Рішення
від 12.01.2017 по справі 482/2314/15-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №482/2314/15-ц 12.01.2017 12.01.2017 12.01.2017

Провадження №22-ц/784/281/17

справа № 482/2314/15-ц Головуючий у першій інстанції: ОСОБА_1

провадження №22-ц/784/281/17 Доповідач в апеляційній інстанції: ОСОБА_2

категорія 24

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

12 січня 2017 року м. Миколаїв

Колегія суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду Миколаївської області в складі:

головуючого Лівінського І.В.,

суддів: Данилової О.О., Колосовського С.Ю.,

із секретарем судового засідання: Андрієнко Л.Д.,

за участю: представника позивача ОСОБА_3,

розглянула у відкритому судовому засіданні цивільну справу

за апеляційною скаргою

публічного акціонерного товариства Миколаївобленерго

на рішення Новоодеського районного суду Миколаївської області від 21 березня 2016 року

за позовом

публічного акціонерного товариства Миколаївобленерго до ОСОБА_4 про стягнення збитків, завданих внаслідок безоблікового споживання електроенергії,

в с т а н о в и л а:

У грудні 2015 року ПАТ Миколаївобленерго звернулося з позовом до ОСОБА_4 про стягнення збитків, завданих внаслідок безоблікового споживання електроенергії.

Позивач зазначав, що відповідачка порушила Правила користування електроенергією для населення , затверджені постановою Кабінету Міністрів України № 1357 від 26 липня 1999 року (далі - Правила). Зокрема, 19 серпня 2015 року під час перевірки, на земельній ділянці, розташованій по вул. Підгорній у м. Новій Одесі, яка належить відповідачці, виявлено порушення, а саме: самовільне підключення електропроводки до мережі енергопостачальника без електролічильника та без відкриття особового рахунку, внаслідок чого спожита електроенергія не враховувалася, не обліковувалася і не сплачувалась. При цьому контролерами складено акт про порушення Правил № М 0287 від 19 серпня 2015 року.

За результатами розгляду акту рішенням комісії ПАТ Миколаївобленерго відповідачці нараховано 10877 грн. 88 коп. збитків, завданих позаобліковим споживанням електричної енергії .

Посилаючись на викладене, позивач просив стягнути з відповідачки вказану суму збитків, завданих позаобліковим споживанням електричної енергії .

Рішенням Новоодеського районного суду від 21 березня 2016 року в задоволенні позову відмовлено.

В апеляційній скарзі ПАТ Миколаївобленерго просить скасувати рішення суду та ухвалити нове рішення про задоволення позову, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права. Зокрема, позивач посилається на те, що висновок суду щодо недоведеності безоблікового споживання відповідачкою електричної енергії не відповідає фактичним обставинам справи та наявним у ній доказам.

В судове засідання апеляційного суду відповідачка не з'явилась. Як видно з інформаційних довідок відстеження пересилання поштових відправлень (а.с.193,194 ), відповідачка та її представник своєчасно повідомлені про час і місце судового розгляду, а тому їх неявка не перешкоджає розгляду справи.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення осіб, які приймали участь у справі, дослідивши докази по справі в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених в суді першої інстанції , колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції виходив з того, що позивач не надав доказів на підтвердження того, що між ним та відповідачем укладались будь-які договори на користування електроенергією, що підводилась до земельної ділянки по вул. Підгорній у м. Нова Одеса за опорами повітряної лінії електропередач, як і не надано будь якого договору на споживання електроенергії, який би укладався між ПАТ Миколаївобленерго і відповідачем, не доведено факту безоблікового споживання ОСОБА_4 електричної енергії, а тому підстави для стягнення завданих збитків відсутні.

Також судом зазначено, що акт про порушення від 19 серпня 2015 року було складено позивачем без участі ОСОБА_4, та останню не було запрошено на засідання комісії, на якій визначався обсяг її порушень та розмір завданої нею шкоди.

Однак, в повній мірі з такими висновками погодитись не можна.

Так, відповідно до вимог ст. 26 Закону України Про електроенергетику та п. 48 Правил споживач несе відповідальність згідно із законодавством за розкрадання електричної енергії в разі споживання без приладів обліку.

За п. 53 Правил у разі виявлення представником енергопостачальника порушення споживачем правил користування електричною енергією, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та споживачем. Один примірник акта вручається споживачу, другий залишається у енергопостачальника. Споживач має право внести до акта свої зауваження. У разі відмови споживача від підпису в акті робиться позначка про відмову. Акт вважається дійсним, якщо його підписали три представники енергопостачальника.

Із матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_4 проживає у ІНФОРМАЦІЯ_1.

3 грудня 2009 року між ОСОБА_4 та ПАТ Миколаївобленерго було укладено договір на постачання електричної енергії до будинку за вищевказаною адресою, та на ім'я ОСОБА_4 відкрито особовий рахунок (а.с. 105).

Згідно з копією акта технічної перевірки, проведеної позивачем 15 березня 2014 року за вказаною адресою, порушень правил користування електричною енергією не встановлено (а. с. 106).

Крім того, ОСОБА_4 належить на праві власності земельна ділянка для ведення особистого селянського господарства площею 0,1 га, кадастровий номер 4824810100:02:036:0019, розташування якої в свідоцтві про право на спадщину за законом та у витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно зазначено по вул. Набережній, 69, у м. Новій Одесі (а.с. 26, 27).

Між тим, з інформаційного листа Виконавчого комітету Новоодеської міської ради Миколаївської області від 27 травня 2016 року вбачається, що у власності ОСОБА_4 перебуває земельна ділянка, площею 0,10 га, яка зареєстрована за вищевказаною адресою, але фактично розташована по вул. Підгорній у м. Нова Одеса Новоодеського району Миколаївської області (а.с. 109).

19 серпня 2015 року працівниками ПАТ Миколаївобленерго була проведена перевірка дотримання ОСОБА_4 Правил. За результатами перевірки складено акт про порушення споживачем Правил, в якому зазначено, що на земельній ділянці, що розташована по вул. Підгорній у м. Нова Одеса Новоодеського району Миколаївської області і відведена під город ОСОБА_4 було виявлено факт самовільного підключення електропроводки до мережі енергопостачальника без електролічильника та без відкриття особового рахунку, внаслідок чого спожита електроенергія не враховувалася, не обліковувалася і не сплачувалась. В акті зазначено, що він складений в присутності сина ОСОБА_4 - ОСОБА_5, який відмовився ставити свій підпис у зазначеному акті. Акт підписали чотири представника енергопостачальника та депутат міської ради ОСОБА_6 (а.с. 5).

З пояснювальної записки інспектора Балакшей О.О., видно, що при проведенні 19 серпня 2015 року рейдової перевірки на земельній ділянці по вул. Підгорній у м. Нова Одеса Новоодеського району Миколаївської області виявлено факт самовільного підключення кабелю до опори ПЛ-0,4 кв, яка встановлена на земельній ділянці споживача електричної енергії без укладення договору та відкриття особового рахунку, від якої підключено кабельний спуск з розеткою, в яку вмикають електричний насос для поливу (а.с. 6).

Зазначене підтверджується також відеозаписом, проведеним представниками позивача під час виявлення порушення, який досліджено в судовому засіданні апеляційного суду.

Оскільки зазначене порушення Правил відповідає підпункту 5 пункту 3.1 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією , затвердженої постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 4 травня 2006 року № 562 (далі - Методика), то вартість необлікованої електричної енергії розраховується відповідно до п.п. 3.3, 3.5 Методики, за кількістю днів із дня здійснення останньої технічної перевірки електричної мережі, до якої було здійснене самовільне підключення, але не більше сумарної кількості днів за дванадцять календарних місяців, що передували дню виявлення порушення, та до дня усунення порушення.

22 вересня 2015 року на засіданні комісії ПАТ Миколаївобленерго з розгляду актів про порушення Правил проведено нарахування вартості необлікованої електричної енергії відповідно до вказаної Методики, яка складає 10877 грн. 88 коп. (а.с. 8, 9).

За таких обставин, колегія суддів вважає доведеним факт порушення ОСОБА_4 Правил та безоблікове споживання нею електроенергії, що є підставою, для відшкодування збитків, завданих позаобліковим споживанням електричної енергії. А тому вимоги ПАТ Миколаївобленерго про стягнення з відповідачки 10877 грн. 88 коп. підлягають задоволенню.

Доводи відповідачки щодо незаконності акту про порушення Правил, складеного контролерами за її відсутності, є необґрунтованими, оскільки, як зазначалось вище, акт підписали чотири представника енергопостачальника та депутат міської ради, акт складений в присутності сина відповідачки, який відмовився від підпису. Таке оформлення ОСОБА_5 про порушення Правил відповідає п. 53 цих Правил.

Твердження ОСОБА_4 про те, що правовстановлюючими документами визначено інше місце розташування спірної земельної ділянки, не можуть братись до уваги, оскільки фактично ця ділянка (з відповідним кадастровим номером) знаходиться саме по вулиці Підгорній у м. Нова Одеса, що підтверджується зазначеним вище інформаційним листом виконкому.

Таким чином, суд першої інстанції неповно з'ясував обставини, що мають значення для справи, а тому рішення підлягає скасуванню на підставі п. 1 ч. 1 ст. 309 ЦПК України, з ухваленням нового рішення про задоволення позову.

Відповідно до ч. 1 ст. 88 ЦПК України з відповідачки підлягає стягненню на користь позивача судовий збір, сплачений як при подачі позову, так і під час оскарження рішення в апеляційному та касаційному порядку, що складає 4387 грн. 40 коп. (1218 + 1515,80 + 1653,60)

Керуючись статями 303, 309, 314, 316 ЦПК України, колегія суддів

в и р і ш и л а:

Апеляційну скаргу публічного акціонерного товариства Миколаївобленерго задовольнити.

Рішення Новоодеського районного суду Миколаївської області від 21 березня 2016 року скасувати та ухвалити нове рішення.

Позов публічного акціонерного товариства Миколаївобленерго задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь публічного акціонерного товариства Миколаївобленерго 10877 грн. 88 коп. вартості не облікованої електричної енергії та 4387 грн. 40 коп. судового збору .

Рішення набирає законної сили з моменту проголошення, але протягом двадцяти днів може бути оскаржене в касаційному порядку безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Головуючий І.В. Лівінський

Судді О.О. Данилова

ОСОБА_7

СудАпеляційний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення12.01.2017
Оприлюднено19.01.2017
Номер документу64084555
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —482/2314/15-ц

Ухвала від 17.07.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Журавель Валентина Іванівна

Ухвала від 03.04.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Журавель Валентина Іванівна

Ухвала від 01.03.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Журавель Валентина Іванівна

Рішення від 12.01.2017

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Лівінський І. В.

Ухвала від 27.12.2016

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Лівінський І. В.

Ухвала від 30.11.2016

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Кафідова Олена Василівна

Ухвала від 24.10.2016

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Кафідова Олена Василівна

Ухвала від 02.08.2016

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Кафідова Олена Василівна

Ухвала від 02.07.2016

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Кафідова Олена Василівна

Ухвала від 31.05.2016

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Буренкова К. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні