Постанова
від 16.02.2017 по справі 522/1257/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

16.02.2017

Справа № 522/1257/17

Провадження № 1-«кс»/522/2773/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 лютого 2017 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС другого ВКРП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області, погоджене з прокурором відділу прокуратури Одеської області, про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

Згідно клопотання СУ ФР ГУ ДФС в Одеській областіпроводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №3201616000000021 від 19.02.2016 р., за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 205, ч.2 ст. 209 КК України.

Досудовим розслідування встановлено, що в період з 22.02.2015 р. по 07.10.2015 р., невстановлені особи діючи на території Одеської області з метою легалізації (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, організували схему конвертації безготівкових коштів у готівку використовуючи при цьому рахунки підприємств з ознаками «фіктивності», а також фізичних осіб, відкритих в банківських установах, вказані особи, під виглядом надання поворотної фінансової допомоги перераховували з рахунків підприємств з ознаками «фіктивності» на карткові рахунки фізичних осіб грошові кошти, які в подальшому були обготівковані в касах банківських установ у сумі 6,20 млн. грн., та передавались організаторам протиправної схеми.

Так невстановлені слідством особи в період 2016 р. організували придбання суб`єктів підприємницької діяльності, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), з метою прикриття незаконної діяльності проведення безтоварних фінансово-господарських операцій, конвертації грошових коштів у значних розмірах та їх виводу у «тіньовий обіг», мінімізуючи у такий спосіб податкові зобов`язання підприємств-замовників з реального сектору економіки, зокрема.

У ході досудового розслідування встановлено громадянку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , яка причетна до противоправної діяльності, пов`язаної зі створення суб`єкта підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності на території м. Києва, яке задіяне в схемі конвертації безготівкових коштів у готівку.

Причетність вказаної особи до вчинення кримінального правопорушення, підтверджується оперативною інформацією УСБУ в Одеській області та свідченнями ОСОБА_4 щодо реєстрації підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на своє ім`я за матеріальну винагороду без мети займатись підприємницькою діяльністю на прохання не встановлених слідством осіб.

Одним з доказів протиправних дій вказаних осіб являється документація підприємств з ознакам фіктивності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » по фінансово-господарським взаємовідносинам з іншими суб`єктами господарювання, яка стосується легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, а також документи інших підприємств, реквізити яких можуть використовуватися у злочинній діяльності; документи, які мають значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можуть бути використанні як докази вчинення кримінального правопорушення.

Так з матеріалів досудового розслідування встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » здійснило перерахування безготівкових коштів на розрахунки підприємств з ознаками «фіктивності» в сумі 10,9 млн. грн. з призначенням платежу «розрахунки за ТНП та канцтовари» без відображення зазначених операцій в податковій звітності, що свідчить про умисне приховування реального доходу суб`єкту підприємницької діяльності. В подальшому зазначені безготівкові грошові кошти отримувались готівкою за участю ОСОБА_4 в відділеннях банку.

Джерелами походження грошових коштів на рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » були безготівкові надходження від ряду суб`єктів господарської діяльності, реального сектору економіки, в період 2015 -2016 рр., на загальну суму 10,9 млн. грн., з різноманітними призначеннями платежів, де в подальшому частина отриманих грошових коштів на рахунках, перераховувались на рахунки фіктивних підприємств які в подальшому отримувались довіреною особою в касі обслуговуючого банку та безпосередньо ОСОБА_4 , з рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в подальшому отримані грошові кошти з банківських установ передавались організаторам протиправної схеми пов`язаної з обготівкуванням грошових коштів та їх легалізацією, які в свою чергу привласнивши вказані грошові кошти використовували їх на власні потреби.

Встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за юридичною адресою: АДРЕСА_1 , не знаходиться на підприємстві рахується одна особа, директор, бухгалтер та засновник - ОСОБА_4 , складських, виробничих приміщень за підприємством не встановлено.

Враховуючи вище викладене слідство має сумніви щодо здійснення ОСОБА_4 фінансово-господарських операцій від імені директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та автентичності підписів в реєстраційних, установчих, банківських та інших документах виконаних від імені директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_4 .

Також встановлено, що оригінали документів обліково-реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_8 , а саме: наказ на призначення ОСОБА_4 на посаду директора вказаного підприємства, протокол зборів учасників підприємства, рішення про створення підприємства, статут підприємства та інші документи необхідні для створення та подальшої реєстрації підприємства в органах державної влади та які містять підписи виконані від імені ОСОБА_4 як директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

При цьому, інформація, яка міститься в документах обліково-реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), необхідна для встановлення істини по даному кримінальному провадженню та іншим способом, ніж вилучити вищевказані документи неможливо встановити та дослідити факти і обставини реєстрації підприємства, а також встановлення кола осіб, відповідальних за проведення реєстраційних дій, які передбачається довести за допомогою необхідних документів.

Враховуючи вищезазначене та той факт, що перелічені документи, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий просив клопотання задовольнити та провести його розгляд без виклику представників ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Вислухавши думку слідчого, вважаю за можливим розгляд клопотання провести без виклику представників ІНФОРМАЦІЯ_8 , оскільки існує реальна загроза зміни або знищення необхідних документів.

Розглянувши клопотання, заслухавши думку слідчого, вивчивши надані до нього матеріали, вважаю необхідним клопотання задовольнити, з наступних підстав.

Відповідно до ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Надані матеріалі свідчать про те, що копії документів, а саме реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), які знаходяться у володінні у ІНФОРМАЦІЯ_8 , мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можуть бути доказами під час судового розгляду.

Крім того, в судовому засіданні слідчим доведено, що ІНФОРМАЦІЯ_8 , володіючи зазначеною вище інформацією має можливість безповоротно її змінити або знищити.

Відповідно до ч.2 ст.163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулась з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Як вбачається з клопотання та наданих до суду матеріалів, слідчим було обґрунтовано доведено, що вказані документи мають суттєве доказове значення для встановлення істини по справі, а довести вищенаведені обставини іншим способом не надається можливим.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст.159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу та вилучення зазначених в клопотанні документів.

Керуючись ст.ст.159, 160, 162, 163, 164 КПК України,

УХВАЛИВ :

Клопотання старшого слідчого з ОВС другого ВКРП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 - задовольнити.

Надати старшому слідчому з ОВС другого ВКРП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , або за його дорученням (постановою) співробітникам Головного управління служби безпеки України у м. Києві та Київської області, управління служби безпеки України в Одеській області, тимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю ознайомитись з ними та вилучити належним чином завірені їх копії, які знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_8 , а саме:

- копії документів реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

Встановити строк дії ухвали протягом 1 /одного/ місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, а заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення16.02.2017
Оприлюднено06.03.2023

Судовий реєстр по справі —522/1257/17

Ухвала від 17.08.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 06.06.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 06.06.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 06.06.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 06.06.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 06.06.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Постанова від 06.03.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 06.03.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 16.02.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 16.02.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні