Ухвала
від 16.12.2016 по справі 907/811/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Адреса: 88000, м.Ужгород, вул.Коцюбинського, 2-а тел.: 61-72-21


УХВАЛА

16.12.2016 Справа № 907/811/16

Суддя господарського суду Закарпатської області Ушак І.Г., розглянувши матеріали справи за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «ВОСХОД ЛТД», смт. Дубове Тячівського району Закарпатської області до акціонерного комерційного банку «Форум», м. Київ (АКБ «Форум»), фізичної особи-підприємця ОСОБА_1, смт. Дубове Тячівського району Закарпатської області (ФОП ОСОБА_1), приватного нотаріуса Тячівського районного нотаріального округу ОСОБА_2, м. Тячів Закарпатської області про визнання недійсним договору іпотеки,

ВСТАНОВИВ:

Предметом позовних вимог у даній справі є визнання недійсним договору іпотеки укладеного 19.10.2007р. АКБ «Форум», м. Київ та ТОВ «ВОСХОД ЛТД», на забезпечення виконання зобов'язань позичальника за кредитним договором ФОП ОСОБА_1.

За приписами статей 13, 15 ГПК України підсудність справ визначається за предметними і територіальними ознаками; виняток з цього правила становить виключна підсудність справ (стаття 16 ГПК України); можливості визначення підсудності справи самими сторонами у договорі названим Кодексом не передбачено.

За змістом ч.ч. 1, 3 ст. 15 ГПК України справи зі спорів, зокрема, про визнання договорів недійсними розглядаються господарським судом за місцезнаходженням сторони, зобов'язаної за договором здійснити на користь другої сторони певні дії, такі як: передати майно, виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо; справи у спорах за участю кількох відповідачів розглядаються господарським судом за місцезнаходженням одного з відповідачів за вибором позивача.

Згідно роз'яснень, що містяться у п. 20.3 постанови Пленуму Вищого господарського суду України „Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судамВ» за № 10 від 24.10.11 (з наступними змінами) спори, пов'язані з укладанням, зміною умов, розірванням чи визнанням недійсними договорів, підлягають вирішенню господарським судом за місцем знаходження однієї з сторін, до якої звернувся заявник.

У даній справі заявник - сторона договору - звернувся з позовом щодо визнання недійсним договору до іншої сторони договору, яка знаходиться в м. Києві, тому справа, відповідно до наведених вище приписів процесуального законодавства щодо територіальної підсудності справ господарським судам, підлягає вирішенню господарським судом у м. Києві.

При цьому, суд критично відноситься до визначення позивачем ФОП ОСОБА_1 та приватного нотаріуса Гунда як відповідачів у даній справі, оскільки до них не заявлено позовних вимог, вони не є сторонами оспорюваного договору та не зобов'язані за цим договором здійснити на користь позивача у справі жодних дій.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 15, 17, 86 Господарського процесуального кодексу України,

СУД УХВАЛИВ:

Надіслати позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю «ВОСХОД ЛТД», смт. Дубове Тячівського району Закарпатської області до акціонерного комерційного банку «Форум», м. Київ, фізичної особи-підприємця ОСОБА_1, смт. Дубове Тячівського району Закарпатської області (ФОП ОСОБА_1), приватного нотаріуса Тячівського районного нотаріального округу ОСОБА_2, м. Тячів Закарпатської області про визнання недійсним договору іпотеки господарському суду м. Києва (01030, м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 44 Б-В) за територіальною підсудністю.

Суддя Ушак І.Г.

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення16.12.2016
Оприлюднено27.12.2016
Номер документу63609874
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/811/16

Ухвала від 10.01.2017

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 29.12.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 16.12.2016

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні