Ухвала
від 10.01.2017 по справі 912/3870/16
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

У Х В А Л А

10.01.2017 Справа № 912/3870/16

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Кузнецова В.О.,

суддів: Чус О.В., Чередка А.Є.,

розглянувши матеріали апеляційної скарги Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області на рішення господарського суду Кіровоградської області від 16.12.2016 р. у справі

за позовом фермерського господарства "Відродження В"

до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача ОСОБА_1 сільської ради Долинського району Кіровоградської області

про визнання укладеною додаткової угоди

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Кіровоградської області від 16.12.2016 р. у даній справі (суддя Вавренюк Л.С.) позовні вимоги задоволено повністю. Визнано укладеною між Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області та фермерським господарством "Відродження В" додаткову угоду про поновлення терміну дії договору оренди землі, укладеного 10.08.2006 р. між СФГ "Відродження" та Долинською районною державною адміністрацією Кіровоградської області, який зареєстрований у ДП "Центр при ДЗК" в Долинському районі 10.08.2006 р., книга № 4 за № 25, що розташована на території ОСОБА_1 сільської ради Долинського району Кіровоградської області, кадастровий номер 3521987800:02:000:0996 на той самий строк (10 років) та на тих самих умовах, які були передбачені договором. Стягнуто з Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області на користь фермерського господарства "Відродження В" витрати по сплаті судового збору у розмірі 1 378,00 грн.

Не погодившись з даним рішенням, Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області подало апеляційну скаргу, в якій просить рішення господарського суду скасувати та прийняти нове рішення про відмову в задоволенні позовних вимог.

Колегія суддів дійшла висновку про необхідність повернення апеляційної скарги з наступних підстав.

Частиною 3 статті 94 ГПК України передбачено, що до скарги додаються докази сплати судового збору по справі і надсилання копії скарги іншій стороні у справі.

За приписами ч.1 ст. 95 ГПК України особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншій стороні у справі копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у сторони відсутні.

Скаржником до апеляційної скарги не додано доказів надіслання копії апеляційної скарги позивачу

В силу п.2 ч.1 ст. 97 ГПК України, апеляційна скарга не приймається до розгляду та повертається апеляційним господарським судом, якщо до скарги не додано доказів надсилання її копії іншій стороні (сторонам).

Порядок і розмір сплати судового збору в Україні встановлені Законом України "Про судовий збір".

Згідно з ч.1 ст.4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленому законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду.

Статтею 8 Закону України "Про державний бюджет України на 2016 рік" мінімальна заробітна плата встановлена у місячному розмірі станом на 01.01.2016 р. у розмірі 1 378,00 грн.

За п.п.2, п.2 ч.2 ст.2 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору складає 1 розмір мінімальної заробітної плати.

Згідно п.п.7, п.2 ч.2 ст.2 Закону України "Про судовий збір" за подання апеляційної скарги на рішення суду; апеляційних скарг у справі про банкрутство; заяви про перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами ставка судового збору складає 110 відсотків ставки, що підлягала сплаті при подання позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Отже, при поданні даної апеляційної скарги скаржник повинен був сплатити судовий збір в сумі 1 515,80 грн.

Скаржником до апеляційної скарги не додано доказів сплати судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Водночас, в поданому клопотанні скаржник просить відстрочити сплату судового збору, оскільки на даний час, у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України № 65 від 01.03.2014 р., Державна казначейська служба не здійснює проплату платежів на сплату судового збору, оскільки у першочерговому порядку в повному обсязі здійснюються обов'язкові платежі. Головне управління Дергеокадастру у Кіровоградській області є територіальним органом центрального органу виконавчої влади, не є прибутковою організацією, кошти на оплату судового збору відсутні.

Відповідно до статті 8 Закону України "Про судовий збір", суд враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Пунктом 3.1. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України „Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" №7 від 21.02.2013 р. роз'яснено, що єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону України „Про судовий збір", є врахування ним майнового стану сторін. При цьому оскільки статтею 129 Конституції України як одну із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, отже, в тому числі й органів державної влади, то самі лише обставини, пов'язані з фінансуванням установи чи організації з Державного бюджету України та відсутністю у ньому коштів, призначених для сплати судового збору, не можуть вважатися підставою для звільнення від такої сплати.

Таким чином, зі змісту статті 8 Закону України "Про судовий збір" вбачається, що звільнення від сплати судового збору є правом суду, а не його обов'язком, при цьому єдиною підставою для вчинення судом зазначених у наведеній нормі дій є врахування ним майнового стану сторони. Обґрунтування пов'язаних з цим обставин, які свідчать про неможливість або утруднення в здійсненні оплати судового збору у встановлених законом розмірах і в строки, покладається на заінтересовану сторону.

Колегія суддів не приймає до уваги посилання скаржника на відсутність бюджетного фінансування витрат на сплату судового збору, оскільки наведене не може бути підставою для звільнення скаржника від обов'язку оплатити судовий збір за подання апеляційної скарги.

Враховуючи викладене, колегія суддів вважає за необхідне відмовити у задоволенні клопотання відповідача про відстрочення сплати судового збору.

В силу п.3 ч.1 ст. 97 ГПК України, апеляційна скарга не приймається до розгляду та повертається апеляційним господарським судом, якщо до скарги не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Частиною 4 ст. 97 ГПК України передбачено, що після усунення обставин, зазначених у пунктах 1,2 і 3 частини 1 цієї статті, апеляційна скарга може бути подана повторно.

Керуючись ст. 86, п.п.2, 3 ч.1 ст. 97 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про відстрочення сплати судового збору за подання апеляційної скарги на рішення господарського суду Кіровоградської області від 16.12.2016 р. у справі №912/3870/16 відхилити.

Апеляційну скаргу повернути скаржнику без розгляду.

Додаток (на адресу скаржника): апеляційна скарга на 3-х аркушах.

Головуючий суддя: О.В.Кузнєцов

Судді: О.В.Чус

ОСОБА_2

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення10.01.2017
Оприлюднено13.01.2017
Номер документу63962818
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/3870/16

Ухвала від 10.01.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Рішення від 16.12.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 11.11.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні