Ухвала
від 12.01.2017 по справі 815/2429/16
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/2429/16

УХВАЛА

12 січня 2017 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Самойлюк Г.П., розглянувши у порядку письмового провадження заяву Головного управління Державної казначейської служби України в Одеській області про зміну (встановлення) способу і порядку виконання судового рішення, -

ВСТАНОВИВ:

03.01.2017 р. (вх. № 122/17) до Одеського окружного адміністративного суду від Головного управління Державної казначейської служби України в Одеській області надійшла заява про зміну (встановлення) способу і порядку виконання судового рішення, в якій заявник просить встановити спосіб і порядок виконання постанови Одеського окружного адміністративного суду від 21.06.2016р. по справі № 815/2429/16 шляхом стягнення з Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області в особі Державної архітектурно-будівельної інспекції України (01133, м. Київ, бульвар Лесі Українки, 26, код ЄДРПОУ 37471912) на користь товариства з обмеженою відповідальністю ІМЕДЖІНЕЙШН понесені ним судові витрати у розмірі 1378,00 грн.

До судового засідання з'явився представник позивача, заявник та представник відповідача до судового засідання явку представників не забезпечили, про дату, час і місце розгляду справи повідомлені належним чином та завчасно.

Згідно ч. 2 ст. 263 КАС України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

З урахуванням приписів ст. 128 КАС України, зважаючи на те, що у судове засідання прибули не всі особи, які беруть участь у справі, суд вирішив розглянути заяву у письмовому провадженні.

Суд, розглянувши подану заяву, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що заява про зміну (встановлення) способу і порядку виконання судового рішення підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Постановою Одеського окружного адміністративного суду від 21.06.2016 р. по справі № 815/2429/16 позов товариства з обмеженою відповідальністю "Імеджінейшн" до Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області про визнання протиправною бездіяльності та зобов'язання вчинити певні дії задоволено частково. При цьому, зокрема, стягнуто з Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області на користь ТОВ "ІМЕДЖІНЕЙШН" (код ЄДРПОУ 37168589) судові витрати у розмірі 1378 грн. (одна тисяча триста сімдесят вісім грн. 00 коп.). Ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 06.09.2016р. апеляційні скарги товариства з обмеженою відповідальністю "Імеджінейшн", Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області залишено без задоволення, постанову Одеського окружного адміністративного суду від 21.06.2016 р. - без змін.

Постанова Одеського окружного адміністративного суду від 21.06.2016 р. по справі № 815/2429/16 набрала законної сили 06.09.2016 р.

15.11.2016 р. видано виконавчий лист по справі № 815/2429/16.

01.12.2016 р. на адресу Головного управління Державної казначейської служби України в Одеській області надійшла заява товариства з обмеженою відповідальністю "Імеджінейшн" щодо виконання виконавчого листа Одеського окружного адміністративного суду від 15.11.2016р. по справі № 815/2429/16 про стягнення з Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Імеджінейшн" понесених ним судових витрат у розмірі 1378,00 грн.

Відповідно до ст. 124 Конституції України, судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.

Частина 1 ст. 255 КАС України передбачає, що постанова або ухвала суду, яка набрала законної сили, є обов'язковою для осіб, які беруть участь у справі, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України.

Згідно з ч.1 ст.263 КАС України за наявності обставин, що ускладнюють виконання судового рішення (відсутність коштів на рахунку, відсутність присудженого майна в натурі, стихійне лихо тощо), особа, яка бере участь у справі може звернутися до адміністративного суду із заявою про зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення.

Згідно положень ч.2 ст.263 КАС України, суд може у виняткових випадках зокрема, змінити чи встановити спосіб і порядок виконання рішення.

З аналізу даної норми випливає, що підставою для застосування правил останньої є обставини, що перешкоджають належним чином виконати судове рішення - ускладнюють його виконання або роблять неможливим.

При цьому, при вирішенні питання про зміну чи встановлення способу і порядку виконання рішення, суд задовольняє таку заяву лише у виняткових випадках, які він визначає, виходячи з особливого характеру обставин, що ускладнюють або виключають виконання рішення. Підставою для цього можуть бути конкретні обставини, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим у строк, встановлений судом.

Механізм виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, прийнятих судами, а також іншими державними органами (посадовими особами), які відповідно до закону мають право приймати такі рішення, визначено Порядком виконання рішень про стягнення коштів, державного та місцевих бюджетів або боржників, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 845 від 03.08.2011р. (далі - Порядок № 845).

Згідно п. 2 Порядку № 845 безспірне списання - це операції з коштами державного та місцевих бюджетів, що здійснюються з метою виконання Казначейством та його територіальними органами рішень про стягнення коштів без згоди (подання) органів, що контролюють справляння надходжень бюджету, боржників, органів місцевого самоврядування та/або державних органів на підставі виконавчих документів. Боржники - це визначені в рішенні про стягнення коштів розпорядники (бюджетні установи) та одержувачі бюджетних коштів, а також підприємства, установи та організації, рахунки яких відкриті в органах Казначейства. Виконавчі документи - це оформлені у встановленому порядку виконавчі листи судів та накази господарських судів, видані на виконання рішень про стягнення коштів, а також інші документи, визначені Законом України Про виконавче провадження .

Відповідно до ч.1 ст. 4 Закону України Про виконавче провадження , у виконавчому документі зазначається зокрема ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань боржника.

У виконавчому листі Одеського окружного адміністративного суду від 15.11.2016р. по справі № 815/2429/16 вказано код ЄДРПОУ 37471912 Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області (65107, м. Одеса, вул. Канатна, 83), однак в мережі установ та організацій, що отримують фінансування з державного та місцевих бюджетів в 2016 році під зазначеним кодом Департамент державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області не значиться, а рахунки цієї установи, з яких було б можливим здійснити безспірне списання в Головному управлінні Державної казначейської служби України в Одеській області або в будь-якому іншому територіальному органі Казначейства відсутні.

Згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, за кодом ЄДРПОУ 37471912, вказаним у виконавчому документі, значиться Державна архітектурно-будівельна інспекція України.

Разом з цим, згідно п. 2 Постанови Кабінету Міністрів України № 294 від 09.07.2014р. Про затвердження Положення про Державну архітектурно-будівельну інспекцію України , на Державну архітектурно - будівельну інспекцію України покладено обов'язок забезпечити здійснення її територіальними органами, що ліквідуються, функцій та повноважень, покладених на ці органи, до утворення її територіальних органів як структурних підрозділів апарату Державної архітектурно-будівельної інспекції в Автономній Республіці Крим, областях, м. Києві та Севастополі.

Відповідно до Положення про Департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області, затвердженого Наказом Державної архітектурно-будівельної інспекції № 994 від 08.09.2015р., Департамент ДАБІ в Одеській області утворено як структурний підрозділ апарату Державної архітектурно-будівельної інспекції України з метою реалізації державної політики з питань державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду в Одеській області

Відповідно до пункту 2 постанови Кабінету міністрів України № 150 від 23.04.2014р. Питання функціонування територіальних органів Державної архітектурно-будівельної інспекції , Кабінет Міністрів України погодився з пропозицією Державної архітектурно-будівельної інспекції України щодо утворення її територіальних органів, як структурних підрозділів апарату Інспекції в Автономній Республіці Крим, областях, м.м. Києві та Севастополі.

На виконання пункту 2 зазначеної постанови утворено Департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області як територіальний структурний підрозділ Державної архітектурно - будівельної інспекції України.

Крім того, відповідно до наказу Державної архітектурно-будівельної інспекції України №230 від 01.10.2014р. Щодо діяльності деяких підрозділів Державної архітектурно-будівельної інспекції , Департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області забезпечує здійснення функцій та повноважень територіального органу, утвореного як структурний підрозділ апарату Державної архітектурно-будівельної інспекції України.

Отже, відповідач по справі №815/2429/16 Департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області не має власних рахунків в органах Казначейства, а всі рахунки відкриті в центральному органі Державної архітектурно-будівельної інспекції України.

Тому, на даний час склалися обставини, які ускладнюють виконання постанови Одеського окружного адміністративного суду від 21.06.2016 р. по справі № 815/2429/16, на виконання якої був виданий виконавчий лист від 15.11.2016 р.

Вказані обставини суд вважає винятковими та такими, що ускладнюють виконання судового рішення.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що заява про зміну (встановлення) способу і порядку виконання судового рішення підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 165, 186, 254, 263 КАС України суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління Державної казначейської служби України в Одеській області про встановлення способу і порядку виконання судового рішення, - задовольнити.

Встановити спосіб і порядок виконання постанови Одеського окружного адміністративного суду від 21.06.2016 р. по справі № 815/2429/16 шляхом стягнення з Департаменту Державної архітектурної-будівельної інспекції в Одеській області в особі Державної архітектурної - будівельної інспекції України (01133, м. Київ, бульвар Лесі Українки, 26, код ЄДРПОУ 37471912) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Імеджінейшн" (код ЄДРПОУ 37168589; 65082, Одеська обл., місто Одеса, провулок Маяковського, будинок 8, квартира 1) судові витрати у розмірі 1378 грн. (одна тисяча триста сімдесят вісім грн. 00 коп.).

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили відповідно до ст. 254 КАС України.

Суддя Самойлюк Г.П.

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.01.2017
Оприлюднено18.01.2017
Номер документу64043231
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/2429/16

Ухвала від 12.01.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Самойлюк Г. П.

Ухвала від 06.09.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Ступакова І.Г.

Ухвала від 16.08.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Ступакова І.Г.

Ухвала від 16.08.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Ступакова І.Г.

Ухвала від 16.08.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Ступакова І.Г.

Ухвала від 18.07.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Ступакова І.Г.

Ухвала від 18.07.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Ступакова І.Г.

Постанова від 21.06.2016

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Тарасишина О.М.

Ухвала від 01.06.2016

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Тарасишина О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні