Постанова
від 14.12.2010 по справі 1987/10/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 грудня 2010 р. Справа № 2-а-1987/10/2170

Херсонський окружний адміністративний суд

у складі: головуючого судді: Василяки Д.К., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Херсонського транспортного прокурора в інтересах держави Міністерства транспорту та зв'язку України в особі Головної державної інспекції на автомобільному транспорті та його структурного підрозділу Територіального управління Головної державної інспекції на автомобільному транспорті в Херсонській області до приватного підприємства "Союзавто" про стягнення фінансових санкцій,

встановив:

Херсонський транспортний прокурор звернувся до суду в інтересах Міністерства транспорту та зв'язку України в особі Головної державної інспекції на автомобільному транспорті від імені якої виступає територіальний підрозділ в Херсонській області до приватного підприємства "Союзавто" з позовом, в якому просить стягнути фінансові санкції, по постанові № 023616 від 13.03.08 року в сумі 1700 грн. У передбачений законом термін сума застосованих фінансових санкцій приватним підприємством "Союзавто" добровільно не сплачена, постанова не оскаржена ні в адміністративному, ні в судовому порядку протягом 10 днів після їх винесення, отже є обов'язковою до виконання.

Прокурор та позивач заявили клопотання про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Відповідач у судове засідання не з'явився, заперечень на позов не надав, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, у зв'язку з чим суд вважає за можливе розглянути справу без представника відповідача на підставі наявних у справі доказів.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта. Виходячи з вищевикладеного, суд вважає за можливе розглянути адміністративну справу в порядку письмового провадження.

Розглянувши подані прокурором та позивачем документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив, що, згідно з актом перевірки № 063575 від 14.02.08 під час проведення перевірки державним інспектором територіального управління Головавтотрансінспекції в Херсонській області виявлено порушення відповідальність за яке, передбачена ст. 60 Закону України "Про автомобільний транспорт", а саме: не надання пасажирам проїзних квитків. Акт перевірки підписано водієм ОСОБА_1 На підставі висновків перевірки територіальним управлінням Головавтотрансінспекції в Херсонській області 13.03.08 року прийнята постанова № 023616 про застосування до ПП "Союзавто" 1700,00 грн. фінансових санкцій на підставі абз. 3, ч. 1 ст. 60 Закону України "Про автомобільний транспорт". Постанова про застосування фінсанкцій відповідачем не оскаржена, санкції добровільно не сплачені.

Частиною 2 ст. 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст. 6 Закону України "Про автомобільний транспорт", центральний орган виконавчої влади з питань автомобільного транспорту забезпечує проведення державної політики на автомобільному транспорті через урядові органи державного управління на автомобільному транспорті, службу міжнародних автомобільних перевезень та місцеві органи виконавчої влади і органи місцевого самоврядування. У складі центрального органу виконавчої влади з питань автомобільного транспорту функціонують: урядовий орган державного управління з питань регулювання діяльності автомобільного транспорту; урядовий орган державного управління з питань контролю на автомобільному транспорті. Урядовий орган державного управління з питань контролю на автомобільному транспорті здійснює: державний контроль за додержанням суб'єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері автомобільного транспорту, вимог законодавства про автомобільний транспорт, норм та стандартів законодавчо регульованої сфери, що визначають організацію перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом. Головна державна інспекція на автомобільному транспорті (Головавтотрансінспекція) є урядовим органом державного управління, що діє у складі Міністерства транспорту та зв'язку України і йому підпорядковується. Територіальне управління Головної державної інспекції на автомобільному транспорті в Херсонській області є територіальним структурним підрозділом Головавтотрансінспекції без права юридичної особи, діє на підставі Положення про територіальні органи Головної державної інспекції на автомобільному транспорті, затвердженого наказом Міністерства транспорту та зв'язку № 888 від 14.12.2005.

Відповідно до Порядку здійснення державного контролю на автомобільному транспорті, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.11.2006 № 1567, органами державного контролю на автомобільному транспорті є Головавтотрансінспекція, її територіальні управління в областях, Автономній Республіці Крим, м. Києві та м. Севастополі. Державний контроль на автомобільному транспорті здійснюється посадовими особами органу державного контролю шляхом проведення планових, позапланових та рейдових перевірок. Діяльність щодо перевезення пасажирів і вантажів автотранспортом регулюється Цивільним Кодексом України, Господарським кодексом України, Законом України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності ", Законом України "Про автомобільний транспорт", "Правилами надання послуг пасажирського автомобільного транспорту", затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 р. № 176, "Правилами перевезення вантажів автомобільним транспортом в України ", затвердж. наказом Міністерства транспорту України від 14.10.97 № 363, "Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом" відповідно до видів робіт, визначених Законом України "Про автомобільний транспорт", затверджені наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Міністерства транспорту та зв'язку України від 01.02.2008р. № 9/119, та іншими нормативними актами.

Згідно з пунктом 15 Порядку здійснення державного контролю на автомобільному транспорті, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України N 1567 від 08.11.2006, під час проведення рейдової перевірки перевіряється, зокрема, наявність визначених статтями 39 і 48 Закону документів, на підставі яких здійснюються перевезення автомобільним транспортом.

Законом України "Про автомобільний транспорт" (ст. 39) передбачено обов'язок оформлення для автомобільного перевізника - ліцензія на документ, що засвідчує використання транспортного засобу на законних підставах, інші документи, передбачені законодавством України, для водія - посвідчення водія, реєстраційні документи на транспортний засіб, ліцензійна картка, товарно-транспортна накладна або інший визначений законодавством документ на вантаж. За надання послуг з перевезення вантажів без оформлення документів статтею 60 Закону України "Про автомобільний транспорт" передбачена відповідальність у виді застосування до перевізника стягнення - штрафу у розмірі 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, визначених ст.39 даного Закону.

На підставі викладеного, вина ПП "Союзавто" в здійсненні правопорушення при обставинах, які викладені в позовній заяві, належним чином обґрунтовані та відповідають доказам, які досліджені по справі .

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що визначення відповідачеві фінансових санкцій здійснено правомірно, а тому позовні вимоги щодо стягнення з відповідача штрафних санкцій у розмірі 1700,00 грн. є обґрунтованими та підлягають задоволенню. Зменшувати розмір штрафних санкцій, застосованих постановою теруправління Головавтотрансінспекції, суд не має повноважень. Відповідальність, передбачена ст. 60 Закону України "Про автомобільний транспорт", встановлена в чіткому розмірі, норма закону не містить мінімального або максимального розміру відповідальності.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір), згідно з ч. 4 ст. 94 КАС України, стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 17, 94, 159-163, 167 КАС України, суд-

постановив :

Позовні вимоги задовольнити.

Стягнути з приватного підприємства "Союзавто" (73000, м. Херсон, пров. Керченський, 6, код ЄДРПОУ 31917775) до державного бюджету (рахунок 31517921700002 УДК у Херсонській області, МФО 852010, Держбюджет м. Херсона, код доходу 24062100, код ОКПО 24104230) фінансові санкції по постанові № 023616 від 13.03.08 року в сумі 1700 (одна тисяча сімсот) грн. 00 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Василяка Д.К.

кат. 6.5

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.12.2010
Оприлюднено08.02.2017
Номер документу64566586
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1987/10/2170

Постанова від 14.12.2010

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Ухвала від 14.12.2010

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Ухвала від 21.06.2010

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Ухвала від 15.04.2010

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні