Ухвала
від 06.02.2017 по справі 908/72/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 24/37/17

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

06.02.2017 Справа № 908/72/17

Суддя Азізбекян Т.А., розглянувши без виклику представників сторін клопотання № 2-4-10/81 від 03.02.2017 р. Публічного акціонерного товариства “Державна продовольчо-зернова корпорація України” про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі № 908/72/17

за позовом: Публічного акціонерного товариства “Державна продовольчо-зернова корпорація України” (01033, м. Київ, вул. Саксаганського, буд. 1, код ЄДРПОУ 37243279)

до відповідача: Приватного підприємства “Трафік Дон” (69096, м. Запоріжжя, вул. Штурмова, буд. 9, код ЄДРПОУ 38113458)

про стягнення 111 866, 72 грн.

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Запорізької області звернулось Публічне акціонерне товариство “Державна продовольчо-зернова корпорація України” про стягнення з Приватного підприємства “Трафік Дон” 111 866, 72 грн.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 10.01.2017 р. порушено провадження у справі, присвоєно справі номер провадження 24/37/17 та призначено розгляд справи на 27.02.2017 р.

03.02.2017 р. електронною поштою та 06.02.2017 р. у письмовому вигляді до суду від позивача надійшло клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відео конференції, у зв'язку з не можливістю забезпечити участь представника у судове засідання, зважаючи на велику кількість справ та значною завантаженістю працівників товариства. Позивач просить розглянути питання про участь його представника в судовому засіданні в режимі відеоконференції та визначити суд, відповідальний за проведення відеоконференції під час судового засідання 27.02.2107 р. о 15 год. 00 хв.

Дане клопотання судом залишено без задоволення у зв'язку з наступним.

Згідно з ст. 74-1 ГПК України господарський суд за власною ініціативою або за клопотанням сторони, третьої особи, прокурора, іншого учасника судового процесу може постановити ухвалу про їх участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в обов'язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за сім днів до дня проведення судового засідання, в якому відбуватиметься така участь.                                                                                Питання про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції вирішується господарським судом за наявності відповідного клопотання або за власною ініціативою не пізніш як за п'ять днів до дня проведення такого судового засідання. Ухвала суду, прийнята за наслідками вирішення цього питання, оскарженню не підлягає.

Зі змісту наведеної норми слідує, що необхідність проведення судового засідання у режимі відеоконференції визначається судом, що розглядає господарську справу. Випадки в яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції не визначені у законі. Про те, необхідність здійснення відеоконференції, на думку суду, визначається з врахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень залучених спеціалістів чи інших учасників процесу, які за станом здоров'я чи з інших незалежних від цих осіб причин не можуть бути присутніми у засіданні суду, а їх участь є обов'язковою.

Причини, які вказує позивач у клопотанні, не є підставою для проведення судового засідання в режимі відеоконференції, бо об'єктивно не перешкоджають в даному випадку проведенню судового засідання та з'ясуванню судом обставин справи. Позивач свої вимоги виклав у письмовій позовній заяві, навів розрахунок стягуваної суми, додав копії документів в обґрунтування своїх вимог. Проте для розгляду даної справи позивачу необхідно надати на огляд суду оригінали документів, які додані до позову та витребувані судом.

Посилання позивача на можливість забезпечити участь представника у судове засідання, зважаючи на велику кількість справ та значною завантаженістю працівників товариства, не є виключними обставинами, за яких позивач не може реалізувати своє право прийняти участь у судовому засіданні у приміщенні господарського суду Запорізької області.

До того ж, проведення відеоконференції позбавляє можливості учасника процесу, який за допомогою відеоконференції бере участь у засіданні суду, подати докази, у т.ч. в оригінали, на огляд суду, який розглядає цю справу, знайомитись з матеріалами справи, брати участь в огляді наданих іншою стороною документів. Проблемним є питання реалізації таким учасником судового процесу права, передбаченого ст. 20 ГПК України. До того ж, під час судового засідання особа, що бере участь у засіданні, встановлюється судом, що розглядає справу, за оригіналом документа, який пред'являється суду. У випадку участі особи у відеоконференції можливість суду, який розглядає справу, перевірити особу стає проблематичною. Тобто всі ці обставини ведуть до звуження обсягу реалізації прав учасників судового процесу, а тому призначення судового засідання у режимі відеоконференції повинно здійснюватись у виключних випадках, коли за об'єктивних причин учасник процесу не може брати участь у засіданні, а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи.

Також суд вважає, що проведення судового засідання у цій справі в режимі відеоконференції може значно ускладнити розгляд справи та збільшить час проведення судового засідання. Проведення відеоконференції в іншому суді вимагає додаткового з'ясування питання про те, чи можливе її проведення саме у той час, коли в господарському суді Запорізької області буде відбуватись розгляд даної справи.          

Суд зазначає, що у випадку надання позивачем всіх витребуваних судом документів, суд визнає явку позивача у судове засідання необов'язковою.

Враховуючи викладене, суд відмовляє позивачу у задоволенні клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Керуючись ст. ст. 74-1, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Відмовити Публічному акціонерному товариству “Державна продовольчо-зернова корпорація України” у задоволенні клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Суддя Т.А. Азізбекян

Дата ухвалення рішення06.02.2017
Оприлюднено10.02.2017
Номер документу64560464
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 111 866, 72 грн

Судовий реєстр по справі —908/72/17

Судовий наказ від 03.04.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Рішення від 10.03.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 27.02.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 06.02.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 10.01.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні