Ухвала
від 31.10.2012 по справі 5009/3053/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 12/68/12

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

УХВАЛА

31.10.12 Справа № 5009/3053/12

Кредитор : Товариство з обмеженою відповідальністю В«Порт - АЛВ» (69071, м. Запоріжжя, вул. Цитрусова, 3/30)

Боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю В»Фенікс - 770В» (69000, АДРЕСА_1; код ЄДРПОУ 36639997)

банківська установа, що здійснює розрахунково-касове обслуговування боржника -відсутні

суддя Владимиренко І.В.

Представники учасників:

від кредитора -не з'явився

від боржника - ліквідатор ТОВ В«Порт - АЛВ» -не з'явився

від ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська (заявника) - не з'явився

Постановою суду від 27.08.2012р. визнано товариство з обмеженою відповідальністю В»Фенікс - 770В» - банкрутом. Відкрито ліквідаційну процедуру.

Ліквідатором підприємства - банкрута призначити ТОВ В«Порт - АЛВ» . Зобов'язано ліквідатора прийняти заходи щодо виявлення кредиторів банкрута та здійснити ліквідаційну процедуру відповідно до вимог Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» в строки визначені ст.. 22 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» .

19.09.2012 року до суду від ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби надійшло клопотання № 22264/10/10-021 від 14.09.2012р.

Ухвалою суду від 01.10.2012р. для розгляду клопотання ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби, суд призначив судове засідання на 31.10.2012р. та зобов'язано кредитора - ліквідатора - надати суду заперечення стосовно заявленого клопотання. ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби -надати суду нормативне та документальне обґрунтування заявленого клопотання та докази направлення даного клопотання кредитору, боржнику та ліквідатору.

В судове засідання представник ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби та кредитор-ліквідатор не з'явилися, ухвалу суду від 01.10.2012р. не виконали, про час та місце судового засідання повідомлені своєчасно та належним чином.

Відповідно до ст.. 75 ГПК України якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши в судовому засіданні клопотання ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби та наявні матеріали справи, суд вирішив наступне.

Відповідно до вимог частини 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статтею 2 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" передбачено, що завданнями органів державної податкової служби є здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством (далі - податки, інші платежі).

Відповідно до статті 8 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" державні податкові інспекції в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об`єднані державні податкові інспекції виконують такі функції, зокрема: здійснюють контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів (обов'язкових платежів); забезпечують облік платників податків, інших платежів, правильність обчислення і своєчасність надходження цих податків, платежів, а також здійснюють реєстрацію фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів; контролюють своєчасність подання платниками податків бухгалтерських звітів і балансів, податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків, інших платежів, а також перевіряють достовірність цих документів щодо правильності визначення об'єктів оподаткування і обчислення податків, інших платежів; забезпечують облік платників податків, інших платежів, правильність обчислення і своєчасність надходження цих податків, платежів, а також здійснюють реєстрацію фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів; контролюють своєчасність подання платниками податків бухгалтерських звітів і балансів, податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків, інших платежів, а також перевіряють достовірність цих документів щодо правильності визначення об'єктів оподаткування і обчислення податків, інших платежів;

Відповідно до пункту 11.3 Наказу Міністерства фінансів України від 09.12.2011р. № 1588 «Про затвердження порядку обліку платників податків і зборів»у разі отримання документів згідно з пунктом 11.2 (до яких відноситься судове рішення про порушення провадження у справі про банкрутство) органом державної податкової служби приймається рішення про проведення документальної позапланової перевірки платника податків, який перебуває на обліку в такому органі. Призначається та розпочинається перевірка у такі строки: протягом місяця після одержання того документа, що надійшов до органу державної податкової служби першим.

В той же час згідно з пунктом 82.2 статті 82 Податкового кодексу України тривалість перевірок, визначених у статті 78 цього Кодексу (крім перевірок, що проводяться за наявності обставин, визначених у підпункті 78.1.8 пункту 78.1 статті 78 цього Кодексу, тривалість яких встановлена у статті 200 цього Кодексу), не повинна перевищувати 15 робочих днів для великих платників податків, щодо суб'єктів малого підприємництва - 5 робочих днів, інших платників податків - 10 робочих днів.

Відповідно до п 78.1. п. 78.1.7. ст. 78 Податкового Кодексу України, документальна позапланова виїзна перевірка здійснюється за наявності хоча б однієї з таких обставин: розпочато процедуру реорганізації юридичної особи (крім перетворення), припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків або подано заяву про зняття з обліку платника податків;

Згідно п. 78.4. ст. 78 Податкового Кодексу України, про проведення документальної позапланової перевірки керівник органу державної податкової служби приймає рішення, яке оформлюється наказом.

Однак, як вбачається з матеріалів справи, ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби не було надано суду документальних доказів, а саме наказу про проведення документальної позапланової перевірки.

Саме після прийняття даного наказу керівником і починається документальна позапланова перевірка та з цього моменту податкова має право витребувати з посадових осіб (ліквідатора) боржника документи фінансово -господарської діяльності та бухгалтерського обліку ТОВ В«Фенікс-770В» за період його діяльності.

Також ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби не надано суду підтвердження того, що вона зверталась до посадових осіб (ліквідатора) боржника з вимогою про надання документів фінансово -господарської діяльності та бухгалтерського обліку ТОВ В«Фенікс-770В» за період його діяльності, що суперечить вимогам ст.. 38 ГПК України.

Отже виходячи з вищенаведеного суд вважає за потрібне клопотання ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби № 22264/10/10-021 від 14.09.2012р. залишити без задоволення у зв'язку з ненаданням податковою наказу керівника про проведення документальної позапланової перевірки та звернення до посадових осіб (ліквідатора) боржника з проханням про надання документів фінансово -господарської діяльності та бухгалтерського обліку ТОВ В«Фенікс-770В» за період його діяльності.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 5, 24 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» , ст.. 2, 11, 78, 82, 111 Податкового кодексу України, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби № 22264/10/10-021 від 14.09.2012р. залишити без задоволення.

Копію ухвали надіслати кредитору-ліквідатору, боржнику, ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби.

Суддя І.В. Владимиренко

Дата ухвалення рішення31.10.2012
Оприлюднено27.12.2016
Номер документу63609635
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5009/3053/12

Ухвала від 30.10.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Владимиренко І.В.

Ухвала від 22.10.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Владимиренко І.В.

Ухвала від 30.10.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Владимиренко І.В.

Ухвала від 30.10.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Владимиренко І.В.

Ухвала від 01.10.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Владимиренко І.В.

Ухвала від 31.10.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Владимиренко І.В.

Постанова від 09.04.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 26.03.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 09.03.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 21.12.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні