Ухвала
від 17.01.2017 по справі 201/827/17
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/827/17

Провадження 1-кс/201/841/2017

УХВАЛА

17 січня 2017 року Жовтневий районний суд

м. Дніпропетровська

у складі:

головуючого слідчого судді ОСОБА_1 ,

з секретарем ОСОБА_2 ,

за участю:

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, в м. Дніпро клопотання у кримінальному провадженні № 12016040650004932 від 23.11.2016, слідчого СВ Соборного ВП ДВП ГУНП України в Дніпропетровській області ОСОБА_4 , погодженого з прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури № 2 Дніпропетровської області ОСОБА_3 , про арешт майна, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до суду з клопотанням погодженим з прокурором про арешт майна.

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий посилався на те, що у провадженні СВ Жовтневого ВП ДВП ГУНП України в Дніпропетровській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12016040650004932 від 23.11.2016 року за фактом самовільного заняття земельної ділянки та проведення будівництва, за ознаками складу злочину передбаченого ч.1 ст.367 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службовими особами ПП «ЕКСПРЕСС-БУД» (ЄДРПОУ 33565603) за замовленням ТОВ «ГОЛДЕН ТАУН» (ЄДРПОУ 39557231) проводиться самовільне будівництво будівель та споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці, що розташована в районі будинку АДРЕСА_1 , загальною площею 0,2324 га з кадастровим номером 1210100000:03:328:0157.

Вказана земельна ділянка розташована в межах історичного ареалу №1 історичного центру м. Дніпропетровська (Наказ Міністерства культури і туризму України «Про затвердження меж і режимів використання зон охорони пам`яток та занесення об`єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам`яток України» зон охорони пам`яток та Центрального історичного ареалу м. Дніпропетровська;

Землі історико-культурного призначення згідно з частиною 1 статті 150 ЗК України відносяться до особливо цінних земель.

Порядок використання земель історико-культурного призначення визначається ЗК України, Законом України "Про охорону культурної спадщини", постановами Кабінету Міністрів України та органів місцевої влади і самоврядування.

Виходячи з принципу використання земельних ділянок за цільовим призначенням (стаття 96 ЗК України), на землях історико-культурного призначення забороняється діяльність, яка суперечить їх цільовому призначенню.

Згідно зі статтею 1 ЗУ "Про охорону культурної спадщини" історичний ареал населеною місця - це частина населеного місця, що зберегла об`єкти культурної спадщини і пов`язані з ними розпланування та форму забудови, які походять з попередніх періодів розвитку, типові для певних культур або періодів розвитку.

Відповідно до статі 34 ЗУ "Про охорону культурної спадщини" землі, на яких розташовані пам`ятки, історично - культурні заповідники, історико-культурні заповідні території, охоронювані археологічні території, належать до земель історико-культурного призначення, включаються до державних земельних кадастрів, планів землекористування, проектів землеустрою, іншої проектної - планувальної та містобудівної документації.

Встановлення зон охорони пам`яток та затвердження меж історичних ареалів населених місць не може бути підставою для примусового вилучення з володіння (користування) земельних ділянок у юридичних та фізичних осіб за умов дотримання землевласниками та землекористувачами правил використання земель історико-культурного призначення.

Ця норма кореспондує із частиною першою статті 53 ЗК України, згідно із якою до земель історико-культурного призначення належать землі, на яких розташовані пам`ятки культурної спадщини, їх комплекси (ансамблі), історико-культурні заповідники, історико-культурні заповідні території, охоронювані археологічні території, музеї просто неба, меморіальні музеї - садиби.

Тобто, встановлення правового режиму історичного ареалу м. Дніпропетровська, визначення та затвердження його меж є підставою, згідно із вказаними нормами, для переведення земель у межах історичного ареалу до категорії земель історико-культурного призначення.

Законодавством встановлений дозвільний порядок використання земель історико-культурного призначення.

Навколо історико-культурних заповідників, історико-культурних заповідних територій, музеїв просто неба, меморіальних музеїв-садиб, пам`яток культурної спадщини, їх комплексів (ансамблів) встановлюються зони охорони пам`яток із забороною діяльності, що шкідливо впливає або може вплинути на додержання режиму використання таких земель (частина 2 ст. 54 ЗК України).

Таким чином, відповідно до чинних нормативних актів на території історико-культурних заповідників забороняється будь-яке будівництво, не пов`язане з прокладкою інженерних мереж, необхідних для заповідників. Впорядкуванням території, відтворенням і реставрацією пам`яток історії та культури, та дозволяється будівництво лише особливо важливих споруд за індивідуальними проектами.

Вважаючи, що під час здійснення процесуальних дій, на визначеному на даний час об`єкті нерухомого майна земельній ділянці загальною площею 0,2324 га з кадастровим номером 1210100000:03:328:0157 буде продовжувати проводиться самовільне будівництво будівель та споруд службовими особами ПП «ЕКСПРЕСС-БУД» (ЄДРПОУ 33565603) за замовленням ТОВ «ГОЛДЕН ТАУН» (ЄДРПОУ 39557231), наразі необхідним є застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту нерухомого майна, так як існують достатні підстави вважати, що даний об`єкт нерухомого майна є предметом злочину, який вчинюється на теперішній час. Арешт даного майна буде забезпеченням запобігання можливості його перетворення, відчуження.

Приймаючи до уваги викладене, вважаю за необхідне накласти арешт та заборонити розпоряджатися вищевказаними об`єктами нерухомо майна, земельною ділянкою загальною площею 0,2324 га з кадастровим номером 1210100000:03:328:0157 у м. Дніпро та об`єктом незавершеного будівництва 24-ьох поверховим будинком. Незастосування таких заходів може привести до втрати майна, а саме використання вказаної земельної ділянки не по цільовому призначенню, нанесення непоправної шкоди, що може призвести до подальшій забудові, проведенню державної реєстрації, внесення змін до державної реєстрації, перетворення, відчуження, зміни та присвоєння кадастрових номерів, зміни меж, зміни конфігурації, зміни цільового призначення, переоформлення, підриву авторитету органів державної влади та місцевого самоврядування, втрати природних властивостей землі, завдавши шкоду основному багатству України, та ввести в оману слідство, що може перешкодити встановленню об`єктивної істини в кримінальному провадженні № 1 2016 04065000 4932 та може сприяти вчиненню нових злочинів, в тому числі, переоформленням права власності на вищевказане майно, крім того шкідливо може вплинути на додержання режиму використання земель історико-культурного призначення. Таким чином, з метою виконання завдань кримінального провадження, присічення та попередження неправомірних дій, спрямованих на незаконне самовільне будівництво будівель та споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці, слідство приходить до висновку, що єдиною мірою, що забезпечить схоронність майна, є його арешт.

На підставі викладеного слідчий просив для повного, всебічного та об`єктивного розслідування обставин кримінального провадження, виявлення і викриття винних, накласти арешт та заборонити відчуження, передачу у оренду (суборенду), а також заборонити розпоряджатися земельною ділянкою загальною площею 0,2324 га (кадастровий номер 1210100000:03:328:0157) що розташована в районі будинку АДРЕСА_1 , володільцем якої є Територіальна громада міста Дніпропетровська в особі Дніпропетровської міської ради (ЄДРПОУ 26510514), якою на праві оренди землі користується ПАТ «Науково-Виробниче Об`єднання «Созидатель» будівельні роботи на якій проводять ПП «ЕКСПРЕСС-БУД» (ЄДРПОУ 33565603) за замовленням ТОВ «ГОЛДЕН ТАУН» (ЄДРПОУ 39557231), а саме заборонити: проводити державну реєстрацію, вносити зміни до державної реєстрації, перетворювати, змінювати цільове призначення, змінювати та присвоювати кадастрові номери, змінювати межі, змінювати конфігурацію, переоформлювати.

Прокурор у судовому засіданні клопотання підтримав на його задоволенні наполягав.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 107 КПК України судовий процес технічними засобами не фіксувався.

Власник майна на підставі ч.2 ст.172 КПК України у судове засідання не викликався у зв`язку з необхідністю забезпечення арешту майна.

Вислухавши думку прокурора, а також дослідивши матеріли клопотання та надані суду матеріали кримінального провадження, суд вважає клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, оскільки дані, викладені у матеріалах кримінального провадження дають підстави для висновку, що з метою забезпечення кримінального провадження накладання арешту на зазначене майно є необхідним.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 110, 168-169, 170-173 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт та заборонити відчуження, передачу у оренду (суборенду), а також заборонити розпоряджатися земельною ділянкою загальною площею 0,2324 га (кадастровий номер 1210100000:03:328:0157) що розташована в районі будинку АДРЕСА_1 , володільцем якої є Територіальна громада міста Дніпропетровська в особі Дніпропетровської міської ради (ЄДРПОУ 26510514), якою на праві оренди землі користується ПАТ «Науково-Виробниче Об`єднання «Созидатель» будівельні роботи на якій проводять ПП «ЕКСПРЕСС-БУД» (ЄДРПОУ 33565603) за замовленням ТОВ «ГОЛДЕН ТАУН» (ЄДРПОУ 39557231), а саме заборонити: проводити державну реєстрацію, вносити зміни до державної реєстрації, перетворювати, змінювати цільове призначення, змінювати та присвоювати кадастрові номери, змінювати межі, змінювати конфігурацію, переоформлювати.

Накласти арешт на об`єкт незавершеного будівництва, будівельні роботи на якому проводять ПП «ЕКСПРЕСС-БУД» (ЄДРПОУ 33565603) за замовленням ТОВ «ГОЛДЕН ТАУН» (ЄДРПОУ 39557231), що розташований в районі будинку №№ 33 по вул. Володимира Вернадського (вул. Дзержинського) у м. Дніпро, Дніпропетровської області на земельній ділянці за кадастровим номером 1210100000:03:328:0157, загальною площею 0,2324 га.

Заборонити використовувати (розпоряджатися), об`єктом незавершеного будівництва, будівельні роботи на якому проводять ПП «ЕКСПРЕСС-БУД» (ЄДРПОУ 33565603) за замовленням ТОВ «ГОЛДЕН ТАУН» (ЄДРПОУ 39557231), а саме: заборонити проводити будь які будівельні роботи 24-ьох поверхового об`єкту незавершеного будівництва (житлового будинку), в тому числі проведення зовнішніх та внутрішніх фасадних, облицювальних, оздоблювальних, штукатурних, слюсарних, малярних, скління, електромонтажних, шпаклювальних, монтажних, зварювальних робіт, здійсненню установлення електричних систем, улаштуванню систем водопостачання, газопостачання, каналізації, опалення та кондиціонування повітря, будівельно-монтажних робіт, а також інших робіт пов`язаних із завершенням будівництва. що розташований в районі будинку АДРЕСА_1 на земельній ділянці за кадастровим номером 1210100000:03:328:0157, загальною площею 0,2324 га.

Відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Дніпропетровського міського управління юстиції (місцезнаходження: вул. Комсомольська, 56, м. Дніпро, 49004) внести до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомості про цю ухвалу про заборону вчинення реєстраційних дій щодо об`єкту незавершеного будівництва, що розташований в районі будинку АДРЕСА_1 на земельній ділянці за кадастровим номером 1210100000:03:328:0157, загальною площею 0,2324 га.

Строк оскарження ухвали протягом п`яти днів з моменту її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.01.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу64869363
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —201/827/17

Ухвала від 17.01.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Ткаченко Н. В.

Ухвала від 01.02.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Крот С. І.

Ухвала від 01.02.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Крот С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні