Постанова
від 28.02.2017 по справі 910/11923/16
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 лютого 2017 року Справа № 910/11923/16

Вищий господарський суд України у складі: суддя Львов Б.Ю. - головуючий, судді Палій В.В. і Селіваненко В.П.,

розглянувши касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Комп Мюзік", м. Київ,

на рішення господарського суду міста Києва від 27.10.2016

та постанову Київського апеляційного господарського суду від 19.12.2016

зі справи № 910/11923/16

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Комп Мюзік" (далі - ТОВ "Комп Мюзік")

до товариства з обмеженою відповідальністю "АЛЬФ ТУРИСТИЧНИЙ ОПЕРАТОР" (далі - ТОВ "Альф"), м. Київ,

товариства з обмеженою відповідальністю "РАДІ.О" (далі - ТОВ "РАДІ.О"), м. Одеса,

про стягнення компенсації у розмірі 87 000 грн.,

за участю представників сторін:

ТОВ "Комп Мюзік" - Дмитренка А.Ю.,

ТОВ "Альф" - Щедріна Р.А.,

ТОВ "РАДІ.О" - Давиденка О.Л.

ВСТАНОВИВ:

ТОВ "Комп Мюзік" звернулось до господарського суду міста Києва з позовом (з урахуванням клопотання про зміну предмета позову) про стягнення з відповідачів у солідарному порядку 87 000 грн. компенсації за порушення суміжних прав.

Позовні вимоги з посиланням, зокрема, на приписи статей 3, 15, 16, 426, 432, 452-454 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), статей 39, 40, 50, 52 Закону України від 23.12.1993 № 3792-XII "Про авторське право і суміжні права" (далі - Закон № 3792) мотивовано неправомірним використанням у рекламі ТОВ "Альф" фонограми твору "ІНФОРМАЦІЯ_1 "ІНФОРМАЦІЯ_2"" (у виконанні ОСОБА_1) шляхом сповіщення ТОВ "РАДІ.О" в ефір без отримання необхідного дозволу.

Рішенням господарського суду міста Києва від 27.10.2016 (суддя Бондарчук В.В.), залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 19.12.2016 (колегія суддів у складі: Пантелієнко В.О. - головуючий суддя, судді Верховець А.А., Остапенко О.М.), у позові відмовлено повністю.

Прийняті судові рішення з посиланням на приписи статті 426 ЦК України та статей 1, 15, 36, 40, 43 Закону № 3792 мотивовано відсутністю підстав для стягнення з відповідачів компенсації за використання фонограми твору "ІНФОРМАЦІЯ_1 "ІНФОРМАЦІЯ_2"".

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України ТОВ "Комп Мюзік" просить рішення місцевого та постанову апеляційного господарських судів зі справи скасувати внаслідок їх прийняття з порушенням норм матеріального права та прийняти нове рішення про задоволення позову.

ТОВ "РАДІ.О" подало відзив на касаційну скаргу, в якому зазначило про безпідставність її доводів та просило судові рішення зі справи залишити без змін, а скаргу - без задоволення.

Учасників судового процесу відповідно до статті 111 4 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційної скарги.

Перевіривши повноту встановлення попередніми судовими інстанціями обставин справи та правильність застосування ними норм матеріального і процесуального права, заслухавши представників сторін, Вищий господарський суд України дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги з урахуванням такого.

Місцевим та апеляційним господарськими судами у справі встановлено, що:

- 27.03.2014 компанією UMG RECORDINGS SERVICES INC. (далі - Universal) і Товариством (ліцензіат) укладено ліцензійний договір та договір розповсюдження на території України (далі - Договір), умовами підпункту 3.1 пункту 3 якого передбачено, що Universal за даним договором передає ліцензіату тільки на строк та на територію виключне право, зокрема: надавати ліцензію для публічного виконання та/або сповіщення або дозволяти публічне виконання та/або сповіщення засобами радіо та/або телевізійної трансляції або іншими засобами публічної комунікації фонограм та музичних відео; виключне право (з правом надання дозволу на таке використання третім особам) синхронізувати фонограми з художніми фільмами та/або телевізійними фільмами/програмами та/або іншими аудіовізуальними творами або з метою реклами однак за обставин, коли Universal є стороною багатотериторіальної угоди на синхронізацію, останній має право передавати згадані права безпосередньо;

- у Договорі територію визначено - Україна;

- пунктом 2 Договору встановлено, що згідно з пунктом 19 Договору він починає свою дію з 01.01.2014 та продовжує її на 3 (три) роки, якщо його дію не буде припинено раніше повністю або частково з боку Universal у відповідності до умов даного договору. Universal має право розірвати даний договір у будь-який час протягом строку дії, для зручності відправивши ліцензіату письмове повідомлення за 3 (три) місяці;

- 02.06.2015 Universal і Товариством укладено додаткову угоду, відповідно до якої окремі фонограми та/або музичні відео, список яких наведений у додатках до цієї додаткової угоди (додатки) є такими, як це найкраще відомо Universal, що володіє або контролює Universal на території і права на використання яких передано ліцензіату за Договором. Сторони погодились, що додатки - це не вичерпний перелік фонограм та/або музичних відео, якими володіє або контролює Universal на території та права на які надано ліцензіату згідно з Договором;

- Universal передав ліцензіату право на використання фонограм, зокрема, "ІНФОРМАЦІЯ_1" "ІНФОРМАЦІЯ_2"" (виконавець - ОСОБА_1), що підтверджується додатком до Договору;

- використання відповідачами фонограми твору "ІНФОРМАЦІЯ_1" "ІНФОРМАЦІЯ_2"" (виконавець - ОСОБА_1) в ефірі ТОВ "РАДІ.О" (частота 102,5 FМ) у рекламі ТОВ "Альф" (поїздка на Шрі Ланку) підтверджується відеозаписом та актом від 16.02.2016 № 78 про проведення моніторингу трансляції (публічного сповіщення) фонограм та зафіксованих у них виконань у межах радіопрограм ТОВ "РАДІ.О";

- відповідно до ліцензії Національної ради з питань телебачення і радіомовлення серії НР № 00596-м вихідними даними (логотип, позивні, емблема тощо) ТОВ "РАДІ.О" є "Просто радіо", видом мовлення є ефірне (радіомовлення); згідно з додатком № 3 до ліцензії на мовлення НР № 00596-м місцезнаходження передавача (передавачів) є м. Київ, вул. Дорогожицька, буд. 10, частота (частоти) є 102, 5 МГц, територією розповсюдження, зокрема, є м. Київ.

Причиною виникнення даного судового спору є питання щодо наявності або відсутності підстав для стягнення відповідачів суми компенсації в зв'язку з порушенням суміжних прав позивача.

Відповідно до приписів статті 1 Закону № 3792:

виробник фонограми - фізична або юридична особа, яка взяла на себе ініціативу і несе відповідальність за перший звукозапис виконання або будь-яких звуків;

публічне сповіщення (доведення до загального відома) - передача за згодою суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав в ефір за допомогою радіохвиль (а також лазерних променів, гама-променів тощо), у тому числі з використанням супутників, чи передача на віддаль за допомогою проводів або будь-якого виду наземного чи підземного (підводного) кабелю (провідникового, оптоволоконного та інших видів) творів, виконань, будь-яких звуків і (або) зображень, їх записів у фонограмах і відеограмах, програм організацій мовлення тощо, коли зазначена передача може бути сприйнята необмеженою кількістю осіб у різних місцях, віддаленість яких від місця передачі є такою, що без зазначеної передачі зображення чи звуки не можуть бути сприйняті;

фонограма - звукозапис на відповідному носії (магнітній стрічці чи магнітному диску, грамофонній платівці, компакт-диску тощо) виконання або будь-яких звуків, крім звуків у формі запису, що входить до аудіовізуального твору. Фонограма є вихідним матеріалом для виготовлення її примірників (копій).

За змістом статей 450, 452, 453, 454 ЦК України, статей 36, 37, 39, 40, 42, 43 Закону № 3792: право на використання об'єкта суміжних прав (зокрема, виконання, фонограми, відеограми тощо) належить відповідному правовласнику (виконавцеві, виробникові фонограми та/або відеограми чи особі, якій відповідні права передані у встановленому порядку); використання об'єктів суміжних прав здійснюється за згодою правовласників; у випадках, передбачених законом, допускається пряме чи опосередковане комерційне використання фонограм і відеограм та їх примірників без згоди відповідних правовласників, але з виплатою їм винагороди; збирання винагороди за використання фонограм (відеограм), що зазначені у частині першій цієї статті, і контроль за їх правомірним використанням здійснюються уповноваженими організаціями колективного управління.

Згідно з частиною першою статті 43 Закону № 3792 допускається без згоди виробників фонограм (відеограм), фонограми (відеограми) яких опубліковані для використання з комерційною метою, і виконавців, виконання яких зафіксовані у цих фонограмах (відеограмах), але з виплатою винагороди, таке пряме чи опосередковане комерційне використання фонограм і відеограм та їх примірників:

а) публічне виконання фонограми або її примірника чи публічну демонстрацію відеограми або її примірника;

б) публічне сповіщення виконання, зафіксованого у фонограмі чи відеограмі та їх примірниках, в ефір;

в) публічне сповіщення виконання, зафіксованого у фонограмі чи відеограмі та їх примірниках, по проводах (через кабель).

Частиною другою статті 43 Закону № 3792 передбачено, що збирання винагороди за використання фонограм (відеограм), що зазначені у частині першій цієї статті, і контроль за їх правомірним використанням здійснюються визначеними Установою уповноваженими організаціями колективного управління. Зібрані кошти розподіляються між організаціями колективного управління, які є на обліку в Установі, на основі договорів, які уповноважені організації укладають з усіма організаціями колективного управління. Одержана від уповноваженої організації винагорода розподіляється відповідною організацією колективного управління у таких пропорціях: виконавцям - 50 відсотків, виробникам фонограм (відеограм) - 50 відсотків.

Водночас за приписами пункту "а" статті 50 Закону № 3792 порушенням авторського права і (або) суміжних прав, що дає підстави для судового захисту, є, зокрема, вчинення будь-якою особою дій, які порушують особисті немайнові права суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав, визначені статтями 14 і 38 цього Закону, та їх майнові права, визначені статтями 15, 39, 40 і 41 цього Закону, з урахуванням передбачених статтями 21-25, 42 і 43 цього Закону обмежень майнових прав.

З огляду на зазначене попередні судові інстанції, повно та всебічно дослідивши обставини справи, з дотриманням наведених ними норм матеріального права на підставі ретельної оцінки поданих сторонами доказів, дослідивши використання відповідачами фонограми твору "ІНФОРМАЦІЯ_1 "ІНФОРМАЦІЯ_2"" (у виконанні ОСОБА_1) в ефірі ТОВ "РАДІ.О" під час реклами ТОВ "Альф", дійшли обґрунтованих висновків стосовно того, що в даному випадку мало місце правомірне використання об'єкта суміжних прав шляхом публічного сповіщення фонограми в ефір, яке не потребувало попередньої згоди правовласника, що виключає можливість кваліфікації наявної події як порушення в розумінні пункту "а" статті 50 Закону № 3792, а це, у свою чергу, виключає можливість задоволення позовних вимог щодо стягнення з відповідачів компенсації [заходу, який за своїм призначенням має відшкодувати завдану шкоду (збитки)]. При цьому за ТОВ "Комп Мюзік" зберігається право на збирання (стягнення, одержання) винагороди за використання спірної фонограми.

Отже, доводи касаційної скарги не спростовують оскаржуваних судових рішень; рішення місцевого та постанова апеляційного господарських судів зі справи відповідають встановленим ними фактичним обставинам, прийняті з дотриманням норм матеріального і процесуального права та передбачені законом підстави для їх скасування відсутні.

Керуючись статтями 111 7 , 111 9 -111 11 ГПК України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Рішення господарського суду міста Києва від 27.10.2016 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 19.12.2016 зі справи № 910/11923/16 залишити без змін, а касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Комп Мюзік" - без задоволення.

Суддя Б.Львов

Суддя В.Палій

Суддя В.Селіваненко

Дата ухвалення рішення28.02.2017
Оприлюднено06.03.2017
Номер документу65081056
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/11923/16

Постанова від 28.02.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Львов Б. Ю.

Ухвала від 13.02.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Львов Б. Ю.

Постанова від 19.12.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пантелієнко В.О.

Ухвала від 24.11.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пантелієнко В.О.

Рішення від 27.10.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 05.09.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 15.08.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 21.07.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 30.06.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні