Рішення
від 17.06.2009 по справі 33/249-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

17.06.09р. Справа № 33/249-09

За позовом Фізичної ос оби-підприємця ОСОБА_1, м.Д ніпропетровськ

до Товариства з обмежен ою відповідальністю „М' ясн ий формат”, м.Дніпропетровсь к

про стягнення 17 904 грн. 21 ко п.

Суддя Рудовська І.А.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_2, до віреність від 27.04.2009 року, ОСОБ А_3, довіреність б/н від 27.04.2009 ро ку

Від відповідача: не з' явив ся (про день, час та місце судо вого засідання повідомлений належним чином)

СУТЬ СПОРУ:

Фізична особа-підприєме ць ОСОБА_1 звернулась до г осподарського суду Дніпропе тровської області з позовом до Товариства з обмеженою ві дповідальністю „М' ясний фо рмат” про стягнення 11 500 грн. 00 к оп. - основної заборгованості за договором поставки № 62 від 18.08.2006р., 2 804 грн. 21 коп. - пені, 3 116 грн . 67 коп. - інфляційних витрат, 48 3 грн. 33 коп. - 3% річних і витрат п о справі. Крім того, позивач п росить суд забезпечити позо в шляхом накладення арешту н а грошові кошти відповідача на його поточному рахунку.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, відзив на по зов та документи не представ ив, про день, час та місце судо вого засідання повідомлений належним чином.

На підставі ст. 75 ГПК України справу було розглянуто за на явними в ній матеріалами та о ригіналами документів надан их позивачем на вимогу суду в судове засідання.

В судовому засіданні 17.06.2 009 року за згодою представника позивача оголошена вступна та резолютивна частина судов ого рішення згідно до ст. 85 ГПК України.

Розглянувши наявні матері али справи, дослідивши надан і докази, заслухавши предста вника позивача, оцінивши док ази в сукупності, суд, -

ВСТАНОВИВ:

18 серпня 2006 року між по зивачем (постачальник) та від повідачем (покупець) був укла дений договір поставки №62 (дал і - Договір).

Відповідно до п.1.1. Дого вору постачальник зобов' яз ується поставити на умовах ц ього Договору продукцію (тов ар), а покупець зобов' язуєть ся прийняти та оплатити пост авлений за цим договором тов ар.

Відповідно до п.2.3. Договор у постачальник зобов' язуєт ься проводити перевірку взає морозрахунків щоквартально до 20 числа місяця, наступного за останнім місяцем квартал у.

Відповідно до п.2.4. Догов ору розрахунки за поставлени й товар здійснюється покупце м, шляхом перерахування грош ових коштів на поточний раху нок постачальника.

Згідно п.4.1. Договору при йом товару здійснюється упов новаженими представниками с торін у відповідності з Інст рукцією „Про порядок прийому продукції виробничо-технічн ого призначення та товарів н ародного споживання по кільк ості”, що затверджена постан овою Держарбітража при Рад і міністрів СРСР від 15 червн я 1965р. №П-6 та Інструкцією „Про п орядок прийому продукції вир обничо-технічного призначен ня та товарів народного спож ивання по якості”, що затверд жена постановою Держарбітра жа при Раді Міністрів СРС Р від 25 квітня 1966р. №П-7.

Позивач, на виконання с воїх зобов' язань здійснив п оставку товару на суму 23 261 грн. 55 коп., що підтверджується вид атковими накладними, які зна ходяться в матеріалах справи .

Відповідач, свої зобов' я зання в частині оплати товар у виконав частково, що підтве рджується платіжними доруче ннями (т. 2 а.с. 5-33).

04.06.2008р. позивачем на адрес у відповідача була направлен а претензія від 03.06.2008р. з вимого ю погасити заборгованість за поставлений товар, яка залиш ена останнім без відповіді (т .1 а.с. 14).

Майнові зобов' язання, як і виникають між учасниками г осподарських відносин, регул юються Цивільним кодексом Ук раїни з урахуванням особливо стей, передбачених Господарс ьким кодексом України.

Стаття 193 ГК України вста новлює, що суб' єкти господа рювання та інші учасники гос подарських відносин повинні виконувати господарські зоб ов' язання належним чином ві дповідно до закону, інших пра вових актів, договору, а за від сутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язанн я - відповідно до вимог, що у пе вних умовах звичайно ставлят ься.

До виконання господа рських договорів застосов уються відповідні положення Цивільного кодексу Україн и з урахуванням особливосте й, передбачених цим Кодексом .

Відповідно до ст. 525, 526 Циві льного кодексу України зобов ' язання має виконуватися на лежним чином відповідно до у мов договору та вимог цього К одексу, інших актів цивільно го законодавства, а за відсут ності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділово го обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одност ороння відмова від зобов' яз ання або одностороння зміна його умов не допускається, як що інше не встановлено догов ором або законом.

Згідно п.1 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов'язанн ям є правовідношення, в яком у одна сторона (боржник) зоб ов'язана вчинити на корист ь другої сторони (кредитора ) певну дію (передати майно, в иконати роботу, надати посл угу, сплатити гроші тощо) аб о утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагат и від боржника виконання йог о обов'язку.

Стаття 598 Цивільного коде ксу України встановлює, що зо бов'язання припиняється част ково або у повному обсязі на п ідставах, встановлених догов ором або законом.

Відповідно до ст.599 Цивіл ьного кодексу України зобов' язання припиняється виконан ням, проведеним належним чин ом.

Таким чином, заборгова ність відповідача перед поз ивачем в сумі 11 500 грн. 00 коп. повн істю підтверджується матері алами справи, по суті визнаєт ься відповідачем в підписано му повноважними представник ами сторін та скріпленому пе чатками сторін акті звірки в заємних розрахунків за періо д з 01.01.07 по 31.01.2009 рр. (т. 1 а.с. 15-17) та під лягає задоволенню.

Водночас, порушенн я зобов' язання є підставою для застосування господарсь ких санкцій, передбачених ци м Кодексом, іншими законами а бо договором.

За вимогами статті 611 Ц ивільного кодексу України у разі порушення зобов' язанн я настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, у вигля ді сплати неустойки.

Відповідно до статті 549 названого Кодексу неустойк ою (штрафом, пенею) є грошова с ума або інше майно, які боржни к повинен передати кредиторо ві у разі порушення боржнико м зобов'язання.

Позивач просить суд стя гнути з відповідача пеню в р озмірі 2 804 грн. 21 коп. на підставі ст. 231 ГК України.

Згідно ст. 547 Цивільного к одексу України правочин щодо забезпечення виконання зобо в' язання вчиняється у письм овій формі. Правочин щодо заб езпечення виконання зобов' язання, вчинений із недодерж анням письмової форми, є нікч емним.

Відповідно до ч.1 ст. 548 Ц К України виконання зобов'яз ання (основного зобов'язання ) забезпечується, якщо це вс тановлено договором або з аконом.

Таким чином, оскільки у мовами укладеного між сторон ами договору поставки № 62 від 18.08.2006 року сплата покупцем вказ аної пені як вид забезпеченн я виконання останнім зобов' язання не передбачений, підс тави для стягнення з відпові дача пені відсутні.

Згідно до ч.2 статті 193 Го сподарського кодексу Україн и кожна сторона повинна вжит и усіх заходів, необхідних д ля належного виконання нею з обов'язання, враховуючи інте реси другої сторони та забез печення загальногосподарсь кого інтересу. Порушення зоб ов'язань є підставою для зас тосування господарських сан кцій, передбачених цим Кодек сом, іншими законами або дого вором.

Відповідно до статті 625 Ц ивільного кодексу України б оржник, який прострочив вико нання грошового зобов' язан ня, повинен сплатити суму бор гу з урахуванням встановлено го індексу інфляції за весь ч ас прострочення, а також три п роценти річних від простроче ної суми, якщо інший розмір пр оцентів не встановлений дого вором або законом, інфляційн і витрати складають 3 116 грн. 67 ко п., 3% річних складає 483 грн. 33 коп., які підлягають задоволенню.

Позивач просить накласт и арешт на рахунки ТОВ "М'ясний формат" з метою забезпечення виконання зобов' язання з б оку відповідача. Суд, вважає з а необхідне відмовити позива чу у задоволенні даної вимог и з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 66 ГПК України забезпечення позову допускається в будь-якій ста дії провадження у справі, якщ о невжиття таких заходів мож е утруднити чи зробити немож ливим виконання рішення госп одарського суду. Як зазначен о в роз' ясненні Вищого арбі тражного суду України від 23.08.19 94 р. № 02-5/611 “Про деякі питання пра ктики застосування заходів д о забезпечення позову”, умов ою застосування заходів до з абезпечення позову є достатн ьо обґрунтоване припущення, що майно (в тому числі грошові суми, цінні папери тощо), яке є у відповідача на момент пред ' явлення позову до нього, мо же зникнути, зменшитись за кі лькістю або погіршитись за я кістю на момент виконання рі шення.

Позивач не навів жодно го обґрунтування тому, що май но (в тому числі грошові суми, цінні папери тощо), яке є у від повідача на момент пред' явл ення позову до нього, може зни кнути, зменшитись за кількіс тю або погіршитись за якістю на момент виконання рішення .

З огляду на викладене, позовні вимоги підтверджені матеріалами справи і підляг ають задоволенню у сумі - 11 50 0 грн. 00 коп. - основної заборгов аності за договором поставки № 62 від 18.08.2006р., 3 116 грн. 67 коп. - інф ляційних витрат, 483 грн. 33 коп. - 3% річних.

Позивачем на підставі ст. 33 ГПК України документаль но було доведено ті обставин и, на які він посилався в позов ній заяві, як підставу своїх позовних вимог.

Кожна особа має право зве рнутися до суду за захистом с вого особистого немайнового або майнового права та інтер есу (ст. 16 Цивільного кодексу У країни).

Відповідач не скористався наданим йому правом на судов ий захист, наведених позивач ем обставин не спростував.

Згідно ст. 49 ГПК України суд ові витрати по справі поклад аються на сторін пропорційно задоволеним вимогам.

Керуючись, ст.ст. 47, 33, 44, 49, 82- 85, 116 Господарського процесуал ьного кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити част ково.

Стягнути з Товарис тва з обмеженою відповідальн істю „М' ясний формат”, (49000, м.Д ніпропетровськ, вул.Карла Лі бкнехта, буд.87, код ЄДРПОУ 34513556) на користь Фізичної особ и-підприємця ОСОБА_1, (49000, А ДРЕСА_1, ідентифікаційний н омер НОМЕР_1) 11 500 (одина дцять тисяч п' ятсот) грн. 0 0 коп. - основної заборгова ності, 3 116 (три тисячі сто шістнадцять) грн. 67 коп. - інфляційних витрат, 483 (чо тириста вісімдесят три) гр н. 33 коп. - 3% річних, 150 (сто п' ятдесят) грн. 99 коп. - державного мита, 99 (дев' яносто дев'ять) грн. 50 коп. - витрат на інформаційно-те хнічне забезпечення судовог о процесу.

В решті позовних вимог - відмовити.

Наказ видати після наб рання судовим рішенням закон ної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили п ісля закінчення десятиденно го терміну з дня підписання р ішення, оформленого відповід но до ст. 84 ГПК України.

Суддя І.А.Руд овська

Рішення підписано 31.07.2009 року

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення17.06.2009
Оприлюднено26.07.2010
Номер документу6417367
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —33/249-09

Ухвала від 10.03.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пушай В.І.

Ухвала від 22.12.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Рішення від 17.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська І.А.

Ухвала від 07.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська І.А.

Ухвала від 02.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська І.А.

Судовий наказ від 11.08.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні