Постанова
від 21.02.2017 по справі 914/299/16
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 лютого 2017 року Справа № 914/299/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого - судді Малетича М.М.,

суддів: Плюшка І.А.,

Самусенко С.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Корпорація КРТ" на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 20.12.2016 року у справі № 914/299/16 господарського суду Львівської області за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Корпорація КРТ" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Західна інформаційна корпорація", Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Міст ТБ" про спростування недостовірної інформації та захист ділової репутації,

за участю представників:

Позивача: Костур Р.В., Матвіїв С.І., орд. №№ 081061, 081062

до дог. № 3-01/07 від 01.07.2013 року,

Відповідача 1: Кондратюк В.В., дов. б/н від 16.01.2017 року,

Відповідача 2: Гомзяк І.А., дов. б/н від 01.02.2017 року.

В с т а н о в и в :

Товариство з обмеженою відповідальністю "Корпорація КРТ" (далі - ТОВ "Корпорація КРТ", Позивач) звернулось до господарського суду Львывської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Західна інформаційна корпорація" (далі - ТОВ "Західна інформаційна корпорація", Відповідач 1), з урахуванням поданих доповнень, про спростування недостовірної інформації та захист ділової репутації.

Ухвалою господарського суду Львівської області від 28.09.2016 року до участі у справі в якості другого відповідача було залучено Товариство з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Міст ТБ" (далі - ТОВ "ТРК "Міст ТБ", Відповідач 2).

Рішенням господарського суду Львівської області від 28.09.2016 року позов ТОВ "Корпорація КРТ" задоволено, а саме: визнано недостовірною та такою, що не відповідає дійсності, принижує ділову репутацію ТОВ "Корпорація КРТ" інформацію, поширену 18.12.2015 року ТОВ "Західна інформаційна корпорація" та ТОВ "Телерадіокомпанія "Міст ТБ" на веб-сайті www.zik.ua у матеріалі під назвою "Конверт" розпечатано", та зобов'язано ТОВ "Західна інформаційна корпорація" і ТОВ "Телерадіокомпанія "Міст ТБ" оприлюднити на веб-сайті www.zik.ua під заголовком "Спростування" протягом 5 днів з моменту набрання рішенням законної сили відповідний текст такого спростування про те, що інформація, поширена 18.12.2015 року ТОВ "Західна інформаційна корпорація" на веб-сайті www.zik.ua у матеріалі під назвою "Конверт" розпечатано" є недостовірною, не відповідає дійсності, та принижує ділову репутацію ТОВ "Корпорація КРТ". У решті позовних вимог провадження у справі припинено.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 20.12.2016 року рішення господарського суду Львівської області від 28.09.2016 року в частині задоволення позовних вимог скасовано і в цій частині прийнято нове рішення про відмову в позові. В частині припинення провадження у справі рішення місцевого господарського суду залишено без змін.

У поданій касаційній скарзі, ТОВ "Корпорація КРТ", посилаючись на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, зокрема, ст.ст. 200, 277 Цивільного кодексу України, ст.ст. 30, 47 1 Закону України "Про інформацію", ст. 101 Господарського процесуального кодексу України, просить скасувати постанову апеляційного господарського суду та залишити в силі рішення місцевого господарського суду у даній справі.

ТОВ "Західна інформаційна корпорація" і ТОВ "Телерадіокомпанія "Міст ТБ", у своїх письмових відзивах, посилаючись на безпідставність доводів та вимог ТОВ "Корпорація КРТ", викладених у касаційній скарзі, просили залишити постанову суду у даній справі без змін, а касаційну скаргу - без задоволення.

За клопотанням представника ТОВ "Західна інформаційна корпорація", яке підтримали і інші представники сторін, з дозволу суду здійснювалась фотозйомка, відео- та аудіозапис судового засідання з використанням відео- та аудіо технічних пристроїв.

Заслухавши пояснення учасників судового процесу, вивчивши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Як видно з матеріалів справи та встановлено судами попередніх інстанцій, 18.12.2015 року в мережі Інтернет, на веб-сайті "www.zik.ua" в матеріалі під назвою "Конверт" розпечатано" було опубліковано, зокрема, наступну інформацію: "журналісти ІА ZIK виявили махінації та оборудки з державними коштами, до яких причетні високопосадовці. Йдеться про Товариство з обмеженою відповідальністю "Корпорація КРТ"; "ТОВ "Корпорація КРТ" собі на допомогу укладає договори з підприємствами-метеликами, які були описані ІА ZIK у згаданій статті та які не мають жодного відношення за своїми видами діяльності до виготовлення деталей призначених для залізничної колії. На допомогу ТОВ "Корпорація "КРТ" приходять - ТОВ "Діслав" (код платника 38075051), ТОВ "Фінансово-промислова група" Діоніка" (код платника 38517072), ТОВ "Успіх ЮА" (код платника 38689971), ПП "Хімінвест" (код платника 32424590). На рахунки підприємств-метеликів від ТОВ "Корпорації КРТ" перераховуються десятки мільйонів державних коштів. Проконвертовані кошти за мінусом відсотків за послуги (10-15%) разом з документами повертають на ТОВ "Корпорація "КРТ"; "парадоксом у цій схемі та підтвердженням безглуздості та безтоварності фінансових операцій є те, що згадані фірми-метелики за видами своєї діяльності фактично не можуть надавати послуги (товари), пов'язані з виробництвом деталей до залізничних колій", яку Позивач вважає недостовірно, неправдивою і такою, що принижує його ділову репутацію.

З огляду на таке, у своєму позові, з урахуванням поданих доповнень, ТОВ "Корпорація "КРТ", посилаючись на положення ст.ст. 94, 201, 277, 299, 302 Цивільного кодексу України, просило суд визнати недостовірною і такою, що не відповідає дійсності та принижує його ділову репутацію вищезгадану інформацію, поширену ТОВ "Західна інформаційна корпорація" і ТОВ "Телерадіокомпанія "Міст ТБ" в мережі Інтернет 18.12.2015 року на веб-сайті "www.zik.ua" у матеріалі під назвою "Конверт" розпечатано", та зобов'язати Відповідачів оприлюднити на цьому ж веб-сайті під заголовком "Спростування" протягом 5 днів з моменту набрання рішенням суду законної сили текст про те, що вказана інформація є недостовірною, не відповідає дійсності та принижує ділову репутацію ТОВ "Корпорація КРТ".

Суд першої інстанції, з посиланням на ст.ст. 15, 16, 91, 94, 199 - 201, 277, 433, 435, 442 Цивільного кодексу України, ст. 34 Господарського кодексу України, ст.ст. 1, 5, 7, 30 Закону України "Про інформацію", та представлені докази у справі, дійшов висновку про те, що матеріалами справи підтверджено, що оспорювана інформація, поширення якої мало місце 18.12.2015 року в мережі Інтернет на веб-сайті "www.zik.ua", тобто - доведення такої інформації до відома багатьох осіб, власником доменного імені для позначення якого та його реєстрантом є ТОВ "Телерадіокомпанія "Міст ТБ", а сама така інформація - інтелектуальною власністю ТОВ "Західна інформаційна корпорація", є по своїй суті фактичними твердженнями, не підтвердженими жодними доказами, що свідчить про її недостовірність та стосується порушення особистих немайнових прав Позивача, у зв'язку з чим, дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення даного позову про визнання недостовірною і такою, що не відповідає дійсності, принижує ділову репутацію ТОВ "Корпорація КРТ" інформацію, поширену 18.12.2015 року ТОВ "Західна інформаційна корпорація" та ТОВ "Телерадіокомпанія "Міст ТБ" на веб-сайті www.zik.ua у матеріалі під назвою "Конверт" розпечатано", та про зобов'язання ТОВ "Західна інформаційна корпорація" і ТОВ "Телерадіокомпанія "Міст ТБ" оприлюднити на веб-сайті www.zik.ua під заголовком "Спростування" протягом 5 днів з моменту набрання рішенням законної сили відповідний текст такого спростування про те, що інформація, поширена 18.12.2015 року ТОВ "Західна інформаційна корпорація" на веб-сайті www.zik.ua у матеріалі під назвою "Конверт" розпечатано" є недостовірною, не відповідає дійсності, та принижує ділову репутацію ТОВ "Корпорація КРТ".

Водночас, у зв'язку з відмовою ТОВ "Корпорація КРТ" від частини позовних вимог про визнання недостовірною та такою, що не відповідає дійсності, принижує його ділову репутацію інформацію, поширену Відповідачами 18.12.2015 року, щодо одного із тверджень, суд першої інстанції припинив провадження у справі у цій частині, на підставі п. 4 ч. 1 ст. 80 Господарського кодексу України, з доводами якого у цій частині погодився і суд апеляційної інстанції.

Разом з цим, скасовуючи рішення суду першої інстанції в частині задоволення позовних вимог та приймаючи у цій частині нове рішення - про відмову в позові, апеляційний господарський суд, з урахуванням положень ст.ст. 16, 94, 199, 200, 201, 277, 433, 435, 442 Цивільного кодексу України, ст.ст. 1, 56 Закону України "Про телекомунікації", ст.ст. 1, 22, 30 Закону України "Про інформацію", ст. 10 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, а також висновків, які містяться в Рішенні Європейського суду з прав людини "Лінгенс проти Австрії", та представлених матеріалів справи, які свідчать, зокрема, про те, що інформація, спростування якої вимагає Позивач, була опублікована без зазначення автора на веб-сайті, доступ до якого є вільним, реєстрантом доменного імені якого, а не його власником, як помилково вважав місцевий господарський суд, є ТОВ "Телерадіокомпанія "Міст ТБ", тоді як системний аналіз тексту статті з поширеною у ній спірною інформацією, та вимог чинного законодавства, свідчить про те, що таку інформацію не можна віднести до фактичних тверджень та вона не являється такою за змістом положень вищезгаданого Закону України "Про інформацію" та ст. 277 Цивільного кодексу України, а є оціночними судженнями, дійшов висновку про відсутність сукупності обставин, що входять до юридичного складу правопорушення, та які є підставою для задоволення позову у даній справі, а також про відсутність фактичного та стверджувального характеру спірних окремих обставин (тверджень), які викладені 18.12.2015 року на веб-сайті "www.zik.ua у матеріалі під назвою "Конверт" розпечатано", а відтак - і про відсутність правових підстав для задоволення даного позову.

На думку колегії суддів касаційної інстанції, висновки апеляційної інстанції, відповідають фактичним обставинам справи та наявним матеріалам і ґрунтуються на правильному застосуванні норм матеріального права, з дотриманням процесуальних норм.

Доводи касаційної скарги не спростовують висновків суду апеляційної інстанції, про часткове скасування рішення суду першої інстанції, а тому підстав для зміни чи скасування його постанови, не вбачається.

Керуючись ст.ст. 111 5 , 111 7 - 111 9 , 111 11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -

П О С Т А Н О В И В :

Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Корпорація КРТ" залишити без задоволення, а постанову Львівського апеляційного господарського суду від 20.12.2016 року у справі № 914/299/16 - без змін.

Головуючий - суддя Малетич М.М.

Судді Плюшко І.А.

Самусенко С.С.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення21.02.2017
Оприлюднено24.02.2017
Номер документу64916438
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/299/16

Постанова від 21.02.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Малетич M.M.

Ухвала від 09.02.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Малетич M.M.

Ухвала від 20.01.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Давид Л.Л.

Ухвала від 20.01.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Давид Л.Л.

Постанова від 20.12.2016

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Давид Л.Л.

Постанова від 20.12.2016

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Давид Л.Л.

Ухвала від 01.11.2016

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Давид Л.Л.

Ухвала від 01.11.2016

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Давид Л.Л.

Ухвала від 24.10.2016

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Давид Л.Л.

Ухвала від 24.10.2016

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Давид Л.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні