Рішення
від 16.12.2016 по справі 912/3870/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 грудня 2016 рокуСправа № 912/3870/16 Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Вавренюк Л.С. розглянув у відкритому судовому засіданні справу № 912/3870/16

за позовом: фермерського господарства "Відродження В", м. Долинська Кіровоградської області

до відповідача: Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, м. Кіровоград

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Суходільської сільської ради Долинського району Кіровоградської області, с. Суходільське Долинського району Кіровоградської області

про визнання укладеною додаткової угоди.

Представники:

від позивача - ОСОБА_1, довіреність № 24 від 17.10.2016 р.;

від відповідача - участі не брали;

від 3-х осіб - участі не брали.

Фермерське господарство "Відродження В" звернулося до господарського суду з позовною заявою про визнання укладеною між Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області та фермерським господарством "Відродження В" додаткову угоду про поновлення терміну дії договору оренди землі, укладеного 10.08.2006 р. між СФГ "Відродження" та Волинською районною державною адміністрацією Кіровоградської області, який зареєстрований у ДП "Центр при ДЗК" в Долинському районі 10.08.2006 р., книга № 4 за № 25, що розташована на території Суходільської сільської ради Долинського району Кіровоградської області, кадастровий номер 3521987800:02:000:0996 на той самий строк (10 років) та на тих самих умовах, які були передбачені договором у редакції, викладеній в прохальній частині позову.

Обґрунтовуючи свої позовні вимоги позивач посилається, зокрема, на ч. 6 ст. 33 Закону України "Про оренду землі", на виконання вимог якої він звернувся до відповідача із заявою про поновлення дії Договору із прикладенням проекту Додаткової угоди, проте відповідач відповіді на таку заяву у встановлений законом строк не надав, у зв’язку з чим позивач стверджує, що він набув право на поновлення Договору оренди на той же строк та на тих самих умовах, про що зазначено у Додатковій угоді.

У судовому засіданні 16.12.2016 р. представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Представники відповідача та третьої особи у справі участі в судовому засіданні не брали, хоча належним чином повідомлені про дату, час та місце судового розгляду справи, що підтверджується поштовими повідомленнями про отримання Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області та Суходільською сільською радою ухвали суду про відкладення розгляду справи від 11.11.2016 р. (а.с. 54-55).

Згідно письмового відзиву на позов від 16.12.2016 р., Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області заперечує проти задоволення позовних вимог та стверджує, що позивачем не було вчинено необхідних та достатніх дій, передбачених ст. 33 Закону України "Про оренду землі", направлених на укладення додаткової угоди про поновлення договору оренди землі, у зв'язку з чим відсутні підстави для визнання поновленим спірного договору оренди на підставі наведеної правової норми.

Таким чином, зазначає відповідач, будь-які порушення прав, свобод та інтересів позивача з боку Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області відсутні (а.с. 56-59).

Третя особа у справі у своїх письмових поясненнях просить задовольнити позовну заяву повністю та зазначає, що питання щодо погодження продовження оренди земельної ділянки, що є предметом позову, розглядалось на сесії сільської ради та з цього приводу 10.05.2016 р. надано позитивний висновок (а.с. 29-30). Позивач у справі продовжує користуватись орендованою земельною ділянкою, сплачувати орендну плату, ніяких порушень та зауважень за час користування позивачем земельною ділянкою не допускалося. Крім того, щодо позитивного вирішення питання укладання відповідної додаткової угоди до договору оренди земельної ділянки кадастровий номер 3521987800:02:000:9006 площею 46,4064 га, сільська рада зверталась до відповідача, проте жодної відповіді на звернення не отримала. Земельна ділянка не резервувалась учасникам АТО або на інші потреби.

Крім того, Суходільська сільська рада просить розглянути справу без участі повноважного представника третьої особи у справі (а.с. 48).

Оскільки брати участь в засіданні суду є правом, а не обов'язком учасника господарського процесу, господарський суд вважає за можливе розглядати справу без участі повноважного представника третьої особи у справі.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, господарський суд встановив наступні обставини.

Відповідно до розділу 1 "Загальні положення" нової редакції Статуту позивача, затвердженої рішенням загальних зборів від 15.06.2012 р., фермерське господарство "Відродження В" є правонаступником селянського фермерського господарства "Відродження" по всіх його правах і обов'язках (а.с. 32-34).

02.08.2006 р. між Долинською районною державною адміністрацією (Орендодавець) та селянським (фермерським) господарством "Відродження" (Орендар) укладено договір оренди землі (надалі - Договір, а. с. 16-19), відповідно до п.п. 1, 2 якого Орендодавець на підставі розпорядження № 602-р від 19.07.2006 р. надає, а Орендар приймає в оренду земельну ділянку сільськогосподарського призначення, яка знаходиться на території Суходільської сільської ради Долинського району Кіровоградської області; в оренду передається земельна ділянка загальною площею 46,4064 га, в тому числі - рілля - 46,4064 га.

У п.п. 5, 9,10 Договору сторони визначили, що нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 455301 грн. проіндексована станом на 01.01.2006 р., коефіцієнт індексації 2,551; орендна плата вноситься за згодою сторін в розмірі 1.5% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Загальна сума орендної плати становить 6829,50 грн. в рік; обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції.

Договір укладено на десять років. Після закінчення строку Договору Орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі Орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії Договору повідомити письмово Орендодавця про намір продовжити його дію (п. 8 Договору).

Договір підписаний представниками сторін, скріплений круглими печатками Орендодавця та Орендаря та зареєстрований у ДП "Центр ДЗК при Держкомітеті по земельних ресурсах" в Долинському районі 10.08.2006 р. книга № 4 за № 25 кадастровий № 3521987800:02:000:9006.

Невід'ємними частинами Договору є Додатки до Договору (а.с. 21-23).

Відповідно до статті 17 Закону України "Про оренду землі" передача об'єкта оренди орендарю здійснюється орендодавцем у строки та на умовах, що визначені у договорі оренди землі, за актом приймання-передачі.

Відповідно до пункту 18 Договору передача земельної ділянки орендарю здійснюється у 10-денний термін після державної реєстрації цього договору за актом її приймання-передачі.

Як вбачається із матеріалів справи, земельна ділянка площею 49,4064 га кадастровий номер 3521987800:02:000:9006 передана СФГ "Відродження" в оренду згідно Акта про передачу та прийом земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яка надається в оренду від 10.08.2006 р. (а.с. 25).

Частиною 1 ст. 638 Цивільного кодексу України передбачено, що договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 640 Цивільного кодексу України договір є укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції. Якщо відповідно до акта цивільного законодавства для укладення договору необхідні також передання майна або вчинення іншої дії, договір є укладеним з моменту передання відповідного майна або вчинення певної дії.

Відповідно до положень ст.ст. 18, 20 Закону України "Про оренду землі", у редакції чинній на момент укладення зазначеного Договору, договір оренди землі підлягає державній реєстрації і набирає чинності після його державної реєстрації.

Враховуючи положення ч. 1 ст. 631 Цивільного кодексу України строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов'язки відповідно до договору. З огляду на особливості, передбачені ст. 18 Закону України "Про оренду землі" (у редакції, чинній на момент укладення Договору) строк з якого сторони змогли здійснювати свої права і виконувати свої обов'язки розпочав свій перебіг саме з моменту державної реєстрації вказаного Договору та передачі земельної ділянки на виконання цього Договору позивачу, тобто 10.08.2006 р.

Отже, користуватися зазначеною в Договорі земельною ділянкою позивач мав право впродовж десятирічного терміну, тобто до 10.08.2016 р.

Вказане відповідає правовій позиції Верховного Суду України, викладеній у постанові від 13.06.2016 р. у справі № 6-643цс16.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про оренду землі", відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Порядок поновлення договору оренди землі визначено ст. 33 Закону України "Про оренду землі".

За змістом ст. 33 Закону України "Про оренду землі", яка була чинною на час виникнення спірних правовідносин, по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі) (частина 1).

Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов'язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі (частина 2).

До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди (частина 3).

При поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право орендаря на укладення договору оренди землі припиняється (частина 4).

Орендодавець у місячний термін розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди, перевіряє його на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і, за відсутності заперечень, приймає рішення про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної та комунальної власності), укладає з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі. За наявності заперечень орендодавця щодо поновлення договору оренди землі орендарю направляється лист-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення (частина 5).

У разі, якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа - повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. У цьому випадку укладення додаткової угоди про поновлення договору оренди землі здійснюється із: власником земельної ділянки (щодо земель приватної власності); уповноваженим керівником органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної або комунальної власності) (частина 6).

Керівник органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який уповноважений підписувати додаткову угоду до договору оренди землі щодо земельної ділянки державної або комунальної власності, визначається рішенням цього органу (частина 7).

Додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов'язковому порядку (частина 8). Відмова, а також наявне зволікання в укладенні додаткової угоди до договору оренди землі може бути оскаржена в суді (частина 9).

У разі зміни межі або цільового призначення земельної ділянки поновлення договору оренди землі здійснюється у порядку одержання земельної ділянки на праві оренди (частина 10).

Із наведеної норми убачається, що законодавчо відокремлено право на укладення договору оренди на новий строк шляхом укладення додаткової угоди, яке має бути реалізовано до спливу строку договору оренди землі, що закріплено у частинах 1-5 цієї норми, від права вважати продовженим договір оренди землі у разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди землі за відсутності протягом одного місяця після спливу терміну дії договору листа - повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні цього договору оренди, визначене у інших частинах цієї статті.

Відповідні положення у вказаних частинах зазначеної статті дозволяють продовжувати орендні правовідносини, але у першому випадку це право повинно бути реалізовано до спливу договору оренди, а у другому - воно може настати за відсутності заперечення іншої сторони протягом визначеного терміну після закінчення строку дії договору оренди землі.

З 01.01.2013 р. відповідно до ч. 4 ст. 122 Земельного кодексу України повноваження щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб належать центральному органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальним органам.

До таких органів відноситься, зокрема, Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області.

Як вбачається із матеріалів справи земельна ділянка, яка є предметом Договору, розташована на території Кіровоградської області, належить до категорії земель сільськогосподарського призначення державної форми власності, а тому повноваження по розпорядженню такою земельною ділянкою відноситься до компетенції Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області.

Позивач на підставі ч. 2 ст. 33 Закону України "Про оренду землі" (далі - Закон) звернувся до відповідача із листом-повідомленням № 16 від 04.07.2016 р. про поновлення Договору, додавши до такого листа проект додаткової угоди, зі змісту якої вбачається, що Орендар просить поновити Договір, внести зміни до п.п. 9, 12 Договору та врахувати правонаступництво сторін Договору (а.с. 14-15).

За твердженням відповідача, згідно листа-повідомлення від 03.08.2016 р. за № Ф-11176/8-6966/0/6-16 відповідач заперечив у поновленні Договору на запропонованих позивачем умовах, посилаючись на те, що листом Держгеокадастру від 14.12.2015 р. № ДС-22-28-0.13-17122/23-15 Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області було рекомендовано переглянути діючі договори оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності на предмет терміну дії договору оренди (не більше ніж 7 років), а також встановлення річної орендної плати за користування земельною ділянкою у розмірі 8 відсотків від її нормативної грошової оцінки (а.с. 62).

Докази направлення зазначеного листа - повідомлення позивачу та/або докази отримання його ФГ "Відродження В" в матеріалах справи відсутні.

Разом з цим, позивач стверджує, що у період з липня по грудень 2016 року ні в який спосіб не отримував кореспонденції від Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, про що позивачем надано до суду відповідну довідку від 15.12.2016 р. № 31 та копію витягу з журналу вхідної кореспонденції ФГ "Відродження В" (а.с. 80-82).

Оскільки, за твердженням позивача, він продовжував користуватися орендованою земельною ділянкою та належним чином виконувати умови Договору, у зв'язку з відсутністю протягом місяця після спливу строку Договору заперечення відповідача, позивач звернувся до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області з листом від 15.09.2016 р. № 20, який зареєстровано відповідачем 15.09.2016 р. за вх. № Ф-1594/0/5-16, про поновлення Договору на новий десятирічний термін на тих самих умовах, що передбачені Договором (а.с. 63).

До згаданого листа позивачем додано відповідний проект Додаткової угоди до Договору в трьох примірниках (а.с. 64).

Однак, доказів укладення відповідачем з ФГ "Відродження В" Додаткової угоди до Договору до господарського суду не подано.

Натомість, згідно доводів відповідача, ним на адресу позивача направлено лист-повідомлення від 10.10.2016 р. № Ф-15947/0-9402/0/6-16, за змістом якого позивач повідомляється, що розгляд спорів, пов'язаних з орендою землі, вирішується у судовому порядку та про відсутність підстав для задоволення заяви позивача про поновлення Договору (а.с. 60).

Разом з цим, доказів направлення зазначеного листа на адресу ФГ "Відродження В" відповідачем до суду не подано, як не подано доказів наявності та направлення позивачу листа Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області від 31.08.2016 р. № Ф-13416/0-7957/0/6-16, на який є посилання у листі відповідача від 10.10.2016 р. № Ф-15947/0-9402/0/6-16.

Враховуючи фактичні обставини справи та підстави позову, спір між сторонами виник у зв'язку із реалізацією позивачем права на укладення договору оренди землі на новий строк шляхом укладення додаткової угоди, у зв'язку із поновленням договору оренди на той же строк та на тих самих умовах відповідно до ч. 6 ст. 33 Закону.

Господарський суд враховує, що для поновлення договору оренди землі на підставі ч. 6 ст. 33 Закону необхідна наявність таких юридичних фактів: орендар продовжує користування виділеною земельною ділянкою, орендар належно виконує свої обов'язки за договором; відсутнє письмове повідомлення орендодавця про відмову в поновленні договору оренди протягом одного місяця після закінчення строку договору оренди; сторони укладають додаткову угоду про поновлення договору оренди.

Матеріали справи свідчать про те, що позивач продовжує користуватися земельною ділянкою та належно виконує свої обов'язки за Договором, зокрема, сплачує орендну плату, здійснює належне оброблення земельної ділянки тощо (а.с. 35-38, 69-79).

Зазначені обставини відповідачем не спростовані.

Господарський суд враховує, що за умовами ст. 33 Закону Орендодавець (відповідач) повинен довести факт повідомлення Орендаря про заперечення в поновленні Договору.

Однак, відповідач не надав господарському суду належних доказів, які б підтверджували факт повідомлення позивача у встановлені статтею 33 Закону строки про своє заперечення щодо поновлення спірного Договору.

Відповідно до ч.ч. 8, 9 статті 33 Закону додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов'язковому порядку.

Зі змісту додаткової угоди вбачається, що Договір поновлюється на тих же умовах та на той же строк.

Позивач звернувся з проханням про її укладення до відповідача 15.09.2016 р., що відповідає умовам ч. 8 ст. 33 Закону.

Відповідач не надав господарському суду доказів укладення такої додаткової угоди із позивачем.

Стаття 33 Закону містить пряму вказівку щодо обов'язковості укладення додаткової угоди про поновлення договору оренди землі та продовження договору оренди землі з мовчазної згоди орендодавця.

Отже, враховуючи, що нормами законодавства України, які були чинними під час виникнення спірних правовідносин, прямо встановлена обов'язковість оформлення додаткової угоди до договору оренду землі для оформлення факту його поновлення і виникнення за орендарем права оренди (ст. 640 Цивільного кодексу України, ст. 125 Земельного кодексу України), господарський суд вважає, що позивачем правильно обрано спосіб захисту свого цивільного права чи інтересу, який відповідає вимогам ст. 16 Цивільного кодексу України.

Господарським судом встановлено вище обов'язкові умови, за наявності яких позивач має право на поновлення договору оренди на той же строк та на тих же умовах: Орендар продовжує користуватися земельною ділянкою, Орендар належно виконує обов'язки за Договором, не доведена належним чином наявність письмового повідомлення Орендодавця про відмову в поновленні Договору протягом одного місяця після закінчення строку Договору, Орендар вчинив необхідні дії для укладення додаткової угоди на виконання ч. 8 ст. 33 Закону.

Оскільки відповідач зволікає в укладенні додаткової угоди, яка має бути укладена в обов'язковому порядку у місячний строк, то позовна вимога ФГ "Відродження В" щодо визнання такої додаткової угоди укладеною є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Таким чином, позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 33-34, 49, 82-85, 116 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Визнати укладеною між Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області та фермерським господарством "Відродження В" додаткову угоду про поновлення терміну дії договору оренди землі, укладеного 10.08.2006 р. між СФГ "Відродження" та Долинською районною державною адміністрацією Кіровоградської області, який зареєстрований у ДП "Центр при ДЗК" в Долинському районі 10.08.2006 р., книга № 4 за № 25, що розташована на території Суходільської сільської ради Долинського району Кіровоградської області, кадастровий номер 3521987800:02:000:0996 на той самий строк (10 років) та на тих самих умовах, які були передбачені договором у наступній редакції:

"ДОДАТКОВА УГОДА

про поновлення терміну дії Договору оренди землі від 02 серпня 2006 року

м. Кіровоград "__"


20__ року

Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області (код ЄДРПОУ 39767636, 25006, м. Кіровоград, вул. Академіка Корольова, 26), в особі


, який (а) діє на

підставі


іменований в подальшому "Орендодавець", з одного боку та

Фермерське господарство "Відродження В" (код ЄДРПОУ 30282332, 28500, Кіровоградська обл., Долинський район, м. Долинська, провулок Котовського, 1А), в особі голови ОСОБА_2, який діє на підставі Статуту, іменований в подальшому "Орендар", з другого боку, на підставі ч. 6 ст. 33 Закону України "Про оренду землі", уклали цю Додаткову угоду про наступне:

1. Поновити термін дії Договору оренди землі від 02 серпня 2006 року, земельної ділянки кадастровий номер 3521987800:02:000:9006 розміром 46,4064 га, зареєстрованого у ДП "ЦДЗК при ДЗР" в Долинському районі 10.08.2006 року книга № 4 за № 25 на новий 10 (десяти) річний термін.

2. Інші умови договору, зберігають чинність.

3. Ця Додаткова угода є невід'ємною частиною Договору оренди землі від 02 серпня 2006 року (зареєстрованого у ДП "ЦДЗК при ДЗР" в Долинському районі 10.08.2006 року книга № 4 за № 25).

Реквізити сторін

Орендодавець: Орендар:

Головне управління Держгеокадастру Фермерське господарство "Відродження В"

У Кіровоградській області

25006 м. Кіровоград 28500 Кіровоградська область, Долинський

вул. Академіка Корольова 26 район, м. Долинська

провулок Котовського 1А.

Підписи сторін

Орендодавець: Орендар:


(
)
В.М. ОСОБА_2

М.ОСОБА_3."

Стягнути з Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області (25030, м. Кропивницький, вул. Академіка Корольова, 26, ідентифікаційний код 39767636) на користь фермерського господарства "Відродження В" (28500, Кіровоградська область, Долинський район, м. Долинська, провул. Котовського, 1А, код ЄДРПОУ 30282332, р/р 26006371623 в АТ "ОСОБА_4 Аваль" м. Київ, МФО 380805) витрати по сплаті судового збору в сумі 1 378,00 грн.

Наказ видати після набрання рішення законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи Дніпропетровським апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга на рішення подається через місцевий господарський суд, який розглянув справу, протягом десяти днів з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст. 84 Господарського процесуального кодексу України.

Копію рішення направити рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення, а саме:

відповідачу за адресою: 25006, м. Кропивницький, вул. Академіка Корольова, 26;

третій особі (Суходільській сільській раді) за адресою: Кіровоградська область, Долинський район, с. Суходільське, вул. Олексієнка, 51.

Повне рішення складено 20.12.2016 року.

Суддя Л.С. Вавренюк

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення16.12.2016
Оприлюднено27.12.2016
Номер документу63611428
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/3870/16

Ухвала від 10.01.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Рішення від 16.12.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 11.11.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні