Постанова
від 31.01.2017 по справі 910/19196/16
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"31" січня 2017 р. Справа№ 910/19196/16

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Остапенка О.М.

суддів: Доманської М.Л.

Верховця А.А.

при секретарі судового засідання: Сотніковій І.О.

за участю представників сторін:

від скаржника: Новохатній О.В. - довіреність № 76 від 07.11.2016.

від ТОВ „Чугуївський МЕЗ": Волощук Р.А. - довіреність б/н від 27.05.2016.

розглянувши апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства „Юнекс Банк" на ухвалу господарського суду міста Києва від 31.10.2016 року

у справі № 910/19196/16 (суддя Чеберяк П.П.)

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю „Чугуївський МЕЗ"

про порушення справи про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 31.10.2016 року, серед іншого, порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ „Чугуївський МЕЗ", на підставі ст. 95 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, вирішено інші процедурні питання.

Не погоджуючись із зазначеною ухвалою суду першої інстанції, ПАТ „Юнекс Банк" звернулося до апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу Господарського суду міста Києва від 31.10.2016 року про порушення справи про банкрутство.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу справ між суддями вказану апеляційну скаргу у справі № 910/19196/16 передано на розгляд колегії суддів у складі головуючого судді Остапенка О.М., суддів: Верховця А.А., Сотнікова С.В.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 12.12.2016 року вказану апеляційну скаргу повернуто скаржнику без розгляду на підставі п. 3 ч. 1 ст. 97 ГПК України.

16.01.2017 року апеляційна скарга Публічного акціонерного товариства „Юнекс Банк" надійшла до Київського апеляційного господарського суду повторно.

Відповідно до протоколу автоматичного визначення складу колегії суддів, вище вказану апеляційну скаргу передано на розгляд колегії суддів у складі: головуючий суддя - Остапенко О.М., судді: Верховець А.А., Доманська М.Л.

Ухвалою суду від 18.01.2017 року вказаною колегією суддів апеляційну скаргу прийнято до провадження та призначено її до розгляду на 31.01.2017 року за участю повноважних представників учасників провадження у справі.

У поданому через відділ документального забезпечення суду відзиві на апеляційну скаргу ліквідатор ТОВ „Чугуївський МЕЗ" просить залишити її без задоволення, а оскаржувану ухвалу суду першої інстанції без змін.

В судовому засіданні представник скаржника звернувся до суду з клопотанням про зупинення провадження у справі за апеляційною скаргою ПАТ „Юнекс Банк" на підставі ст. 79 ГПК України, яке мотивовано тим, що наразі банком оскаржується дійсність рішення загальних зборів боржника від 10.05.2016 року про припинення товариства шляхом ліквідації, оформленого протоколом № 4, яке в подальшому стало підставою для звернення до суду із заявою про банкрутство ТОВ „Чугуївський МЕЗ", і постановою Вищого господарського суду від 24.01.2017 року у справі № 910/12290/16, копію якого долучено до клопотання, скасовано рішення попередніх судових інстанції та направлено справу на новий розгляд до господарського суду міста Києва.

За наслідками розгляду заявленого клопотання в судовому засіданні колегією суддів відмовлено у його задоволенні у зв'язку з безпідставністю та необґрунтованістю, оскільки заявником не наведено підстав неможливості розгляду даної справи до вирішення іншої справи, а також не доведено, яким саме чином рішення суду у справі № 910/12290/16 може вплинути на рішення, прийняті у справі про банкрутство ТОВ „Чугуївський МЕЗ", зокрема і на оскаржувану ухвалу.

Представник скаржника в судовому засіданні вимоги апеляційної скарги підтримав, просив її задовольнити, скасувати ухвалу Господарського суду міста Києва від 31.10.2016 року про порушення справи про банкрутство.

Представник ТОВ „Чугуївський МЕЗ" в судовому засіданні проти вимог скаржника, викладених в апеляційній скарзі, заперечував, просив залишити її без задоволення, а ухвалу господарського суду міста Києва від 31.10.2016 року - без змін.

31.01.2017 року було оголошено вступну та резолютивну частини постанови Київського апеляційного господарського суду у даній справі.

Розглянувши доводи апеляційної скарги, перевіривши матеріали справи та дослідивши докази, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом першої інстанції норм законодавства та заслухавши пояснення представників сторін, колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку, що апеляційна скарга ПАТ „Юнекс Банк" підлягає задоволенню, а ухвала господарського суду міста Києва від 31.10.2016 року - скасуванню, виходячи з наступного.

Відповідно до статті 99 ГПК України, в апеляційній інстанції справи переглядаються за правилами розгляду цих справ у першій інстанції з урахуванням особливостей, передбачених у розділі ХІІ ГПК України. Апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції.

Згідно із частиною 2 статті 101 ГПК України, апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність та обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Відповідно до ч. 2 ст. 4-1 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство).

Як встановлено місцевим господарським судом та вбачається із заяви боржника, 10.05.2016 року загальними зборами учасників ТОВ „Чугуївський МЕЗ" було прийнято рішення про ліквідацію юридичної особи та призначено головою ліквідаційної комісії товариства Булаха О.І.

Вказане рішення оформлене протоколом № 4 Загальних зборів учасників ТОВ „Чугуївський МЕЗ" від 10.05.2016 року.

11.05.2016 року на виконання вимог ч. 1 ст. 105 ЦК України та ч. 1 ст. 34 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" державним реєстратором відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Печерського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві було внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про припинення юридичної особи за рішенням засновників.

Відповідно до вимог ст. 105 ЦК України оголошення про припинення діяльності ТОВ „Чугуївський МЕЗ" шляхом його ліквідації було опубліковано в газеті „Голос України" № 89 (6343 від 17.05.2016 року) та встановлено термін для пред'явлення вимог кредиторами до 11.07.2016 року.

Крім того, на адресу ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві було направлено заяву про припинення платника податків за формою № 8-ОПП.

Після закінчення строку, встановленого законом, для виявлення кредиторів, ліквідаційною комісією ТОВ „Чугуївський МЕЗ" складений проміжний ліквідаційний баланс станом на 30.06.2016 року, який був затверджений протоколом Загальних зборів учасників ТОВ „Чугуївський МЕЗ" № 5 від 09.09.2016 року.

З вказаного балансу вбачається, що розмір кредиторської заборгованості боржника становить 69 646 297,10 грн.

Разом з тим, розмір активів ТОВ „Чугуївський МЕЗ", який складає дебіторську заборгованість становить 51 649 945,10 грн.

Таким чином, з огляду на встановлені обставини неплатоспроможності боржника, 09.09.2016 року Загальними зборами учасників ТОВ „Чугуївський МЕЗ" було прийнято рішення звернутись до Господарського суду м. Києва з заявою про порушення справи про банкрутство боржника, що підтверджується відповідним протоколом № 5 від 09.09.2016 року.

20.10.2016 року на виконання рішення загальних зборів, головою ліквідаційної комісії боржника подано заяву про порушення справи про банкрутство ТОВ „„Чугуївський МЕЗ" на підставі ст. ст. 11, 95 Закону про банкрутство у зв'язку з недостатністю вартості майна боржника для задоволення кредиторської заборгованості, виявленої в ході проведення ліквідаційної процедури.

За наслідками розгляду поданої заяви, оскаржуваною ухвалою Господарського суду міста Києва від 31.10.2016 року порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ „Чугуївський МЕЗ", на підставі ст. 95 Закону про банкрутство, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Переглядаючи в апеляційному порядку законність винесення даної ухвали, колегія суддів дійшла висновку про передчасність порушення справи про банкрутство, у зв'язку з чим наявні підстави для її скасування з огляду на таке.

Відповідно до частини 1 статті 95 Закону про банкрутство якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Загальні положення про порядок ліквідації юридичної особи вміщені у ст.ст. 110-112 Цивільного кодексу України.

Згідно з частиною 1 статті 110 Цивільного кодексу України юридична особа ліквідується, зокрема, за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа здійснює всі необхідні дії, встановлені законом про відновлення платоспроможності або визнання банкрутом (частина 3 статті 110 Цивільного кодексу України).

Як передбачено ст. 111 ЦК України, з дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу щодо ліквідації юридичної особи ліквідаційна комісія (ліквідатор) зобов'язана вжити всіх необхідних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості юридичної особи, що ліквідується, та письмово повідомити кожного з боржників про припинення юридичної особи в установлені цим Кодексом строки.

Ліквідаційна комісія (ліквідатор) заявляє вимоги та позови про стягнення заборгованості з боржників юридичної особи.

Під час проведення заходів щодо ліквідації юридичної особи до завершення строку пред'явлення вимог кредиторів ліквідаційна комісія (ліквідатор) закриває рахунки, відкриті у фінансових установах, крім рахунка, який використовується для розрахунків з кредиторами під час ліквідації юридичної особи.

Ліквідаційна комісія (ліквідатор) вживає заходів щодо інвентаризації майна юридичної особи, що припиняється, а також майна її філій та представництв, дочірніх підприємств, господарських товариств, а також майна, що підтверджує її корпоративні права в інших юридичних особах, виявляє та вживає заходів щодо повернення майна, яке перебуває у третіх осіб.

У випадках, установлених законом, ліквідаційна комісія (ліквідатор) забезпечує проведення незалежної оцінки майна юридичної особи, що припиняється.

Для проведення перевірок та визначення наявності або відсутності заборгованості із сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування ліквідаційна комісія (ліквідатор) забезпечує своєчасне надання органам доходів і зборів та Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування документів юридичної особи (її філій, представництв), у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку.

До моменту затвердження ліквідаційного балансу ліквідаційна комісія (ліквідатор) складає та подає органам доходів і зборів, Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування звітність за останній звітний період.

Ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду.

Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Виплата грошових сум кредиторам юридичної особи, що ліквідується, у тому числі за податками, зборами, єдиним внеском на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та іншими коштами, що належить сплатити до державного або місцевого бюджету, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, провадиться у порядку черговості, встановленому статтею 112 цього Кодексу.

У разі недостатності в юридичної особи, що ліквідується, коштів для задоволення вимог кредиторів ліквідаційна комісія (ліквідатор) організовує реалізацію майна юридичної особи.

До затвердження ліквідаційного балансу ліквідаційна комісія (ліквідатор) складає та подає органам доходів і зборів, Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування звітність за останній звітний період.

Після завершення розрахунків з кредиторами ліквідаційна комісія (ліквідатор) складає ліквідаційний баланс, забезпечує його затвердження учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, та забезпечує подання органам доходів і зборів.

Таким чином, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку статті 95 Закону про банкрутство є: прийняття рішення власником майна (або органом, уповноваженим управляти майном) боржника про звернення боржника до господарського суду із заявою, проведення аналізу активів боржника у вигляді проведення інвентаризації наявного майна, його належної оцінки та оцінки грошових коштів на рахунках боржника, аналіз пасиву боржника шляхом публікації оголошення згідно з вимогами ч.ч. 2, 5 ст. 105 ЦК України, повідомлення кредиторів про ліквідацію юридичної особи боржника з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, вжиття заходів щодо повернення майна, яке знаходиться у третіх осіб, пред'явлення вимог і позовів про стягнення заборгованості з боржників юридичної особи.

Проведення аналізу активу та пасиву боржника є підставою складення проміжного ліквідаційного балансу, який додається до заяви боржника відповідно до п. 3 ст. 11 Закону про банкрутство. Крім того, звернення до суду з такою заявою можливо лише після закінчення строку, передбаченого ст. 105 ЦК України.

Дотримання визначених вимог та сукупність вказаних дій із доданням доказів їх проведення є підставою для звернення ліквідатора (ліквідаційної комісії) із заявою про порушення справи про банкрутство в порядку ст. 95 Закону про банкрутство, а докази на підтвердження всіх цих передумов для порушення провадження в порядку цієї статті подаються саме на момент звернення боржника із відповідною заявою.

Як було зазначено вище, розмір кредиторської заборгованості боржника становить 69 646 297,10 грн., з яких 50 780 689,52 грн. вимоги ПАТ „Юнекс Банк", які забезпечені заставою майна боржника, та 17 643 162,37 грн. - вимоги інших незабезпечених кредиторів, а саме: ТОВ „Ексімагроком", ТОВ „Нововолинський олійно-жировий комбінат", ТОВ „Оліяінтертрейд", ТОВ „Олія-Транс" та ТОВ „Агропродукти".

Судом встановлено, відповідно до доданих до заяви додатків, вимоги ПАТ „Юнекс Банк" визнано ліквідаційною комісією та включено до реєстру першої черги задоволення вимог кредиторів у розмірі 50 780 689,52 грн., як такі, що забезпечені заставою майна боржника, зокрема соняшником врожаю 2014 року у кількості 5 131,52 тонни на підставі відповідних договорів застави товарів в обороті.

Проте, колегія суддів наголошує, що визнаючи Банк заставним кредитором, матеріли справи не містять відомостей про заставне майно, тобто вказане майно не відображено у відповідному інвентаризаційному описі виробничих запасів та готової продукції.

Разом з тим, до заяви додано перелік майна боржника, що перебуває у заставі банку, відповідно до якого соняшник врожаю 2014 року у кількості 5 131,52 тонни у боржника відсутній.

В той же час, в заяві не зазначено даних про те, які реальні дії вчинялись ліквідатором щодо пошуку та виявлення заставного майна банкрута, а саме товарів в обороті. А у разі відчуження боржником предмету застави без згоди заставодержателів або його знищення, пошкодження чи псування, ліквідатором не відображено, які заходи вживались останнім щодо його повернення або заміни його іншими товарами такої ж вартості у відповідності до ст. 43 Закону України „Про заставу" (наприклад, дослідження первинної документації боржника, проведення інвентаризації активів, направлення листів, запитів, звернення до правоохоронних органів тощо).

Разом з тим, необхідно зазначити, що майно банкрута, що є предметом забезпечення, не включається до складу ліквідаційної маси і використовується виключно для задоволення вимог кредитора за зобов'язаннями, які воно забезпечує згідно з положеннями абзацу 1 ч. 4 ст. 42 Закону про банкрутство.

Відповідно до ч. 9 ст. 45 вказаного Закону погашення вимог забезпечених кредиторів за рахунок майна банкрута, що є предметом забезпечення, здійснюється в позачерговому порядку.

Таким чином, як було встановлено вище, вимоги ПАТ „Юнекс Банк" у розмірі 50 780 689,52 грн., які забезпечені заставою майна боржника, мають погашатися виключно за допомогою заставного майна (соняшника врожаю 2014 року у кількості 5 131,52 тонни) або заміни його іншими товарами такої ж вартості.

В той же час, вимоги, які не забезпечені заставою, відповідно до балансу боржника, складають 17 643 162,37 грн. При цьому розмір активів ТОВ „Чугуївський МЕЗ", який складає дебіторську заборгованість, становить 51 649 945,10 грн., що в свою чергу значно перевищує залишкову кредиторську заборгованість, а відтак колегія суддів не може погодитись з висновком місцевого суду про те, що вартості майна боржника - юридичної особи недостатньо для задоволення вимог кредиторів.

Крім того, судом встановлено, що з метою повернення зазначеної вище дебіторської заборгованості, головою ліквідкомісії заявлено вимоги до боржників ТОВ „Чугуївський МЕЗ", разом з тим, у порушення ст. 111 ЦК України не заявлено позови про стягнення заборгованості з боржників юридичної особи, тобто не вжито всіх необхідних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості юридичної особи, що ліквідується.

Відповідно до ч. 11 ст. 111 ЦК України, після завершення розрахунків з кредиторами ліквідаційна комісія (ліквідатор) складає ліквідаційний баланс та забезпечує його затвердження учасниками юридичної особи.

Таким чином, колегія суддів вважає, що звернення з суду із заявою про порушення справи про банкрутство у відповідності до ст. 95 Закону про банкрутство можливе лише після вжиття всіх необхідних заходів щодо пошуку та виявлення майна боржника та стягнення наявної дебіторської заборгованості з подальшим погашенням вимог кредиторів відповідно до черговості.

Наведене вище свідчить про неповні дії голови ліквідаційної комісії, пов'язані з досудовою процедурою ліквідації товариства, оскільки останнім, всупереч вимогам ЦК України, не вчинено необхідних заходів, які передбачені чинним законодавством.

На дані обставини суд першої інстанції уваги не звернув та не дав їм жодної правової оцінки, обмежившись лише поверхневим дослідженням проведення головою ліквідаційної комісії досудової процедури ліквідації товариства, що підтверджує передчасність звернення до суду з відповідною заявою і, як наслідок, помилковість порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ „Чугуївський МЕЗ".

Враховуючи викладене та керуючись статтями 99, 101-106 ГПК України та Законом України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", Київський апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства „Юнекс Банк" на ухвалу господарського суду міста Києва від 31.10.2016 року у справі № 910/19196/16 задовольнити.

2. Ухвалу господарського суду міста Києва від 31.10.2016 року у справі № 910/19196/16 скасувати.

3. Провадження у справі № 910/19196/16 припинити.

4. Копію постанови суду надіслати учасникам провадження у справі.

5. Справу № 910/19196/16 повернути до господарського суду міста Києва.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття.

Постанову апеляційної інстанції може бути оскаржено у касаційному порядку.

Головуючий суддя О.М. Остапенко

Судді М.Л. Доманська

А.А. Верховець

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення31.01.2017
Оприлюднено10.02.2017
Номер документу64622952
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/19196/16

Постанова від 11.04.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Куровський C.B.

Ухвала від 27.03.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Куровський C.B.

Постанова від 31.01.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

Ухвала від 18.01.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

Ухвала від 12.12.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

Постанова від 09.11.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 31.10.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 31.10.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 24.10.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні