Постанова
від 28.02.2017 по справі 820/5978/16
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд

61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Харків

28 лютого 2017 р.                                                                                 Справа № 820/5978/16

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Нуруллаєва І.С., розглянувши в порядку письмового провадження в приміщенні суду в м. Харкові адміністративну справу за позовом Східної об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕЛІС ГРУП" про стягнення податкового боргу, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Східна об'єднана державна податкова інспекція м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕЛІС ГРУП", в якому з врахуванням уточнень просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕЛІС ГРУП" (код ЄДРПОУ 36226089) заборгованість перед бюджетом у сумі 11189,37 грн. з податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів з рахунків у банках, які обслуговують його.

В обґрунтування позову позивач зазначив, що Товариство з обмеженою відповідальністю "ЕЛІС ГРУП" має податковий борг з податку на додану вартість у сумі 11189,37 грн., що виник внаслідок несплати грошового зобов'язання визначеного платником самостійно в податковій звітності з податку на додану вартість та сум нарахованої контролюючим органом пені.

Представник відповідача у наданих до суду письмових запереченнях вказав, що проти позову підприємство частково заперечує, оскільки суму заявленого податкового боргу за податковою декларацією було частково погашено, а нарахована контролюючим органом сума пені стягненню з відповідача не підлягає.

Представник позивача в судове засідання не прибув, про дату, час та місце слухання справи повідомлений належним чином, через канцелярію суду надав заяву про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Представник відповідача у судове засідання не прибув, про дату, час та місце судового розгляду справи повідомлений належним чином, що підтверджується матеріалами справи.

На підставі вищевикладеного, відповідно до положень ст.41, ст.128 КАС України, суд вважає за можливе розглянути справу без участі представників сторін в порядку письмового провадження на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Дослідивши зібрані по справі докази в їх сукупності, проаналізувавши зміст норм матеріального і процесуального права, які врегульовують спірні правовідносини, суд виходить з таких підстав.

Судом встановлено, що ТОВ "ЕЛІС ГРУП" зареєстроване як юридична особа, за адресою: 61006, м. Харків, Орджонікідзевський район, пр-т Московський, буд. 283, що підтверджено наявними в матеріалах справи довідковими даними (а.с. 7).

Товариство з обмеженою відповідальністю "ЕЛІС ГРУП" перебуває на податковому обліку у Східній об'єднаній державній податковій інспекції м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області.

Під час судового розгляду справи з наданих представником позивача пояснень встановлено, що ТОВ "ЕЛІС ГРУП" має податковий борг з податку на додану вартість у розмірі 11189,37 грн, яка складається з суму основного зобов'язання у розмірі 1128,21 грн та суми несплаченої підприємством пені у розмірі 10061,16 грн.

З матеріалів справи судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "ЕЛІС ГРУП" на виконання норм діючого законодавства подано 21.03.2016 року до контролюючого органу податкову декларацію з податку на додану вартість за лютий 2016 року, в якій визначено суму податку, що підлягає сплаті до бюджету у розмірі 200149,00 грн (а.с. 12).

У зв'язку з частковою сплатою та наявністю переплати, сума податкового зобов'язання на день звернення контролюючого органу до суду склала 123812,21 грн, що підтверджено наявною в матеріалах справи обліковою карткою платника податків (а.с. 11).

Під час судового розгляду справи судом було встановлено, що ТОВ "ЕЛІС ГРУП" подано до контролюючого органу податкову декларацію з податку на додану вартість за жовтень 2016 року, в якій визначено суму від'ємного значення, що не перевищує суму, обчислену відповідно до пункту 200-1.3 статті 200-1 розділу V Кодексу на момент подання податкової декларації, яка зараховується у зменшення суми податкового боргу з податку на додану вартість у розмірі 109217,00 грн (а.с. 26-30).

Також підприємством відповідача було подано до контролюючого органу податкову декларацію з податку на додану вартість за грудень 2016 року, в якій визначено суму від'ємного значення, що підлягає зарахуванню в рахунок погашення податкового боргу в розмірі 13467,00 грн.

Крім того, з наданої представником позивача до суду облікової картки платника податків ТОВ "ЕЛІС ГРУП" судом встановлено, що підприємством шляхом подання до контролюючого органу податкової декларації з податку на додану вартість за січень 2017 року визначено суму від'ємного значення, що підлягає зарахуванню в рахунок погашення податкового боргу в розмірі 231,00 грн.

З врахуванням зазначеного суд приходить до висновку, що ТОВ "ЕЛІС ГРУП" має податковий борг з податку на додану вартість за основним платежем у розмірі 897,21 грн, що підтверджено обліковою карткою платника податків.

Суд зазначає, що відповідачем не сплачено у встановлений законодавством строк зазначеного податкового зобов'язання.

Відповідно до ст. 67 Конституції України на кожного покладений обов'язок сплачувати податки і збори у порядку та розмірах, встановлених законом.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства регулює Податковий кодекс України.

Згідно з п. п. 14.1.175 Податкового кодексу України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до п. п. 16.1.4. ст. 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом.

Згідно з п. п. 36.1. ст. 36 Податкового кодексу України податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи.

Відповідно до пункту 46.1 статті 46 Податкового Кодексу України податкова декларація, розрахунок - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Пунктами 49.1. та 49.2 статті 49 Податкового Кодексу України визначено, що податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

Пунктом 54.1 ст. 54 Податкового кодексу України визначено, що крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

Пунктом 56.11 статті 56 Податкового кодексу України визначено, що податкове зобов'язання, яке самостійно визначене платником податків, оскарженню не підлягає.

Згідно пункту 57.1 статті 57 Податкового кодексу України, платник податку зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, визначену у поданій ним податковій декларації протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Згідно з п. 59.1 ст. 59 Податкового кодексу України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

У зв'язку з непогашенням відповідачем суми податкового зобов'язання протягом граничного строку її сплати, позивачем винесено податкову вимогу №1232-23 від 04.04.2016 року, яку вручено уповноваженій особі відповідача, про що свідчить підпис (а.с. 9).

За наявною в матеріалах справи обліковою карткою платника податків судом встановлено, що податковий борг відповідача не переривався.

Судом також встановлено, що у зв'язку з несвоєчасною сплатою відповідачем податкового зобов'язання нараховано пеню у розмірі 10090,88 грн.

Відповідно до пункту 129.1 статті 129 Податкового кодексу України нарахування пені розпочинається: при нарахуванні суми грошового зобов'язання, визначеного контролюючим органом за результатами податкової перевірки, - починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником податків податкового зобов'язання, визначеного цим Кодексом (у тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження); при нарахуванні суми податкового зобов'язання, визначеного контролюючим органом у випадках, не пов'язаних з проведенням податкових перевірок, - починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання (в тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження); при нарахуванні суми податкового зобов'язання, визначеного платником податків або податковим агентом, - після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання.

Нарахування пені закінчується у день зарахування коштів на відповідний рахунок Державного казначейства України та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов'язань, що передбачено підпунктом 129.3.1 пункту 129.3 статті 129 Податкового кодексу України.

З врахуванням вище наведених норм діючого законодавства, суд приходить до висновку про необґрунтованість доводів представника відповідача щодо неправомірного нарахування контролюючим органом сум пені.

Відповідно до ст. 95 Податкового кодексу України, контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Згідно з п. п. 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України, встановлено, що контролюючі органи мають право, зокрема, звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Зважаючи на встановлені у справі обставини та, з огляду на приписи норм чинного законодавства, які регулюють спірні правовідносини, суд приходить до висновку про те, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню, а сума податкового боргу, що підлягає стягненню становить 10987,88 грн.

Відповідно ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 160, 161, 162, 163 КАС України, суд ,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Східної об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕЛІС ГРУП" про стягнення податкового боргу - задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕЛІС ГРУП" (код ЄДРПОУ - 36226089) заборгованість перед бюджетом у сумі 10987 (десять тисяч дев'ятсот вісімдесят сім) грн 88 коп. з податку на додану вартість на користь державного бюджету.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

          Суддя                                                                                 Нуруллаєв І.С.

Дата ухвалення рішення28.02.2017
Оприлюднено06.03.2017
Номер документу65036476
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/5978/16

Постанова від 28.02.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Нуруллаєв І.С.

Ухвала від 09.02.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Нуруллаєв І.С.

Ухвала від 23.01.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Нуруллаєв І.С.

Ухвала від 28.11.2016

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Нуруллаєв І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні