Постанова
від 10.01.2017 по справі 805/3166/16-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 січня 2017 р.                               Справа №805/3166/16-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

час прийняття постанови: 10:20

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Кошкош О.О., при секретарі Зикун Ю.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Державної установи «Донецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» у особі Краматорської міської філії Державної установи «Донецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» до Державної податкової інспекції у м.Краматорську Головного управління ДФС у Донецькій області про скасування рішення,

В С Т А Н О В И В:

12 вересня 2016 року позивач звернувся до суду з адміністративним позовом до Державної податкової інспекції у м.Краматорську Головного управління ДФС у Донецькій області про скасування рішення. В обґрунтування позовних вимог зазначив, що рішення про нарахування штрафу та пені за несвоєчасну сплату прийнято з порушенням норм діючого законодавства, з огляду на те, що суми єдиного соціального внеску сплачені підприємством по листкам непрацездатності після отримання коштів по цим листкам від Фонду соціального страхування з тимчасової непрацездатності, крім того відповідно до вимог Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» штрафні та фінансові санкції за невиконання обов'язків платника єдиного внеску до суб'єкта не застосовуються. Просив визнати скасувати рішення від 24 червня 2016 року №0013531302/7569.

Представник позивача до суду з'явився, через службу діловодства суду надав заяву про розгляд справи без його участі, просив позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача до суду з'явився, через відділ діловодства та документообігу суду надав заперечення в якому зазначив, що сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строк встановлений Законом №2464 є недоїмкою та стягується з нарахуванням пені із застосуванням штрафів. Отже, з огляду на те, що позивачем несвоєчасно сплачені узгоджені зобов'язання, відповідачем правомірно винесено рішення. Просив відмовити у задоволені позовних вимог у повному обсязі.

Розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Краматорської міської філії Державної установи «Донецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» (код ЄДРПОУ 38531914) є відокремленим структурним підрозділом Державної установи «Донецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» (код ЄДРПОУ 38531102, 84307, Донецька обл., місто Краматорськ, вулиця Кіма, будинок 2).

24 червня 2016 року ДПІ у м.Краматорську ГУ ДФС у Донецькій області прийнято рішення №0013531302/7569 про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску, яким застосовано: штраф у розмірі 9647,48 грн. (10% до 01.01.2015 року) за період з 21.06.2014 року по 25.11.2014 року, штраф у розмірі 53,45 грн. (20% з 01.01.2015 року) за період з 21.01.2015 року по 28.01.2016 року, та пеню у розмірі 984,17 грн.

За результатами адміністративного оскарження 02 серпня 2016 року Головним управлінням ДФС у Донецькій області прийнято рішення №4253/10/05-99-10-01-12-1 про результати розгляду скарги, яким рішення про застосування штрафних санкцій залишено без змін, а скаргу – без задоволення.

Спірним питанням у справі, є правомірність винесення контролюючим органом рішення про нарахування штрафних санкцій та пені за несвоєчасну сплату єдиного внеску позивачем.

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку визначає Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08 липня 2010 року №2464-VI(далі - Закон №2464).

Згідно до ч. 2 ст. 6 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі Закон №2464) платник єдиного внеску зобов'язаний, зокрема, своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок; вести облік виплат (доходу) застрахованої особи та нарахування єдиного внеску за кожним календарним місяцем і календарним роком, зберігати такі відомості в порядку, передбаченому законодавством; виконувати інші вимоги, передбачені цим Законом.

Відповідно до ч.8 ст.9 Закону №2464 платники єдиного внеску, крім платників, зазначених у пунктах 4 і5 частини першої статті 4 цього Закону, зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця.

При цьому платники, зазначені упункті 1 частини першої статті 4 цього Закону, під час кожної виплати заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на суми якої (якого) нараховується єдиний внесок, одночасно з видачею зазначених сум зобов'язані сплачувати нарахований на ці виплати єдиний внесок у розмірі, встановленому для таких платників (авансові платежі). Винятком є випадки, якщо внесок, нарахований на ці виплати, вже сплачений у строки, встановлені абзацом першим цієї частини, або за результатами звірення платника з органом доходів і зборів за платником визнана переплата єдиного внеску, сума якої перевищує суму внеску, що підлягає сплаті, або дорівнює їй. Кошти перераховуються одночасно з отриманням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу, грошового забезпечення), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі. При цьому фактичним отриманням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу, грошового забезпечення) вважається отримання відповідних сум готівкою, зарахування на рахунок одержувача, перерахування за дорученням одержувача на будь-які цілі, отримання товарів (послуг) або будь-яких інших матеріальних цінностей у рахунок зазначених виплат, фактичне здійснення з таких виплат відрахувань згідно із законодавством або виконавчими документами чи будь-яких інших відрахувань.

Водночас, Законом України №1669-VII від 02.09.2014р. «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», який набрав чинності 15.10.2014р. (в редакції чинній на момент виникнення спірних правовідносин), у Законі України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» розділ VIII «Прикінцеві та перехідні положення» доповнено пунктом 9-4 такого змісту:

"9-4. Платники єдиного внеску, визначені статтею 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», які перебувають на обліку в органах доходів і зборів, розташованих на території населених пунктів, визначених переліком, зазначеним у статті 2 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», де проводилася антитерористична операція, розпочата відповідно до Указу Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України» від 14 квітня 2014 року № 405/2014, звільняються від виконання своїх обов'язків, визначених частиною другою статті 6 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», на період з 14 квітня 2014 року до закінчення антитерористичної операції або військового чи надзвичайного стану.

Підставою для такого звільнення є заява платника єдиного внеску, яка подається ним до органу доходів і зборів за основним місцем обліку або за місцем його тимчасового проживання у довільній формі не пізніше тридцяти календарних днів, наступних за днем закінчення антитерористичної операції.

Відповідальність, штрафні та фінансові санкції, передбачені цим Законом за невиконання обов'язків платника єдиного внеску в період з 14 квітня 2014 року до закінчення антитерористичної операції, до платників єдиного внеску, зазначених у цьому пункті, не застосовуються.

При цьому, єдиною умовою звільнення від відповідальності, штрафних та фінансових санкцій, передбачених Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» за невиконання обов'язків платника єдиного внеску в період з 14 квітня 2014 року до закінчення антитерористичної операції, - є перебування платника єдиного внеску на обліку в органах доходів і зборів, розташованих на території населених пунктів, визначених переліком, зазначеним у статті 2 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», де проводилася антитерористична операція, розпочата відповідно до Указу Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України» від 14 квітня 2014 року № 405/2014.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 02 грудня 2015 р. № 1275-р затверджено перелік населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція та визнано такими, що втратили чинність, розпорядження Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2014 р. № 1053“Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2014 р. № 1079“Про зупинення дії розпорядження Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2014 р. № 1053”. Також, цим розпорядженням до переліку населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція включено місто Краматорськ Донецької області.

Тобто, у період невиконання обов'язків платника єдиного внеску позивач знаходився на обліку в органах доходів і зборів, розташованих на території населених пунктів, визначених переліком, зазначеним устатті 2 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», де проводилася антитерористична операція.

Разом з тим, позивачем надано сертифікат №7111 про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) від 23 грудня 2016 року №1332/12.1-17/03 яким засвідчені форс-мажорні обставини, зокрема, зупинення казначейського обслуговування розпорядників та одержувачів бюджетних коштів у непідконтрольних містах Донецької області, акти тероризму на території Донецької області.

Таким чином, суд приходить до висновку, що рішення від 24 червня 2016 року №0013531302/7569 про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску винесене ДПІ у м.Краматорську Головного управління ДФС у Донецькій області є протиправним та підлягає скасуванню.

За таких обставин, суд вважає заявлені позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Згідно з ч.1 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав стороною у справі, або якщо стороною у справі виступала його посадова чи службова особа.

У зв'язку з цим, на користь позивача підлягають стягненню витрати у вигляді судового збору в розмірі 1378 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 8, 9, 10, 11, 112, 159, 160, 161, 162, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Позов Державної установи «Донецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» у особі Краматорської міської філії Державної установи «Донецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» до Державної податкової інспекції у м.Краматорську Головного управління ДФС у Донецькій області про скасування рішення задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати рішення Державної податкової інспекції у м.Краматорську Головного управління ДФС у Донецькій області від 24 червня 2016 року №0013531302/7569 про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Державної податкової інспекції у м.Краматорську Головного управління ДФС у Донецькій області на користь Державної установи «Донецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» у особі Краматорської міської філії Державної установи «Донецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» судовий збір в сумі 1378 (одна тисяча триста сімдесят вісім) грн. 00 коп.

У судовому засіданні 10 січня 2017 року проголошена вступна та резолютивна частина постанови. Повний текст постанови складено 13 січня 2017 року.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови особами, які беруть участь у справі, з подачею її копії до суду апеляційної інстанції.

Суддя                                                   Кошкош О.О.

Дата ухвалення рішення10.01.2017
Оприлюднено18.01.2017
Номер документу64042553
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/3166/16-а

Ухвала від 13.04.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Ястребова Любов Вікторівна

Ухвала від 20.02.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Ястребова Любов Вікторівна

Постанова від 10.01.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 10.01.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 12.12.2016

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 22.11.2016

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 22.11.2016

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 02.11.2016

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 02.11.2016

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 31.10.2016

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні