Рішення
від 20.12.2016 по справі 753/10965/16-ц
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/10965/16-ц

провадження № 2/753/5560/16

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" грудня 2016 р. Дарницький районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Даниленка В.В.

при секретарі - Пасько І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві в приміщенні суду цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Публічного акціонерного товариства «КАСКАД» про стягнення заборгованості по заробітній платі, середнього заробітку за час затримки виплати заробітної плати та зобов'язання вчинити певні дії, суд -

Встановив:

Позивачка ОСОБА_2 звернулася до суду з цивільним позовом до ПАТ «Каскад», про стягнення заборгованості по заробітній платі, середнього заробітку за час затримки та зобов'язання вчинити певні дії. В своєму позові просить стягнути з ПАТ «Каскад» на її користь заборгованість по заробітній платі за період з червня 1997 року по червень 2012 року в сумі 58 840 гривень 48 копійок, що разом з урахуванням індексу інфляції та 3% річних за період з травня 2012 року по 21.10.2016 року становить 128 169 гривні 16 копійок; середній заробіток за весь час затримки виплати заробітної плати за період з травня 2012 року по день фактичного розрахунку, що станом на 21.10.2016 року становить - 61 204 гривні 85 копійок; середній заробіток за час вимушеного прогулу з 09.02.2016 року по 21.10.2016 року, що становить - 9 928 (дев'ять тисяч дев'ятсот двадцять вісім) гривень 16 копійок; зобов'язати ПАТ «Каскад» видати її трудову книжку, з належним записом про звільнення за власним бажанням з ПАТ «Каскад» за її заявою; зобов'язати ПАТ «Каскад» нарахувати та сплатити страхові внески до Пенсійного фонду України та Міністерства доходів та зборів за період вимушеного прогулу та подати до Пенсійного фонду України та Міністерства доходів та зборів скореговані відомості про щомісячні суми заробітку її за період з січня 2009 року по червень 2012 року, а також стягнути на її користь сплачений нею судовий збір.

Представник позивача подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримав та просив суд їх задовольнити у повному обсязі, проти винесення заочного рішення не заперечував.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив, заяви про розгляд справи у його відсутність до суду не надходило.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу у відсутність відповідача та ухвалити заочне рішення відповідно до ст.ст.169 ч.4, 224-226 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню виходячи з наступних підстав.

20.10.1987 року позивача ОСОБА_2, було прийнято на роботу до Державного Підприємства - Виробничого Об'єднання «Київський радіозавод». В 1996 році, шляхом реорганізації, ДП ВО «Київський радіозавод» створено ДП «Дослідно-експериментальний завод», а з 11.12.1998 року у відповідності до Закону України «Про приватизацію державного майна» ДП «Дослідно-експериментальний завод» перетворено у ВАТ «Каскад». У 2016 році ВАТ «Каскад» у зв'язку зі зміною організаційно-правової форми було перейменовано у ПАТ «Каскад». З 08.01.2003 року ОСОБА_2 було зараховано на посаду бухгалтера-касира ВАТ «Каскад».

У зв'язку з невиплатою заробітної плати та відсутністю роботи, в лютому 2016 року ОСОБА_2 звернулась до відповідача з заявою про звільнення за власним бажанням, та просила виплати їй заборгованість по заробітній платі з 1997 року по липень 2012 року, видати трудову книжку з відповідним записом, однак відповідачем не було її звільнено, та не виконано вимоги чинного законодавства, щодо виплати заборгованості по заробітній платі та поверненню ОСОБА_2 трудової книжки з відповідним записом про звільнення.

09.02.2016 року ОСОБА_2 подала заяву про звільнення за власним бажанням, однак відповідач, прийнявши заяву, не прийняв рішення про звільнення її з підприємства, не ознайомив з наказом про звільнення, не зробив відповідний запис у її трудовій книжці та не видав їй трудову книжку, що суд вважає є порушенням чинного законодавства та прав і інтересів ОСОБА_2, так як відповідач незаконно не повертає їй трудову книжку, а отже вона не може офіційно працевлаштуватись на іншу роботу, а тому суд вважає за необхідне зобов'язати відповідача вчинити дії щодо її звільнення за заявою позивачки від 09.02.2016 року та видачі ОСОБА_2 належним чином оформленої трудової книжки.

Відповідно до ст. 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Згідно копії особової карточки працівника та індивідуальної відомості про застраховану особу від 02.06.2016 року, видану Управлінням Пенсійного фонду України в Дарницькому районі м. Києва, відповідач має перед позивачем заборгованість по виплаті заробітної плати за період з червня 1997 року по червень 2012 року (включно), що разом становить - 55 840 (п'ятдесят п'ять тисяч вісімсот сорок) гривень 48 копійок.

Згідно ч. 1 ст. 117 КЗпП України, в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені у статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Середній заробіток ОСОБА_2 за весь час затримки починаючи з липня 2012 року по 21.10.2016 року - 61 204,85 гривень.

Відповідно до ст. 235 КЗпП України, у разі затримки трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу працівникові виплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу.

Так як відповідачем не було звільнено ОСОБА_2 за її заявою про звільнення за власним бажанням від 09.02.2016 року та на сьогоднішній день не повернуто трудову книжку, то відповідно цей період часу з 09.02.2016 року по сьогоднішній день, згідно трудового законодавства, вважається вимушеним прогулом, за який, суд вважає, що відповідач повинен відшкодувати позивачу кошти.

Сума середнього заробітку за час вимушеного прогулу стан 9 928,16 гривень.

Згідно ч. 2 ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням індексу інфляції за весь час прострочення, а також три відсотки річних від простроченої суми.

Частина 2 ст. 625 ЦК України визначає наслідки прострочення боржником виконання грошового зобов'язання. По-перше, боржник на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити йому суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення. Відповідно до ст. 3 ЗУ «Про індексацію грошових доходів населення», індекс споживчих цін (індекс інфляції) обчислюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі статистики і не пізніше 10-го числа, що настає за завітним. По-друге, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити йому 3 % річних від простроченої суми заборгованості. Зазначені проценти не слідує змішувати з неустойкою: вони є не мірою відповідальності, а платою за користування чужими грошовими коштами, і отже стягуються незалежно від вини боржника. Договором або законом з прострочення грошового зобов'язання може бути також встановлена неустойка.

Оскільки відповідач, добровільно не сплатив заборгованість по заробітній платі, на яку позивач мала та має законне право, та на яку вона повинна була утримувати себе та свою сім'ю, однак не могла це в повній мірі робити, та на сьогоднішній день, у зв'язку з кризою в країні та знеціненням національної валюти, зростом цін на товари та послуги, кошти які позивачу заборгував відповідач також частково знецінились, а тому суд вважає, що позивачка має право відшкодування відповідачем позивачу заборгованості з урахуванням індексу інфляції та 3 % річних починаючи з липня 2012 року по 21.10.2016 року.

Відповідно до розрахунку заборгованості з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних, за період з липня 2012 року по 21.10.2016 (включно), сума, яка підлягає стягненню з відповідача на користь позивачки становить - 128 169 гривень 16 копійок.

Крім того, відповідач починаючи з січня 2009 року не сплачував та не сплачує відповідні страхові внески до Пенсійного фонду України та Міністерства доходів та зборів, що в свою чергу призвело до того, що період, за який відповідач не сплатив страхові внески до ПФ України та Міністерства доходів та зборів, не було зараховано до трудового стажу позивачки, що суд вважає порушує права позивачки на пенсійне забезпечення, а тому суд вважає за необхідне зобов'язати відповідача нарахувати та сплатити страхові внески до вказаних вище установ за період вимушеного прогулу та подати до Пенсійного фонду України та Міністерства доходів та зборів скореговані відомості про щомісячні суми заробітку ОСОБА_2 за період з січня 2009 року по червень 2012 року (включно).

Відповідно до ст. 233 Кодексу Законів про працю України визначена спеціальна позовна давність у відповідності до якої працівник може звернутись для вирішення трудового спору до суду в тримісячний строк з дня коли він довідався або міг довідатись про порушення його права, а у справах про звільнення - в місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки. У разі порушення законодавства про оплату праці, працівник має право звернення до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

У відповідності до ч.1 ст.11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст.60 ЦПК України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Разом з тим, відповідачем суду не надано жодних належних та допустимих доказів в заперечення позовних вимог, не здобуто таких доказів і в ході судових засідань.

Повно та всебічно з'ясувавши обставини справи, оцінивши зібрані у справі докази, суд приходить до висновку, що вимоги позивачки є законними, обставини справи підтверджені певними засобами доказування, а тому позовну заяву необхідно задовольнити.

Відповідно до вимог ч.1, 3 ст.88 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. Якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог. Отже з відповідача підлягає стягненню на користь відповідачки сплачений нею судовий збір при подачі позовної заяви у сумі 662 гривні 47 копійок та на користь держави у сумі 3 347 гривень 50 копійок за стягнення заробітної плати та у сумі 715 гривень 53 копійки за зобов'язання вчинити певні дії.

На підставі викладеного та керуючись ст. 43 Конституції України, ст.ст. 38, 47, 116, 117, 231-233, 235, КЗпП України, ст.ст. 12, 15,16, 625, Цивільного кодексу України, ст.ст. 1, 3, 10, 11, 57-60, 157, 169, 209, 212-215, 224-226 та 88 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_2 до Публічно Акціонерного Товариства «Каскад» про стягнення заборгованості по заробітній платі, середнього заробітку за весь час затримки та зобов'язання вчинити певні дії, задовольнити.

Стягнути з Публічно Акціонерного Товариства «Каскад» юридична адреса: 02099, м. Київ, вул. Бориспільська, 9, код ЄДРПОУ 24583118 на користь ОСОБА_2, зареєстрованої та проживаючої у АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 заборгованість по заробітній платі за період з червня 1997 року по червень 2012 року в сумі - 55 840,48 гривень, що разом з урахуванням індексу інфляції та 3 % річних за період з травня 2012 року по 21.10.2016 року становить - 128 169 (сто двадцять вісім тисяч сто шістдесят дев'ять) гривень 16 копійок.

Стягнути з Публічно Акціонерного Товариства «Каскад» юридична адреса: 02099, м. Київ, вул. Бориспільська, 9, код ЄДРПОУ 24583118 на користь ОСОБА_2, зареєстрованої та проживаючої у АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 середній заробіток за весь час затримки виплати заробітної плати за період з травня 2012 року по день фактичного розрахунку, що станом на 21.10.2016 року становить - 61 204 (шістдесят одна тисяча двісті чотири) гривні 85 копійок.

Стягнути з Публічно Акціонерного Товариства «Каскад» юридична адреса: 02099, м. Київ, вул. Бориспільська, 9, код ЄДРПОУ 24583118 на користь ОСОБА_2, зареєстрованої та проживаючої у АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу з 09.02.2016 року по 21.10.2016 року, що становить - 9 928 (дев'ять тисяч дев'ятсот двадцять вісім) гривень 16 копійок.

Стягнути з Публічно Акціонерного Товариства «Каскад» юридична адреса: 02099, м. Київ, вул. Бориспільська,9, код ЄДРПОУ 24583118 на користь держави судовий збір у розмірі 3 347 (три тисячі триста сорок сім) гривень 50 копійок на р/р 31218206700003 в УДК Дарницького району, код банку 820019, код ЄДРПОУ 38021179, код класифікації доходів бюджету 22030001, Дарницький районний суд, код ЄДРПОУ 02896704 за стягнення заробітної плати.

Зобов'язати Публічне Акціонерне Товариство «Каскад» юридична адреса: 02099, м. Київ, вул. Бориспільська, 9, код ЄДРПОУ 24583118 видати ОСОБА_2, зареєстрованої та проживаючої у АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 її трудову книжку, з належним записом про звільнення за власним бажанням з ПАТ «Каскад» за її заявою.

Зобов'язати Публічне Акціонерне Товариство «Каскад» юридична адреса: 02099, м. Київ, вул. Бориспільська, 9, код ЄДРПОУ 24583118 нарахувати та сплатити страхові внески до Пенсійного фонду України та Міністерства доходів та зборів за період вимушеного прогулу та подати до Пенсійного фонду України та Міністерства доходів та зборів скореговані відомості про щомісячні суми заробітку ОСОБА_2, зареєстрованої та проживаючої у АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 за період з січня 2009 року по червень 2012 року (включно).

Стягнути з Публічно Акціонерного Товариства «Каскад» юридична адреса: 02099, м. Київ, вул. Бориспільська, 9, код ЄДРПОУ 24583118 на користь ОСОБА_2, зареєстрованої та проживаючої у АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 сплачений судовий збір у сумі 662 (шістсот шістдесят дві) гривні 47 копійок.

Стягнути з Публічно Акціонерного Товариства «Каскад» юридична адреса: 02099, м. Київ, вул. Бориспільська, 9, код ЄДРПОУ 24583118 на користь держави судовий збір у розмірі 715 (сімсот п'ятнадцять) гривень 53 копійки на р/р 31218206700003 в УДК Дарницького району, код банку 820019, код ЄДРПОУ 38021179, код класифікації доходів бюджету 22030001, Дарницький районний суд, код ЄДРПО 02896704 за зобов'язання вчинити певні дії.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення20.12.2016
Оприлюднено30.12.2016
Номер документу63727265
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по заробітній платі, середнього заробітку за час затримки виплати заробітної плати та зобов'язання вчинити певні дії, суд

Судовий реєстр по справі —753/10965/16-ц

Ухвала від 11.03.2020

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Даниленко В. В.

Ухвала від 11.03.2020

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Даниленко В. В.

Ухвала від 11.03.2020

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Даниленко В. В.

Ухвала від 11.03.2020

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Даниленко В. В.

Ухвала від 29.05.2017

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Невідома Тетяна Олексіївна

Ухвала від 26.04.2017

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Невідома Тетяна Олексіївна

Рішення від 20.12.2016

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Даниленко В. В.

Ухвала від 17.06.2016

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Даниленко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні