Ухвала
від 02.02.2017 по справі 311/3364/16-ц
ВАСИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

311/3364/16-ц

02.02.2017 Провадження № 2/311/236/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 лютого 2017 року м. Василівка

Василівський районний суд Запорізької області

у складі: головуючого - судді: Сидоренко Ю.В.,

при секретарі: Осінцевій Л.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Василівка цивільна справу за позовом Державної екологічної інспекції у Запорізькій області до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про відшкодування шкоди, заподіяної державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства,

В С Т А Н О В И В :

30.11.2016 року Державна екологічної інспекції у Запорізькій області звернулась до Василівського районного суду Запорізької області з позовом до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про відшкодування шкоди, заподіяної державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства, в якому просить стягнути з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в солідарному порядку шкоду, завдану державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства в розмірі 90471 грн. 03 коп., а також судові витрати у розмірі 1378,00 грн.

Ухвалою Василівського районного суду Запорізької області від 01.12.2016року відкрито провадження у даній цивільній справі.

До початку судового розгляду представником відповідачів ОСОБА_1, ОСОБА_2 - адвокатом ОСОБА_3 подані до суду письмові заперечення, в яких він просить залишити без розгляду позовну заяву Державної екологічної інспекції у Запорізькій області до ОСОБА_1, ОСОБА_2В про відшкодування шкоди, заподіяної державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства. На обґрунтування заявленого клопотання про залишення позову без розгляду представник відповідачів зазначає, що для законності вимог про відшкодування з відповідачів шкоди, позивач повинен бути особою, якій спричинена така шкода та тільки з урахуванням планово-картографічних матеріалів лісовпорядкування. Та вважає, що позивач не є особою, якій спричинена шкода у визначеному ним розмірі та яку він просить стягнути на користь Орлянської сільської ради Василівського району Запорізької області, не маючи наданого законом права, намагається діяти в інтересах іншої особи. Вважає, що позов поданий особою, яка немає цивільної процесуальної дієздатності, та у відповідності з п.1 ч.1 ст.207 ЦПК України просить залишити без розгляду позовну заяву Державної екологічної інспекції у Запорізькій області до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про відшкодування шкоди, заподіяної державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства.

В судове засідання представник позивача Державної екологічної інспекції у Запорізькій області не з'явився, про день та час судового розгляду був повідомлений судом своєчасно, належним чином та у встановленому законом порядку, проте суду надано заяву, в якій просить розглянути справу у відсутність представника позивача, позовні вимоги підтримують в повному обсязі (а.с.40). Також на адресу суду направлено письмові пояснення по справі, в яких представник позивача ОСОБА_4, крім іншого, зазначає, що Державна екологічної інспекції у Запорізькій області є територіальним органом Державної екологічної інспекції у Запорізькій області, який діє у складі Держекоінспекції України і їй підпорядковується. Згідно п.6.4.,6.11, 6.17 Положення про Державну екологічну інспекцію у Запорізькій області, затверджену наказом Державної екологічної інспекції України від 12.11.2011 року № 136, Держекоінспекція для виконання покладених на неї обов'язків, зокрема: має право вживати в установленому порядку заходів досудового врегулювання спорів, виступати позивачем та відповідачем у судах та, враховуючи вимоги ст.170 ЦК України, позов подано в інтересах Держави в особі Державної екологічної інспекції у Запорізькій області, яка є органом, уповноваженим Державою здійснювати функції у спірних відносинах (а.с.46-58).

Відповідачі ОСОБА_1, ОСОБА_2 та їх представник ОСОБА_3 в судове засідання не з'явилися, про день та час судового розгляду були повідомлені судом своєчасно, належним чином та у встановленому законом порядку, про причини неявки суду не повідомлено, проте представником відповідачів адвокатом ОСОБА_3 надано суду заяву, в якій він просить розглядати справу без його участі та без участі відповідачів по справі, раніше подані заперечення проти позову підтримують з підстав, викладених у запереченнях (а.с.30-33).

Оглянувши матеріали справи та надані позивачем документи, суд вважає, що подана представником відповідачів ОСОБА_3 заява про залишення позову без розгляду на підставі п.1 ч.1 ст.207 ЦПК України задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Відповідно до положень ст.170 ЦК України Держава набуває і здійснює цивільні права та обов'язки через органи державної влади у межах їхньої компетенції, встановленої законом

З наданих позивачем документів, а саме: Положення про Державну екологічну інспекцію у Запорізькій області, яке затверджено наказом Державної екологічної інспекції України № 136 від 12.11.2011 року вбачається, що Державна екологічна інспекція у Запорізькій області для виконання покладених на неї завдань, зокрема, має право: проводити перевірки, видавати за їх результатами обов'язкові для виконання приписи, розпорядження; розраховувати збитки, заподіяні державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства та пред'являти претензії; вживати в установленому порядку заходів досудового врегулювання спорів, виступати позивачем та відповідачем у судах (п.6.4, п.п.6.11, 6.17 даного Положення) та з урахуванням вищевикладеного, суд вважає, що позивач в особі Державної екологічної інспекції у Запорізькій області є уповноваженою особою на пред'явлення до суду позовів в інтересах Держави та є органом, уповноваженим Державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах, тому заявлене представником відповідачів клопотання про залишення позову на підставі п.1 ч.1 ст.207 ЦПК України без розгляду, є безпідставним та задоволенню не підлягає.

На підстав вищевикладеного та керуючись ст. ст. 207, 210 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В :

Заяву представника відповідачів адвоката ОСОБА_3 про залишення без розгляду позову Державної екологічної інспекції у Запорізькій області до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про відшкодування шкоди, заподіяної державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства - залишити без задоволення.

Ухвала суду може бути оскаржена до апеляційного суду Запорізької області через Василівський районний суд Запорізької області протягом п»яти днів з дати проголошення ухвали.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом п»яти днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги

Суддя

Василівського районного суду

Запорізької області ОСОБА_5

СудВасилівський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення02.02.2017
Оприлюднено07.02.2017
Номер документу64480551
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —311/3364/16-ц

Ухвала від 24.07.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Сінєльнік Р. В.

Ухвала від 24.07.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Сінєльнік Р. В.

Ухвала від 19.05.2021

Цивільне

Василівський районний суд Запорізької області

Носик М. А.

Ухвала від 09.06.2017

Цивільне

Василівський районний суд Запорізької області

Сидоренко Ю. В.

Рішення від 02.02.2017

Цивільне

Василівський районний суд Запорізької області

Сидоренко Ю. В.

Рішення від 02.02.2017

Цивільне

Василівський районний суд Запорізької області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 02.02.2017

Цивільне

Василівський районний суд Запорізької області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 01.12.2016

Цивільне

Василівський районний суд Запорізької області

Сидоренко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні