Ухвала
від 01.03.2017 по справі 308/2031/17
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

308/2031/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.03.2017 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , за участю слідчого ОСОБА_2 , розглянувши клопотання ст. слідчого СВ прокуратури Закарпатської області радника юстиції ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей та документів з можливістю їх вилучення,-

ВСТАНОВИВ:

У провадженні слідчого відділу прокуратури Закарпатської області перебувають матеріали досудового розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, відомості про яке 25.01.2017 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017070000000030.

Встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , яке зареєстроване в АДРЕСА_1 , відповідно до укладеного із ІНФОРМАЦІЯ_2 договору про відповідальне зберігання №59 від 25.11.2016 забезпечувало зберігання майна (конфіскованих, арештованих тютюнових та алкогольних виробів) вилученого або затриманого органами державної фіскальної служби області.

Встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , яке зареєстроване за адресою: АДРЕСА_2 , відповідно до укладеного із ІНФОРМАЦІЯ_2 договору про відповідальне зберігання № 99 від 31.12.2015 забезпечувало зберігання майна (конфіскованих, арештованих тютюнових та алкогольних виробів) вилученого або затриманого органами державної фіскальної служби області до кінця грудня 2016 року.

СП ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , яке зареєстроване в АДРЕСА_3 , згідно до укладеного із ІНФОРМАЦІЯ_2 договору №19 від 21.02.2017, забезпечує зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів із 21.02.2017.

Встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » зберігало передане їм на зберігання майно (тютюнові та алкогольні вироби) у нежитлових приміщеннях за адресою: АДРЕСА_4 , які на праві власності належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

В той же час, СП ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » також проводить зберігання переданого їм на зберігання майна (тютюнових та алкогольних виробів) у нежитлових приміщеннях за адресою: АДРЕСА_5 , які на праві власності належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

При цьому, працівниками ІНФОРМАЦІЯ_2 встановлено, що протягом 2016-2017 років службові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 та оперативного ІНФОРМАЦІЯ_2 , зловживаючи службовим становищем, діючи умисно, з метою одержання неправомірної вигоди, за попередньою змовою в групі з посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », здійснювали підміну алкогольних напоїв та тютюнових виробів, з метою їх подальшої реалізації, а також реалізовують невстановленим особам алкогольні напої та тютюнові вироби, які були вилучені та арештовані по кримінальним провадженням досудове розслідування в яких проводиться слідчими ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В ході досудового розслідування, з метою виявлення та встановлення місць де службові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 зберігають не обліковані підакцизні товари (алкогольні напої та тютюнові вироби), які були вилучені у суб`єктів підприємницької діяльності встановлено наступне.

Так, згідно рапорту о/у з ОВС відділу ОЗ УВБ ГУ ДФС у Закарпатській області ОСОБА_3 встановлено, що працівниками ІНФОРМАЦІЯ_2 для зберігання алкогольних напоїв використовується складське приміщення за адресою: АДРЕСА_6 , яке на праві власності належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » код ЄДРПОУ НОМЕР_4 .

Вказане підтверджується записами в журналі охорони майнового комплексу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та свідченнями працівника охорони ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », який підтвердив, що одне із складських приміщень, за вказаною адресою, із середини 2015 року використовують працівники податкової міліції для зберігання вилучених алкогольних та тютюнових виробів, які знаходяться там і на даний час.

У кримінальному провадженні планується отримати тимчасовий доступ до речей - тютюнових виробів та алкогольних напоїв з можливістю їх вилучення, які зберігаються працівниками ІНФОРМАЦІЯ_2 в складському приміщенні за адресою: АДРЕСА_6 , яке належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та журналу охорони майнового комплексу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Зазначені речі (тютюнові вироби та алкогольні напої) та документи самі по собі та в сукупності із іншими речами і документами мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Вказані речі та документи не становлять собою та не включають речей, які містять охоронювану законом таємницю.

Відомості, які містяться у вищевказаних речах та документах, у тому числі дані про кількість, найменування, вид продукції, про осіб які відвідували складські приміщення та їхні транспортні засоби, є доказами під час досудового розслідування та судового розгляду.

Без наявності вказаних речей неможливо іншими способами довести обставини, які передбачаються довести за їх допомогою у кримінальному провадженні.

Необхідність вилучення саме цих алкогольних напоїв та тютюнових виробів полягає в тому щоб зафіксувати їхню кількість, обсяг, найменування, провести їх ідентифікацію, оглянути їх, визнати речовими доказами та приєднати до матеріалів кримінального провадження для подальшого використання під час досудового розслідування та судового розгляду, а також запобігти спробам їх змінити, знищити або спотворити.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно ч.5, 6ст. 163 КПК Українисуд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно вимогст. 132 КПК Українидля оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч.7.ст.163 КПК України, слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речейі документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів,або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Відповідно до ст.167 КПК України тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення. Тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: 1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; 2) призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення; 3) є предметом кримінального правопорушення, у тому числіпов`язаного з їх незаконним обігом; 4) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Тимчасовий доступ до документів є заходом забезпечення кримінального провадження, передбаченийст.131 ч.2 п.5 КПК України, органом досудового слідства доведено необхідність застосування цього заходу, що передбаченост. 132 КПК України. Вказані обставини є достатніми підставами, передбаченимист.163КПК України, для постановлення ухвали про надання тимчасового доступу до документів.

Так, з матеріалів справи, вбачається, що документи, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ з можливістю вилучення зберігаються у складському приміщенні за адресою: АДРЕСА_6 , яке на праві власності належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », що стверджується наявними в справі матеріалами. Таким чином, клопотання органу досудового слідства є обґрунтованим, заснованим на законі, доводи слідчого знайшли своє підтвердження в ході судового засідання, в зв`язку з чим клопотання підлягає задоволенню.

Крім того, ч. 7 ст. 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Заслухавши пояснення слідчого з приводу внесеного клопотання, дослідивши матеріали кримінального провадження, беручи до уваги до уваги те, що з метою повного всебічного та неупередженого дослідження всіх обставин справи, виникла необхідність у тимчасовому доступі до вищеописаних документів та їх вилучення (здійснити їх виїмку), які перебувають на зберігання у складському приміщенні за адресою: АДРЕСА_6 , яке на праві власності належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », а також враховуючи, що відомості наявні в даних документах мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні та можуть бути використані як докази, приходжу до висновку, що клопотання обґрунтоване і підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.40, 131, 132, 159,-164, 309 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання ст. слідчого СВ прокуратури Закарпатської області радника юстиції ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей та документів з можливістю їх вилучення задовольнити.

Надати заступнику начальника слідчого відділу ОСОБА_4 , слідчим в ОВС ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , старшим слідчим ОСОБА_2 (старший групи слідчих), ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , які включені в групу слідчих, з правом передоручення її виконання визначеним Кримінальним процесуальним кодексом України іншим органам, тимчасовий до документів - журналу охорони майнового комплексу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та речей - не облікованої підакцизної продукції (тютюнових виробів та алкогольних напоїв) з можливістю їх вилучення, які зберігаються у складському приміщенні за адресою: АДРЕСА_6 , яке на праві власності належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення01.03.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу65062389
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —308/2031/17

Ухвала від 01.03.2017

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

Ухвала від 01.03.2017

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні