.

В подальшому, в результаті численних скарг позивачів до Президента України, прокуратури та інших органів влади, за протестами прокурора, незаконні розпорядження про передачу земель відповідачам ОСОБА_24 РДА переглянуто і скасовано розпорядженнями №532 від 01.04.09. та №569 від 03.04.09.

Хоча відповідачам видано незаконні документи на землю позивачів, СФГ «Вікторія» до цього часу вільно і безперешкодно володіє і використовує надану землю для потреб фермерського господарства.

Будь-якого виділення відповідачам даної протиправно привласненої землі на місцевості - не проводилось: межі ділянок за їх незаконними Держактами в натуру не виносились і не погоджувались з суміжними землекористувачами та представниками влади, межові знаки на місцевості - не встановлювались і на зберігання не передавались.

Незаконність розпоряджень про передачу фермерських земель полягає в тому, що відповідно до ч.5 ст. 116, надання у користування земельної ділянки, що перебуває у власності або у користуванні, провадиться лише після вилучення (викупу) її в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Відповідно до п.8 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 16.04.04. "Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ": «Вирішуючи спори про припинення права користування земельною ділянкою, суди повинні враховувати, що орган виконавчої влади має право прийняти рішення про це лише в порядку, з підстав і за умов, передбачених статтями 140-149 ЗК.

У випадках, визначених цими нормами, припинення права землекористування провадиться за позовом відповідного органу виконавчої влади в судовому порядку, недодержання якого є підставою для визнання рішення цього органу та виданих державних актів недійсними. Виходячи з установлених законодавством умов надання земельних ділянок не можна вважати таким, що суперечить закону, рішення органу виконавчої влади про скасування свого рішення, за яким земельна ділянка була неправомірно одержана у власність. У цьому разі питання про недійсність документів, виданих на підставі переглянутого рішення, вирішується в судовому порядку».

При наданні відповідачам фермерських земель, цей порядок було порушено, що згідно керівних роз'яснень Верховного Суду України, є безумовною підставою для визнання одержаних відповідачами державних актів, недійсними.

Відповідно до ст.41 Конституції України, право приватної власності є непорушним, ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності.

Відповідно до ст.386 ЦК України, держава забезпечує рівний захист прав усіх суб'єктів права власності; власник, права якого порушені, має право на відшкодування завданої йому майнової та моральної шкоди.

Тому просили суд визнати право постійного землекористування Селянського (фермерського) господарства "Вікторія" та його членів - ОСОБА_25, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5, на земельну ділянку, розміщену на території Червонослобідської сільської ради Макарівського району Київської області, поза межами населених пунктів, призначену для ведення селянського (фермерського) господарства, на підставі Державного акту на право постійного користування землею серії КВ №000027 від 16.04.96., в повному розмірі - загальною площею 23,6га.

Визнати незаконними та недійсними з моменту видачі Державні акти про право приватної власності, на ім'я відповідачів по справі, оформлені на підставі скасованих Розпоряджень голови ОСОБА_24 районної державної адміністрації Київської області, на згадану земельну ділянку загальною площею 23,6га.

Визнати, що позивачі по справі - мають право отримати безоплатно у приватну власність в розмірі середньої земельної частки (паю) всю земельну ділянку загальною площею 23,6га, яка перебуває в постійному користуванні даного фермерського господарства.

В судовому засіданні позивачі,їхні представники підтвердили наведене та свої вимоги. Відповідачі в судове засідання не з»явилися,повідомлені відповідно до вимог цивільно- процесуального кодексу.

Треті особи своїх представників до суду не направили,згідно листів до суду вважали позов обґрунтованим.

Вислухавши пояснення учасникі процесу,дослідивши письмові докази,суд прийшов до висновку,що вимоги позивачів ґрунтуються на вимогах закону,підтверджені належиними доказами,а тому підлягають задоволенню.

Наведені позивачами фактичні обставини справи підтверджуються ,зокрема, Державним актом на право постійного користування землею серії КВ № 000027 від 16.04.96 р. на ім.»я ОСОБА_25 для ведення селянського (фермерського) господарства., зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за № 59, виданого на підставі Розпорядження голови ОСОБА_24 райдержадміністрації №68 від 14.02.96р.,вказаним розпорядженням,Свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи -СФГ «Вікторія».

20.05.2008 року акарівська РДА прийняла розпорядження № 2061 « Про надання дозволу на розробку технічної документації про передачу в приватну власність земельних ділянок у розмірі земельних часток (паїв) членам СФГ "Вікторія" в межах Червонослобідської сільської ради" .Проте позивачі своє прав реалізувати не можуть,оскільки на належну їм земельну ділянку, на підставі незаконних Розпоряджень ОСОБА_24 РДА №981 від 13.10.06. та №1511 від 25.05.07., протиправно видано Державні акти про право власності на ім'я відповідачів. Після скарг позивачів вказані розпорядження про передачу земель відповідачам ОСОБА_24 РДА переглянуто і скасовано розпорядженнями №532 від 01.04.09. та №569 від 03.04.09.0тже правова підстава видачі відповідачам державних актів на земельні ділянки,яка на законних підставах належить позивачам,відсутня.

З Проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність (технічної документації) вбачається,що відповідачам на підставі розпоряджень РДА №981 від 13.10.06 р. та №1511 від 25.05.07 р. видано державні акти на право власності на земельні ділянки,щодо яких присвоєно кадастрові номери.

Відповідно до ч.5 ст.116, надання у користування земельної ділянки, що перебуває у власності або у користуванні, провадиться лише після вилучення (викупу) її в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Відповідно до ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ст.152 ЗК України, держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю; власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю і відшкодування завданих збитків; захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом: відшкодування заподіяних збитків та застосування будь-яких інших, передбачених законом, способів.

Відповідно до ст.158 ЗК України, виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб.

Вимоги позивачів про визнання за ними права на отримання у власність земельних часток (паїв),як членами СФГ, задоволенню не підлягають,оскільки таке право ніким не оспорюється і прямо передбачене ст.31 ЗК України.Макарівська РДА також не заперечує це право позивачів.

На підставі наведеного та керуючись ст..ст. 152-155 ЗК України, ст..ст.60,215,209 ч.З ЦПК України,суд

ВИРІШИВ:

Позов задовільнити частково.

Визнати право постійного землекористування Селянського (фермерського) господарства "Вікторія" та його членів - ОСОБА_25, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_26 та ОСОБА_5 на земельну ділянку, розміщену на території Червонослобідської сільської ради Макарівського району Київської області, поза межами населених пунктів, призначену для ведення селянського (фермерського) господарства, на підставі Державного акту на право постійного користування землею серії КВ № 000027 від 16.04.96 р. загальною площею 23,6га.

Визнати незаконними та недійсними з моменту видачі Державні акти про право приватної власності, на ім'я відповідачів по справі: ОСОБА_6 (площа земельної ділянки 2,00 га для ведення ОСТ,кадастровий номер 3222788200:00:001:0023),ОСОБА_7 (площа земельної ділянки 2,00 га для ведення ОСТ,кадастровий номер 3222788200:00:001:0024) ,ОСОБА_8 (площа земельної ділянки 2,0001 га для ведення ОСТ,кадастровий номер 3222788200:00:001:0025),ОСОБА_9 (площа земельної ділянки 1,9999 га для ведення ОСГ,кадастровий номер 3222788200:00:001:0026),ОСОБА_10 (площа земельної ділянки 2,00 га для ведення ОСГ,кадастровий номер 3222788200:00:001:0028),ОСОБА_11 (площа земельної ділянки 2,00 га для ведення ОСГ,кадастровий номер 3222788200:00:001:0029),що видані на підставі розпорядження голови ОСОБА_24 райдержадміністрації № 981 від 13.10.2006 р., ,ОСОБА_12 (площа земельної ділянки 0,9999 га для ведення ОСГ,кадастровий номер 3222788200:00:001:0030, площа земельної ділянки 0,1200 га для ведення садівництва,кадастровий номер 3222788200:00:001:0031),ОСОБА_13 (площа земельної ділянки 1,0000 га для ведення ОСГ,кадастровий номер 3222788200:00:001:0032, площа земельної ділянки 0,1200 га для ведення садівництва,кадастровий номер 3222788200:00:001:0033),ОСОБА_14 (площа земельної ділянки 1,0000 га для ведення ОСГ,кадастровий номер 3222788200:00:001:0034, площа земельної ділянки 0,1200 га для ведення садівництва,кадастровий номер 3222788200:00:001:0035) ,ОСОБА_15 (площа земельної ділянки 1,0000 га для ведення ОСГ,кадастровий номер 3222788200:00:001:0036, площа земельної ділянки 0,1200 га для ведення садівництва,кадастровий номер 3222788200:00:001:0037) ,ОСОБА_16 (площа земельної ділянки 1,0000 га для ведення ОСГ,кадастровий номер 3222788200:00:001:0038, площа земельної ділянки 0,1200 га для ведення садівництва,кадастровий номер 3222788200:00:001:0039) ,ОСОБА_17 (площа земельної ділянки 0,9999 га для ведення ОСГ,кадастровий номер 3222788200:00:001:0040, площа земельної ділянки 0,1200 га для ведення садівництва,кадастровий номер 3222788200:00:001:0041) ,ОСОБА_18 (площа земельної ділянки 1,0000 га для ведення ОСГ,кадастровий номер 3222788200:00:001:0042, площа земельної ділянки 0,1200 га для ведення садівництва,кадастровий номер 3222788200:00:001:0043) ,ОСОБА_19 (площа земельної ділянки 1,0000 га для ведення ОСГ,кадастровий номер 3222788200:00:001:0044, площа земельної ділянки 0,1200 га для ведення садівництва,кадастровий номер 3222788200:00:001:0045) ,ОСОБА_20 (площа земельної ділянки 1,0001 га для ведення ОСГ,кадастровий номер 3222788200:00:001:0046, площа земельної ділянки 0,1200 га для ведення садівництва,кадастровий номер 3222788200:00:001:0047),ОСОБА_21 (площа земельної ділянки 1,0000 га для ведення ОСГ,кадастровий номер 3222788200:00:001:0048, площа земельної ділянки 0,1200 га для ведення садівництва,кадастровий номер 3222788200:00:001:0049),ОСОБА_22 (площа земельної ділянки 1,0000 га для ведення ОСГ,кадастровий номер 3222788200:00:001:0050, площа земельної ділянки 0,1200 га для ведення садівництва,кадастровий номер

3222788200:00:001:0051),ОСОБА_23 (площа земельної ділянки 1,0000 га для ведення ОСГ,кадастровий номер 3222788200:00:001:0052, площа земельної ділянки 0,1200 га для ведення садівництва,кадастровий номер 3222788200:00:001:0053) ,що видані на підставі розпорядження голови ОСОБА_24 райдержадміністрації № 1511 від 25.05.2007 р.

В решті позову відмовити.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Київської області протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження, яку може бути подано протягом десяти днів з часу проголошення рішення.

Дата ухвалення рішення18.02.2010
Оприлюднено27.12.2016
Номер документу63552987
СудочинствоЦивільне
Сутьправо приватної власності, на ім'я відповідачів по справі, оформлені на підставі скасованих Розпоряджень голови ОСОБА_24 районної державної адміністрації Київської області, на згадану земельну ділянку загальною площею 23,6га. Визнати, що позивачі по справі - мають право отримати безоплатно у приватну власність в розмірі середньої земельної частки (паю) всю земельну ділянку загальною площею 23,6га, яка перебуває в постійному користуванні даного фермерського господарства. В судовому засіданні позивачі,їхні

Судовий реєстр по справі —2-288/2010

Рішення від 06.05.2010

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Клименко С. М.

Рішення від 11.02.2010

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Нікітішин В. П.

Рішення від 16.03.2010

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Циганок В. Г.

Рішення від 24.06.2010

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Шендрікова Г. О.

Рішення від 08.11.2010

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Тетеревятников А. П.

Ухвала від 24.12.2008

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Кузнецов А. В.

Ухвала від 02.04.2009

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Святська О. В.

Ухвала від 10.06.2008

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Кузнецов А. В.

Ухвала від 11.03.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Рішення від 19.03.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні