Ухвала
від 21.12.2016 по справі 805/2104/14
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

21 грудня 2016 року Справа № 805/2104/14

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Молочної І.С. при секретарі судового засідання Зимі М.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Управління Пенсійного фонду України в м. Красний Лиман Донецької області про поновлення пропущеного строку для пред'явлення до примусового виконання виконавчого листа по адміністративній справі № 805/2104/14 за позовом Управління Пенсійного фонду України в Калінінському районі м. Донецька до Комунальної спеціалізованої аварійно-рятувальної служби про стягнення заборгованості зі сплати фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 1 за період з серпня 2013 по січень 2014 року у розмірі 165977,25 грн.,-

встановив:

До Донецького окружного адміністративного суду надійшла заява Управління Пенсійного фонду України в м. Красний Лиман Донецької області про поновлення строку для пред'явлення виконавчого листа до виконання по адміністративній справі № 805/2104/14 за позовом Управління Пенсійного фонду України в Калінінському районі м. Донецька до Комунальної спеціалізованої аварійно-рятувальної служби про стягнення заборгованості зі сплати фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 1 за період з серпня 2013 по січень 2014 року у розмірі 165977,25 грн.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 05.12.2016 року відновлено з ініціативи суду повністю втрачене провадження в адміністративній справі № 805/2104/14 за позовом Управління Пенсійного фонду України в Калінінському районі м. Донецька до Комунальної спеціалізованої аварійно-рятувальної служби про стягнення заборгованості зі сплати фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 1 за період з серпня 2013 по січень 2014 року у розмірі 165977,25 грн. – в частині процесуальних документів, постановлених судом.

Заява мотивована тим, що закінчення строку пред'явлення до виконання виконавчого листа позбавляє Управління Пенсійного фонду України в м. Красний Лиман Донецької області здійснити стягнення заборгованості в примусовому порядку. Внаслідок проведення антитерористичної операції на території Донецької області призвело до втрати виконавчих документів, у зв'язку з чим управління вимушено поновлювати виконавчі документи в судовому порядку та звертатися до суду з заявою про поновлення пропущеного строку для пред'явлення до примусового виконання виконавчого листа.

Про дату, час і місце проведення судового засідання сторони повідомлені з дотриманням вимог ст.ст. 33-36, 38 Кодексу адміністративного судочинства України (Далі – КАС України).

Сторони явку своїх представників до судового засідання не забезпечили. Разом з тим заявник засобами електронного зв'язку надав суду заяву про розгляд справи без участі його представника.

Відповідно до ч. 3 ст. 261 КАС України суд розглядає заяву про поновлення пропущеного строку в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням осіб, які беруть участь у справі. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Оцінивши повідомлені заявником обставини, дослідивши надані ним документи, суд дійшов висновку про наявність підстав для поновлення пропущеного строку для пред'явлення виконавчого листа до виконання, з огляду на наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 258 КАС України за кожним судовим рішенням, яке набрало законної сили або яке належить виконати негайно, за заявою осіб, на користь яких воно ухвалено, чи прокурора, який здійснював у цій справі представництво інтересів громадянина або держави в суді, видається один виконавчий лист.

Ч. 1 ст. 22 Закону України “Про виконавче провадження” від 21 квітня 1999 року № 606-ХIV (далі - Закон № 606) було визначено, що виконавчі документи можуть бути пред'явлені до виконання в такі строки: 1) посвідчення комісій по трудових спорах, постанови судів у справах про адміністративні правопорушення та постанови органів (посадових осіб), уповноважених розглядати справи про адміністративні правопорушення, - протягом трьох місяців; 2) інші виконавчі документи - протягом року, якщо інше не передбачено законом.

Отже, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 22 Закону № 606 для пред'явлення виконавчого листа до виконання був встановлений річний строк.

Ч. 2 ст. 24 Закону № 606 передбачала, що стягувач, який пропустив строк пред'явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення строку пред'явлення до суду, який видав виконавчий документ, або до суду за місцем виконання.

За приписами ч. ч. 1-2 ст. 261 КАС України стягувачам, які пропустили строк для пред'явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено. Заява про поновлення пропущеного строку подається до адміністративного суду, який видав виконавчий лист, або до адміністративного суду за місцем виконання.

05 жовтня 2016 року набрав чинності Закон України “Про виконавче провадження” від 02 червня 2016 року № 1404-VIII (далі – Закон № 1404).

П. 5 Розділу ХІІІ “Прикінцеві та перехідні положення” Закону № 1404 встановлено, що виконавчі документи, видані до набрання чинності цим Законом, пред'являються до виконання у строки, встановлені цим Законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону № 1404 виконавчі документи можуть бути пред'явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред'явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Згідно з ч. 2 ст. 12 Закону № 1404 строки, зазначені в частині першій цієї статті, встановлюються для виконання рішення з наступного дня після набрання ним законної сили чи закінчення строку, встановленого в разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а якщо рішення підлягає негайному виконанню - з наступного дня після його прийняття.

Таким чином, на відміну від раніше діючого Закону № 606, Закон № 1404 встановлює різні строки для пред'явлення виконавчого документа до виконання в залежності від особи стягувача.

Так, загальний строк пред'явлення виконавчого документа до виконання згідно з ч. 1 ст. 12 Закону № 1404 становить три роки. Для таких стягувачів як держава або державний орган ч. 1 ст. 12 Закону № 1404 встановлений спеціальний (скорочений у порівнянні із загальним) строк пред'явлення виконавчого документа до виконання – три місяці.

Ч. 6 ст. 12 Закону № 1404 визначено, що стягувач, який пропустив строк пред'явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який видав виконавчий документ, або до суду за місцем виконання.

Судом встановлено, що постанова Донецького окружного адміністративного суду від 20.03.2014 року набрала законної сили 11.04.2014 року.

Як наслідок, виконавчий лист, виданий у справі № 805/2104/14 мав бути пред'явлений до виконання до 11.04.2015 року.

Виконавчий лист був виданий 11.04.2014 року стягувачу – Управлінню Пенсійного фонду України в Калінінському районі м. Донецька.

Внаслідок проведення антитерористичної операції та призупинення діяльності органів державної влади стягувач об'єктивно був позбавлений можливості своєчасно пред'явити до виконання виконавчий лист, виданий у справі № 805/2104/14.

Враховуючи викладене, з метою реалізації права Управління Пенсійного фонду України в м. Красний Лиман Донецької області на реальне виконання судового рішення, діючи відповідно до ст. 261 КАС України, суд дійшов висновку про наявність підстав для поновлення строку для пред'явлення до виконання виконавчого листа, виданого у справі № 805/2104/14.

З огляду на положення п. 5 Розділу ХІІІ “Прикінцеві та перехідні положення”, ч. 1 ст. 12 Закону № 1404, враховуючи, що стягувачем є державний орган, строк пред'явлення виконавчого листа до виконання має бути поновлений на три місяці.

Керуючись ст.ст. 160, 165, 185, 186, 254, 261 Кодексу адміністративного судочинства України, -

ухвалив:

Заяву Управління Пенсійного фонду України в м. Красний Лиман Донецької області про поновлення пропущеного строку для пред'явлення виконавчого листа до виконання – задовольнити.

Поновити Управлінню Пенсійного фонду України в м. Красний Лиман Донецької області строк пред'явлення до виконання виконавчого листа, виданого Донецьким окружним адміністративним судом 11.04.2014 року у справі № 805/2104/14 за позовом Управління Пенсійного фонду України в Калінінському районі м. Донецька до Комунальної спеціалізованої аварійно-рятувальної служби про стягнення заборгованості зі сплати фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 1 за період з серпня 2013 по січень 2014 року у розмірі 165977,25 грн. - на три місяці з наступного дня після набрання законної сили цією ухвалою.

Ухвала постановлена, складена і підписана у нарадчій кімнаті.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецькій окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з ч. 3 ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                       Молочна І. С.

                                                                      

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.12.2016
Оприлюднено27.12.2016
Номер документу63651541
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/2104/14

Ухвала від 21.12.2016

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Молочна І. С.

Ухвала від 21.12.2016

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Молочна І. С.

Ухвала від 19.12.2016

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Молочна І. С.

Ухвала від 05.12.2016

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Молочна І. С.

Ухвала від 05.12.2016

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Молочна І. С.

Ухвала від 20.03.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

Ухвала від 27.05.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

Ухвала від 27.05.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

Постанова від 20.03.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

Ухвала від 05.03.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні