Рішення
від 23.02.2017 по справі 529/9/17
ДИКАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 529/9/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 лютого 2017 року Диканський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Гвоздика А. Є.

при секретарі Цихоцька Л. М.,

з участю прокурора Скиби Є.І.,

представника позивача

Волянобалківської сільської ради ОСОБА_1,

та відповідача ОСОБА_2,-

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Диканька цивільну справу за позовом Заступника керівника Миргородської місцевої прокутатури Полтавської області в інтересах Водянобалківської сільської ради Диканського району Полтавської області до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за оренду земельних ділянок, -

ВСТАНОВИВ:

Вказуючи на те, що відповідно до протоколів № 6, 1, 7 земельних торгів (аукціону) з продажу права оренди на земельну ділянку від 26. 11. 2015 року переможцем торгів, який набув право користування земельними ділянками площею 3,8752 га (кадастровий номер якої 5321082600:00:006:0560), площею 3,8793 га (кадастровий номер - 5321082600:00:006:0563) та площею 3,8755 га (кадастровий номер - 5321082600:00:006:0575) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які розташовані за межами населених пунктів на території Водянобалківської сільської ради Диканського району Полтавської області визначено відповідача по справі ОСОБА_2 Далі, 26. 11. 2015 року між Водянобалківською сільською радою та відповідачем ОСОБА_2 було укладено три договори оренди землі строком на 7 років кожний, відповідно до яких визначено, що орендна плата за землю, яка визначена за результатами земельних торгів, вноситься орендарем у грошовій формі у розмірі 7,07% нормативної грошової оцінки кожної земельної ділянки в сумі 8 891 грн. 49 коп за рік. Орендна плата вноситься щомісячно у розмірі 1/12 частини річної орендної плати протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем звітного місяця на відповідний розрахунковий рахунок. Однак, відповідач з моменту укладання договорів оренди своєчасно не виконує вимоги договорів щодо сплати орендної плати за користування вказаними земельними ділянками, у зв'язку з чим виникла заборгованість на загальну суму 36 443,14 грн., з яких 34 567, 17 грн. - заборгованість зі сплати орендної плати, та 1 875,97 грн. - пеня за несвоєчасну сплату орендної плати. Тому, прокурор, як позивач в інтересах Водянобалківської сільської ради Диканського району звернувся з даним позовом до суду та просить стягнути з відповідача ОСОБА_2 заборгованість зі сплати орендної плати в загальній сумі 36 443,14 грн. на користь Водянобалківської сільської ради та сплачений судовий збір при подачі позову до суду в сумі 1 378 грн. на користь прокуратури.

Під час судового розгляду справи у зв"язку з тим, що відповідач ОСОБА_2 частково відшкодував заборгованість по орендній платі в сумі 22 000 грн. прокурор як позивач уточнив свої позовні вимоги, а саме вважав з відповідача слід стягнути заборгованість по орендній платі в загальній сумі 18587 грн 26 коп., з якої 1 875, 97 грн. це пеня за несвоєчасну сплату орендної плати. Тому, прокурор як позивач, уточнивши свої позовні вимоги просив суд їх задоволити в повному обсязі та стягнути з відповідача на користь загального фонду прокуратури Полтавської області сплачений судовій збір в сумі 1 378 грн.

В судовому засіданні представник Водянобалківської сільської ради Диканського району, голова вказаної селищної ради ОСОБА_1 повністю підтримав уточнені позовні вимоги прокурора та просив суд їх задоволити в повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні позовні вимоги прокурора, як позивача визнав частково та при цьому пояснив, що він дійсно переміг на земельних тогах (аукціоні) з продажу права оренди на земельні ділянки, які відбулися 26 листопада 2015 року. Цієї дати ним з Водянобалківською сільською радою Диканського району, в особі її голови були укладені три договори оренди землі строком на сім років. Строк дії договору оренди земельних ділянок починається з дня підписання договорів. Разом з тим він вважає, дія договорів оренди землі розпочинається з моменту їхньої державної реєстрації, а тому і кошти за оренду земельних ділянок повинні нараховуватися з вказаної дати. Після отримання листа з Диканського відділення Полтавської ОДПІ щодо сплати орендної плати за оренду землі він сплатив 22 000 грн. на користь Водянобалківської сільської ради Диканського району. Решту коштів, які нараховані за оренду земельних ділянок, він відмовляється сплачувати так як вважає, що вони нараховані з порушенням чинного податкового законодавства України. Згідно договору оренди в разі зміни коефіцієнтів індексації, розмір орендної плати переглядається за взаємною згодою сторін, шляхом укладання додаткової угоди. Відповідач в суді вважав сторони по справі повинні діяти в межах укладених угод оренди землі та чинного законодавства.

Представник третьої особи Диканського відділення Полтавської ОДПІ Головного управління ДФС у Полтавській області не з'явився, але на адресу суду надіслали лист про розгляд справи у відсутність їхнього представника.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення прокурора, як позивача, представника Водянобалківської сільської ради Диканського району, відповідача ОСОБА_2, свідка, дослідивши наявні по справі докази, суд приходить до наступного висновку.

Як встановлено в суді, що відповідно до протоколів № 6, 1, 7 земельних торгів (аукціону) з продажу права оренди на земельну ділянку від 26. 11. 2015 року переможцем торгів, який набув право користування земельними ділянками площею 3,8752 га, площею 3,8793 га та площею 3,8755 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які розташовані за межами населених пунктів на території Водянобалківської сільської ради Диканського району Полтавської області визначено відповідача по справі ОСОБА_2 Ціна продажу даних лотів складає по 8891,49 грн. кожний.

Далі, судом встановлено, що 26. 11. 2015 року Водянобалківською сільською радою Диканського району з відповідачем ОСОБА_2 було укладено три договори оренди землі строком на 7 років кожний. Сторони дійшли згоди щодо всіх істотних умов договорів оренди земельної ділянки, скріпивши ці договори підписами.

В подальшому, 18. 10. 2016 року державним реєстратором Великобудищанської сільської ради ОСОБА_3 у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за № 17007441, № 73699132, № 73699700 посвідчено та зареєстровано вказані договори оренди землі, що підтверджується відомістю з державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що мається у матеріалах справи.

Згідно з п. 8 Договорів оренди землі договір укладений терміном на 7 років.

Відповідно до пунктів 9, 11 Договорів оренди землі було встановлено, що орендна плата за землю, яка визначена за результатами земельних торгів, вноситься орендарем у грошовій формі у розмірі 7,07% нормативної грошової оцінки земельної ділянки в сумі 8 891,49 грн. за рік, кожна. Орендна плата вноситься щомісячно у розмірі 1/12 частини річної орендної плати протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем звітного місяця на відповідний розрахунковий рахунок.

Крім цього, відповідно до п. 14 Договорів, у разі не внесення орендної плати у строки, визначені договором, визначається відповідальність за її несплату, а саме справляється пеня у розмірі 0,2% несплаченої суми за кожен день прострочення.

Тому, згідно зі п. 31 вказаних договорів обов'язком Орендаря є своєчасне внесення орендної плати.

Відповідно до наявних в справі належних та допустимих доказів та листа Диканського відділення Полтавської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Полтавській області судом було встановлено, що відповідачем відповідно до квитанції 2К2213 від 22 грудня 2016 року була проведена часткова сплата орендної плати на суму 22 000 грн. ( а.с. № 81). Залишок заборгованості за оренду плату станом на 22 лютого 2017 року становить в сумі 18 587 грн. 26 коп., із них 16 711 грн. 29 коп. - орендна плата та 1 875 грн. 97коп. - пеня.

У зв'язку з порушенням умов договору оренди землі щодо несплати орендної плати ОСОБА_2 порушує право територіальної громади Водянобалківської сільської ради на надходження загальнообов'язкового платежу, чим порушуються інтереси держави, оскільки кошти не надходять до місцевого бюджету.

Відповідно ст. ст. 1, 13 Закону України Про оренду землі основною метою договору оренди земельної ділянки та одним з визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати у встановленому розмірі.

Статтею 2 Закону України Про плату за землю передбачено, що використані землі в Україні є платним і плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати.

Відповідно до ст. 13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до ст. 125, 126 Земельного Кодексу України право користування земельною ділянкою виникає та реалізується на підставі договору оренди землі або державного акта на право постійного користування земельною ділянкою.

Згідно зі ст. 15 Закону України Про оренду землі до істотних умов договору оренди землі відносяться умови щодо орендної плати, відповідальності сторін, умов використання земельної ділянки тощо.

Статтею 24 Закону України Про оренду землі визначено, що орендодавець Водянобалківська сільська рада Диканського району має право вимагати від орендаря своєчасної сплати орендної плати.

Перевіркою встановлено, що відповідачем в порушення умов вказаного договору орендна плата за користування земельною ділянкою вноситься несвоєчасно та не в повному обсязі.

Відповідно до ст. 27 Закону України Про плату за землю контроль за правильністю обчислення і справляння земельного податку, а також орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності здійснюється органами державної податкової служби.

Відповідно до ст. ст. 509, 526 ЦК України учасники цивільних правовідносин повинні виконувати зобов'язання належним чином, відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідні вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Не допускається одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було визнано належним чином.

Згідно зі статтями 525, 526 ЦК України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутністю таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться; одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встанови законом або договором.

Статтею 530 ЦК України встановлено, що у разі, якщо у зобов'язанні встановлено строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до статті 610 ЦК України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Згідно ч. 1 п. 4 ст. 69 Бюджетного Кодексу України плата за землю, що зараховується до бюджетів місцевого самоврядування.

При цьому суд не бере до уваги твердження відповідача ОСОБА_2 , що орендну плату за орендовані ним земельні ділянки він повинен оплачувати за фактичний термін користування цими земельними ділянками так як на його думку це є вірним рішенням по справі, бо вважає його безпідставним мотивуючи це наступним.

26 листопада 2015 року між Водянобалківською сільською радою та орендарем ОСОБА_2 був укладений та підписані три договори оренди вказаної земельної ділянки строком на 7 років.

Пунктом 2 зазначених договорів встановлено, що в оренду передається земельні ділянки (рілля) загальною площею 3, 8752 га., 3,8752 га та 3,8793 га.

Відповідно до пункту 9 вказаних договорів орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі у розмірі 7,07 % нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що станом на час укладення договору 26 листопада 2015 року становила суму 8 891,49 грн. за рік, а за час оренди трьох земельних ділянок в 2015 році становить 2 557 ( 852,61х3) грн. 83 коп.

Обчислення розміру орендної плати ( п. 10 договору оренди землі) ділянку здійснюється Орендарем самостійно урахуванням коефіцієнту індексації, визначеного законодавством. У разі зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки розмір орендної плати розраховується з урахуванням відповідних змін та ставки річної орендної плати в розмірі 7,07% нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Розрахункова вартість орендної плати на орендовану земельну ділянку Орендарем відповідачем ОСОБА_2 на 2016 рік становить 10 669 грн. 78 кп., а орендна плата за три орендовані земельні ділянки 32 009 грн. 34 коп.

Разом з тим відповідач вказаної суми орендної плати визначений договорами оренди землі від 26 листопада 2015 року Орендодавцю добровільно не сплатив, хоча використовував орендовану ним землю за призначенням, що підтверджується актами обстеження орендованих відповідачем земельних ділянок ( а.с. № 24, 35, 56).

Відповідно до пункту 8 вказаних договорів оренди землі, ці договори укладено кожен на 7 років, а згідно ст. 19 ЗУ "Про оренду землі" (у редакції, діючій на момент укладення договору) з урахуванням періоду ротації основної сівозміни згідно з проектами землеустрою, а згідно пункту 42 цього договору, він набуває чинності після підписання сторонами та його державної реєстрації.

Кожен з трьох договорів зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, про що у вказаному державному реєстрі про державну інформацію іншого речового прав зроблено запис від 18.10.2016 року за №17007441, № 17008691 та за № 17009388.

Разом з тим, відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Законом України "Про оренду землі", тощо.

Дані, договори оренди землі, які були укладені позивачем з відповідачем є типовим, та таким, що відповідає вимогам постанови КМУ, та містить всі істотні умови, визначені законом.

Так, відповідно до положень ст. 203 Цивільного кодексу України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам. Особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності. Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі. Правочин має вчинятися у формі, встановленій законом. Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

Згідно із ст. 13 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до ст. ст. 18, 20 Закону України "Про оренду землі" (у редакції, яка була чинною на момент виникнення спірних правовідносин) договір оренди землі підлягає державній реєстрації, якщо такий договір укладений. Після державної реєстрації укладеного договору оренди землі він набирає чинності.

Згідно зі ст. 2 ЗУ "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" (у редакції, що діяла на момент укладення договору), державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обмежень - офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обмежень, що супроводжується внесенням даних до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обмежень.

Частиною 1 ст. 638 ЦК України передбачено, що договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Зі змісту ч. 1 ст. 15 ЗУ "Про оренду землі" вбачається, що істотними умовами договору оренди землі, зокрема, є строк дії договору та умови і строки передачі земельної ділянки орендарю.

Отже, сторони договору, дійшовши згоди щодо всіх істотних умов договору оренди землі, складають і підписують договір, надаючи згоду встановленої форми.

Реєстрація договору є адміністративним актом, тобто елементом зовнішнім щодо договору і не впливає на факт його укладення (правова позиція Верховного Суду України, висловлена у постановах від 18 грудня 2013 року по справі № 6-127цс13 та від 25 грудня 2013 року по справі № 6-118цс13).

Як вбачається з матеріалів справи Водянобалківська сільська рада Диканського району та відповідач ОСОБА_2 дійшли згоди щодо істотних умов договору оренди земельної ділянки 26 листопада 2015 року, скріпивши договір своїми підписами, що і є моментом його укладення та початком строку його дії.

Із даного договору оренди землі видно, що сторони погодили, що він укладений терміном на 7 років, а також умови та строки передачі земельної ділянки орендарю.

Так, згідно п. 20 договору, передача земельної ділянки орендарю здійснюється після державної реєстрації цього договору за актом її приймання-передачі.

Проте, з матеріалів справи вбачається, що сторони вже у день укладення договору, тобто 26 листопада 2015 року вирішили питання про передачу прийняття земельної ділянки шляхом проведення земельних торгів (аукціону) на яких переможцем був визнаний відповідач по справі, відтак, Водянобалківська сільська рада Диканського району передала в оренду належні їй три земельні ділянки, а відповідач ОСОБА_2, як орендар прийняв у користування три земельні ділянки строком на 7 років.

Отже, сторони реалізували свої права за договорами оренди землі у момент передачі земельних ділянок у користування, а послідуюча їх державна реєстрація, майже через один рік після їх укладення, лише підтвердила реальність уже укладеного і виконуваного договору.

У зв'язку із цим суд вважає, що твердження відповідача, що строк дії договорів оренди землі починається з дати їхньої державної реєстрації є помилковим, адже у момент державної реєстрації, а саме 18. 10. 2016 року, договори, укладення яких вже відбулося, набрав чинності (набув юридичної сили) і така реєстрація не може змінювати моменту укладення договору і відповідно початку відліку строку дії договору.

Вказане твердження відповідача на думку суду заявлене ним з метою уникнення плати за земельні ділянки, які перебувають в його оренді, а тому вони є безпідставні.

За вказаних обставин уточнені позовні вимоги прокурора як позивача щодо стягнення з відповідача ОСОБА_2 простроченої орендної плати за договорами оренди землі підлягають задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. 6, 203 ч.1, 387, 525, 526, 530, 626, 629, 638 ч. 1, ЦК України, ст.ст. 13, 18, 19, 20, 27 ч. 1, 31, 33, 34 Закону України "Про оренду землі", ст. 2 Закону України "Про реєстрацію речових прав на нерухоме майно їх обтяжень" ст. 152 ч. 2 ЗК України ст. 10, 11, 60, 61, 88, 212-215 ЦПК України,правовими позиціями Верховного Суду України, висловленими у постановах від 18 грудня 2013 року по справі № 6-127цс13 та від 25 грудня 2013 року по справі № 6-118цс13) суд, -

ВИРІШИВ:

Уточнені позовні вимоги керівника Миргородської місцевої прокуратури Полтавської області в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати функції держави у спірних правовідносинах - Водянобалківської сільської ради Диканського району Полтавської області до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за оренду земельних ділянок задоволити повністю.

Стягнути з стягнути з ОСОБА_2, 23.09 ІНФОРМАЦІЯ_1 уродженця ІНФОРМАЦІЯ_2, проживаючого ІНФОРМАЦІЯ_3, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 на користь Водянобалківської сільської ради Диканського району Полтавської області (отримувач Диканське УК / с. Водяна Балка / 180109000, МФО 831019, код отримувача за ЄДРПОУ 38029560, банк отримувача ГУДКСУ у Полтавській області, розрахунковий рахунок № 33217815700114, код платежу: 18010900, призначення платежу: "Орендна плата з фізичних осіб"), заборгованість зі сплати орендної плати за використання земельних ділянок площами 3,8755 га, 3,8752 га та 3,8793 га за договорами оренди землі від 26.11.2015 року, що в загальній сумі становить 18 587 ( вісімнадцять тисяч п"ятсот вісімдесят сім) грн. 26 коп

Стягти з ОСОБА_2, 23.09 ІНФОРМАЦІЯ_1 уродженця ІНФОРМАЦІЯ_2, проживаючого ІНФОРМАЦІЯ_4, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 до загального фонду прокуратури Полтавської області(м. Полтава, вул. 1100-річчя Полтави,7 р/р 35210088006160, банк ДКСУ м. Київ МФО 820172, ЗКПО 02910060, код класифікація видатків бюджету - 2800) сплачений при подачі позову до суду судовий збір в розмірі 1378 ( одна тисяча триста сімдесят вісім гривень) грн.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Полтавської області на протязі десяти днів з дня його проголошення. Особи. які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий:

СудДиканський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення23.02.2017
Оприлюднено28.02.2017
Номер документу64986783
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —529/9/17

Рішення від 23.02.2017

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Ухвала від 19.01.2017

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Ухвала від 10.01.2017

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні