Ухвала
від 02.03.2017 по справі 404/8222/16-ц
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/8222/16-ц

Номер провадження 2/404/1181/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 березня 2017 року Кіровський районний суд м. Кіровограда

в складі: головуючого судді- Бершадської О.В.

при секретарі - Чайка О.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницькому цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Національного авіаційного університету, Відокремленого структурного підрозділу Національного авіаційного університету «Кіровоградська льотна академія Національного авіаційного університету» , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: начальника Кіровоградської льотної академії Національного авіаційного університету ОСОБА_2 про поновлення на роботі, виплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди, -

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2016 року позивач звернувся в суд із позовом , яким просить визнати незаконним та скасувати наказ начальника Кіровоградської льотної академії Національного авіаційного університету «Про притягнення до дисциплінарної відповідальності» від 16.12.2016 року №1013/о; поновити його , ОСОБА_1, на роботі в Кіровоградській льотній академії НАУ на посаді першого заступника начальника академії; стягнути із відповідача на його користь середній заробіток за час вимушеного прогулу та 10 000,00 грн на відшкодування моральної шкоди , а також понесені судові витрати. В судовому засіданні позивач , зокрема його представник позовні вимоги підтримав. Зазначивши, що звільнення позивача було проведено без погодження виборного органу, членом якого він є, а також вищестоящого виборного органу, що встановлено як додатковою гарантією для працівника, який обрано до профспілкових органів, і застосовуються , крім дотримання загальних норм. Оскільки, позивач є членом виборного органу первинної профспілкової організації авіапрацівників ВСП КЛА НАУ, то для його звільнення на підставі п.1 ч.1 ст. 41 КЗпП України начальник Кіровоградської льотної академії Національного авіаційного університету повинен був отримати згоду виборного органу цієї профспілки.

Відповідач- Національний авіаційний університет, та залучений співвідповідач Відокремлений структурний підрозділ Національного авіаційного університету «Кіровоградська льотна академія Національного авіаційного університету» , його представник в судовому засіданні позовні вимоги не визнав, надав письмові заперечення. Клопотав витребувати від ППО ВСП НАУ »КЛА НАУ» та Профспілки авіапрацівників України письмову позицію щодо звільнення ОСОБА_1

Представник позивача щодо заявленого не заперечував.

Заслухавши клопотання представника відповідачів, думку сторони позивача, суд приходить до наступного.

Згідно із ч. 9 ст. 43 КЗпП України, якщо розірвання трудового договору з працівником проведено власником або уповноваженим ним органом без звернення до виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника), суд зупиняє провадження по справі, запитує згоду виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) і після її одержання або відмови виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) в дачі згоди на звільнення працівника (частина перша цієї статті) розглядає спір по суті.

У відповідності до п. 15 Постанови Пленуму Верховного Суду України" Про практику розгляду судами трудових спорів" №9 від 06.11.1992 року, встановивши, що звільнення працівника проведено власником або уповноваженим ним органом без звернення до профспілкового органу, суд зупиняє провадження по справі, запитує згоду профспілкового органу і після її одержання або відмови профспілкового органу в дачі згоди на звільнення працівника розглядає спір по суті. Не буде суперечити закону, якщо до профспілкового органу в такому випадку звернеться власник чи уповноважений ним орган або суддя при підготовці справи до судового розгляду. Аналогічним чином вирішується спір про поновлення на роботі, якщо згоду профспілкового органу на звільнення визнано такою, що не має юридичного значення. Відмова профспілкового органу в згоді на звільнення є підставою для поновлення працівника на роботі.

Відповідно до листа за №4 від 16.12.2016 року Голови первинної профспілкової організації авіапрацівників ППО ВСП НАУ »КЛА НАУ» , ОСОБА_1 являється членом виборного органу первинної профспілкової організації авіапрацівників ВСП НАУ »КЛА НАУ» , обраним до її складу на звітно-виборній конференції первинної профспілкової організації ( а.с. 72-74).

Відповідно до вимог ч.3 ст.252 КЗпП України , ч.3 ст.41 Закону «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» звільнення членів виборного профспілкового органу підприємства, установи , організації ( у тому числі структурних підрозділів), його керівників, профспілкового представника(там, де не обирається виборний орган профспілки), крім додержання загального порядку , допускається за наявності попередньої згоди виборного органу , членами якого вони є , а також вищестоящого виборного органу цієї профспілки (об»єднання профспілок). Зазначені норми встановлюють додаткові гарантії для працівників , обраних до профспілкових органів, і застосовуються , крім дотримання загальних норм.

З врахуванням зазначеного , суд вважає за необхідне зупинити провадження по справі до одержання письмової згоди або відмови профспілкового органу в дачі згоди/відмови на звільнення позивача.

Тому , керуючись 43 КЗпП України, п. 15 Постанови Пленуму Верховного Суду України" Про практику розгляду судами трудових спорів" №9 від 06.11.1992 року, ст.ст.137, 293 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Національного авіаційного університету, Відокремленого структурного підрозділу Національного авіаційного університету «Кіровоградська льотна академія Національного авіаційного університету» , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: начальника Кіровоградської льотної академії Національного авіаційного університету ОСОБА_2 про поновлення на роботі, виплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди- зупинити до одержання письмової згоди або відмови профспілкового органу в дачі згоди на звільнення ОСОБА_1.

Запитати згоду / або відмову Первинної профспілкової організації Відокремленого структурного підрозділу Національного авіаційного університету «Кіровоградська льотна академія Національного авіаційного університету ( ППО ВСП НАУ»КЛА НАУ» , код - 26114540, місцезнаходження якої : м. Кіровоград, вул.Добровольського,1, голова ОСОБА_3;

та Професійної спілки Авіапрацівників України , код -02605180, місцезнаходження якої : м. Київ, вул. Попудренко, 34, голова ОСОБА_4,

щодо звільнення ОСОБА_1 з посади першого заступника начальника Кіровоградської льотної академії Національного аціваційного університету відповідно до п.1 ч.1 ст. 41 КЗпП України( одноразове грубе порушення трудових обов»язків).

Ухвала, в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного суду Кіровоградської області, через суд першої інстанції шляхом подачі протягом п"яти днів з дня її проголошення заяви про апеляційне оскарження.

Суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда О. В. Бершадська

Дата ухвалення рішення02.03.2017
Оприлюднено06.03.2017
Номер документу65057344
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення на роботі, виплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —404/8222/16-ц

Ухвала від 20.09.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Суровицька Л. В.

Ухвала від 20.09.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Суровицька Л. В.

Ухвала від 07.09.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Суровицька Л. В.

Ухвала від 10.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Суровицька Л. В.

Ухвала від 07.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Суровицька Л. В.

Ухвала від 06.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Суровицька Л. В.

Ухвала від 19.06.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Суровицька Л. В.

Ухвала від 19.06.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Суровицька Л. В.

Ухвала від 19.01.2017

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Бершадська О. В.

Рішення від 18.05.2017

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Бершадська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні