Постанова
від 20.12.2016 по справі 823/1911/16
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 грудня 2016 року справа № 823/1911/16

м. Черкаси

10 год. 00 хв.

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Мишенка В.В.,

при секретарі - Гордієнку Ю.П.,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Черкаській області до підприємства об'єднання громадян В«БіатронВ» Всеукраїнської організації інвалідів В«Союз організації інвалідів УкраїниВ» про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Черкаській області (далі-позивач) звернулася до Черкаського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом, в якому просить стягнути з підприємства об'єднання громадян В«БіатронВ» Всеукраїнської організації інвалідів В«Союз організації інвалідів УкраїниВ» заборгованість зі сплати капіталізованих платежів в сумі 140043, 9 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що у зв'язку з прийняттям відповідачем рішення про припинення шляхом ліквідації підприємства об'єднання громадян В«БіатронВ» Всеукраїнської організації інвалідів В«Союз організації інвалідів УкраїниВ» як юридичної особи без правонаступника, повинна бути проведена капіталізація платежів для продовження страхових виплат особам потерпілим на виробництві.

Сторони просили розгляд справи здійснювати без їх участі.

Представник відповідача щодо задоволення адміністративного позову не заперечувала.

Розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 27.12.2016, з 05.10.2016 відповідач знаходиться у стані припинення, за рішенням засновників; строк, визначений засновниками (учасниками) юридичної особи для заявлення кредитором своїх вимог - 08.12.2016.

Підприємством об'єднання громадян В«БіатронВ» Всеукраїнської організації інвалідів В«Союз організації інвалідів УкраїниВ» передано до Фонду особові справи по 1 потерпілому від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання для продовження страхових виплат по відшкодуванню втраченого заробітку, які на підставі Закону України від 23.09.1999 №1105 продовжують отримувати страхові виплати.

В матеріалах адміністративної справи наявна постанова від 31.01.2015 №2326/118/118/234 про призначення потерпілому перерахованої щомісячної страхової виплати, за якою у зв'язку із стійкою втратою професійної працездатності в розмірі 50%, призначено потерпілому ОСОБА_1 щомісячну грошову суму у розмірі 999,58 грн. з 01 березня 2014 року безстроково.

28 жовтня 2016 року позивачем на адресу відповідача подано заяву № 578/03-16 про визнання кредитором, в якій просить визнати відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Шполянському районі кредитором підприємства об'єднання громадян В«БіатронВ» Всеукраїнської організації інвалідів В«Союз організації інвалідів УкраїниВ» на суму капіталізації 140043 грн. 90 коп. та внести їх до реєстру кредиторів у другу чергу. Вказана заява отримана відповідачем 03.11.2016.

З адміністративного позову вбачається, що на вказану заяву відповіді не надійшло.

Надаючи правову оцінку встановленим обставинам справи, суд виходить з наступного.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 112 Цивільного кодексу України, у разі ліквідації платоспроможної юридичної особи вимоги її кредиторів задовольняються у першу чергу щодо відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, та вимоги кредиторів, забезпечені заставою чи іншим способом.

У разі відмови ліквідаційної комісії у задоволенні вимог кредитора або ухилення від їх розгляду кредитор має право до затвердження ліквідаційного балансу юридичної особи звернутися до суду із позовом до ліквідаційної комісії. За рішенням суду вимоги кредитора можуть бути задоволені за рахунок майна, що залишилося після ліквідації юридичної особи (ч. 3 ст. 112 Цивільного кодексу України).

За змістом частини третьої статті 110 Цивільного кодексу України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому Законом В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» .

Частиною другою статті 1205 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі ліквідації юридичної особи платежі, належні потерпілому або особам, визначеним статтею 1200 цього Кодексу, мають бути капіталізовані для виплати їх потерпілому або цим особам у порядку, встановленому законом або іншим нормативно-правовим актом. У разі відсутності в юридичної особи, що ліквідується, коштів для капіталізації платежів, які підлягають сплаті, обов'язок щодо їх капіталізації покладається на ліквідаційну комісію на підставі рішення суду за позовом потерпілого.

Відповідно до ст. 11 Закону України В«Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхуванняВ» від 08.07.2010 № 2464 (далі - Закон № 2464) джерелами формування коштів Фонду є в тому числі капіталізовані платежі, що надійшли у випадках ліквідації чтрахувальників у порядку, визначеному КМУ.

Зокрема ч. 4 Закону № 2464 визначено, що роботодавці підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Оскільки законодавством не визначена процедура капіталізації платежів на стадії самостійної ліквідації підприємства за власним рішенням, то суд вважає за можливе застосувати у даному випадку аналогію закону.

Так, капіталізація платежів у разі ліквідації підприємства проводиться згідно з Порядком капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 06 травня 2000 року № 765 (далі - Порядок).

Відповідно до абз. 2 п. 1 Порядку, капіталізація платежів здійснюється щодо кожної особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідності виплати майбутніх платежів. Під час розрахунку сум цих платежів повинні враховуватися заробітна плата потерпілого, відсоток втрати професійної працездатності, витрати по догляду за потерпілим, на реабілітацію, протезування, придбання транспортних засобів та види соціальної допомоги відповідно до медичного висновку, необхідність сплати одноразової допомоги у зв'язку з травмою або професійним захворюванням, які можуть призвести до смерті потерпілого, а також інших виплат, передбачених законодавством.

Згідно з п. 3 Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, капіталізація платежів визначається як різниця між середньою тривалістю життя для чоловіків і жінок в країні і їх віком на момент здійснення капіталізації.

Як встановлено п. 5-1 Порядку, суми платежів, капіталізованих відповідно до зазначених вимог у процесі ліквідації суб'єкта підприємницької діяльності - банкрута, перераховуються ліквідатором (арбітражним керуючим) робочому органу виконавчої дирекції Фонду, у якому суб'єкт підприємницької діяльності перебуває на обліку.

Системним аналізом положень Закону № 2464, Цивільного кодексу України встановлено, що законодавець зобов'язав страхувальника проводити капіталізацію страхових виплат у всіх випадках ліквідації (не лише у випадку ліквідації підприємства-банкрута, але й за інших підстав, передбачених законодавством), із застосуванням порядку, який передбачений постановою КМУ №765 від 6 травня 2000 року В«Про порядок капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства - банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'юВ» .

Правову позицію, згідно з якою капіталізація платежів платоспроможної юридичної особи, яка ліквідується, здійснюється на підставі Порядку №765, висловлено Верховним судом України у постанові від 26 червня 2012 року у справі № 21-156а12, що є згідно з вимогами ст. 244-2 КАС України обов'язковою для застосування.

У розрахунку потреби в капіталізації коштів, доданого до заяви відділення виконавчої дирекції Фонду у Шполянському районі Черкаської області про визнання кредитором від 28.10.2016, були використані дані Державної служби статистики України щодо смертності та середньої тривалості життя чоловіків та жінок в Україні за 2014 рік. Згідно даних Державної служби статистики України на адресу виконавчої дирекції Фонду України направлені щодо смертності та середньої очікуваної тривалості життя чоловік та жінок в Україні за 2014 рік, відповідно до яких зроблено розрахунок, згідно якого заборгованість по сплаті капіталізованих платежів складає 140043,9 грн.

Так, згідно з наданим позивачем розрахунком, потреба в капіталізації коштів підприємства об'єднання громадян В«БіатронВ» Всеукраїнської організації інвалідів В«Союз організації інвалідів УкраїниВ» щодо потерпілого ОСОБА_1 складає 140043,9 грн.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, а також те, що відповідач зареєстрований у відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Шполянському районі як платник страхових внесків та ліквідовується як юридична особа без правонаступника, суд прийшов до висновку щодо обґрунтованості проведення капіталізації платежів для продовження страхових виплат особам потерпілим на підприємстві.

З урахуванням вищенаведених обставин та положень закону суд зауважує, що звернення до суду з вимогами про стягнення капіталізованих платежів за своїм змістом узгоджується з приписами Закону № 2464 та ч.3 ст.112 ЦК України.

На підставі викладеного, керуючись статтями 159-163 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з підприємства об'єднання громадян В«БіатронВ» Всеукраїнської організації інвалідів В«Союз організації інвалідів УкраїниВ» (ідентифікаційний код 14183790) на користь управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Черкаській області (ідентифікаційний код 25874421) заборгованість зі сплати капіталізованих платежів в розмірі 140043 (сто сорок тисяч сорок три) грн. 90 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд в порядку ст. 185-187 КАС України.

Суддя В.В. Мишенко

Повний текст постанови виготовлено 26.12.2016

Дата ухвалення рішення20.12.2016
Оприлюднено30.12.2016
Номер документу63675852
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/1911/16

Ухвала від 07.12.2017

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.А. Гайдаш

Ухвала від 30.11.2017

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.А. Гайдаш

Постанова від 20.12.2016

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Ухвала від 12.12.2016

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні