Ухвала
від 23.01.2017 по справі 136/1680/16-ц
ЛИПОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 136/1680/16-ц

УХВАЛА

про призначення експертизи

23 січня 2017 року м. Липовець

Липовецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Стадника С.І.

секретаря судового засідання Шевчук Н.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Липовець цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства "Сільськогосподарське підприємство "Турбівське" про визнання договору оренди землі недійсним, -

ВСТАНОВИВ:

Представник позивач подав до суду клопотання про призначення у справі судової експертизи, яке мотивував тим, що підпис в Договорі оренди землі № 354 (далі - Договір), який укладено 25.10.2014 року між ПАТ "Турбівське" та ОСОБА_1, виконаний не орендодавцем, а іншою особою, що не відповідає інтересам позивача.

Для підтвердження вищевказаних обставин, представник позивача просить суд призначити судово-почеркознавчу експертизу на вирішення якої поставити питання:

1 Ким, ОСОБА_1, чи іншою особою виконані рукописний напис "Козак Світлана Володимирівна" та підпис від імені "Орендодавця" у розділі "Реквізити сторін", у примірнику Договору оренди землі № 354 від 25.10.2014 року укладеного між ОСОБА_1 і ПАТ "СП "Турбівське", наданого позивачем?

2 Ким, ОСОБА_1, чи іншою особою виконані рукописний напис "Козак Світлана Володимирівна" та підпис від імені "Орендодавця" у розділі "Реквізити сторін", у примірнику Договору оренди землі № 354 від 25.10.2014 року укладеного між ОСОБА_1 і ПАТ "СП "Турбівське", наданого відповідачем?

3 Ким, ОСОБА_1, чи іншою особою виконані рукописний напис "Козак Світлана Володимирівна" та підпис від імені "Орендодавця" у розділі "Реквізити сторін", у примірнику Договору оренди землі № 354 від 25.10.2014 року укладеного між ОСОБА_1 і ПАТ "СП "Турбівське", наданого державним реєстратором Липовецької РДА Вінницької області?

Проведення експертизи представник позивача просив доручити Вінницькому відділенню Київському науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України.

Оскільки для проведення дослідження експерту слід надати оригінали документів, представник позивача просив суд витребувати в Липовецької районної державної адміністрації Вінницької області оригіналу примірника Договору оренди землі № 354 від 25.10.2014 року , який укладено між ОСОБА_1 та ПАТ "СП "Турбівське", а також інші матеріали реєстраційної справи, на підставі яких 02.10.2015 року державний реєстратор Реєстраційної служби Липовецького районного управління юстиції Вінницької області ОСОБА_2 зареєстрував за ПАТ "СП "Турбівське" в Державному реєстрі речових прав право оренди вищевказаної земельної ділянки строком на 7 років.

Також, представник позивача просив суд витребувати оригінал примірника Договору оренди землі № 354 від 25.10.2014 року , який укладено між ОСОБА_1 та ПАТ "СП "Турбівське", що зберігається у відповідача.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд встановив, що ОСОБА_1 є власником земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею 1,8700 гектарів (кадастровий номер 0522280400:06:000:0304), яка розташована на території Брицької сільської ради Липовецького району Вінницької області, що підтверджується Державним актом серії ЯЖ № 782676 на право власності на земельну ділянку від 18.09.2009 року.

25.10.2014 року ОСОБА_1 (далі - орендодавець) уклала з ПАТ "Турбівське" (далі - орендар) строком на 5 років Договір оренди землі № 354 (а.с. 6-7), предметом якого є вищевказана земельна ділянка.

На підставі зазначеного Договору, 02.10.2015 року державний реєстратор Реєстраційної служби Липовецького районного управління юстиції Вінницької області зареєстрував за ПАТ "Турбівське" право оренди земельної ділянки з кадастровим номером 0522280400:06:000:0304 , що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав та їх обтяжень (а.с. 10).

Відповідно до ст. 10, 60 ЦПК України, сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Для з'ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд призначає експертизу за заявою осіб, які беруть участь у справі (ст. 143 ЦПК України).

З урахуванням зазначеного, суд дійшов висновку про необхідність призначення експертизи для з'ясування обставин, які потребують спеціальних знань, оскільки позивач заперечує факт укладення Договору оренди земельної ділянки № 354 від 25.10.2014 року строком на 7 років.

Вирішуючи питання про витребування оригіналу Договору оренди землі № 354 від 25.10.2014 року , а також інших матеріалів реєстраційної справи, судом враховано Науково-методичні рекомендації з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень та приписи пункту 3.5 Розділу ІІІ Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.98 N 53/5 (далі - Інструкція), відповідно до яких для проведення почеркознавчого дослідження рукописних записів та підписів надаються оригінали документів .

З зазначеного слідує, що клопотання представника позивача щодо витребування оригіналів документів є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Враховуючи те, що для проведення експертизи потрібен певний час, який має бути визначений експертом, суд вважає, що у відповідності до статті 202 ЦПК України, провадження у справі слід зупинити на час проведення експертизи.

Керуючись ст. 143, 144, 202 ч.1 п. 5 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Призначити у справі судово-почеркознавчу експертизу, проведення якої доручити Вінницькому відділенню Київському науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України .

На вирішення експертів поставити наступні питання:

1 Ким, ОСОБА_1, чи іншою особою виконані рукописний напис "Козак Світлана Володимирівна" та підпис від імені "Орендодавця" у розділі "Реквізити сторін", у примірнику Договору оренди землі № 354 від 25.10.2014 року укладеного між ОСОБА_1 і ПАТ "СП "Турбівське", наданого позивачем?

2 Ким, ОСОБА_1, чи іншою особою виконані рукописний напис "Козак Світлана Володимирівна" та підпис від імені "Орендодавця" у розділі "Реквізити сторін", у примірнику Договору оренди землі № 354 від 25.10.2014 року укладеного між ОСОБА_1 і ПАТ "СП "Турбівське", наданого відповідачем?

3 Ким, ОСОБА_1, чи іншою особою виконані рукописний напис "Козак Світлана Володимирівна" та підпис від імені "Орендодавця" у розділі "Реквізити сторін", у примірнику Договору оренди землі № 354 від 25.10.2014 року укладеного між ОСОБА_1 і ПАТ "СП "Турбівське", наданого державним реєстратором Липовецької РДА Вінницької області?

В розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи № 136/1680/16-ц, а також достовірно вільні та експериментальні зразки підпису та почерку ОСОБА_1, які посвідчені судом.

Попередити експертів про відповідальність за ст. 384, 385 КК України.

Витрати пов'язані із проведенням експертизи покласти на позивача - ОСОБА_1.

Витребувати в Липовецької районної державної адміністрації Вінницької області оригінал примірника Договору оренди землі № 354 від 25.10.2014 року , який укладено між ОСОБА_1 та ПАТ "СП "Турбівське", а також інші матеріали реєстраційної справи, на підставі яких 02.10.2015 року державний реєстратор Реєстраційної служби Липовецького районного управління юстиції Вінницької області ОСОБА_2 зареєстрував за ПАТ "СП "Турбівське" в Державному реєстрі речових прав право оренди вищевказаної земельної ділянки строком на 7 років.

Витребувати в Публічного акціонерного товариства "Сільськогосподарське підприємство "Турбівське" оригінал примірника Договору оренди землі № 354 від 25.10.2014 року , який укладено між ОСОБА_1 та ПАТ "СП "Турбівське".

Роз'яснити, що докази, які вимагає суд, слід направити безпосередньо до Липовецького районного суду Вінницької області (місцезнаходження: Вінницька область, м. Липовець, вул. Шевченка, 1), у строк не пізніше п'яти днів з моменту отримання ухвали. Особи, які не мають можливості подати доказ, який вимагає суд, взагалі або у встановлені судом строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня отримання ухвали. За неповідомлення суду про неможливість подати докази, а також за неподання доказів, у тому числі і з причин, визнаних судом неповажними, винні особи несуть відповідальність, встановлену законом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов'язку подати суду докази.

У разі ухилення особи, яка бере участь у справі, від подання експертам необхідних матеріалів, документів або іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з'ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Ухвала в частині призначення експертизи оскарженню не підлягає.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена до апеляційного суду Вінницької області через Липовецький районний суд Вінницької області протягом пяти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом пяти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя С.І. Стадник

СудЛиповецький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення23.01.2017
Оприлюднено27.01.2017
Номер документу64237981
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —136/1680/16-ц

Постанова від 29.01.2018

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Сало Т. Б.

Постанова від 29.01.2018

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Сало Т. Б.

Ухвала від 10.01.2018

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Сало Т. Б.

Ухвала від 09.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Сало Т. Б.

Ухвала від 09.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Сало Т. Б.

Ухвала від 31.08.2017

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Сало Т. Б.

Ухвала від 31.08.2017

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Сало Т. Б.

Ухвала від 18.08.2017

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Сало Т. Б.

Ухвала від 27.07.2017

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Стадник С. І.

Рішення від 27.07.2017

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Стадник С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні