Ухвала
від 30.01.2017 по справі 922/359/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 715-77-21, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про порушення провадження у справі

"30" січня 2017 р.Справа № 922/359/17

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Светлічного Ю.В.

розглянувши матеріали

позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Королпласт",с. Мала Рогань до Товариства з обмеженою відполвідальністю "АйДжи-Групп", с. Шрома про стягнення 19924,61 доларів США ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Королпласт" (позивач) звернувся до господарського суду Харківської області із позовною заявою до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "АйДжи-Групп", с. Шрома Республіки Грузія, в якій позивач просить стягнути з відповідача заборгованість у розмірі 16700,54 доларів США по контракту на поставку продукції №04/01/16 від 04.01.2016р. (далі по тексту - контракт), який був укладений між позивачем та відповідачем, також у зв'язку із несвоєчасним виконанням відповідачем зобов'язань позивачем нараховано штраф у розмірі 10% від вартості несвоєчасно оплаченої продукції за прострочення виконання зобов'язання на 30 календарних днів, що складає 1670,5 доларів США, пеню в розмірі 0,1% від вартості несвоєчасно оплаченої продукції за кожен день прострочення оплати продукції, що складає 1436,20 доларів США та 3% річних у розмірі 117,82 доларів США. Крім того, позивач просить стягнути з відповідача судові витрати у розмірі 8138,80 грн.

Умовами п. 7.4. вказаного контракту передбачено, що у випадку неможливості шляхом переговорів вирішити розбіжності і спори між сторонами, любий спір, розбіжності чи вимоги, що виникають або стосуються даного контракту чи його порушення, припинення чи недійсності, підлягають вирішенню в господарському суді Харківської області рішення якого є остаточними для обох сторін. Мова судового розгляду - українська.

Враховуючи вищевикладене, даний позов підлягає розгляду у господарському суді Харківської області.

Водночас судом встановлено, що відповідач не є резидентом України, який не має свого представництва на території України.

Згідно з частинами першою і третьою статті 4 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд вирішує господарські спори на підставі Конституції України, цього Кодексу, інших законодавчих актів України, міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України. Якщо в міжнародних договорах України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, встановлені інші правила, ніж ті, що передбачені законодавством України, то застосовуються правила міжнародного договору.

Відповідно до частини першої статті 124 Господарського процесуального кодексу України, підсудність справ за участю іноземних суб'єктів господарювання визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

За змістом частини першої статті 76 Закону України "Про міжнародне приватне право" суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом, зокрема, якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону.

Згідно ст. 125 Господарського процесуального кодексу України, у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Порядок вручення документів юридичним особам, які утворені відповідно до законодавства тієї Договірної Сторони, на території якої вони знаходяться (Республіка Грузія) регулюється Договором між Україною та Республікою Грузія про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах від 09.01.1995р. (дата набуття чинності 05.11.1996р.).

Згідно з даним договором, центральними органами, які надають взаємну правову допомогу у цивільних та кримінальних справах є: з боку України - Міністерство юстиції та Генеральна прокуратура, а з боку Республіки Грузія - Міністерство юстиції та Прокуратура Республіки Грузія.

Прохання про здійснення правової допомоги та додатки до них складаються на мові запитуючої Договірної Сторони, до них також додаються завірені копії перекладу на мову другої Договірної Сторони або російську мову.

Переклад засвідчується офіційним перекладачем або нотаріусом, або посадовою особою запитуючої установи, або дипломатичним представництвом чи консульською установою запитуючої Договірної Сторони.

Відповідно до п. 2.5. Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, суд України направляє доручення через Головне управління юстиції до Мін'юсту, якщо інше не передбачено міжнародним договором України.

Статтею 4 Договору між Україною та Республікою Грузія про правову допомогу та правові відносини у цивільних та кримінальних справах передбачено, що при здійсненні правової допомоги установи Договірних Сторін зносяться одна з одною через Міністерство юстиції та Генеральну Прокуратуру України і Міністерство юстиції та Прокуратуру Руспубліки Грузія, якщо даним Договором не передбачено інше.

За таких обставин, для належного повідомлення відповідача про розгляд справи та витребування необхідних для розгляду справи документів, необхідно вручати судові документи та матеріали по справі в нотаріально засвідченому перекладі на грузинську мову через органи юстиції.

Відповідно до ч. 1 ст. 79 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд зупиняє провадження у справі в разі звернення господарського суду із судовим дорученням про надання правової допомоги до іноземного суду або до іншого компетентному органу іноземної держави.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає за необхідне провадження у даній справі зупинити.

Керуючись ст.ст. 64, 65, 86, 124, 125 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду.

2. Порушити провадження у справі та призначити її до розгляду у судовому засіданні на "19" червня 2017 р. о(об) 11:00

3. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: 61022, місто Харків, майдан Свободи 5, 8-й під'їзд, 3-й поверх, зал № 307.

4. Зобов'язати позивача у строк до 15.02.2017р. направити до Господарського суду Харківської області повноважного представника для отримання копії ухвали про порушення провадження у справі та судового доручення про вручення документів для подальшого їх перекладу на грузинську мову з метою надіслання на адресу відповідача.

5. Зобов'язати позивача у строк до 28.02.2017р. подати суду належним чином (нотаріально) засвідчений переклад на грузинську мову: ухвали Господарського суду Харківської області від 30.01.2017р. про порушення провадження у справі № 922/359/17, позовної заяви за вих.№25/01 від 25.01.2017, судового доручення про вручення документів у трьох примірниках.

6. Направити копію нотаріально посвідченого перекладу позовної заяви та даної ухвали господарського суду Харківської області з судовим дорученням на грузинській мові для вручення в порядку, передбаченому Договором між Україною та Республікою Грузія про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах від 09.01.1995р. через Міністерство Юстиції України (01001, м.Київ, вул.Городецького, 13) в Міністерство юстиції Республіки Грузія (0102, Грузія, м. Тбілісі, вул. Горгасалі, 24-А).

7. Зобов'язати позивача надати суду:

- для огляду в судовому засіданні оригінали доданих до позовної заяви документів;

- довідку обслуговуючого банку щодо розрахунків з відповідачами станом на день вирішення спору;

- належним чином засвідчені виписки з реєстру країни або інші еквівалентні докази правового статусу ТОВ "АйДжи - Групп" (Грузія);

8. Зобов'язати відповідача надіслати суду:

- належним чином засвідчені копії (для залучення до матеріалів справи) Статуту, Свідоцтва про державну реєстрацію, довідки ЄДРПОУ;

- письмовий відзив на позов з правовим та документальним обґрунтуванням його висновків, забезпечити надіслання позивачу копії відзиву у порядку передбаченому ст. 59 ГПК України;

9. Учасникам процесу письмові докази, які подаються до господарського суду, оформити відповідно до вимог статті 36 Господарського процесуального кодексу України, а пояснення по суті спору викласти письмово.

Подати витребувані судом докази з супровідним листом через відділ діловодства господарського суду міста Києва за день до засідання суду (п. 2.4 постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 р. «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» ).

10. Повноваження представників сторін мають бути підтверджені довіреністю, оформленою в установленому порядку (засвідченою нотаріально або, якщо довіреність видає юридична особа - підписом її керівника та завірена печаткою цієї організації); у разі представництва інтересів сторони безпосередньо її керівництвом - відповідним документом, що підтверджує його призначення або обрання (або засвідчені належним чином витяги з них).

11. Явка повноважних представників позивача в судове засідання визнається обов'язковою.

Суддя ОСОБА_1

Примітка: Копії витребуваних судом документів можуть бути також надіслані на офіційну електронну адресу суду inbox@hr.arbitr.gov.ua. У разі надсилання електронних документів без електронного цифрового підпису та факсограм необхідно надсилати також оригінал документа в паперовій формі. Електронний документ надсилати у форматі MS Word. У назві файлу зазначати номер справи.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення30.01.2017
Оприлюднено01.02.2017
Номер документу64396450
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/359/17

Рішення від 09.10.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Ухвала від 28.09.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Ухвала від 04.09.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Ухвала від 22.06.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Ухвала від 19.06.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Ухвала від 30.01.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні