Ухвала
від 06.06.2017 по справі 522/1257/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №522/1257/17 Провадження№1-кс/522/9972/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 червня 2017 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси Коваленко В.М., за участю секретаря Багрій А.В., слідчого Бабятинського О.П., прокурора Чорного Д.М., розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС 2 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_1, погоджене з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_2, про надання тимчасового доступу,-

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС 2 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_1 звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_2, який здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та розпорядження про їх вилучення (виїмку) в ПАТ "Промінвестбанк" (МФО 300012) м. Київ.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на наступне.

Слідчим управлінням ФР ГУ ДФС в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32016160000000021 від 19.02.2016 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.205, ч.2 ст.209 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що відповідно до узагальнених матеріалів Державної служби фінансового моніторингу України №0677/2015/ДСК які надійшли з УСБУ в Одеській області встановлено, що в період з 22.02.2015 по 07.10.2015 невстановлені особи діючи на території Одеської області з метою легалізації (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, організували схему конвертації безготівкових коштів у готівку використовуючи при цьому рахунки підприємств з ознаками фіктивності , а також фізичних осіб, відкритих в банківських установах, вказані особи, під виглядом надання поворотної фінансової допомоги перераховували з рахунків підприємств з ознаками фіктивності на карткові рахунки фізичних осіб грошові кошти, які в подальшому були обготівковані в касах банківських установ у сумі 6,20 млн. грн., та передавались організаторам протиправної схеми.

Так, невстановлені слідством особи в період 2016 року організували придбання суб'єктів підприємницької діяльності, а саме: ТОВ Ащан Біличі (код ЄДРПОУ 22887363), ТОВ Сорвел Інвест (код ЄДРПОУ 39421781), ТОВ Голдіс ЛТД (код ЄРПОУ 39493545), ТОВ Люкс агро комплекс (код ЄДРПОУ 40053021), ТОВ ОСОБА_3 Енд Бевереджис , (код ЄДРПОУ 39264133), ТОВ Буделіткомфорт (код ЄДРПОУ 40451849) з метою прикриття незаконної діяльності - проведення безтоварних фінансово-господарських операцій, конвертації грошових коштів у значних розмірах та їх виводу у тіньовий обіг , мінімізуючи у такий спосіб податкові зобов'язання підприємств-замовників з реального сектору економіки, зокрема.

Джерелами походження грошових коштів на рахунках вказаних підприємств з ознаками фіктивності були безготівкові надходження від ряду юридичних осіб реального сектору економіки, в період 2015-2016 рр., на загальну суму 250 млн. грн., з різноманітними призначеннями платежів - за сільськогосподарську продукцію та за ТНП , де в подальшому отримані грошові кошти на рахунках, перераховувались на карткові рахунки фізичних осіб (згідно додаткової інформації банку) в якості поворотної фінансової допомоги та зняттям готівкових коштів довіреною особою в касі обслуговуючого банку з призначенням: Розрахунок з постачальниками за зерно де в подальшому отримані грошові кошти з банківських установ передавались організаторам протиправної схеми пов'язаної з обготівкуванням грошових коштів та їх легалізацією, які в свою чергу привласнивши вказані грошові кошти використовували їх на власні потреби.

У ході досудового розслідування встановлено громадянку ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка надала свідчення про те що, за пропозицією невстановлених слідством осіб зареєструвала на своє ім'я ТОВ Ораніт (код ЄДРПОУ 39565813) за матеріальну винагороду без мети займатися підприємницької діяльності.

Причетність вказаної особи до вчинення кримінального правопорушення, підтверджується оперативною інформацією УСБУ в Одеській області та свідченнями ОСОБА_4 щодо реєстрації підприємства ТОВ Ораніт на своє ім'я за матеріальну винагороду без мети займатись підприємницькою діяльністю на прохання не встановлених слідством осіб.

Таким чином, в діях ОСОБА_4 та інших невстановлених осібвбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 205 КК України.

З матеріалів досудового розслідування встановлено, що службовими особами ТОВ Ораніт (код ЄДРПОУ 39565813) в банківській установі ПАТ "Промінвестбанк" (МФО 300012) відкрито наступний банківський рахунок: № 26002620809191 (українська гривня).

Таким чином, відомості про рух грошових коштів по банківських рахунках ТОВ Ораніт містять реальні розрахунки по операціях, які проводилися від імені названого підприємства, та мають доказове значення для встановлення істини в кримінальному провадженні. В роздруківках руху грошових коштів містяться відомості про назви та коди контрагентів, призначення платежів, підстави для здійснення розрахунків з вказівкою на номери та дати договорів, а також платіжних документів. У контрагентів - суб'єктів підприємницької діяльності, які мали фінансово-господарські взаємини з ТОВ Ораніт , є документи, які свідчать про фактичні об'єми та види взаємовідносин. Встановити контрагентів можливо тільки, вивчивши роздруківку руху грошових коштів по банківських рахунках ТОВ Ораніт .

Також, при відкриті рахунків до банківської установи надавалися заяви на відкриття рахунків, картки із зразками підписів і відбитками печатки ТОВ Ораніт . Названі документи вказують на правові підстави для відкриття рахунків та причетність осіб, що надали документи, до діяльності ТОВ Ораніт , у зв'язку з цим названі документи мають значення для встановлення істини в кримінальному провадженні.

Вилучення оригіналів зазначених у клопотанні документів, необхідне для використання при проведенні слідчих дій в ході досудового розслідування по кримінальному провадженню, а також для ідентифікації осіб, діями яких державному бюджету завдано збитків.

Крім того, в ході досудового розслідування підлягає проведенню експертиза з питань дослідження підписів і почерку в первинних документах бухгалтерського та податкового обліків, які оформлялися між ТОВ Ораніт і підприємствами-контрагентами, для чого існує необхідність вилучення оригіналів документів: карток із зразками підписів службових осіб ТОВ Ораніт та відбитків печатки підприємства, грошових чеків і доручень на розпорядження фінансами по вищевказаних банківських рахунках, з метою належного проведення їх експертного дослідження. Відповідно до Методики судово-почеркознавчої експертизи - Київ 2008, схваленої координаційно-методичною радою НДЕКЦ МВС України протоколом № 19 від 20.04.2007 року, об'єктом судово-почеркознавчої експертизи є оригінали зразків, що знаходяться в первинних документах.

Враховуючи вищезазначене та той факт, що перелічені документи містять відомості, які становлять банківську таємницю, та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, їх необхідно отримати шляхом вилучення у службових осіб банківських установ. Іншими заходами встановити оригінали вільних зразків почерку та відомості про підприємства-контрагенти ТОВ Ораніт , довести здійснення розрахункових операцій з підприємствами постачальниками та покупцями, не представилося можливим.

Крім того, виклик у судове засідання службових осіб ПАТ "Промінвестбанк" (МФО 300012) призведе до передчасного розголошення відомостей, які безпосередньо стосуються суті кримінального провадження та процесуальних дій, які заплановано провести з метою збирання доказів, у зв'язку з чим існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

Тому слідчий просить надати тимчасовий доступ до зазначених документів.

В судовому засіданні слідчий і прокурор підтримали клопотання, та просили його задовольнити з наведених підстав.

Заслухавши слідчого та прокурора, а також дослідивши надані матеріали, якими обґрунтовано доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 2 КПК України завданням кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

З наданих матеріалів вбачається , що слідчим управлінням ФР ГУ ДФС в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32016160000000021 від 19.02.2016 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.205, ч.2 ст.209 КК України.

В судовому засіданні слідчим доведено, що вказані документи, які перебуває у володінні ПАТ "Промінвестбанк" (МФО 300012) м. Київ, мають значення для кримінального провадження, відомості, які в ній містяться можуть бути використані як докази, та іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо.

Керуючись ст.ст.159-166 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого з ОВС 2 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_1 про надання тимчасового доступу - задовольнити.

Надати старшому слідчому другого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Одеській області майору податкової міліції ОСОБА_1, співробітникам управління служби безпеки України, працівникам слідчих управлінь ДФС України та іншим особам, що будуть діяти за його постановою (дорученням), тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю з можливістю їх вилучення в ПАТ "Промінвестбанк" (МФО 300012) м. Київ, а саме:

- роздруківок руху грошових коштів ТОВ Ораніт (код ЄДРПОУ 39565813), відображених на паперовому та електронному носіях, з розшифровкою контрагентів (назва, код ЄДРПОУ), призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також з вказівкою вхідного і вихідного залишків коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня по рахунку: № 26002620809191 (українська гривня) за період з 01.02.2015 по 30.04.2016;

- юридичної справи ТОВ Ораніт (код ЄДРПОУ 39565813) в тому числі, анкети, реєстраційні документи підприємства, накази про призначення службових осіб, копії паспортів засновників та службових осіб, довіреність на ім'я особи, яка має право відкриття і розпорядження рахунком, здійснення дій від імені директора;

- платіжних доручень на перерахування коштів (включаючи електронні платіжні доручення на паперових носіях), які надавалися службовими особами ТОВ Ораніт (код ЄДРПОУ 39565813) при розпорядженні рахунком;

- банківських виписок про видачу готівки та чеків по рахунку № 26002620809191 (українська гривня) за період з 01.02.2015 по 30.04.2016;

- банківських карток зі зразками підписів службових осіб та відбитками печаток ТОВ Ораніт (код ЄДРПОУ 39565813);

- документації, яка свідчить про отримання від працівників банку електронної картки зі зразком підпису службових осіб ТОВ Ораніт (код ЄДРПОУ 39565813).

- листів, заяв та інших документів наданих для відкриття (закриття) рахунку службовими особами ТОВ Ораніт (код ЄДРПОУ 39565813), договору на розрахунково-касове обслуговування клієнта, із додатками;

- договорів на встановлення системи Банк-Клієнт , актів виконаних робіт, а також технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп'ютер ТОВ Ораніт (код ЄДРПОУ 39565813) вказаної системи, документів з даними про місце проведення вказаної інсталяції та документів, які підтверджують факт видачі та отримання ключів доступу до системи Банк-Клієнт ;

- протоколів системи Банк-Клієнт в яких міститься дата та час з'єднання (включаючи години, хвилини та секунди з'єднання), електронне ім'я користувача, назва операції та ІР - адреса клієнта;

- відомостей щодо реєстрації клієнта ТОВ Ораніт (код ЄДРПОУ 39565813)на сервері банку та на сервері багатоканального телефонного вузла ISP (Internet Service Provider) із зазначенням телефонних номерів та повних реквізитів Інтернет-провайдера;

- заявок, заяв та інших документів на купівлю та конвертацію валюти (включаючи заявки зроблені за допомогою системи Банк-Клієнт ) ТОВ Ораніт (код ЄДРПОУ 39565813) з 01.02.2015 по 30.04.2016;

- угод, договорів, контрактів, інвойсів та інших документів, пов'язаних з проведенням банківських операцій ТОВ Ораніт (код ЄДРПОУ 39565813);

- копії записів із книги видачі перепусток, де зазначена інформація про відвідування банку службовими особами ТОВ Ораніт (код ЄДРПОУ 39565813);

- грошових чеків, заявок на отримання готівки, заявок на отримання чекових книжок, та інших документів, що підтверджують зняття грошових коштів з рахунку № 26002620809191 (українська гривня) за період з 01.02.2015 по 30.04.2016;

-документів кредитної та депозитної справи ТОВ Ораніт (код ЄДРПОУ 39565813) з наявними договорами, додатками, додатковими угодами, заявами і дорученнями, анкетами, договорами застави та інших документах кредитної та депозитної справи, документах, підтверджуючі стан проведення розрахунків за цими угодами, а також інших документах, які мають значення речових доказів.

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя :

06.06.2017

Дата ухвалення рішення06.06.2017
Оприлюднено12.06.2017

Судовий реєстр по справі —522/1257/17

Ухвала від 17.08.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 06.06.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 06.06.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 06.06.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 06.06.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 06.06.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Постанова від 06.03.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 06.03.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 16.02.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 16.02.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні