Ухвала
від 17.01.2017 по справі 757/2497/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/2497/17-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 січня 2017 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Шапутько С. В., за участю секретаря Березовської К. А., прокурора Власова О. С., розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора прокуратури міста Києва Власова О.С., про надання дозволу на проведення позапланової виїзної ревізії, -

В С Т А Н О В И В :

В провадження слідчого судді надійшло клопотання про надання дозволу на проведення у кримінальному провадженні № 42014100000001095 позапланової виїзної ревізії Публічного акціонерного товариства "Київгаз", код ЄДРПОУ 03346331, юридична адреса: м. Київ, вул. Кіквідзе, 4-Б, щодо використання і збереження державних фінансових ресурсів, необоротних та інших активів, правильності визначення потреби в бюджетних коштах та взяття зобов'язань, стану і достовірності бухгалтерського обліку і фінансової звітності тощо в період здійснення фінансово-господарської діяльності з 01.01.2012 по 22.11.2016, строком 15 робочих днів, починаючи з 16.02.2017, за наступними питаннями:

1. Виконання інвестиціних програм газорозподільного підприємства ПАТ "Київгаз" на 2012-2016 роки.

2. Дотримання Державних будівельних норм України при розрахунках вартості та здійснення витрат з капітального будівництва (створення нових, розширення, реконструкція, модернізація пускових комплексів, об'єктів виробничого та невиробничого призначення) при здійсненні реконструкції ГГРП № 2 по вулиці Я. Качура, 8 в місті Києві, реконструкції ГГРП № МБ по вулиці Героїв Космосу, 2-Б в місті Києві, реконструкції ГГРП № 2 по вул. Велика Окружна, 8 в місті Києві, реконструкції ГГРП № 8 по вулиці Червонопрапорна, 106-Б в місті Києві, реконструкції ГГРП № 7 по вул. Глушкова, 10, реконструкції ГРП шляхом повної заміни технологічного обладнання, включаючи ремонт будівлі, заміни відключаючих пристроїв ввідних газопроводів житлових будинків на шарові крани, встановлення лічильників природного газу населенню.

3. Проведення зустрічних звірок підрядних (ТОВ "Ізодром" (ЄДРПОУ 21591608, м. Київ, просп. Палладіна, 46), ПП "Тісо" (ЄДРПОУ 16298941, м. Київ, вул. Тростянецька, 49), ТОВ "НВП "Газсервіс" (ЄДРПОУ 38792457, м. Київ, вул. І. Клименка, 23), ПБП "Технікс" (ЄДРПОУ 31174870, м. Полтава, вул. Жовтнева, 54, оф. 407), ТОВ "Газтранзит" (ЄДРПОУ 31209557, Одеська область, м. Іллічівськ) та інші) та субпідрядних організацій, які виконували вказані будівельні та монтажні роботи з метою дослідження питання щодо повноти їх виконання.

4. Дотримання вимог Державних будівельних норм України та Законів України "Про об'єкти підвищеної небезпеки" та "Про регулювання містобудівної діяльності" при визначенні категорії складності будівельних робіт, проведенні експертизи проектів будівництва, а також при отриманні документів дозвільного (виданих дозволів на виконання будівельних робіт, сертифікатів) та декларативного характеру (повідомлень, декларацій про початок виконання підготовчих і будівельних робіт, декларацій про готовність об'єкта до експлуатації ), які надають право на виконання будівельних робіт.

5. Дослідження пайової участі ПАТ "Київгаз" у створенні та розвитку інженерно-транспортної і соціальної інфраструктури міста Києва в результаті виконання зазначених будівельних робіт.

6. Дослідження питання щодо дотримання вимог чинного законодавства при здійсненні розробки та погодження ПАТ "Київгаз" проектно-технічної та дозвільної документації (містобудівних умов та обмежень забудови земельних ділянок, висновків, листів-погоджень) на виконання зазначених будівельних робіт.

7. Дотримання Закону України "Про здійснення державних закупівель" та процедури проведення конкурсних торгів на закупівлю послуг з реконструкції ГГРП № 2 по вулиці Я. Качура, 8 в місті Києві, реконструкції ГГРП № МБ по вулиці Героїв Космосу, 2-Б в місті Києві, реконструкції ГГРП № 2 по вул. Велика Окружна, 8 в місті Києві, реконструкції ГГРП № 8 по вулиці Червонопрапорна, 106-Б в місті Києві, реконструкції ГГРП № 7 по вул. Глушкова, 10, реконструкції ГРП шляхом повної заміни технологічного обладнання, включаючи ремонт будівлі, заміни відключаючих пристроїв ввідних газопроводів житлових будинків на шарові крани, встановлення лічильників природного газу населенню.

8. Дослідження відповідності планового та фактичного розподілу природного газу по споживачах різних категорій (для реалізації населенню, релігійним організаціям, бюджетним установам, ТКЕ, промисловим підприємствам, тощо) з урахуванням різниці у вартості природного газу для різних категорій споживачів.

9. Проведення зустрічної звірки в ТОВ "Екогазконтракт" (код 36823619), м. Київ, вул. Короленківська, буд. 4/к, які здійснили продаж природного газу ПАТ "Київгаз", з метою дослідження питання наявності у підприємства та всіх посередників до первинного власника ресурсу на всесь обсяз природного газу, який постачався ПАТ "Київгаз".

10. Проведення зустрічної звірки в ТОВ "Енергетичний альянс "Амаетон" (код 38039563) за адресою: м. Київ, вул. Короленківська, 4, які здійснили продаж природного газу ПАТ "Київгаз", з метою дослідження питання наявності у підприємства та всіх посередників до первинного власника ресурсу на всесь обсяз природного газу, який постачався ПАТ "Київгаз".

11. Виконання умов Договору на володіння та користування майном територіальної громади міста Києва від 21.04.2006, рішення Київської міської ради № 252/1462 від 29.04.2004 "Про використання майна, що не увійшло до статутного фонду ВАТ "Київгаз", рішення Київської міської ради № 16/1850 від 26.07.2007 "Про деякі питання використання майна, яке належить до комунальної власності територіальної громади міста Києва та перебуває у володінні та користуванні ВАТ "Київгаз" в частині повноти та своєчасності сплати ПАТ "Київгаз" до бюджету міста Києва платежів за користуванням майном, та дотримання вимог договору про списання майна.

12. Стан відчуження комунального майна.

13. Інші відомості, необхідність у встановленні яких виникне в ході ревізії.

Проведення вказаної ревізії прокурор просить доручити працівниками Північного офісу Державної аудиторської служби України.

Обґрунтовуючи внесене клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що Прокуратурою міста Києва проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42014100000001095 від 12.09.2014 за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що службові особи ПАТ "Київгаз" 19.12.2013 уклали договір на купівлю-продаж природного газу з ТОВ "Енергетичний альянс "Амаетон" у 2014 році в обсязі 221 млн. куб. м., на загальну суму 1 092 504 000,00 (один мільярд дев'яносто два мільйони вісімдесят чотири тисячі грн. 00 коп.). У подальшому службові особи ПАТ "Київгаз" упродовж січня-листопада 2014 року перерахували на розрахункові рахунки вказаного підприємства 504 000 000,00 грн. (п'ятсот чотири мільйони грн. 00 коп.) за товар, який фактично не поставлявся, транспортування якого не підтверджено.

Крім цього встановлено, що впродовж 2012-2014 років службові особи ПАТ Київгаз , зловживаючи своїм службовим становищем, перерахували грошові кошти за виконання підрядних робіт до переможців відкритих торгів ТОВ Ізодром , ПП Тісо , ТОВ НВП Газсервіс та ТОВ Газтранзит , які фактично виконані у неповному обсязі та за завищеними цінами, чим завдали матеріальних збитків Товариству на суму понад 50 млн. грн.

Разом із цим, у 2013 році службові особи ПАТ Київгаз перерахували грошові кошти у сумі понад 8,6 млн. грн. за виконання підрядних робіт ПБП Технікс , які у 2014 році повторно перерахували ТОВ Газтранзит за виконання тих самих підрядних робіт.

При цьому, встановлено, що дозвільні документи на виконання підготовчих/будівельних робіт ПАТ Київгаз , ТОВ Ізодром , ТОВ Газтранзит та ПП Тісо не надавалися та не реєструвалися, чим порушено вимоги Закону України Про регулювання містобудівної діяльності .

Також, впродовж 2012-2013 років службові особи ПАТ Київгаз відповідно до Постанови КМ України від 15.07.1997 №786 Про порядок нормування питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів у суспільному виробництві та Методики визначення питомих виробничо-технологічних втрат природного газу під час його транспортування газорозподільчими мережами, шляхом подачі завідомо недостовірних відомостей про реальні витрати (витоки) газу під час його транспортування, здійснили привласнення збереженої частини газу у обсязі 285 млн. м. куб., яку оформили як поставку від ТОВ Екогазконтракт на суму понад 1,2 млрд. грн.

З метою забезпечення повноти, всебічності та об'єктивності досудового розслідування, детальної перевірки важливих для слідства обставин кримінального правопорушення і його повного розкриття, для документального встановлення всіх фактів, встановлення винних осіб та розміру заподіяних збитків, у кримінальному провадженні виникла необхідність в проведенні позапланової виїзної ревізії Публічного акціонерного товариства "Київгаз", код ЄДРПОУ 03346331, юридична адреса: м. Київ, вул. Кіквідзе, 4-Б, щодо використання і збереження державних фінансових ресурсів, необоротних та інших активів, правильності визначення потреби в бюджетних коштах та взяття зобов'язань, стану і достовірності бухгалтерського обліку і фінансової звітності тощо у період здійснення фінансово-господарської діяльності з 01.01.2012 по 22.11.2016.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому доводи, просив задовольнити.

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, надходжу до наступного висновку.

Згідно ст. 11 Закону України Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні позапланова виїзна ревізія може здійснюватися лише за наявності підстав для її проведення на підставі рішення суду. Позапланова ревізія підконтрольної установи не може проводитися частіше одного разу на квартал. Тривалість позапланової виїзної ревізії не повинна перевищувати 15 робочих днів.

Відповідно до ст. 11 Закону України Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні позаплановою виїзною ревізією вважається ревізія, яка не передбачена в планах роботи органу державного фінансового контролю і проводиться за наявності хоча б однієї з таких обставин: у разі надходження доручення щодо проведення ревізій у підконтрольних установах від Кабінету Міністрів України, органів прокуратури, органів доходів і зборів, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Національного антикорупційного бюро України, в якому містяться факти, що свідчать про порушення підконтрольними установами законів України, перевірку додержання яких віднесено законом до компетенції органів державного фінансового контролю.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 11 Закону України "Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні", п.18 ч.1 ст. 3, ст. ст. 40, 93, 110, 223, 309, 532, 534 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання - задовольнити.

Надати дозвіл на призначення у кримінальному проваджені № 42014100000001095 позапланової виїзної ревізії Публічного акціонерного товариства "Київгаз", код ЄДРПОУ 03346331, юридична адреса: м. Київ, вул. Кіквідзе, 4-Б, щодо використання і збереження державних фінансових ресурсів, необоротних та інших активів, правильності визначення потреби в бюджетних коштах та взяття зобов'язань, стану і достовірності бухгалтерського обліку і фінансової звітності тощо в період здійснення фінансово-господарської діяльності з 01.01.2012 по 22.11.2016, строком 15 робочих днів, починаючи з 16.02.2017, з наступних питань:

1. Виконання інвестиціних програм газорозподільного підприємства ПАТ "Київгаз" на 2012-2016 роки.

2. Дотримання Державних будівельних норм України при розрахунках вартості та здійснення витрат з капітального будівництва (створення нових, розширення, реконструкція, модернізація пускових комплексів, об'єктів виробничого та невиробничого призначення) при здійсненні реконструкції ГГРП № 2 по вулиці Я. Качура, 8 в місті Києві, реконструкції ГГРП № МБ по вулиці Героїв Космосу, 2-Б в місті Києві, реконструкції ГГРП № 2 по вул. Велика Окружна, 8 в місті Києві, реконструкції ГГРП № 8 по вулиці Червонопрапорна, 106-Б в місті Києві, реконструкції ГГРП № 7 по вул. Глушкова, 10, реконструкції ГРП шляхом повної заміни технологічного обладнання, включаючи ремонт будівлі, заміни відключаючих пристроїв ввідних газопроводів житлових будинків на шарові крани, встановлення лічильників природного газу населенню.

3. Проведення зустрічних звірок підрядних (ТОВ "Ізодром" (ЄДРПОУ 21591608, м. Київ, просп. Палладіна, 46), ПП "Тісо" (ЄДРПОУ 16298941, м. Київ, вул. Тростянецька, 49), ТОВ "НВП "Газсервіс" (ЄДРПОУ 38792457, м. Київ, вул. І. Клименка, 23), ПБП "Технікс" (ЄДРПОУ 31174870, м. Полтава, вул. Жовтнева, 54, оф. 407), ТОВ "Газтранзит" (ЄДРПОУ 31209557, Одеська область, м. Іллічівськ) та інші) та субпідрядних організацій, які виконували вказані будівельні та монтажні роботи з метою дослідження питання щодо повноти їх виконання.

4. Дотримання вимог Державних будівельних норм України та Законів України "Про об'єкти підвищеної небезпеки" та "Про регулювання містобудівної діяльності" при визначенні категорії складності будівельних робіт, проведенні експертизи проектів будівництва, а також при отриманні документів дозвільного (виданих дозволів на виконання будівельних робіт, сертифікатів) та декларативного характеру (повідомлень, декларацій про початок виконання підготовчих і будівельних робіт, декларацій про готовність об'єкта до експлуатації ), які надають право на виконання будівельних робіт.

5. Дослідження пайової участі ПАТ "Київгаз" у створенні та розвитку інженерно-транспортної і соціальної інфраструктури міста Києва в результаті виконання зазначених будівельних робіт.

6. Дослідження питання щодо дотримання вимог чинного законодавства при здійсненні розробки та погодження ПАТ "Київгаз" проектно-технічної та дозвільної документації (містобудівних умов та обмежень забудови земельних ділянок, висновків, листів-погоджень) на виконання зазначених будівельних робіт.

7. Дотримання Закону України "Про здійснення державних закупівель" та процедури проведення конкурсних торгів на закупівлю послуг з реконструкції ГГРП № 2 по вулиці Я. Качура, 8 в місті Києві, реконструкції ГГРП № МБ по вулиці Героїв Космосу, 2-Б в місті Києві, реконструкції ГГРП № 2 по вул. Велика Окружна, 8 в місті Києві, реконструкції ГГРП № 8 по вулиці Червонопрапорна, 106-Б в місті Києві, реконструкції ГГРП № 7 по вул. Глушкова, 10, реконструкції ГРП шляхом повної заміни технологічного обладнання, включаючи ремонт будівлі, заміни відключаючих пристроїв ввідних газопроводів житлових будинків на шарові крани, встановлення лічильників природного газу населенню.

8. Дослідження відповідності планового та фактичного розподілу природного газу по споживачах різних категорій (для реалізації населенню, релігійним організаціям, бюджетним установам, ТКЕ, промисловим підприємствам, тощо) з урахуванням різниці у вартості природного газу для різних категорій споживачів.

9. Проведення зустрічної звірки в ТОВ "Екогазконтракт" (код 36823619), м. Київ, вул. Короленківська, буд. 4/к, які здійснили продаж природного газу ПАТ "Київгаз", з метою дослідження питання наявності у підприємства та всіх посередників до первинного власника ресурсу на всесь обсяз природного газу, який постачався ПАТ "Київгаз".

10. Проведення зустрічної звірки в ТОВ "Енергетичний альянс "Амаетон" (код 38039563) за адресою: м. Київ, вул. Короленківська, 4, які здійснили продаж природного газу ПАТ "Київгаз", з метою дослідження питання наявності у підприємства та всіх посередників до первинного власника ресурсу на всесь обсяз природного газу, який постачався ПАТ "Київгаз".

11. Виконання умов Договору на володіння та користування майном територіальної громади міста Києва від 21.04.2006, рішення Київської міської ради № 252/1462 від 29.04.2004 "Про використання майна, що не увійшло до статутного фонду ВАТ "Київгаз", рішення Київської міської ради № 16/1850 від 26.07.2007 "Про деякі питання використання майна, яке належить до комунальної власності територіальної громади міста Києва та перебуває у володінні та користуванні ВАТ "Київгаз" в частині повноти та своєчасності сплати ПАТ "Київгаз" до бюджету міста Києва платежів за користуванням майном, та дотримання вимог договору про списання майна.

12. Стан відчуження комунального майна.

Проведення позапланової виїзної ревізії доручити спеціалістам Північного офісу Державної аудиторської служби України.

Ухвала не може бути оскаржена, набирає законної сили з моменту її оголошення та підлягає безумовному виконанню.

Слідчий суддя С. В. Шапутько

Дата ухвалення рішення17.01.2017
Оприлюднено02.02.2017
Номер документу64344549
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення позапланової виїзної ревізії

Судовий реєстр по справі —757/2497/17-к

Ухвала від 22.03.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Гладій Степан Васильович

Ухвала від 17.01.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

Ухвала від 17.01.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні